Czy możliwy jest katolicyam bez kultu Matki Bozej
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Czy możliwy jest katolicyam bez kultu Matki Bozej
ćzy mozliwy jest katolicyzm bez kultu Matki Bozej?
|
So paź 11, 2008 10:02 |
|
|
|
 |
On
|
Nie.
Dlatego ekumenizm nie ma racji bytu.

|
So paź 11, 2008 11:23 |
|
 |
jumik
|
Dziwne pytanie. A czy możliwy jest katolicyzm z 10 apostołów, a nie z 12? Jasne, że możliwy - Bóg poradziłby sobie i tak. ALE (!!) zechciał uczynić to w ten sposób. I tak samo z Maryją. Przecież jest w Piśmie Świętym napisane, że każde pokolenie będzie błogosławić Maryję!
" Oto bowiem błogosławić mnie będą odtąd wszystkie pokolenia" (Łk 1:48 )
że jest matką naszego Pana!! A Elżbieta (jej krewna) najwidoczniej uznała jej przyjście do niej za przywilej, za łaskę, co widać w różnych tłumaczeniach/przekładach:
Biblia Gdańska
Łk 1:43 bg (43) A skądże mi to, iż przyszła matka Pana mego do mnie?
Biblia Poznańska (1974/1975)
Łk 1:43 bp (43) Czym zasłużyłam sobie, że przychodzi do mnie matka mojego Pana?
Biblia Tysiąclecia, 4ed. (1965/1984)
Łk 1:43 bt (43) A skądże mi to, że Matka mojego Pana przychodzi do mnie?
Biblia Warszawsko-Praska (1997)
Łk 1:43 br (43) Skądże mi to [szczęście], że oto sama Matka Pana mojego przychodzi do mnie?
Nowa Biblia Gdańska
Łk 1:43 bgn (43) A skąd mi to, że przyszła do mnie matka mojego pana?
NT w przekł. S. Kowalskiego (1956)
Łk 1:43 kow (43) Skąd dana mi ta łaska, że matka Pana mego przychodzi do mnie?
I nie chodzi tylko o to, co jest napisane w Biblii - Bóg też właśnie tak prowadzi swój Święty Kościół!
Po prostu Bóg chciał, żeby to tak było - żebyśmy błogosławili Maryję jako matkę naszego Pana - Jezusa Chrystusa! I to właśnie czynimy.
Tylko należy odróżnić ten kult Maryi od kultu Boga - Maryja nie jest Bogiem, który to wszystko czyni - ona się wstawia za nami do swojego Syna - do Jezusa, a on wszystko czyni  Chwała Panu!  I niech będzie błogosławiona Maryja zawsze dziewica!
_________________ Piotr Milewski
|
So paź 11, 2008 11:30 |
|
|
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Jesli chodzi o chrzescijan to tak. Oni niewolniczo poddaja sie wyrokom
wladzy koscielnej. KrK jutro moze oglosic, ze Jezus Bogiem nie jest i
albo to uznajesz za prawde albo wierzacym nie jestes. Proste.
|
So paź 11, 2008 11:55 |
|
 |
Altamis89
|
Kult Matki Bożej nie jest potrzebny do zbawienia. Jeśli istnieje jakaś grupa chcąca czcić Maryję - to w niczym to nie przeszkadza. Ważne, żeby nie zapomnieli o Misterium naszego Pana, w którym każdy z nas bierze udział.
_________________ My life for the Christ!
|
So paź 11, 2008 14:49 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Autor wątku już dostał dzisiaj ostrzeżenie na PW, że na tym forum nie obgadujemy innych forów, ich moderatorów, czy uczestników. Wszystkie takie posty będą wycinane.
|
So paź 11, 2008 21:27 |
|
 |
Kamyk
|
A ja jeszcze poproszę o trzymanie odpowiedniego poziomu dyskusji. Kolejne posty takie jak Onego czy Durala będę usuwał
|
So paź 11, 2008 22:35 |
|
 |
On
|
Jeśli można to proszę w punktach szczegółowo wyłożyć mi co niewlaściwego napisałem
Poprawę obiecuję...

|
So paź 11, 2008 22:42 |
|
 |
Kamyk
|
Chodzi mi o wypowiedzi merytoryczne, czyli takie, które nei kończą się na jednym zdaniu, które de facto nie porusza tematu. Poza tym, napisałeś coś, co z punktu widzenia Kościoła jest nieprawdą - więc byłoby dobrze, żeby takich rzeczy nie pisać, nawet z ironią, aby nie wprowadzić nikogo w błąd
|
So paź 11, 2008 23:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kamyk napisał(a): Poza tym, napisałeś coś, co z punktu widzenia Kościoła jest nieprawdą - więc byłoby dobrze, żeby takich rzeczy nie pisać, nawet z ironią, aby nie wprowadzić nikogo w błąd[/b][/color]
No cóż. Ja inaczej odczytałam te słowa. Ekumenizm i tak nie doprowadzi do jednosci chrześcijan, bo ich przywódcom wcale na tym nie zależy. Gdyby tak było to przy rządach koalicji nie mielibyśmy opozycji. A sztuką jest aby było możliwe porozumienie, a ono nie zakłada walki z pogladami innych. Na forach poglądy innych ( niezrozumiałe dla reszty ) określa sie trollingiem. Ale czy to trolling? Jezus też głosił poglady niezrozumiałe dla reszty, ale zapytany umiał wyjaśnić. Gdyby Go nikt nie pytał to można byłoby Go uznać za trolla internetowego, gdyby w tych czasach sie pojawił, czyli za bluźniercę w czasach gdy żył. Jesli coś jest dla kogoś niezrozumiałe wystarczy po prostu zapytać, czy dobrze rozumiem intencje autora. Dla mnie intencja tego autora zrozumiała była...
|
N paź 12, 2008 7:40 |
|
 |
Kamyk
|
Ekumenizm ze swojej definicji jest ruchem dążącym do przywrócenia widzialnej jedności Kościoła Chrystusowego. Można co najwyżej powiedzieć, że obecne metody są niewłaściwe bądź nieskuteczne. I kwestia przywódców nie jest tutaj istotna - Kościół ma tylko jednego przywódcę, Ducha Świętego.
Czy możliwy jest katolicyzm bez kultu maryjnego? Katolicyzm jest jednym z odłamów chrześcijańskich. A kult chrześcijański ma być trynitarny i chrystocentryczny. Kult ma być oddawany Ojcu przez Syna w Duchu. To jest nienaruszalna i fundamentalna zasada kultu chrześcijańskiego. Wszelkie inne formy pobożności, w tym maryjne, są opcjonalne. Mogą być mniej lub bardziej owocne, pożyteczne etc., jednak nie są niezbędne
|
N paź 12, 2008 14:51 |
|
 |
On
|
Kamyk napisał(a): Ekumenizm ze swojej definicji jest ruchem dążącym do przywrócenia widzialnej jedności Kościoła Chrystusowego. Można co najwyżej powiedzieć, że obecne metody są niewłaściwe bądź nieskuteczne. Założenia były właściwe, jednak praktyka pokazała brak możliwości zjednoczenia. Przyczyny są różne:chęć władzy u poszczególnych szefów różnych denominacji, ogromne zróżnicowanie w teologii, odrzucanie Tradycji której KRK zgodnie z zapisem w liście św. Pawła odrzucić nie może a to uzasadnia kult maryjny który jest nie do przełknięcia przez wszystkich protestantów itd. Kamyk napisał(a): I kwestia przywódców nie jest tutaj istotna - Kościół ma tylko jednego przywódcę, Ducha Świętego. Tak samo twierdzą wszystkie denominacje protestanckie z grupami domowymi włącznie. Czyli każdy ma swoją rację. To kolejny powód braku możliwości dogadania się. Kamyk napisał(a): v Katolicyzm jest jednym z odłamów chrześcijańskich. A kult chrześcijański ma być trynitarny i chrystocentryczny. Kult ma być oddawany Ojcu przez Syna w Duchu. To jest nienaruszalna i fundamentalna zasada kultu chrześcijańskiego. A od czego odłamał się katolicyzm?  Są też inne zasady wynikające z Tradycji a odrzucane przez protestantów np. rola Maryji w dziele zbawienia. KRK nie może się tego pozbawic aby przypodobać się innym. Kamyk napisał(a): Wszelkie inne formy pobożności, w tym maryjne, są opcjonalne. Mogą być mniej lub bardziej owocne, pożyteczne etc., jednak nie są niezbędne W Tradycji i zgodnie z Pismem(choć nie jest to napisane wprost) Maryja jest Współodkupicielką i o formalne uznanie tegoż za czasów Pawła VI wystąpiło do Papieża setki biskupów(w tym kard. Wyszyński) i wierni. Rola Maryji jest wielu nieznana i niezrozumiana stąd odsuwanie Jej na bok i marginalizowanie Jej roli.
Właśnie brak możliwości zrozumienia roli Maryji a także niechęć aby to zrozumieć jest kolejną przeszkodą w ekumenizmie.

|
N paź 12, 2008 18:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Maryja nie jest współodkupicielką. Dzieło Jezusa było doskonałe, a nadawanie Matce Bożej takiego tytułu sugerowałoby, że ofiara Jezusa była niewystarczająca.
|
N paź 12, 2008 18:32 |
|
 |
elka
|
"o formalne uznanie tegoż za czasów Pawła VI wystąpiło do Papieża setki biskupów(w tym kard. Wyszyński) i wierni"
a w jaki sposób to zrobili? 
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
N paź 12, 2008 18:35 |
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: Założenia były właściwe, jednak praktyka pokazała brak możliwości zjednoczenia Cytuj: To kolejny powód braku możliwości dogadania się U ludzi to niemożliwe. Ale u Boga nie ma nic niemożliwego. Skoro sam Jezus prosił Ojca za Swoimi uczniami, "aby byli jedno", to nie jest to niemożliwe. A nam, jako uczniom Jezusa, nie wolno stwierdzić "to niemożliwe" - wbrew wszelkim przeciwnościom mamy obowiązek dążyć do widzialnej jedności. Nawet mimo domniemanej niechęci przywódców poszczególnych odłamów czy też uprawnionych różnic w poszczególnych tradycjach. Najlepszym przykładem tego jest "Wspólna deklaracja w sprawie nauki o usprawiedliwieniu", podpisana przez Kościoły luterańskie oraz Kościół katolicki, a która dokonała uzgodnienia stanowisk tych Kościołów w sprawie, która wieki temu je podzieliła i która przez te wieki zdawała się być nie do przezwyciężenia Cytuj: W Tradycji i zgodnie z Pismem(choć nie jest to napisane wprost) Maryja jest Współodkupicielką i o formalne uznanie tegoż za czasów Pawła VI wystąpiło do Papieża setki biskupów(w tym kard. Wyszyński) i wierni
Pragnę przypomnieć, że Sobór Watykański II świadomie nie przyjął dogmatu o Maryi jako Współodkupicielce, pomimo silnych nacisków ze strony wielu środowisk kościelnych. Odszedł również od mariologii chrystotypicznej na rzecz mariologii eklezjotypicznej - od nadmiernego wywyższania Jej i nadawania Jej coraz to nowych tytułów, do "włączenia Jej do Kościoła", ukazania Jej jako wiernej i pokornej służki Boga. A podejście Soboru jest dla nas, katolików, wiążące.
Wspomnę jeszcze o fakcie, że w lutym tego roku z inicjatywą ogłoszenia takiego dogmatu wystąpiło pięciu kardynałów. Totalne milczenie papieża wobec ich wniosku mówi chyba samo za siebie.
A poproszę Cię jeszcze o podanie źródeł, według których Maryja miałaby być Współodkupicielką. Zwłaszcza interesują mnie fragmenty Pisma
|
N paź 12, 2008 18:43 |
|
|
|