Czy Bóg posiada poczucie humoru ?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Czy Bóg posiada poczucie humoru ?
Czy znacie z biblii jakieś przykłady, w których Bóg wykazywał się dużym poczuciem humoru, lub robieniem komuś dowcipu?
Z tego co wiadomo, to Jezus nigdy się nie śmiał.
Ja znam tylko jeden przykład, ale to jest raczej takie mało śmieszne poczucie humoru Boga.
Ewangelia Jana mówi, że "w Jerozolimie znajduje się sadzawka Owcza, nazwana po hebrajsku Betesda, zaopatrzona w pięć krużganków. Wśród nich leżało mnóstwo chorych: niewidomych, chromych, sparaliżowanych, którzy czekali na poruszenie się wody. Anioł bowiem zstępował w stosownym czasie i poruszał wodę. A kto pierwszy wchodził po poruszeniu się wody, doznawał uzdrowienia niezależnie od tego, na jaką cierpiał chorobę."
Domyślam się, że sadzawka ta była dziełem boga.
Dlaczego to niezdrowe poczucie humoru ? Dlatego, że jak zesłał anioła, który uzdrowił tylko pierwszego, który wszedł, to przecież oczywiste jest, że osoby sparaliżowane, kalekie, itp. nie zdołają pierwsze wejść do sadzawki.
Oczywiste, jest, że im mniej zdrowy człowiek, tym mniej sprawny fizycznie. Siłą rzeczy więc tylko najzdrowsi i najsprawniejsi zdążyli być pierwsi w sadzawce.
Poza tym, że było to bardzo niesprawiedliwe dla tych kalekich - urządzać im bieg do sadzawki. to moim Pan Bóg ma niezdrowe poczucie humoru ? A jak wy uważacie na podstawie tego fragmentu pisma 
|
Wt cze 17, 2008 13:42 |
|
|
|
 |
nomines
Dołączył(a): Cz gru 27, 2007 15:17 Posty: 1233 Lokalizacja: Nowy Sącz
|
Kiedy byłem mały to grałem z kolegami w grę "Czy Pan Bóg ma brodę?". Niestety do tej pory nie wiem.
Czy Bóg ma poczucie humoru? Raczej tak. Najlepszy numer wyciął arcykapłanom, kiedy (jak mówi Paweł) "wskrzesił z martwych Jezusa". Wyobraź sobie- przez 3 lata bawisz się z jakimś facetem w kotka i myszkę, potem chwytasz go, pastwisz się nad nim i zabijasz, a 3 dni później przybiegają do Ciebie strażnicy jego grobu i mówią, że zmarły uciekł z grobu w całkiem żywej postaci a dodatkowo przygniótł im drugie śniadanie kamieniem który odpadł od wejścia do grobu.
Wiele sytuacji można podpisać jako "komizm w wydaniu Boga". A taki Jonasz - 3 dni kisił sie w brzuchu wieloryba a tu nagle plum - za sprawą Boga wieloryb wypluł go całego i zdrowego 
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)
|
Śr cze 18, 2008 7:12 |
|
 |
wieczny_student
|
Wesele w Kanie Galilejskiej: wyobraź sobie minę sług, gdy Jezus kazał im zaczerpnąć ze studni i zanieść staroście weselnemu. Musieli myśleć, że Jezus się z nich nabija. A potem do owej studni z pewnością tłoczyli się wszyscy alkoholicy z okolic.
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
Śr cze 18, 2008 8:37 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
wieczny_student napisał(a): Wesele w Kanie Galilejskiej: wyobraź sobie minę sług, gdy Jezus kazał im zaczerpnąć ze studni i zanieść staroście weselnemu. Musieli myśleć, że Jezus się z nich nabija. A potem do owej studni z pewnością tłoczyli się wszyscy alkoholicy z okolic.
Jakie studni? Chyba "stągwi". A poza tym Boże błogosławieństwo jest obfite, więc i wina dał dużo 
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Śr cze 18, 2008 10:53 |
|
 |
agar
|
Witam!
Ooo tak wykazł się nim stwarzając mężczyznę
Ale poważniej Wolter swojego czasu stwierdził ,że :za sto lat religia bedzie wykorzeniona ze świata a Biblię będzie mozna oglądać tylko w muzeum.I wiecie co,po stu latach od tego pełnego pychy stwierdzenia w domu Woltera rozpoczeło swoją działalność Towarzystwo Biblijne i wydawnictwo Biblijne.
Nie jest to przykaład z Pisma ale z działalności Bożej w naszym świecie.
Szalom!
_________________ gg12652472
|
Śr cze 18, 2008 18:15 |
|
|
|
 |
0bcy_astronom
|
Ma poczucie humoru.
Przecież żył sobie Jezus co nie, i umarł na krzyżu i wszyscy to widzieli. A jak później zmartwychwstał i przyszedł do apostołów to oni mu nie dowierzali że to on i mu mówią, skąd mamy wiedzieć czy to Ty a Jezus na to "Dajcie mi coś do jedzenia" i już wiedzieli że to on
Może nie jest to widoczne na pierwszy rzut oka, Pewnie Jezus słynął (u apostołów) z tego, że lubił się dobrze najeść, albo wspominał często (jak dla nich) o jedzeniu czy coś w tym stylu i stwierdził, że jak znów wspomni o jedzeniu to zaraz skojarzą, że to on. 
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
Cz cze 19, 2008 17:41 |
|
 |
kastor
|
0bcy_astronom napisał(a): że jak znów wspomni o jedzeniu to zaraz skojarzą, że to on. 
teologowie twierdzą, że chodziło raczej o podkreślenie, że Jezus ma ciało- że to nie jakaś zjawa, ale prawdziwy człowiek, ale każda interpretacja jest dobra ^^, pozdro 
|
Cz cze 19, 2008 20:28 |
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Kurt Vonnegut twierdził, że wjazd Chrystusa na osiołku do Jerozolimy to pyszna satyra na wszelki przepych, ceremonie i zaszczyty tego świata.
_________________ O ile Roland się orientował, religia krzyża jako kolejna nauczała, że miłość i morderstwo są ze sobą nierozerwalnie związane, a koniec końców Bóg i tak zawsze pije krew.
|
Cz cze 19, 2008 20:57 |
|
 |
hitman
|
 Re: Czy Bóg posiada poczucie humoru ?
Aztec napisał(a): Poza tym, że było to bardzo niesprawiedliwe dla tych kalekich - urządzać im bieg do sadzawki.
A niby skąd taki absurdalny wniosek? W ogóle wiesz co to jest sprawiedliwość?
|
Pt cze 20, 2008 22:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czy Bóg posiada poczucie humoru ?
hitman napisał(a): A niby skąd taki absurdalny wniosek? W ogóle wiesz co to jest sprawiedliwość?
Czy nie czytałeś ewangelii Jana ?
Bóg stworzył sadzawkę. I zrobił tak, że raz na jakiś czas zsyłał anioła, który uzdrowił tylko pierwszą osobę która zdąłyła dotrzeć do sadzawki.
Wokół sadzawki siedziało pełno kalekich, chorych ludzi. Im bardziej chory tym gorszy w bieganiu.
Wiadomo, że tylko najzdrowsi dobiegli do sadzawki pierwsi ? Czy nie mam racji ? 
|
So cze 21, 2008 21:39 |
|
 |
taurus
|
Widzaiłem kiedyś takie graffiti, nie znam autora:
Cytuj: Bóg umarł - Nietzsche
a pod spodem Cytuj: Nietzsche umarł - Bóg
|
So cze 21, 2008 23:45 |
|
 |
olapsychola
|
Cytatów raczej nie podam, ale poczucia humoru Boga można doświadczyć codziennie, sama często jestem zdziwiona, pozytywnie w każdym razie. Pierwsze skojarzenie jakie mam do katolika to radosny, Bóg jest radością.
Co do sadzawki mozemy rozmyślać dekadę całą a i tak nie wymyślimy zbyt wiele, idac tą drogą- dlaczego wskrzesił właśnie Łazarza? dlaczego tego właśnie człowieka uzdrowił? dlaczego temu przywrócił wzrok? ktoś wie?
A to nie jest przykład na jakieś niezdrowe, wypaczone boskie poczucie humoru tylko kolejna tajemnica.
_________________ Świat zobaczyć w ziarenku piasku,
niebo w dzikiej roślinie,
nieskończoność uchwycić w ręku
a wieczność w godzinie
|
Cz lip 24, 2008 12:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Cz lip 24, 2008 13:47 |
|
 |
schodek
|
Myślę że ma poczucie humoru ale tak wspaniale inteligentne ze zazwyczaj z jego dowcipów śmieją się ci najmniej tego godni.
|
Wt sie 05, 2008 7:27 |
|
 |
trade
|
Podajecie różne przykłady ale największego psikusa Jezus sprawił Piotrowi. Uzdrowił mu teściową 
|
Wt sie 05, 2008 10:56 |
|
|
|