Czy cenzura może być grzechem?
Autor |
Wiadomość |
Stanisław M.
|
Jeśli tak, to w jakich przypadkach. Na pewno nie w przypadku cenzurowania treści jawnie kogoś obrażających, kłamliwych itd. Ale w jakich innych sytuacjach można uznać ją za grzech?
Pytam bo już zgłupiałem. Niedopuszczenie do dyskutowania o tym czy coś jest prawdą albo nie, jest moim zdaniem grzechem przeciw prawdzie, tak samo jak jawne jej zaprzeczenie.
Założyłem temat, który został usunięty, napisałem zażalenie do Wysokiej Administracji Uwagi do moderacji II i odbiłem się o mur milczenia. Kto tu zgrzeszył, ja poddając do dyskusji ważny temat, czy moderacja?
To tylko wyjaśnienie powodu mojego pytania, nie chciałbym by tu dyskutować o moderacji. Tu interesuje mnie problem grzeszności cenzury.
|
Wt mar 25, 2008 8:41 |
|
|
|
 |
0bcy_astronom
|
Cenzura jest dobra - przeciwdziała zgorszeniu.
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
Wt mar 25, 2008 12:15 |
|
 |
Radaromontis
|
Astronom, Stanisław mówi tu o nadużyciach cenzury, bądź złym jego użyciu.
_________________ By wierzyć należy odrzucić wszelki sens, rozsądek i zrozumienie - Marcin Luter.
|
Wt mar 25, 2008 12:51 |
|
|
|
 |
Rojza Genendel
|
Cenzura jest złem, gdy służy hipokryzji.
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
Wt mar 25, 2008 12:54 |
|
 |
miszcz
|
Cenzura jest dobra tylko dla faszyzmu. Reszcie należy sie wolność słowa.
|
Wt mar 25, 2008 13:43 |
|
|
|
 |
Radaromontis
|
Ludzie, nie można też jednoznacznie stwierdzić, że jest dobrem bądź złem. Ludzie mają umysł wrażliwy na różnego typu "akcje". Rozumiem, że nikt z was nigdy nie był przez nic zgorszony, a brutalne obrazy są dla niego niczym, ale są ludzie, który po niektórych widokach potrafią oszaleć, zacząć myśleć nad czymś, co ich przerasta, przez co mogą nawet popełnić samobójstwo. Wg. mnie cenzura jest raczej zła, gdy występuje jej, nawet lekkie, nadużycie.
_________________ By wierzyć należy odrzucić wszelki sens, rozsądek i zrozumienie - Marcin Luter.
|
Wt mar 25, 2008 14:02 |
|
 |
wieczny_student
|
Cenzura nie jest dobra lub zła. Dobre lub złe może być jedynie jej użycie przez istotę zdolną do czynienia dobra lub zła (np. człowieka).
PS Czy "Prawdy wiary" jest właściwym miejscem dla tego tematu? Wnioskuję o jego przesunięcie.
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
Wt mar 25, 2008 14:33 |
|
 |
Masa
|
cenzura jest grzechem gdy cenzuruje sie głoszenie Słowa Bożego.
_________________ Nie wstydzę się ewangelii Chrystusowej; jest ona bowiem mocą Bożą ku zbawieniu każdego, kto wierzy. (Rzymian 1:16)
|
Wt mar 25, 2008 18:39 |
|
 |
Stanisław M.
|
A czy cenzura nie bywa tolerowaniem kłamstwa?
_________________ Owczy pęd - gdy barany z "Odą do radości" na pyskach pędzą na oślep ku przepaści.
|
Śr mar 26, 2008 7:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
miszcz napisał(a): Cenzura jest dobra tylko dla faszyzmu. Reszcie należy sie wolność słowa.
Nie do końca.
Wolnośc słowa jest ograniczona wolnością drugiego człowieka. Słowem można zabić, a więc te zabójcze winny być cenzurowane ze względu na ludzką wolność.
Oczywiście cenzura w nieodpowiednich rękach zawsze prowadzi do ograniczenia wolności. Dlatego też cenzura, która nie podlega weryfikacji, a przede wszystkim cenzorzy, którzy nie pozwalaja weryfikować publicznie swoich działań. To jest grzech.
|
Śr mar 26, 2008 9:27 |
|
 |
taurus
|
Wolność Słowa
czy słowem można zabić?
Cytuj: kto mieczem walczy od miecza ginie.
Cytuj: "Błogosławieni, którzy wprowadzają pokój, albowiem oni będą nazwani synami Bożymi" - rzekł w Kazaniu na Górze Syn Boży, Książę Pokoju przepowiadany przez proroków. I sam też pokój nam zostawił, mówiąc: "Pokój zostawiam wam, pokój mój daję wam". Ale dodał: "Nie tak jak daje świat, Ja wam daję" - bo jakiś dziwny to pokój, całkiem nie z tego świata. A tym, co zwykłego ludzkiego pokoju oczekiwali - takiego bardziej w stylu rokokowych sielanek pasterskich: trawka, baranki i naturalnie nikt ani nie klnie, ani tym bardziej nie strzela - zapowiedział twardo: "Nie sądźcie, że przyszedłem pokój przynieść na ziemię. Nie przyszedłem przynieść pokoju, ale miecz". "Miecz" - ostro powiedziane! http://www.czytanki.hox.pl/miecz.html
|
Śr cze 25, 2008 7:40 |
|
 |
No
|
0bcy_astronom napisał(a): Cenzura jest dobra - przeciwdziała zgorszeniu.
podobnie jak totalitaryzm.
|
Śr cze 25, 2008 13:56 |
|
 |
0bcy_astronom
|
No napisał(a): 0bcy_astronom napisał(a): Cenzura jest dobra - przeciwdziała zgorszeniu. podobnie jak totalitaryzm.
Ehh... tyle, że cenzura po to właśnie jest a totalitaryzm nie.
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
Śr cze 25, 2008 14:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
przecież cenzura to cień totalitaryzmu padający na wymianę myśli.
|
Śr cze 25, 2008 15:53 |
|
 |
0bcy_astronom
|
Nie wiem czy zakrywanie cycków pół nagiej babce przed małymi dziećmi jest cieniem totalitaryzmu padającym na wymianę myśli. Ja o takiej cenzurze mówię. (czyt wyżej - przeciwdziała zgorszeniu)
Tomasz Olbratowski.
|
Śr cze 25, 2008 16:03 |
|
|
|