Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 21:48

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 
 Co to jest prawda? 
Autor Wiadomość

Post Co to jest prawda?
Proponuję temat dyskusji: co to jest prawda? Czy dzisiaj ludzie stracili jej sens przez zatracenie pojęcia o jej bezwzględnym charakterze? Nie może być ona przecież tu i tam

Jako podstawę do dyskusji proponuję argumenty zawarte w bardzo ciekawym artykule:
Cytuj:
Kiedy słynny niemiecki poeta Henryk Heine stanął pewnego razu przed monumentalną budowlą katedry w Antwerpii, widok arcydzieła gotyckiej sztuki skłonił go do wyrażenia niezwykle głębokiej myśli: "Jene Zeiten hatten Dogmen, wir haben nur Meinungen: mit Meinungen... aber baut man keine Dome" - tamte czasy miały dogmaty, my mamy tylko mniemania, a nimi nie można budować katedr. ...
całość:
http://www.omp.lublin.pl

Cz lip 31, 2008 19:46

Post Re: Co to jest prawda?
Norbert napisał(a):
Proponuję temat dyskusji: co to jest prawda?
http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=prawda
Norbert napisał(a):
Czy dzisiaj ludzie stracili jej sens przez zatracenie pojęcia o jej bezwzględnym charakterze?
Nie sadze. Obserwacje wlasne.
Norbert napisał(a):
Nie może być ona przecież tu i tam
To znaczy gdzie i gdzie?

Norbert napisał(a):
Jako podstawę do dyskusji proponuję argumenty zawarte w bardzo ciekawym artykule:
Cytuj:
Kiedy słynny niemiecki poeta Henryk Heine stanął pewnego razu przed monumentalną budowlą katedry w Antwerpii, widok arcydzieła gotyckiej sztuki skłonił go do wyrażenia niezwykle głębokiej myśli: "Jene Zeiten hatten Dogmen, wir haben nur Meinungen: mit Meinungen... aber baut man keine Dome" - tamte czasy miały dogmaty, my mamy tylko mniemania, a nimi nie można budować katedr. ...
Jak zobacze chociaz jedna budowle zbudowana za pomoca dogmatu, zaczne sie zastanawiac.

Cz lip 31, 2008 20:00

Norbert napisał:
Cytat:

Jak zobacze chociaz jedna budowle zbudowana za pomoca dogmatu, zaczne sie zastanawiac.

Może Heine'mu chodziło o to , że bez dogmatów nie marnuje się sił na budowanie nieprzydatnych do niczego obiektów .

Cz lip 31, 2008 20:10

Może Heine'mu chodziło o to , że bez dogmatów nie marnuje się sił na budowanie nieprzydatnych do niczego obiektów .

Albo to jakas nowa moda, zeby wrzucac znaki przestankowe byle jak, albo operatorzy przegapili schizofrenika.

Cz lip 31, 2008 20:15

Prawda ma to do siebie że nieraz jest niewygodna. Jest też nieraz trudna do odkycia, a nieraz może wydawać się nieosiągalna, czyli jedyne co jest nam dane to zbliżyć się do niej.

Nad definicją można się zastanawiac i do niczego nie dojdziemy, co jest raczej pewne. Zatem najlepiej przyjąć że prawda jest tym co jest. Co jest w rzeczywistości czy to duchowej, czy materialnej i jakoś sobie z tą definicją radzić w dalszych rozważaniach.

Każdy ma swoje patrzenie na świat, zakłada zarazem że ono wskauje to co jest, czyli prawde. A jednak tak łatwo nasze zmysły fałszują nieraz to co jest. Z tego powodu bywa ona nieosiągalna, bo za mało nam danych, za mało zdolności. Dlatego nie bez przyczyny KOściołowi dany jest Duch prowadzenia i uwolnienia od błędów.

Cz lip 31, 2008 22:30
Post co to jest prawda?
A może taką prawdę :

..."GŁOS BOŻY: Odkryję ci tajemnicę Mego Serca! Przyjrzyj się Mi leżącemu na słomie.

Stworzyłem świat cały, a Matka Moja i przybrany Ojciec mieli tylko trochę słomy dla Mnie na posłanie .Nie było miejsca dla Mnie na świecie, który stworzyłem!

Związali Mi ręce i poganin pyta Mnie : Co to jest prawda? Co to jest prawda , powtarza również dziś poganin , ateista. I mówi . że to taka formuła chemiczna która w parę sekund zapali świat. Człowiek współczesny znalazł prawdę i jest szczęśliwy, nie szuka niczego innego! Ja Sam nie mogę zbawić świata . Zbawiłem go Sam na Kalwarii ,przelawszy do ostatniej kropli Moją Krew, lecz teraz mam ręce związane , tak ,jak przed Piłatem.

Uczyniłem człowiekowi wielki dar ,nie mogę go już cofnąć, a człowiek nadużywa Mego daru.

Ja : Głos ten był pełen słodyczy i smutku nieskończonego, wydawało mi się , że Jezus umiera z bólu .Zdawało mi się , że słucham człowieka, a to był Bóg .I mówił dalej:

GŁOS BOŻY: Nawet Mój Kościół nie dostrzega Mojej Obecności, bo gdyby dostrzegał, nie działoby się tak! Nie dostrzegają jej też ci, którzy na mocy wiekuistego kapłaństwa, sprowadzają Mnie z Nieba. Czyż nie jestem naprawdę Wiekuistym odrzuconym, Wiekuistym niezrozumianym?

Ja : O Jezu ,co mogę uczynić , by Cię pocieszyć ?

GŁOS BOŻY : Kochaj Mnie, kochaj bardzo. Wszystko inne jest Moje .Niebo i ziemia i co ją zaludnia , tylko miłość Mego stworzenia nie jest Moja, a tego właśnie szukam...."

www.jezusblog.republika.pl

Pt sie 01, 2008 8:14
zbanowany na stałe

Objaśnienia:

Siostra - oznacza głos zmarłej siostry

Ja - oznacza słowa samej autorki

N.M.P.- oznacza słowa Matki Najświętszej

GŁOS BOŻY – oznacza słowa Boskiego Mistrza

Zamiast 'Objaśnienia' powinno być 'Osoby dramatu' . Byłoby bardziej w zgodzie z konwencją literacką do której należy ten utwór.

Pt sie 01, 2008 8:48
Cytuj:
Objaśnienia:

Siostra - oznacza głos zmarłej siostry

Ja - oznacza słowa samej autorki

N.M.P.- oznacza słowa Matki Najświętszej

GŁOS BOŻY – oznacza słowa Boskiego Mistrza

Zamiast 'Objaśnienia' powinno być 'Osoby dramatu' . Byłoby bardziej w zgodzie z konwencją literacką do której należy ten utwór.

Prawda o Judaszu jest zgoła inna-a jaki jest wasz Judasz?

Pt sie 01, 2008 12:47

So sie 02, 2008 1:36

Witaj. Proponuję kontynuować ten ciekawy temat tutaj:
viewtopic.php?t=11904

Wprawdzie zaczyna się teologicznie, ale cały temat jest o tym samym.

So sie 02, 2008 17:35
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 10 ]