Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 14:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Czy wiara zależy od woli? 
Autor Wiadomość

Post Czy wiara zależy od woli?
Często słyszę, wypowiedzi wierzących w stylu "każdy ma szansę uwierzyć w Boga i tylko od niego zależy czy z niej skorzysta" i niewierzących np. "jak rozsądny człowiek może w coś takiego wierzyć?" Czy nie świadczy to o pewnym niezrozumieniu istoty wiary religijnej (czy też wiary szerzej rozumianej, np. wiary w jakieś polityczne ideały)?
Osobiście uważam, że nie mamy wpływu na to czy wierzymy czy nie bo zależy to od czynników nie podlegających naszej woli - od naszej konstrukcji psychofizycznej, wielu doświadczeń życiowych a często od przypadku. Ciekaw jestem zdania na ten temat zarówno wierzących jak i niewierzących.

Pozdrawiam

Above us only sky”

Wt cze 10, 2008 11:48

Post Re: Czy wiara zależy od woli?
Też mnie to zastanawia :) Myślę, że podstawową trudnością jest zdefiniowanie, co to znaczy "wierzyć". Jeśli przyjmiemy, że jest to pewna postawa życiowa, to uważam, że jak każdy wybór zależna jest od woli. Jeśli przyjmiemy, że jest to pewien stan emocjonalny, to wówczas zależność od woli jest niewielka.
Inaczej pisząc, widziałbym to analogicznie do udziału woli w miłości/zakochaniu.

Wt cze 10, 2008 11:58

Klebestift napisał(a):
Często słyszę, wypowiedzi wierzących w stylu "każdy ma szansę uwierzyć w Boga i tylko od niego zależy czy z niej skorzysta" i niewierzących np. "jak rozsądny człowiek może w coś takiego wierzyć?" Czy nie świadczy to o pewnym niezrozumieniu istoty wiary religijnej (czy też wiary szerzej rozumianej, np. wiary w jakieś polityczne ideały)?
Osobiście uważam, że nie mamy wpływu na to czy wierzymy czy nie bo zależy to od czynników nie podlegających naszej woli - od naszej konstrukcji psychofizycznej, wielu doświadczeń życiowych a często od przypadku. Ciekaw jestem zdania na ten temat zarówno wierzących jak i niewierzących.

Pozdrawiam

Jeśli oczekujesz dyskusji w wymiarze globalnym to najpierw wyjaśnij mi co dla ciebie znaczy "wierzący". Ochrzczony? , katolik?, osoba żyjąca ewangelią? muzułmanin?, wyznawca jakiejkolwiek religii?

Wt cze 10, 2008 12:11

Pojęcie "wiara" rozumiem jak myślę standardowo - jako przyjęcie istnienia (badź nie istnienia) czegoś bez dowodu. Tylko błagam, nie każ mi podawać definicji pojęć "istnienie" albo "coś". :)

Above us only sky”

Wt cze 10, 2008 12:34

Pojęcie "wiara" rozumiem jak myślę standardowo - jako przyjęcie istnienia (badź nie istnienia) czegoś bez dowodu.

W tym rozumieniu uważam, że wiara zależy od woli. Ja np. uważam, że przyjmuję (zakładam) istnienie Dobrego Boga bez dowodu właśnie w wyniku mniej lub bardziej świadomej decyzji.

Wt cze 10, 2008 14:04

W tym rozumieniu uważam, że wiara zależy od woli. Ja np. uważam, że przyjmuję (zakładam) istnienie Dobrego Boga bez dowodu właśnie w wyniku mniej lub bardziej świadomej decyzji.

To zastanów się czy mógłbyś w wyniku świadomej decyzji od jutra zacząć wierzyć np. w Złego Boga?
Ja myślę sam akt uwierzenia w coś nie jest zależny od naszej woli. I nie ważne czy chodzi o wiarę w Boga czy wiarę w istnienie Nowej Zelandii.

Above us only sky”

Wt cze 10, 2008 14:44

SweetChild napisał(a):

To zastanów się czy mógłbyś w wyniku świadomej decyzji od jutra zacząć wierzyć np. w Złego Boga?

Już się nad tym zastanawiałem i uważam, że mógłbym. Ale przyznam się szczerze, że ja tak do końca "nie czuję", co kryje się pod pojęciem "wierzyć'. Dlatego trzymam się definicji "przyjęcie pewnego założenia".

Pokuszę się też o pewną analogię: wyobraź sobie, że wchodzisz do kasyna, masz jeden żeton i jedną grę. Niech to będzie nieco rzut kostką, w którym za szóstkę dostajesz 1.000.000 żetonów, a za pozostałe odpowiednio 1,2,3,4,5 żetonów. Analizujesz sytuację i oceniasz, że ta potencjalna wygrana 1 do 5 żetonów i tak Cię nie satysfakcjonuje, przez co i sama gra staje się nieciekawa. Stawiasz więc na szóstkę, bo oceniasz, że to najlepsza możliwość. I wierzysz, że ta szóstka wypadnie.

Wt cze 10, 2008 15:10
Klebestift napisał(a):

Pozdrawiam

Tak każdy może uwierzyć, ale w dzisiejszym świecie nie jest łatwo wierzyć.
Wiara jest darem od Boga i żaden człowiek czy organizacja –nie może Ci jej zaszczepić ,wiara w Boga jest tylko twoja osobistą odpowiedzią na Jego Miłość. Twoje zaufanie ,całkowite jest jedynym sposobem na spotkanie Chrystusa w swoim sercu.
Wiara to nie choroba ani wirus ,nie ogarnie Cię nie następuje natychmiast….
Jak mówi Chrystus w objawieniach dla włoskiej siostry :…”wiara jest darem Bożym ,trzeba ja rozwijać i dać jej wzrost razem z miłością…”

GŁOS BOŻY :[Wielkanoc, 6.4.1969]
Teologowie i doktorzy prawa badają księgi ,by odnajdować w nich prawdy odwieczne. Lecz Miłość nie znajduje się na stronnicach ksiąg, ani też Wiara! Stracili oni Miłość, a z nią również i Wiarę. A teraz jak dawni doktorowie Jerozolimscy, starają się przekonać lud.
Tajemnice należy przyjąć, jako taki i jako takimi żyć. Wiara jest darem Bożym, trzeba ją rozwijać i dać jej wzrost razem z miłością. Teolog szuka na stronicach ksiąg miłości, lecz dusza mistyczna Moja oblubienica, znajduje ją w swym sercu tak , jak gwoździe były wbite w Moje Ciało. Odnowa będzie jakby nowym stworzeniem i wtedy wielu uwierzy we Mnie.
Z takiego zła wyprowadzę tyle dobra. Teraz jęczycie jak rodząca. Płacze i smuci się cały Kościół, Papież, Lud Boży wobec takiej żałoby, takiego nieporządku ciążącego nad ludzkością. Lecz gdy się narodzi nowy człowiek, kiedy świat odnowi się w boleści i cierpieniu, wtedy wasz płacz zamieni się w wielką radość .Będzie to nowy dzień nowa epoka, która zmieni nienawiść w miłość, a ludzie staną się naprawdę braćmi między sobą w Imię Moje. Słowa Bożego nie zagłusza się, ani zamilcza, bo Słowo Jego jest wieczne, jak wieczną jest Jego Istota. Nie zmieniłem się w niczym! Jestem Miłosierdziem! Przebaczeniem i Miłością. Dobry Pasterz czuwa nad swoją trzodą , a owieczki słuchają Jego Głosu i będzie jedna owczarnia pod jednym Pasterzem. Czas się nie liczy, liczy się tylko wieczność.
Gdy wszystko wyda się stracone, wtedy wszystko będzie zyskane.
Nie bój się mała trzódko. Jestem twym Odkupicielem i Zbawicielem…”

Całość na www.jezusblog.republika.pl

Wt cze 10, 2008 16:00

Jeśli nasze działania determinują jedynie czynniki zewnętrzene to jak wytłumaczyć żadkie ale jednak przypadki nawracania się ludzi np. z Polski na religie zupełnie egzotyczne, lub Muzłmanów nawracających się na Chrześcijaństwo, albo i to że dzieci z tzw dobrych domów popełniają przestępstwa (choć tutaj zapewne wiele przypadków nie stanowi argumentu przeciw założeniom tematu)? Wolna wola jest w nas, mamy rozum i z pewnym wyisłkiem możemy iśc nawet pod prąd tego co do tej pory nas uczono, lub nam wmawiano.

Wt cze 10, 2008 16:02

Klebestift napisał(a):

Już się nad tym zastanawiałem i uważam, że mógłbym.

A nie jest czasem tak że mógłbyś, ale pod warunkiem że zaistniałyby jeszcze jakieś dodatkowe, niezależne od Ciebie okoliczności które osłabiłyby twoją dotychczasową wiarę i spowodowałyby że zacząłbyś poszukiwac czegoś innego? Czy bez tych dodatkowych czynników Twoja próba uwierzenia w coś innego niż dotąd nie byłaby tylko próbą oszukania samego siebie?
Też czasem sobie próbuję wyobrazić jak np. mogłoby wyglądać moje nawrócenie i nie sądzę żeby moglo to wyglądać inaczej niż jakiś niezależny ode mnie impuls, podobny zresztą do tego który kilka lat temu spowodował że przestałem wierzyć w Boga. Wtedy nie była to moja swiadoma decyzja więc czemu w odwrotnym przypadku miałoby być inaczej?

Above us only sky”

Wt cze 10, 2008 17:10

SweetChild napisał(a):
Jeśli przyjmiemy, że jest to pewna postawa życiowa, to uważam, że jak każdy wybór zależna jest od woli. Jeśli przyjmiemy, że jest to pewien stan emocjonalny, to wówczas zależność od woli jest niewielka.

Wiara jest zarówno tym pierwszym, jak i drugim. Ale jednoczesnie jest darem, łaską Bożą. Darem, który dostaniemy zawsze, kiedy poprosimy.

Dn 3,52

Wt cze 10, 2008 17:15
Zobacz profil WWW

możemy iśc nawet pod prąd tego co do tej pory nas uczono, lub nam wmawiano.

Czasem ludzie odwracają się od czegoś właśnie dlatego, że im to wmawiano...

Wt cze 10, 2008 18:30

Jeśli nasze działania determinują jedynie czynniki zewnętrzene to jak wytłumaczyć żadkie ale jednak przypadki nawracania się ludzi np. z Polski na religie zupełnie egzotyczne, lub Muzłmanów nawracających się na Chrześcijaństwo, albo i to że dzieci z tzw dobrych domów popełniają przestępstwa (choć tutaj zapewne wiele przypadków nie stanowi argumentu przeciw założeniom tematu)? Wolna wola jest w nas, mamy rozum i z pewnym wyisłkiem możemy iśc nawet pod prąd tego co do tej pory nas uczono, lub nam wmawiano.

W zasadzie to moge sie pod tym podpisać.
Na nasz wolę oddziaływują różne różne czynniki. To tak jak z ogladaniem reklam w TV, zachęcają kłamią lub naciągają prawde ale od ciebie zależy czy zadzwonisz albo pojdziesz do sklepu i kupisz. Wydaje mi się, że niektórzy sami chcą pozbawić się wolnej woli, nie chcą myśleć ani samodzielnie podejmować decyzje. Poddają sie sytuacji bez żadnego oporu. Ale to tez była ich wolna decyzja.

Wt cze 10, 2008 19:54
Wiara nie jest zależna od nas. Nie można uwierzyć na zawołanie, nie można postanowić w coś wierzyć, bo to coś jest przyjemne. Tak naprawdę ludzie wierzący sami siebie oszukują podsycając złudną nadzieję na życie w wiecznej szczęśliwości. W głębi ducha jednak wiedzą, że mogą się srogo zawieść. Czyż każdy wierzący nie byłby idealnie dobrym człowiekiem, gdyby wierzył w 100%? To tak, jakby Bóg patrzył na każdego w każdej sekundzie. Jeżeli jesteśmy obserwowani postępujemy najlepiej jak potrafimy. To, że ludzie wierzący nie są idealni świadczy o tym, że dość często zapominają o tej obserwacji, a może do końca w nią nie wierzą...

Trochę zeszłam z tematu. A więc wracając: człowiek jest zdeterminowany przez czynniki zarówno wewnętrzne jak i zewnętrzne. Nasze postępowanie i przekonania są pewną wypadkową. Wolna wola to tylko określenie dla pewnego odczucia naszej wolności. Odczucia złudnego powstałego w naszej świadomości, która znajdując się w mózgu i jest 100% materialna. My nie decydujemy o tym jak atom reaguje z atomem, nie my więc decydujemy co pomyśleć w danej chwili, co zrobić, w co wierzyć. Jesteśmy częścią świata, której się wydaje, że o czymś decyduje. Wiara nie jest od nas zależna, bo nic nie jest.

Wt cze 10, 2008 20:10

Nie można uwierzyć na zawołanie, nie można postanowić w coś wierzyć, bo to coś jest przyjemne.

Są tacy ludzie, są też ludzie działający zupełnie przeciwnie.

Cytuj:
człowiek jest zdeterminowany przez czynniki zarówno wewnętrzne jak i zewnętrzne

Nie, te czynniki wpływają na niego ale decyzja i działanie jest zawsze wolne. Dochodzisz do momentu ze albo dajesz sie (nawet wewnetrznie) przekonać albo poprostu rezygnujesz z tego co wydaje ci sie wlasciwsze oceniajac np. ze tamto za wiele cie kosztuje lub poprostu nie oplaca ci sie isc pod prąd. To zawsze TY "robisz", nikt cie nie zmusza, nikt toba nie steruje.

Można dojść do stanu żeby być poddanym pewnym wpływom ale to jest pewna konsekwencja wcześniejszych wolnych działań. Tak jak w życiu jeżli decydujesz się na wypicie zbyt dużej ilości alkoholu wiele razy to się możesz uzależnić wtedy wpływ nałogu na ciebie jest tak wielki że niemal toba steruje. Ale nawet wtedy można się wyzwolić więc dalej istnieje wola która przy ogromnym wysiłku może postawić na swoim.

Wt cze 10, 2008 20:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona