|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Waltraut
|
 dzieci boze
Od dobrych kilku lat usiluje uzyskac odpowiedz na ciekawe moim zdaniem pytanie :
Otoz....trzymajac sie kanonow wiary chrzescijan oraz tego jezyka, wszyscy jestesmy dziecmi Boga.Tak?
Pomijajac przenosnie zawarta w tym pojeciu, uczono mnie ze jestesmy dzielem bozym, kazdy czlowiek jaki na tej ziemi stapal.
Tak?
No mnie uczono , ze tak
Uczono mnie tez, ze aby byc zbawionym, wstapic d Krolestwa Niebieskiego warunkiem jest wiara w Boga, Jedynego i Wszechmogacego.
tak?
To ja sie pytam co z milionami ludzi przed chrzescijanskich? Tych p.n.e?
Co z Egipcjanami, ktorzy czcili Boga-Krokodyla a nie Jahwe, bo nie mieli granatowego pojecia ze Jahwe istnieje, przeciez objawil sie dopiero moment temu ( 2000 lat to chwilka w dziejach czlowieka na Ziemi).
Czemu ten dobry Bog, ktory stworzyl i ukochal kazdego (  !) czlowieka na tym padole lez, nie dal Aztekom, Majom szansy na uwierzenie w Niego a tym samym zbawienie po smierci?
Gdzie sie podziewaja dusze pierwotnych, starozytnych?
|
Śr sie 06, 2008 21:33 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Kościół Ci odpowiedział na to pytanie, w konstytucji dogmatycznej o Kościele "Lumen gentium":
Cytuj: KK 16. Ci wreszcie, którzy jeszcze nie przyjęli Ewangelii, w rozmaity sposób przyporządkowani są do Ludu Bożego. Przede wszystkim więc naród, który pierwszy otrzymał przymierze i obietnice i z którego narodził się Chrystus wedle ciała (por. Rz 9,4-5), lud dzięki wybraniu szczególnie umiłowany ze względu na przodków, albowiem Bóg nie żałuje darów i wezwania (por. Rz 11,28-29). Ale plan zbawienia obejmuje także i tych, którzy uznają Stworzyciela, wśród nich zaś w pierwszym rzędzie muzułmanów, oni bowiem wyznając, iż zachowują wiarę Abrahama, czczą wraz z nami Boga jedynego i miłosiernego, który sądzić będzie ludzi w dzień ostateczny. Także od innych, którzy szukają nieznanego Boga po omacku i wśród cielesnych wyobrażeń, Bóg sam również nie jest daleko, skoro wszystkim daje życie, tchnienie i wszystko (por. Dz 17,25- 28), a Zbawiciel chciał, aby wszyscy ludzie byli zbawieni (por. 1 Tm 2,4). Ci bowiem, którzy bez własnej winy nie znając Ewangelii Chrystusowej i Kościoła Chrystusowego, szczerym sercem jednak szukają Boga i wolę Jego przez nakaz sumienia poznaną starają się pod wpływem łaski pełnić czynem, mogą osiągnąć wieczne zbawienie. Nie odmawia też Opatrzność Boża koniecznej do zbawienia pomocy takim, którzy bez własnej winy w ogóle nie doszli jeszcze do wyraźnego poznania Boga, a usiłują nie bez łaski Bożej, wieść uczciwe życie. Cokolwiek bowiem znajduje się w nich z dobra i prawdy, Kościół traktuje jako przygotowanie do Ewangelii i jako dane im przez Tego, który każdego człowieka oświeca, aby ostatecznie posiadł życie. Nieraz jednak ludzie, zwiedzeni przez Złego, znikczemnieli w myślach swoich i prawdę Bożą zamienili w kłamstwo, służąc raczej stworzeniu niż Stworzycielowi (por. Rz 1,21 i 25), albo też żyjąc i umierając na tym świecie bez Boga, narażeni są na rozpacz ostateczną. Toteż, aby przyczynić się do chwały Bożej i do zbawienia tych wszystkich, Kościół mając w pamięci słowa Pana, który powiedział: "Głoście Ewangelię wszelkiemu stworzeniu" (Mk 16,16), pilnie troszczy się o wspieranie misji.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Śr sie 06, 2008 21:39 |
|
 |
Waltraut
|
Szumi...nie odpowiedziales mi na zadne z postawionych pytan, zasloniles sie demagogia koscielna, slabiutka w dodatku.
bo coz to znaczy tak dokladnie ? :
Cytuj: Przede wszystkim więc naród, który pierwszy otrzymał przymierze i obietnice i z którego narodził się Chrystus wedle ciała (por. Rz 9,4-5), lud dzięki wybraniu szczególnie umiłowany ze względu na przodków, albowiem Bóg nie żałuje darów i wezwania (por. Rz 11,28-29). to tez nie jest zadna odpowiedz : Cytuj: Ale plan zbawienia obejmuje także i tych, którzy uznają Stworzyciela, wśród nich zaś w pierwszym rzędzie muzułmanów, oni bowiem wyznając, iż zachowują wiarę Abrahama, czczą wraz z nami Boga jedynego i miłosiernego, który sądzić będzie ludzi w dzień ostateczny. Także od innych, którzy szukają nieznanego Boga po omacku i wśród cielesnych wyobrażeń, Bóg sam również nie jest daleko, skoro wszystkim daje życie, tchnienie i wszystko (por. Dz 17,25- 2Cool, a Zbawiciel chciał, aby wszyscy ludzie byli zbawieni (por. 1 Tm 2,4)
wiec wierze czy nie wierze, Bog na mnie lape i tak kladzie ? Moge byc sobie muzulmanka ale i tak bede chrzescijanka, po smierci?
wygodne, na to chyba nawet muzulmanie nie wpadli, co za monopol wiary!
reszty mi sie juz nie chce komentowac, demagogiczny belkot.
myslalam ze odpowiecie mi jak wy, wierzacy widzicie ten problem, pomozecie zrozumiec jak wy to rozumiecie, a zderzylam sie z czyms co napisala banda bezdzietnych facetow w kieckach, zaden autorytet i wyrocznia prawdy boskiej.
postarajcie sie troche, co?
|
Śr sie 06, 2008 22:42 |
|
|
|
 |
No
|
Cytuj: Ci bowiem, którzy bez własnej winy nie znając Ewangelii Chrystusowej i Kościoła Chrystusowego, A nawet jeśli znają czemu niby mieliby ją przyjąć? Cytuj: szczerym sercem jednak szukają Boga i wolę Jego przez nakaz sumienia poznaną starają się pod wpływem łaski pełnić czynem, mogą osiągnąć wieczne zbawienie.
Co to znaczy szukają Boga? Takie szukanie kojarzy mi się raczej z nielubianym przez kościół New Agem wyznawcy innych niż chrześcijaństwo religii nie szukają bo zazwyczaj uważają, że już znaleźli nie Boga tylko np.Bogów...
|
Śr sie 06, 2008 22:45 |
|
 |
WIST
|
Waltraut
Ja myśle że Ty jesteś zwtkłym krzykaczem. Nie wiem jak Ty od wielu lat szukasz, ale zaczyna się od źródła, czyli nauki Kościoła. Nie wierze że jeśli włożyłeś w to troche wysiłku i faktycznie szukałeś to po tych latach nadal nie znalazłeś.
Odpowiedz została udzielona, wszystko jest w zacytowanym przez Szumiego tekście. Jeśli tego nie rozumiesz, to żadne tłumaczenia Ci nie pomogą.
|
Śr sie 06, 2008 23:17 |
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
|