Religie chrześcijańskie się rozmnażają
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Religie chrześcijańskie się rozmnażają
I to nie jest żart.
Proszę spojrzeć na rysunek z wikipedii:
Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Chrześcijaństwo
Najpierw było tylko chrześcijaństwo, później doszła kolejna religia, i jeszcze kolejna.
Sama nauka Chrystusa nie potrafiła przetrwać w niezmienionej formie nawet 500 lat
Na dzień dzisiejszy religii wywodzących się z chrześcijaństwa można liczyć dziesiątki.
Która jest prawdziwa ?
Czy wszystkie odłamy chrześcijaństwa są religiami prawdziwymi czy fałszywymi ?
|
Cz lut 19, 2009 20:33 |
|
|
|
 |
WIST
|
Czy dostrzegasz różnice między odłamem a religią?
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Cz lut 19, 2009 20:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wymienię trzy rzeczy:
Islam, Hinduizm, Buddyzm.
Które z nich to odłamy, a które religie ?
|
Cz lut 19, 2009 20:47 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chrześcijaństwo jest odłamem judaizmu czy religią ? Bazujemy na żydowskiej Torze, więc chyba odłamem.
|
Cz lut 19, 2009 20:48 |
|
 |
Johnny99
|
Nie jest odłamem judaizmu, ponieważ jego podstawą nie jest Tora, tylko wiara w Chrystusa ( stąd nazwa ).
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz lut 19, 2009 20:54 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
Chrześcijaństwo od początku było czymś więcej niż tylko odłamem judaizmu. Szybko też chrześcijanie zostali wykluczeni z synagogi. Chrześcijaństwo w błyskawicznym tempie wyewoluowało w nową religię. Natomiast podane wyżej "rzeczy" - protestantyzm, prawosławie, Kościoły przedchalcedońskie, etc. - to są odłamy w ramach jednej religii
|
Cz lut 19, 2009 20:55 |
|
 |
Witold
|
Chrześcijaństwo to judaistyczna sekta.
|
Cz lut 19, 2009 20:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale to co mówisz Kamyk, to się dzieje z każdymi religiami.
Katolicy też wykluczają Świadków Jehowy z Kościoła, czy tam jakichś zielonoświątkowców i innych. Oni też wyewoluowali w nową religię.
Mówicie o odłamach w "ramach jednej religii", - przecież wszystkie odłamy są w ramach jednej religii.
Chrześcijaństwo jest odłamem w ramach judaizmu, katolicyzm w ramach chrześcijaństwa.
Wszystkie religie które się tworzą zawsze bazują na świętych księgach innej religii. Tak samo w przypadku chrześcijaństwa. W przeważającej wielkości bazujemy na księgach judaizmu.
|
Cz lut 19, 2009 21:02 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Katolicy też wykluczają Świadków Jehowy z Kościoła Te wszystkie odłamy nie są wykluczane, tylko same się wykluczają. Cytuj: W przeważającej wielkości bazujemy na księgach judaizmu.
Ale to nie ma żadnego znaczenia, że ST jest " większy ". Chrześcijaństwo bazuje przede wszystkim na Ewangelii, a ST rozumie jako " drogę " do Ewangelii, a nie jako osobną podstawę.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz lut 19, 2009 21:06 |
|
 |
Kamyk
|
Kiedy mówię, że chrześcijaństwo wyewoluowało w nową religię, to mam na myśli płynne przejście. Chociaż było ono dość szybkie, to nie było to gwałtowne odcięcie się od korzeni. Nie było to zerwanie z przeszłością, własną tradycją i dotychczasową religią i założenie nowej religii. Fundamenty judaizmu i chrześcijaństwa są jednak tak różne, że nie można o nich mówić jako o jednej, podzielonej religii.
Co innego np. protestantyzm, który jednak z katolicyzmem ma wspólny fundament i są sobie te wyznania (stosunkowo) dość bliskie
|
Cz lut 19, 2009 21:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Ale to nie ma żadnego znaczenia, że ST jest " większy ". Chrześcijaństwo bazuje przede wszystkim na Ewangelii, a ST rozumie jako " drogę " do Ewangelii, a nie jako osobną podstawę.
Jeżeli dyskutujemy o odłamach, to ma to znaczenie.
Wyobrażasz sobie religię chrześcijańską bez Starego testamentu ?
Bez wyjaśnienia jak i skąd powstał człowiek i świat ?
Musieliśmy to komuś podprowadzić.
Na pierwotnym etapie odłamu chrześcijaństwa od judaizmu nie było nic, tylko same księgozbiory żydowskie.
Później spisywano ewangelie, listy, encykliki, jakieś objawienia, i inne rzeczy. Wraz z rozwojem chrześcijaństwa przybywało ksiąg o chrześcijaństwie, mimo, że Chrystus dawno zmarł. Jego rolę przejeli papieże i teologowie.
|
Cz lut 19, 2009 21:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jego rolę w sensie tworzenia zasad funkcjonowania tej religii.
|
Cz lut 19, 2009 21:17 |
|
 |
Kamyk
|
Zbyt daleko posunięte stwierdzenie, biorąc pod uwagę fakt, że Jezus tak naprawdę wcale nie założył ani nie chciał założyć nowej religii 
|
Cz lut 19, 2009 21:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chcesz przez to powiedzieć, że Jezus jest tylko elementem wykorzystywanym przez grupę ludzi, którzy chcą manipulować społeczeństwem ?
|
Cz lut 19, 2009 21:27 |
|
 |
Kamyk
|
Nie. Chcę powiedzieć, że powstanie nowej religii było efektem nieprzyjęcia orędzia Jezusa przez pewną grupę osób, do których to orędzie było skierowane. Gdyby Żydzi przyjęli orędzie Jezusa, to nie byłoby chrześcijaństwa, tylko dalej byłby judaizm, chociaż radykalnie odnowiony. A być może byłaby to jakaś nowa religia
|
Cz lut 19, 2009 21:37 |
|
|
|