|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
wieczny_student
|
 Jezus - cynikiem?
Niedawno odgrzebałem pewien felieton umieszczony swojego czasu w czasopiśmie "Wiedza i Zycie".
http://archiwum.wiz.pl/2000/00111500.asp
Zawiera on m.in. tezę, że w zachowaniu Jezusa można zauważyć schematy charakterystyczne dla wielu filozofów cynicznych ze starożytnej Grecji. Co o tym sądzicie?
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
Pt kwi 17, 2009 11:11 |
|
|
|
 |
Rutilius
|
Jezus to może nie, ale pierwsi chrześcijanie lubili się określać jako filozofowie (by odróżnić się od religii helleńskich) a w owym czasie w potocznej świadomości filozof miał wygląd kynika. Potem bycie kynikiem ograniczało się w zasadzie do stylu życia niż jakiejś konkretnej filzoofii. Kynicy byli takimi hippisami starożytności. Stąd wielu chrześcijan świadomie nawiązywało do tego ethosu, inni mimowolnie się w niego wpisywali, zwłaszcza wędrowni apostołowie (np. oponenci Pawła z Koryntu) mogli się za takich podawać, bo faktycznie styl życia był w zasadzie identyczny, stąd była to użyteczna "przykrywka" (jak wiadomo każda sekta na początku potrzebuje jakiejś przykrywki).
_________________ Niestety - zostałem na tym forum omyłkowo zabanowany i nikt nie potrafi tego cofnąć - dlatego nie odpowiadam na posty. Jeśli ktoś chce ze mną pogadać niech pyta wujka Google o Rutilius + chrześcijaństwo
|
Pt kwi 17, 2009 21:07 |
|
 |
Epikuros
|
Cynik w czasach w których żył Jezus przypominał bardziej dzisiejszego menela niżli filozofa. Co prawda zbieżności w pewnych zachowaniach są, jednakże jestem niemal pewien, że jedynie przypadkowe.
_________________ MÓJ BLOG
|
Pt kwi 17, 2009 22:16 |
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|