Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So paź 04, 2025 6:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Ustawki 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Ustawki
Czy uczestniczenie w kibolskich ustawkach ,czyli bicie kogoś, kto chce być bity a w każdym razie liczy się z taką opcją i przystaje na to, jest grzechem?

A jeśli tak,to co z boksem,kickboxingiem i innymi brutalnymi rodzajami sportu?

Pt lip 04, 2008 9:19

Wszystko z wymienionych ja kwalifikuje jako grzech. Podobnie grzechem będzie krzywda wyrządzona masochiście. Niekonieczne, a zarazem nieraz poważnie wpływające na osobe ludzką uszkodzenia ciała nie mogą być uznane za nic dobrego.

Pt lip 04, 2008 10:39
zbanowany na stałe

rozumiem. rozumiem też,że jako grzech należałoby zakwalifikować także entuzjazmowanie się oglądaniem meczy bokserskich?

ale zjawisko 'ustawek' samo w sobie,jako swoistą redukcję szkód wynikających z natury kultury kibolskiej należałoby chyba choć trochę docenić..?

Pt lip 04, 2008 12:31

Zanim zapytasz czy coś jest grzechem wrato się zastanowić czy jest złe. Jeśli coś ma abyć grzechem to z pewnością jest złe. Czy dobrze jest wypić z kumplami dwa piwka, a potem kij w dłoń i na ustawkę? Nie będę wnikał co w tym złego, bo każdy pewnie zna odpowiedź :D. Jakby ktoś miał wątpliwości to niech poszuka odpowiedzi na pytanie: czy pozwoliłby swoim dzieciom chodzić na ustawki?? :)

Co do tego, że robią to w ustawionych miejscach, a nie na mieście, to moim zdaniem niczego niewiele usprawiedliwia. Hitlerowcy wywozili Żydów i Polaków do obozów, a przecież mogli ich zabić na miejscu. To chyba niewiele zmienia.

pozdrawiam i szacun dla wszystkich 8)

Pt lip 04, 2008 13:57
zbanowany na stałe

Co do tego, że robią to w ustawionych miejscach, a nie na mieście, to moim zdaniem niczego niewiele usprawiedliwia. Hitlerowcy wywozili Żydów i Polaków do obozów, a przecież mogli ich zabić na miejscu. To chyba niewiele zmienia.

Nie no,sorry,ale paralela zupełnie nietrafiona. Przecież istotą ustawek jest nieangażowanie w cały proceder osób nie chcących w tym uczestniczyć,czego o nazistach nie można powiedzieć.

Jeszcze jedno pytanie: kibolska kultura przemocy jest zła, złe są też, będące jej przejawem, ustawki, ok.
Ale czy warto i należy, w hipotetycznej sytuacji,gdyby był sposób całkowitego uniemożliwienia takiej praktyki, walczyć z ustawkami i zniechęcać do nich,jeśli całosciowej kultury zwalczyć by się nie dało?

Czy w imię walki ze 'złem' ogólnie, roztropne jest zwalczanie istniejącego wewnatrz tego zła czynnika, który zasięg tego zła ogranicza?

Pt lip 04, 2008 14:32

Nie no,sorry,ale paralela zupełnie nietrafiona. Przecież istotą ustawek jest nieangażowanie w cały proceder osób nie chcących w tym uczestniczyć,czego o nazistach nie można powiedzieć.

Przyznam trochę się zagalopowałem. Przyszło mi to do głowy i chciałem zabłysnąć, a tymczasem się wygłupiłem :)

Mimo wszystko uważam, że ustawka w odludnym miejscu wcale nikogo nie usprawiedliwa. W moim odczuciu nie robią tego żeby uniknąc ofiar wśród niewinnych, a raczej ze strachu, żeby ich policja nie złapała. Może wolą odludne miejsca po to by nikt im nie przeszkadzał, ale nie dam się przekonac, że robią to z troski o bliźnich :).

Wydaje mi się, że zło jest złem i nie ma co negocjować. Chyba nie ma się co zastanawiać czy ustawki są lepsze czy gorsze od bijatyk w mieście. Owszem, może i są odrobinę lepsze, ale to nadal duże zło. Kibic jest od dopingowania swojej drużyny, a nie od tego by po pijaku łazić na bijatyki.

Moim zdnaiem jest sens zwalczać zarówno ustawki jak i walki w mieście. Jeśli ktoś naprawdę ma w sobie wielką potrzebę by powalczyć to ja jestem w stanie go zrozumieć. Tyle, że można to robić uprawiając jakiś sport walki. Przechodzisz okresowe badania, zasady walki są jasno określone i taka walka jest WZGLĘDNIE bezpieczna (choć wiadomo, że zdarzają się wypadki śmiertelne). Choć oczywiście to nie to samo co upić się z kumplami, rozpruć komuś twarz kastetem, czy zrobić z kogoś inwalidę.

Na początku pytałeś MójJudaszu (mam nadzieję, że Twój nick się odmienia :D ), czy ustawki są grzechem? Później stwierdziłeś, że są złe. Podejrzewam, że doskonale znasz odpowiedź na swoje pytanie, tylko nie wiedzieć czemu próbujesz szukać argumentów przeciw temu co wiesz :P.
respect for all :D

Pt lip 04, 2008 15:06
zbanowany na stałe

Piszę,że są złe,opierając się na tym co napisał WIST, tzn. ciągnąc dalej tok rozumowania w którym ustalono ich grzeszność, choć, nie ma co ściemniać - byłem przekonany,że odpowiedzią będzie "tak" . Ciekawiło mnie natomiast,swoją drogą, co zostanie orzeczone w kwestii boksu. Nie chodziło mi o to,żeby argumentować 'za' ustawkami (...przeciw temu co wiem) , tylko,żeby porozważać nad gradacją grzechu i ewentualną dopuszczalnością przymknięcia oka na zachowanie będące samo w sobie złem, ale jednocześnie mające znaczenie dla ograniczenia krzywdy wynikającej z innego zła/złej postawy.

btw.,ustawki mają także pewien wymiar prozdrowotny :D , a mianowicie - w owym filmie jeden z entuzjastów tej formy spędzania wolnego czasu podkreślał,że "teraz,to nie to co kiedyś", że kiedyś bili się bezładnymi bandami pijaczki,żuleria, a teraz - chłopaki wysportowane,trenują,nikt pijany (pojęcie pewnie względne,w kazdym razie pewnie chodzi o 'niezachlanego') na ustawke nie idzie,bo wiadomo - refleks nie ten...

Pt lip 04, 2008 15:26
zbanowany na stałe

W moim odczuciu nie robią tego żeby uniknąc ofiar wśród niewinnych, a raczej ze strachu, żeby ich policja nie złapała. Może wolą odludne miejsca po to by nikt im nie przeszkadzał, ale nie dam się przekonac, że robią to z troski o bliźnich :).

A, to oczywiście racja. Chodzi o to,żeby nikt nie zainteresowany nie przylazł,ba - nawet zainteresowanych obowiązuje selekcja. Ogólnie uczestniczenie w ustawkach to w danym środowisku chuligańskim pewna nobilitcja, a ktoś kto się 'sprawdza' zyskuje szacunek.

Pozdrawiam.,.

Pt lip 04, 2008 15:31

Post Re: Ustawki
WaszJudasz napisał(a):
Czy uczestniczenie w kibolskich ustawkach ,czyli bicie kogoś, kto chce być bity a w każdym razie liczy się z taką opcją i przystaje na to, jest grzechem?

A jeśli tak,to co z boksem,kickboxingiem i innymi brutalnymi rodzajami sportu?
Boks to sport. Sport walki, nie bijatyka.

Boks polega na sportowej walce, w ktorej jeden bokser chce pokonac drugiego boksera. A po walce podaja sobie rece.

"Ustawki" to gowniarskie rozrywki sfrustrowanych gowniarzy, ktorzy nie maja dosc rozumu, checi i umiejetnosci, zeby znalezc sobie cywilizowany sposob na ujscie energii.

Pisanie glupot jest grzechem.

Pt lip 04, 2008 21:23
zbanowany na stałe

Wiadomo,że boks od ustawek różni się (przynajmniej w załozeniu) szacunkiem do przeciwnika, gdy w tych pierwszych głowną rolę gra nienawiść, ale fakty są takie,że tu i tu chodzi o to,żeby uderzyć kogoś tak, żeby nie wstał i/lub miał dość. Znokautowanie kogoś w meczu bokserskim jest może szlachetniejsze, ale wstrząs mózgu taki sam.

So lip 05, 2008 8:12
Podobnie grzechem będzie krzywda wyrządzona masochiście.

Chyba że masochista będzie religijnym ascetą, który sam się biczuje po nocach.
Taka forma była w średniowieczu dosyć mocno praktykowana przez duchownych, a zwłaszcza w klasztorach.
To tak zwana asceza, łagodną formą było pozbycie się wszystkiego i życie jako żebrak, mocniejszą celowe zadawanie sobie bólu.
Jak kościół patrzy na tego typu wyznawców ?

Pn lip 07, 2008 22:16
Moderator

Jak kościół patrzy na tego typu wyznawców ?

Kościół nie poleca i nie pochwala takich praktyk i uznaje, że takie działanie nie powinno mieć miejsca, bo człowiek nie żyje po to by umartwiać swoje ciało, wręcz je katując, ale ma żyć w ciele według zasad ducha. Zatem wszelkie praktyki zmierzające do zadawania bólu ciału są przez Kościół ganione. Wszak zbawienie obejmie nie tylko ducha, ale i ciało.

(J 8, 32b)

Wt lip 08, 2008 10:01

Praktyk, których KK nie poleca i nie pochwala jest ostatnimi czasy coraz więcej. Szkoda tylko, że prawie nikt się tym nie przejmuje...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Wt lip 08, 2008 11:25

Kościół nie poleca i nie pochwala takich praktyk i uznaje, że takie działanie nie powinno mieć miejsca. Zatem wszelkie praktyki zmierzające do zadawania bólu ciału są przez Kościół ganione.

No patrz pan, a w Opus Dei jest to normalna praktyka ;)

Dn 3,52

Wt lip 08, 2008 11:42
Zobacz profil WWW

Mamy kolejny CUD!! Właśnie dlatego piszę, że kościół coś potępia, ale i tak wszyscy mają to w nosie. Łącznie z samym kościołem...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Wt lip 08, 2008 12:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona