najważniejsza wartość w życiu każdego ssaka.
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 najważniejsza wartość w życiu każdego ssaka.
jaka jest? Ja uważam, że jest to...wolność. Oczywiście taka dobrze pojęta.
Wtedy można sobie poszukiwać swoich prawd czy błędów, a bez wolności
jest tylko przymus. Oczywiście wolność źle pojęta to problem Polski i mój tez bo tu się urodziłam ( i jeszcze żyję), ale ogólnie ludzie na świecie chyba uważają wolność za coś najcenniejszego. Miłość może bardzo krzywdzić, unieszczęśliwić, ale wolność nigdy - jeśli dobrze ją będziemy rozumieć...hmmm...
|
N sie 17, 2008 20:05 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Czy piszesz o wartości dla ssaków czy tylko dla ludzi?
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
N sie 17, 2008 20:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Każde zwierzę, podobnie jak każdy człowiek ma w życiu tylko jeden podstawowy cel.
Chęć przeżycia za wszelką cenę
a jeżeli posiada potomstwo
to jest to również:
Chęć utrzymania przy życiu za wszelką cenę swojego potomstwa
Nie różnimy się więc zasadniczo od zwierząt !
|
N sie 17, 2008 22:36 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 ...
No cóz... moim zdaniem jednak różnimy się zasadniczo. Nie wiem jaki jest najsilniejszy popęd zwierzęcy i nie sądzę by był to popęd seksualny. Raczej chyba terytorialny popęd jest najsilniejszy. Kto wie czy ludzki też. W końcu mamy państwa, narodowości, jakieś kanony wartości ustalane są wokół tych wartości. I teraz question - jak to się dzieje, że ludzie wykształcili broń by w zwierzęcy sposób bronić tych swoich kanonów wartości osnutych wokół popędu terytorialnego. No mają tę broń - rozwinęli maczugi, szpady, pistolety, czołgi. A zwierzęta nie. Pozostają na sile rogów i kopyt. Nie widziałam kozła , który brałby np. maczugę, stawał na 2 łapach i walił co popadnie. A teraz jeszcze takie pytanie - dlaczego ty uczysz się od zwierząt, a zwierzęta od ciebie nie? Weź się je zapytaj - krowę , chomika - ty się przejmujesz tymi zwierzętami jak głupek, a one mają cię dawno gdzieś. Coś nie tak, no nie?
|
Pn sie 18, 2008 7:23 |
|
 |
R6
|
Mój kot ma instynkt otwierania drzwi klamką. Skąd to umie? Metodą prób i błędów?
A po co kot czy pies uderza łapą o zamknięte na klucz drzwi i gapi się w moje oczy.
W takiej sytuacji wiem o co mu chodzi.
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
Pn sie 18, 2008 8:45 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: ...
florafauna napisał(a): Raczej chyba terytorialny popęd jest najsilniejszy. Kto wie czy ludzki też. W końcu mamy państwa, narodowości
A ptaki wędrują tysiące kilometrów opuszczając swoje terytoria, podobnie renifery.
Tak... i milion Polaków wyparowało z Polski.
Najsilniejsze u nich popęd terytorialny 
|
Pn sie 18, 2008 8:49 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Myślę , że wolność florafauno nie jest najwyższą wartością dla ssaków , bo mają ją również pająki a ssakami nie są . Największą wartością dla ssaków będzie możliwość ssania .
|
Pn sie 18, 2008 16:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 ....
Ssanie to jest ODRUCH a nie wartość. To po pierwsze, a po drugie weź i pomyśl najpierw, a później pisz. I napisz coś co ma jakąś wartość, a nie takie brednie, że ssanie to WARTOSC.
A wolność co to jest - odruch twoim zdaniem?
|
Pn sie 18, 2008 16:41 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
No , ale przecież napisałem , że pająki też mają wolność , więc cóż to jest za wartość ? A najbardziej wolna jest dzika świnia , jeszcze bardziej wolna od człowieka , nie raz słyszałem jak człowiek po skończonej pracy mówił do drugiego człowieka " Koniec pracy , jesteś już wolny jak dzika świnia ! "
|
Pn sie 18, 2008 16:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 ...
No ja się skupiam na ssakach bo JESTEM SSAKIEM, a nie pająkiem - ja na razie. Ale może wolność jest największą wartością całej flory i fauny? Drzewo szumi pięknie, rośnie sobie jak chce - a przychodzi człowiek - obcina mu gałęzie, robi z niego bonsai i wstawia do swojego mieszkania.
Przecież w takim mieszkaniu powinno być co noc słychać płacz. Co ci ludzie robią?
Z kolei rozważając wolność pająków - to naprawdę musi być ich największa wartość bo nie wiem czy wiecie, ale po kopulacji samica pająka zjada samca. Spójrzcie na pająki - czyż nie można się od nich uczyć?
|
Pn sie 18, 2008 16:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 ...
Dzika świnia może jest wolna, ale dzika świnia nie ma rozumu. Natomiast człowiek rodzi się z głową stanowiącą pół długości jego ciała. Lub 1/3.
Co dalej dzieje się z tą głową? Nie wiem - coś tam zanika chyba. Trudno orzec 
|
Pn sie 18, 2008 16:55 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
florafauna napisał(a): Z kolei rozważając wolność pająków - to naprawdę musi być ich największa wartość bo nie wiem czy wiecie, ale po kopulacji samica pająka zjada samca. Spójrzcie na pająki - czyż nie można się od nich uczyć? Dokładnie tak jest , dla zwykłego bydlęcia wolność jest wyższą wartością niż dla szanownego człowieka , więc nie mów że wolność jest dla nas jakąś wartością .
|
Pn sie 18, 2008 17:00 |
|
 |
0bcy_astronom
|
Ale dzika świnia jest ssakiem tak samo jak Ty
Poza tym... Co masz na myśli pisząc wolność? Zwierze jest wolne bo może iść gdzie chce i nie ma płotu po drodze?
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
Pn sie 18, 2008 17:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 ...
No wolność to możesz iść w prawo albo w lewo. Spójrz za okno w którą stronę idziesz. Czy na pewno w dobrą? No co ja ci będę pisać, gdzie zyjesz.
Żyjesz w kraju DZIKIEJ wolności właśnie.
Rozejrzyj się i sam sobie odpowiedz na pytanie czy to aby jest własciwy kierunek - ten , w którym kierunku zmierza to państwo.
?
O to mi chodziło. Zwierzęta sobie radzą. Albo giną.
No wiesz.
|
Pn sie 18, 2008 20:19 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
florafauna napisał(a): No wolność to możesz iść w prawo albo w lewo. Spójrz za okno w którą stronę idziesz. Czy na pewno w dobrą? Piszesz bez sensu ,powinieneś napisać :" No wolność to możesz iść w prawo albo w lewo. Spójrz za okno w którą stronę idziesz. Czy na pewno w prawo , lub w lewo . ? Tak jest zrozumiałe. A poza tym to człowiek też radzi sobie , albo ginie.
|
Wt sie 19, 2008 20:50 |
|
|
|