Autor |
Wiadomość |
Mikolaj9
|
 Modlitwy do złego Boga.
Na świecie, mamy wiele religii, z różną historią, różnymi obrzędami, rytuałami, oraz różnymi bogami.
W religii chrześcijańskiej, powszechnie uważa się, że Bóg jest
uosobieniem dobrych cech, prowadzących do szczęścia, pożytecznych dla ludzi.
Przykładami taki cech jest na przykład miłość, sprawiedliwość, prawda, uczciwość. Nikt chyba nie zaprzeczy, że te cechy, są jak najbardziej pozytywne. W dużej części przykazań tej religii, także nie ma niczego złego. Za ich skrupulatne przestrzeganie, obiecane jest niebo, stan wiecznego szczęścia.
Miliony ludzi wierzy w tego Boga i praktykuje jego nauki. Chodzą do kościołów, święcić święty dzień, czytają Biblię, oddają mu cześć, komponują wiele pieśni ku jego czci.
Zróbmy jednak takie założenie. Przypuśćmy (tylko przypuśćmy), że Bóg, jest uosobieniem przeciwnych cech. Mówiąc krótko: jest zły. Jego przykazania mówią: zabijaj, kradnij, cudzołóż, nie wolno Ci okazywać miłości ani litości dla nikogo itp.
Czy nadal praktykowali byście taką religię, wierząc, że Bóg jest właśnie taki?
|
N paź 26, 2008 20:37 |
|
|
|
 |
emate
|
Nie. Jeżeli Bóg kazałby zabijać to rasa ludzka wymarłaby w kilka dni, albo po prostu z czasem każdy zaprzestałby w niego wierzyć.
|
N paź 26, 2008 20:42 |
|
 |
Mikolaj9
|
Cytuj: Jeżeli Bóg kazałby zabijać to rasa ludzka wymarłaby w kilka dni, albo po prostu z czasem każdy zaprzestałby w niego wierzyć.
Czy by zaprzestali w niego wierzyć? Nie wiadomo. Zwłaszcza, jeśli było by np. wiele cudów, wskazujących na jego istnienie.
Poza tym to tak, jakby wierzenie w obecnego Boga, spowodowane było właśnie tym, że jest dobry?
|
N paź 26, 2008 20:49 |
|
|
|
 |
Zencognito
|
 Re: Modlitwy do złego Boga.
Mikolaj9 napisał(a): Czy nadal praktykowali byście taką religię, wierząc, że Bóg jest właśnie taki?
Nie i to jest powód dla którego nigdy nie wrócę do kultu biblijnego Boga, o którym jestem silnie przekonany, że nie jest do końca dobry.
Jeśli ktoś czyni zło, albo do niego namawia, to automatycznie jest przeze mnie skreślany jako wzór do naśladowania. Piszesz o obrazie Boga który namawia do zła - uważam, że ktoś kto tak robi nie może być doskonały i jeśli się za takiego podaje, to jest kłamcą. Z tego względu nie miałbym żadnych oporów przed nieoddawaniem takiemu Bogu czci.
Uważam, że to złe przyjmować "wszystko co robi ta istota którą czczę jest dobre, nawet jeśli zostałoby to ocenione jako złe gdyby zrobił to człowieka". Człowiek powinien być uważny i krytyczny zwłaszcza wobec kogoś, kogo chce sobie postawić jako wzór - dzięki tej uważności uniknie się ulokowania swojej wiary w niewłaściwej osobie.
Gdybym odkrył, że Budda czynił zło albo do niego namawiał, przestałbym być buddystą.
|
N paź 26, 2008 20:54 |
|
 |
WIST
|
Założenie właściwie prowadzi do tego że ludzkość już dawno by nie istniała. A jeśli nawet to wierząć w takiego tyrana, nie musielibyśmy mu oddawać czci, chyba że by nas zmuszał. Tylko skąd takie pytanie, czemu służy?
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
N paź 26, 2008 21:07 |
|
|
|
 |
Mikolaj9
|
Cytuj: Założenie właściwie prowadzi do tego że ludzkość już dawno by nie istniała. To załóżmy jeszcze, że np. trzeba by zostawiać 1/4 populacji. Poza tym, poza zabijaniem jest też wiele innych złych rzeczy. Cytuj: A jeśli nawet to wierząć w takiego tyrana, nie musielibyśmy mu oddawać czci, chyba że by nas zmuszał. System niebo/piekło wciąż by obowiązywał. Cytuj: Tylko skąd takie pytanie, czemu służy?
Jak większość pytań, służy pogłębianiu wiedzy.
|
N paź 26, 2008 21:15 |
|
 |
jarekS
|
witam
Nie trzeba przypuszczać że istnieje zly bóg.Oczywiście nie mówie o Bogu który posłał swego Syna przez co pokzał jak bardzo umiłował świat czyli(ludzkość)
Istnieje jednak inny bóg któremu ludzie- nieświadomi tego - slużą i oddaja cześc . 2Korynt.4:4
dla niewiernych, których umysły zaślepił bóg tego świata, aby nie olśnił ich blask Ewangelii chwały Chrystusa, który jest obrazem Boga.
Czy też ks.Objawienia 12:9
I został strącony wielki Smok, Wąż starodawny, który się zwie diabeł i szatan, zwodzący całą zamieszkałą ziemię, został strącony na ziemię, a z nim strąceni zostali jego aniołowie
Czy ludzie nie ą zaślepieni i wprowadzani w bład ?
Prawie każdy jest przekonany (wiekszość polków ) ze jego religia jest prawdziwa ,która krzewi wartości chrześcijańskie .
I żecz ciekawa.
Dlaczego dzisiaj: nikt nikomu nie ufa ,
nie zostawia mieszkania otwartego
uwaza żeby nie byc oszukanym przy zawieraniu umów
dlaczego boimy się poruszać wieczorem po osiedlach.itp.
Przecież żyjemy w kraju przejawiajacym wartości chrzescijańskie w którym najbardziej ma byc widoczna Milość
I gdyby nie prawo Cezara wymierzające karę za zabijanie ( co i tak się zdarza) to było by jeszcze gorzej
pozdrawiam
_________________ Mówiąc to, miałem na myśli,bracia ,mnie samegoi Apollosa ze względu na was abyscie mogli zrozumieć , że nie wolno wykraczać ponad to , co zostało napisane , i niech nikt w swej pysze nie wynosi się nad drugiego. 1 KOR 4:6 BT
|
N paź 26, 2008 21:30 |
|
 |
Mikolaj9
|
Punktem wyjściowym tego tematu jest przypuszczenie istnienia wszechmogącego Boga, którego istotą jest zło.
|
N paź 26, 2008 21:33 |
|
 |
emate
|
Cytuj: Przecież żyjemy w kraju przejawiajacym wartości chrzescijańskie w którym najbardziej ma byc widoczna Milość
Ciekawe ile z tych Polaków to prawdziwi praktykujący chrześcijanie  . 15%?
Masz rację, szatan jest tym złym bogiem, który chce nas zaślepić przed miłością do Boga. Niestety, wiele ludzi mu ulega  .
|
N paź 26, 2008 21:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
emate napisał(a): Nie. Jeżeli Bóg kazałby zabijać to rasa ludzka wymarłaby w kilka dni, albo po prostu z czasem każdy zaprzestałby w niego wierzyć.
Bogiem często usprawiedliwiano wszelkie wojny.
Łatwiej było zmobilizować ludzi, i przekonać ich aby oddawali życie.
"Bóg, honor, ojczyzna " - znacie to ?
Nic prostszego jak zmanipulować osobę, która wyznaje te trzy zasady!
Bóg biblijny kazywał zabijać, jak zresztą prawie każdy,
ale to nie oznacza, że on istnieje 
|
N paź 26, 2008 21:37 |
|
 |
jarekS
|
witam
W takim razie kontynuowanie tego tematu jest zbedne gdyz nigdy nie zajdzie taka chipotetyczna okolicznos z udziałem Boga Wszechmocnego
gdyz wyklucza to w list 1Jana 4:7,8
7 Umiłowani, miłujmy się wzajemnie, ponieważ miłość jest z Boga, a każdy, kto miłuje, narodził się z Boga i zna Boga. 8 Kto nie miłuje, nie zna Boga, bo Bóg jest miłością.
pozdrawiam
_________________ Mówiąc to, miałem na myśli,bracia ,mnie samegoi Apollosa ze względu na was abyscie mogli zrozumieć , że nie wolno wykraczać ponad to , co zostało napisane , i niech nikt w swej pysze nie wynosi się nad drugiego. 1 KOR 4:6 BT
|
N paź 26, 2008 21:47 |
|
 |
jarekS
|
witam
Natomiast w odniesieniu do Szatana boga tego swiata( 2kor.4:4)nie trzeba przyjmować hipotezy , dzisiaj jest wielu wyznawców szatana swiadomie oddajacych mu cześć ,a czerpiacy z tego kultu moc i siłe której udziela im szatan
pozdrawiam
|
N paź 26, 2008 21:57 |
|
 |
Mikolaj9
|
OT...
Punktem wyjścia tego tematu jest przypuszczenie. Przytaczanie jakichś cytatów, jest tu zbędne, zwłaszcza, że nie każdy użytkownik tego forum uważa, że są one prawdziwe..
|
N paź 26, 2008 22:02 |
|
 |
WIST
|
Mikolaj9
Ja rozumiem że to założenia, ale jak dla mnie bezcelowe. Niebo za czynienie zła? Czemu ma służyć takie założenie? Bo pogłębienie wiedzy to mało i tylko ogólnik. Zresztą to sprzeczne założenie że ludzie mają czynić zło, w tym masowo się zabijać, a do tego zakładać że ileś populacji musi przetrwać. Niebyt udane to założenie, które pokazuje raczej że niema możliwości istnienia takiego bytu jak zły Bóg, który oferuje coś dobrego - paradoks.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
N paź 26, 2008 22:10 |
|
 |
jarekS
|
Mikołaj
Nie irytuj się przez moje posty ,nie wiedziałem że zależy ci na rozważaniu
tego tematu .(cytaty są z bibli tysiaclecia)
Podzielam tutaj zdanie Wista.Mimo to życzę owocnych wniosków
|
N paź 26, 2008 22:36 |
|
|
|