Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Nie będzie diabła i piekła ?
Niektóre odłamy chrześcijaństwa, że wiara w diabły i piekło (coś jak w obrazku poniżej), jest zbyt prymitywna i nie przystoi cywilizowanym ludziom, dlatego:
Cytuj: Duńscy pastorzy chcą się rozprawić raz na zawsze z dogmatem diabła i piekła
Dualistyczna historia stworzenia świata z podziałem na piekło i niebo nie pasuje do współczesnego społeczeństwa – stwierdzili przedstawiciele Kościoła luterańsko-ewangelickiego na łamach gazety „Kristeligt Dagblad”. Pastorzy zmierzają do stworzenia nowej dogmatyki, którą mogliby głosić „nowocześni ludzie Kościoła w XXI wieku”.
Ich zdaniem nadszedł czas, by obalić chrześcijański dogmat o diable jako samodzielnej istocie mającej moc i własną wolę. – Jako nowoczesny człowiek nie mogę znaleźć sensu w diable, który jest samodzielną istotą, biegającą wokół nas i kuszącą – wyjaśnia pastor Lars Hojland. Według niego zamiast archaicznego poglądu o piekle i niebie powinno się głosić nauki o „niepokoju” i „złu” jako uniwersalnych i ludzkich fenomenach w świecie.
Ostatnio podobne poglądy wyrażali biskup Roskilde Jan Lindhardt i profesor teologii Svend Andersen. Ten ostatni zdystansował się wobec pojęcia Sądu Ostatecznego i zmartwychwstania Chrystusa. Inny z teologów dowodził z kolei nieprawdziwości dogmatu głoszącego, że wszyscy ludzie będą zbawieni lub wiecznie potępieni.
Źródło:
http://www.rp.pl/artykul/67352,168522_D ... iabla.html
Kiedy przyjdzie czas na Polskę ?
Kiedy Polacy przestaną wierzyć w tego jegomościa:
http://www.halloween-mask.com/fcoff/satan_fcoff.jpg

|
Pn lip 28, 2008 14:54 |
|
|
|
 |
meritus
|
Może warto zapytać o opinię mężów owych pastorów, o ile takich mają.
|
Pn lip 28, 2008 16:50 |
|
 |
trade
|
To, że ktoś wykształcony mówi mówi takie rzeczy to nie znaczy że jest to prawda. Np. teolog który dystansuje się wobec zmartwychwstania nie jest teologiem chrześcijańskim. Teologia chrześcijańska opiera się nie na swoich przemyśleniach odnośnie tego "jaki to może być Bóg i co on mógłby zrobić" ale bazuje na Piśmie Świętym.
|
Pn lip 28, 2008 20:24 |
|
|
|
 |
WIST
|
Jeśli to prawda co tutaj Aztec przytoczyłeś to naprawde zabawne rzeczy wypisują ci ludzie. Pastor który podważa właściwie podstawy swojej wiary? Istotnie to jest śmieszne. Teolog który (cokolwiek to znaczy) zdystansował się co do zmartywchwstania Jezusa? A już najbardziej zabawne jes podawanie tych fenomenów jako pozytywnych przykładów przemian. Ja uważam moją wiarę i jej dogmaty za godne ludzi nowoczesnych każdego czasu, bo kto mi będzie mówił co jest nowoczesne? Ci zacytowani? A może ci którym się wydaje że są fajni bo nie mieści im się w głowie coś?
Bądzmy poważni.
|
Pn lip 28, 2008 20:57 |
|
 |
kastor
|
WIST napisał(a): A już najbardziej zabawne jest podawanie tych fenomenów jako pozytywnych przykładów przemian.
Zgadzam się z WIST'em. W Piśmie Świętym jest dość wyraźnie wspomniane o złym duchu i jeśli ktoś tę prawdę pomija tylko dlatego, żeby jego interpretacja była nowoczesna to rzeczywiscie zaczyna robić się wesoło  . Za takie fenomenalne i super oświecone przemiany to ja dziękuję  , respect for all
_________________ O Tobie mówi serce moje;
szukaj Jego oblicza...
|
Pn lip 28, 2008 22:43 |
|
|
|
 |
whistle
Dołączył(a): N wrz 24, 2006 12:43 Posty: 275 Lokalizacja: Imielin
|
Jako nowoczesny człowiek nie mogę...
A gdzie tu wolność? Smutne, że dla głupiej etykietki ludzie zmieniają poglądy..
Pastor musi się czuć bardzo samotny chcąc przypodobać się tym "nowoczesnym".
_________________ "ktokolwiek nas spotyka od Niego przychodzi
tak dokładnie zwyczajny że nie wiemy o tym.."
|
Pn lip 28, 2008 23:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A mnie się wydaje, że ten pogląd kiedyś będzie obowiązywał również w Polsce.
Zobaczcie przecież, jak Kościół katolicki zmienił wizerunek diabła i piekła, przez ostatnie kilkaset a nawet kilkadziesiąt lat.
Były to zawsze rogate diabły, z ogonem i widłami (nic w tym dziwnego, bo widły były podstawowym narzędziem każdego rolnika)
Dusze w piekle miały cierpieć straszne tortury, które zadawały te diabły.
Jeszcze naszych rodziców babcie straszyły diabłami, i piekłem jak byli mali. Powszechnie się w to wierzyło.
Rogatych diabłów przedstawiano nawet na płaskorzeźbach i obrazach w Kościołach. Więc jak ludzie mieli nie wierzyć.
Dziś jednak Kościół zmienia wizerunek. Mówi się, że to nie rogaty diabeł, ale zły duch. Jednak w zasadzie to nie wiadomo jaka jego rola w tym piekle, bo piekło to nie miejsce, ale stan ducha, to cierpienie duszy spowodowane brakiem boga. Przyznacie sami, że zmieniły się nieco wywody filozoficzne kościoła przez te lata?
Taka zmiana poglądów, to pierwszy krok ku temu aby to piekło zlikwidować...
|
Wt lip 29, 2008 7:31 |
|
 |
kastor
|
Aztec napisał(a): A mnie się wydaje, że ten pogląd kiedyś będzie obowiązywał również w Polsce.
Oj nie zgodzę się z Tobą Aztecu;
Przykładowo fragmenty Biblii powstające w XII w. p.n.e. (tradycja Jahwistyczna) opisują Boga, który ma 'ludzką' postać i przechadza sie po raju, dopiero późniejsze fragmenty (np. powstałe w tradycji kapłańskiej) traktują Boga jako kogoś niepojętego. Jak widzisz w miarę rozwoju zmieniało się wyobrażenia na temat Boga i chyba podobnie jest z szatanem - ze złośliwego rogacza przeobraża się w nieszczęśliwego eks-anioła, ale twierdzenie, że ktoś taki w ogóle nie istnieje jest conajmniej zaprzeczeniem tego co mamy w PŚ
szukaj Jego oblicza...
|
Wt lip 29, 2008 8:45 |
|
 |
trade
|
Uważam podobnie jak kastor. Pogląd dotyczący natury szatan ewoluuje i uważam że we właściwą stronę. Tera pełniej rozumie się, że jest to istota duchowa, której wygląd przedstawiany w średniowieczu przez artystów jest jedynie chęcią wyrażenia ohydy tej postaci a nie jej rzeczywistego wyglądu. Podobnie jest z ewolucją na temat piekła. Od gorącego garnka ze smołą po cierpienia duszy. Świat stworzony przez Boga jest przede wszystkim duchowy. Nawet my ludzie chociaż mamy ciała to najbardziej wartościowa jest w nas dusza.
|
Wt lip 29, 2008 20:00 |
|
 |
nomines
Dołączył(a): Cz gru 27, 2007 15:17 Posty: 1233 Lokalizacja: Nowy Sącz
|
Nie no nie pogada- pastorowie mają bardzo dobrą wiedzę na temat piekła. W ich egzemplarzach Biblii drukarnia chyba zapomniała wydrukować fragmenty o kuszeniu Jezusa albo choćby Jego słowa o płaczu i zgrzytaniu zębami.
Chętnie pożyczę im mój kompletny egzemplarz Pisma Świętego  poczytają sobie
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)
|
Wt lip 29, 2008 21:40 |
|
 |
trade
|
A w jakim masz języku? Bo jak po polsku to oni mogą jeszcze mniej zrozumieć niż ze swojej wersji demo=]
|
Wt lip 29, 2008 21:42 |
|
 |
szumi
Moderator
|
opat_90, trade- bez takich tekstów. Albo merytoryczna dyskusja, ale cisza.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Wt lip 29, 2008 21:49 |
|
 |
whistle
Dołączył(a): N wrz 24, 2006 12:43 Posty: 275 Lokalizacja: Imielin
|
Kto się założy ze mną że w ciągu najbliższych 50lat taka sytuacja nie będzie mieć miejsca? Można dyskutować ale tak nie będzie..
_________________ "ktokolwiek nas spotyka od Niego przychodzi
tak dokładnie zwyczajny że nie wiemy o tym.."
|
Wt lip 29, 2008 22:28 |
|
 |
kastor
|
hmmm, czy są jakieś dogmaty na temat piekła i złych duchów?? jeśli tak to właściwie nie ma o czym gadać 
szukaj Jego oblicza...
|
Śr lip 30, 2008 8:35 |
|
 |
Kamyk
|
Nawet jeśli nie ma dogmatów, to i tak nie ma o czym gadać. To nie dogmaty są najważniejsze, a wiara Kościoła i przekaz Pisma - a te jednoznacznie mówią o szatanie i piekle
|
Śr lip 30, 2008 11:29 |
|
|