Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N wrz 21, 2025 19:32

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 
 [b]Do czego jeszcze ,posunie się Kościól RK[/b] 
Autor Wiadomość

Post [b]Do czego jeszcze ,posunie się Kościól RK[/b]
Pytanie w temacie ma zwiazek i informacją ,która pojawiła się w onet.pl wiadomości Tygodnik Powszechny z 11.09.2008r.
Oto treść którą być może niektórzy znają a inni nie:

"Nie dla Jahwe. Bóg to Adonai. Tak w dużym uproszczeniu można podsumować treść dokumentu. Prefekt watykańskiej Kongregacji kard. Francis Arinze przesłał do wszystkich konferencji episkopatu na świecie rozporządzenie, zgodnie z którym na polecenie Papieża w obrzędach liturgii należy unikać stosowanego dotąd biblijnego imienia Boga: Jahwe - donosi "Tygodnik Powszechny".Zamiast niego, trzeba używać odpowiednika żydowskiego słowa Adonai, czyli Pan. W liście skierowanym do biskupów Stolica Apostolska przypomina, że zgodnie z hebrajską tradycją imię Boga ma pozostać niewypowiedziane.

"Jahwe", zgodnie z dyrektywą, ma zniknąć z liturgii słowa, pieśni kościelnych i modlitw, oraz z tekstów i przekładów biblijnych, gdzie dotąd używano Starotestamentalnego tetragramu JHWH. W polskiej liturgii nie będzie problemów, ponieważ Boga określamy mianem "Pan". Ale już Amerykanie będą mieli spore kłopoty.

Waszyngtoński magazyn "Catholic" sporządził listę pieśni kościelnych na indeksie. Większość z nich rozpoczynają słowa: "Będę chwalił Jahwe" (I will Bless Yahweh), czy "Jesteś blisko Jahwe" (You are near Yahweh).

Ojciec Ronald E.Brassard z jednej z Waszyngtońskich parafii wypowiadając się na łamach "Catholic" podkreśla, że "decyzja Papieża nawiązuje do tradycji Starego Testamentu i jest dobra. Pokazuje, bowiem wielką wrażliwość Kościoła Katolickiego na naszych Braci Żydów".

Większość wiernych w KK nie zwróci uwagi na takie zmiany gdyż i tak wiekszośc z ponad 90% katolików nie ma pojecia jak Bóg ma na imię.
Mnie to przeraża .
I zadaję sobie pytanie : Do czego KK jest zdolny sie posunąć by chołdowac swej tradycji i tradycji swych braci wyznajacych Judaizm?
Mimo iż każdy gorliwy katolik na tym forum twierdzi iż Tradycja jest traktowana na równi z Biblia , to jednak można zauważyć że w konfrontacji z Tradycją , BIblia najczęściej przegrywa.

Temat ten zamieściłem tu ponieważ uważam że WIARA Kościoła jest sprzeczna z PRAWDĄ Bożą ,prawdą biblijna.

Nie chodzi mi o dochodzenie prawdy co do Imienia Bożego lecz czy jest to zgodne z duchem Ewageli ,w których to nie dostrzega sie by P. Jezus chołdował takim zachowaniom .

Nie często jestem na forum by sie wypowiedzieć ,jesli bedę mógł, dam odpowiedż, a zarazem przepraszam jeśli jej nie będzie.
Głownie prosze o komentaże-opinie.

Pozdrawiam.

Mówiąc to, miałem na myśli,bracia ,mnie samegoi Apollosa ze względu na was abyscie mogli zrozumieć , że nie wolno wykraczać ponad to , co zostało napisane , i niech nikt w swej pysze nie wynosi się nad drugiego. 1 KOR 4:6 BT

N wrz 21, 2008 20:32

Ty chyba czegoś nie rozumiesz, wejdz w poniższy link i w nim się wypowiedz, bo nie ma sensu tworzyć dwóch dyskusji na ten sam temat.
Zapraszam:
viewtopic.php?t=17935

Wt wrz 23, 2008 0:47
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2 ]