Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 13:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 O Biblii, wydzielone z "Wyjatkowości ofiary Jezusa" 
Autor Wiadomość

Epikuros - przypominam, że nie każdy na tym forum musi być Chrześcijaninem, więc nie dla każdego Jezus musi być Bogiem. Są i tacy, którzy uważają Jezusa za nie-boga, jedynie jakieś doskonałe stworzenie!
A to nie jest temat Kim dla Ciebie jest Jezus, więc nie ciągniemy tego!

Wyciągając wnioski z tych jak i z wypowiedzi w innych tematach jafo katolikiem jest, a o ile nie wierzył w dogmat, bo go nie znał - jest usprawiedliwiony. Teraz jednak jak już zna, to powinien wierzyć.

Cytuj:
oczywiście nie rozumiesz słowa wszechmocny i wszechmogący.

Oczywiście...

Cytuj:
w oryginałach występuje słowo które znaczy ni mniej ni więcej tylko:
wszechmocny.

Ok, więc tutaj jest problem. Opieramy się na Biblii i sami ją interpretujemy, czy też jak twierdzę jesteś katolikiem i opieramy się na Katechiźmie? Kościół naucza, że Bóg jest WSZECHMOGĄCY, chociaż jest to wymienne z wszechmocą. Polecam paragraf 3, punkt 269 w Katechiźmie Kościoła, w krórym to czytamy m. in.:

Katechizm napisał(a):
Dla Niego nic nie jest niemożliwe

I tak jak pisałem powyżej wszechmocny w tym rozumieniu = wszechmogący (angielskie allmighty). Jeżeli rozmawiamy więc według wiary katolickiej, to sprawa jest prosta.

Cytuj:
A wiec Bóg ma moc pozwalająca na panowanie nad wszystkim ale nie wszystko może robić.

według Kościoła się więc mylisz. Jednak pierw napisz z jakiego stanowiska występujesz? Katolik, czy jakiś odłam?

Pn kwi 20, 2009 8:19
zbanowany na stałe

Cytuj:
w oryginałach występuje słowo które znaczy ni mniej ni więcej tylko:
wszechmocny.

Ok, więc tutaj jest problem. Opieramy się na Biblii i sami ją interpretujemy, czy też jak twierdzę jesteś katolikiem i opieramy się na Katechiźmie?

albo Biblia albo katechizm .
przeciez to w Biblii napisano :2 tym 3:16-17 "całe pismo przez Boga jest natchnione....." a nie cały katechizm jest natchniony

Cytuj:
Kościół naucza, że Bóg jest WSZECHMOGĄCY, chociaż jest to wymienne z wszechmocą. Polecam paragraf 3, punkt 269 w Katechiźmie Kościoła, w krórym to czytamy m. in.:

w katechiźmie tez było ze piekło to miejsce męki.
nie ciągnijmy dalej tematu katechizmu.

Katechizm napisał(a):
Dla Niego nic nie jest niemożliwe[

I tak jak pisałem powyżej wszechmocny w tym rozumieniu = wszechmogący (angielskie allmighty). Jeżeli rozmawiamy więc według wiary katolickiej, to sprawa jest prosta.

według wiary katolickiej wszystko jest proste .
ale nie zawsze prawdziwe.

Cytuj:
A wiec Bóg ma moc pozwalająca na panowanie nad wszystkim ale nie wszystko może robić.
według Kościoła się więc mylisz. ?

a le według Biblii sie nie mylę.
A Pismo Święte jest dla mnie ważniejsze niż jakieś ....katechizmy które zmieniają się co jakiś czas.

Pn kwi 20, 2009 9:04

A Pismo Święte jest dla mnie ważniejsze niż jakieś ....katechizmy które zmieniają się co jakiś czas.

Dobrze rozumiem, więc w tym momencie można właściwie temat zakończyć.

Jednakże dziwi mnie pewien fakt. Jeśli uważasz, że Kościół się myli w pewnych kwestiach wiary (co jest naturalną konsekwencją podważania katechizmu), to czy według Ciebie nie mógł się pomylić ustanawiając kanon Biblijny?

Pn kwi 20, 2009 9:10
zbanowany na stałe

Jednakże dziwi mnie pewien fakt. Jeśli uważasz, że Kościół się myli w pewnych kwestiach wiary (co jest naturalną konsekwencją podważania katechizmu), to czy według Ciebie nie mógł się pomylić ustanawiając kanon Biblijny?

akurat tutaj mamy rożne wydania Biblii, rożne przekłady i można porównać .
Więc kanon KK nie musi być obowiązującym na świecie.

Pn kwi 20, 2009 11:59

Pn kwi 20, 2009 12:22

Kamyku w takim razie proszę o wydzielenie tego offtopicu jako osobny temat, albo pozwolić mi skończyć dyskusję, ponieważ sprawa jest dla mnie bardzo interesująca.

jafo napisał(a):
Epikuros napisał(a):

Nie wiem czy się dobrze rozumiemy...
Kanon oznacza cztery konkretne ewangelie, ST składający się z takich, a takich ksiąg, dzieje apostolskie, listy, apokalipsa - przekład jest już mniej istotny.

Zauważ ile było przeróżnych pism w czasach gdy "opracowywano" Biblię. To właśnie Kościół wybrał cztery ewangelie, a resztę uznał za apokryfy. Stąd dziwi mnie tak daleko idąca niekonsekwencja. Jeśli wierzysz w święte księgi, które za święte uznał Kościół, to jakże możesz nie wierzyć w Ducha Świętego jako gwarancję prawdy, którą Kościół głosi? Jeżeli odrzucasz Kościół, to dlaczego odrzucasz akurat Katechizm, czyli postanowienia różnych soborów, a akurat ten jeden na którym ustanowiono co będzie wchodzić w skład Biblii uznajesz?

Sam nie jestem osobą wierzącą, jednak uważam, że jeśli chrześcijaństwo, to jedynie katolicyzm lub prawosławie - reszta wyznań po prostu jest niekonsekwentna, stąd z pewnością fałszywa.

Pn kwi 20, 2009 13:02
zbanowany na stałe

Jednakże dziwi mnie pewien fakt. Jeśli uważasz, że Kościół się myli w pewnych kwestiach wiary (co jest naturalną konsekwencją podważania katechizmu), to czy według Ciebie nie mógł się pomylić ustanawiając kanon Biblijny

Nie wiem czy się dobrze rozumiemy...
Kanon oznacza cztery konkretne ewangelie, ST składający się z takich, a takich ksiąg, dzieje apostolskie, listy, apokalipsa - przekład jest już mniej istotny.

według ciebie jest mniej istotny.
Kanon (z gr. od "kané" miara, pręt mierniczy, "kanon" reguła postępowania) – zbiór lub spis ksiąg uznanych za autentyczne i natchnione Pismo Święte (Biblię). Ustalenie kanonu jest ściśle związane z uznaniem Biblii i jej poszczególnych części za dzieło powstałe z inspiracji Boga.
wszystkie księgi Biblii są wazne .
I ze Starego i Nowego Testamentu.
gdyby tak nie było Jezus nie cytował by pism hebrajskich.
Najbardziej miarodajnym świadectwem kanoniczności Pism Hebrajskich jest niepodważalna opinia Jezusa Chrystusa oraz pisarzy Chrześcijańskich Pism Greckich.
a chyba nie powiesz mi że wtedy istniał katolicyzm lub prawosłąwie

Cytuj:
Zauważ ile było przeróżnych pism w czasach gdy "opracowywano" Biblię. To właśnie Kościół wybrał cztery ewangelie, a resztę uznał za apokryfy. Stąd dziwi mnie tak daleko idąca niekonsekwencja. Jeśli wierzysz w święte księgi, które za święte uznał Kościół, to jakże możesz nie wierzyć w Ducha Świętego jako gwarancję prawdy, którą Kościół głosi? Jeżeli odrzucasz Kościół, to dlaczego odrzucasz akurat Katechizm, czyli postanowienia różnych soborów, a akurat ten jeden na którym ustanowiono co będzie wchodzić w skład Biblii uznajesz?

Biblia nie jest autorstwa Kościoła. To ze kościół przypisuje sobie jakieś prawa do Biblii to jego sprawa.
Biblia jest dla wszystkich i nie Kościół będzie decydował czy ta księga czy inna.jest kanoniczna.
[qiote]
Cytuj:
Sam nie jestem osobą wierzącą, jednak uważam, że jeśli chrześcijaństwo, to jedynie katolicyzm lub prawosławie - reszta wyznań po prostu jest niekonsekwentna, stąd z pewnością fałszywa.

tak z pewnością uważa każda religia , dlatego takie twierdzenia mnie nie dziwią.
ale to tylko twoje zdanie .Biblia jasno precyzuje co powinni robić ludzie będący jego naśladowcami.

Poprawienia moje - Kamyk

Pn kwi 20, 2009 16:32

Oczywiście, że Biblia jest autorstwa Kościoła. I to Kościół ustala, które Księgi są natchnione. A raczej nie ustala, tylko rozpoznaje. Biblia to Księgi święte Kościoła, i Kościół rozpoznaje je, oczywiście jedynie z asystencją Ducha Świętego

Pn kwi 20, 2009 16:47
zbanowany na stałe

Oczywiście, że Biblia jest autorstwa Kościoła. I to Kościół ustala, które Księgi są natchnione. A raczej nie ustala, tylko rozpoznaje. Biblia to Księgi święte Kościoła, i Kościół rozpoznaje je, oczywiście jedynie z asystencją Ducha Świętego

dyskutujmy poważnie.
KK nie istniał za czasów Jezusa

Pn kwi 20, 2009 17:15

Mówię najzupełniej poważniej. Kwestia denominacji jest tu drugorzędna. Nowy Testament został napisany i ustalony przez Kościół

Pn kwi 20, 2009 17:21

według ciebie jest mniej istotny.

Wyjaśnijmy sobie coś - ja uznałem, że to co tłumaczymy jest istotniejsze od jakości danego tłumaczenia. Jeśli uważasz odwrotnie, to niejako podpisujesz się, że doskonale przetłumaczone teksty powiedzmy Sofoklesa są bardziej miarodajne od niedokładnie przełożonych ewangelii, w kwestiach wiary - co już samo brzmi jak absurd. Przede wszystkim trzeba wiedzieć CO przetłumaczyć.

Cytuj:
Kanon (z gr. od "kané" miara, pręt mierniczy, "kanon" reguła postępowania) – zbiór lub spis ksiąg uznanych za autentyczne i natchnione Pismo Święte (Biblię). Ustalenie kanonu jest ściśle związane z uznaniem Biblii i jej poszczególnych części za dzieło powstałe z inspiracji Boga.

A ja użyłem tego sformułowania w jakimś innym sensie, że wklejasz mi definicję?

Cytuj:
wszystkie księgi Biblii są wazne .
I ze Starego i Nowego Testamentu.

Oczywiście dla chrześcijanina tak - wcale tego nie podważam.

Cytuj:
Najbardziej miarodajnym świadectwem kanoniczności Pism Hebrajskich jest niepodważalna opinia Jezusa Chrystusa oraz pisarzy Chrześcijańskich Pism Greckich.

Czytaj ze zrozumieniem, bo mam wrażenie, że nie odpisujesz na zacytowany tekst.

Jezus cytuje ST, a księgi w których Jezus cytuje ST zostały wybrane przez Kościół. To Kościół zadecydował, którzy pisarze są wiarygodni a którzy nie są!

Cytuj:
Biblia nie jest autorstwa Kościoła. To ze kościół przypisuje sobie jakieś prawa do Biblii to jego sprawa.
Biblia jest dla wszystkich i nie Kościół będzie decydował czy ta księga czy inna.jest kanoniczna.

Ależ oczywiście. że to własnie Kościół o tym zadecydował. Polecam troszkę poczytać na ten temat.

Cytuj:
tak z pewnością uważa każda religia , dlatego takie twierdzenia mnie nie dziwią.

Ale ja nie jestem religijny, ja po prostu oceniam fakty :)

Pn kwi 20, 2009 17:23
zbanowany na stałe

Cytuj:

Czytaj ze zrozumieniem, bo mam wrażenie, że nie odpisujesz na zacytowany tekst.

Jezus cytuje ST, a księgi w których Jezus cytuje ST zostały wybrane przez Kościół.

bez przytyków proszę.
Bo ja tez umiem .
"to ty czytaj ze zrozumieniem."
To nie Kościół wybrał księgi z których Jezus miał zacytowąć tylko Jezus wybrał co chciał zacytować.
I to on wybrał te księgi z których chciał zacytować.
Nikt mu nie podpowiadał , nie podsuwał sam zdecydował.
A jeśli tak to nie Kościół wybrał te księgi jako "kanoniczne" tylko Jezus.
Wiec to proste. To Jezus i uczniowie wybrali ze starego testamentu księgi kanoniczne.
To te z których cytował Jezus lub jego uczniowie .

Cytuj:
To Kościół zadecydował, którzy pisarze są wiarygodni a którzy nie są!

no właśnie nie.
Każdy umie wybrać te księgi .wystarczy tylko spojrzeć z czego cytował Jezus.
jeśli chcesz uznać że Kościół je posegregował to OK zgadzam się.

Cytuj:
Ależ oczywiście. że to własnie Kościół o tym zadecydował. Polecam troszkę poczytać na ten temat.

Jak wykazałem wyżej nie. Kościół zdecydował ale tylko jako "urzędnik" do segregacji a nie ten co decyduje..

Kościół piszemy z dużej litery. To drugi post z rzędu w którym muszę poprawiać u ciebie pisownię słownictwa religijnego. Polecam jednak jej stosowanie. Kamyk

Pn kwi 20, 2009 20:04

Nic nie wykazałeś. Powielasz nauczanie Kościoła prawie dokładnie jeśli chodzi o kanoniczność ksiąg Starego Testamentu. Kompletnie nie odnosisz się do ksiąg Nowego Testamentu, które powstały po wniebowstąpieniu Jezusa. Ich kanoniczności nie da się wytłumaczyć w ten sam sposób

Pn kwi 20, 2009 20:14
zbanowany na stałe

Nic nie wykazałeś. Powielasz nauczanie Kościoła prawie dokładnie jeśli chodzi o kanoniczność ksiąg Starego Testamentu. Kompletnie nie odnosisz się do ksiąg Nowego Testamentu, które powstały po wniebowstąpieniu Jezusa. Ich kanoniczności nie da się wytłumaczyć w ten sam sposób

a jak myślisz w którym roku zdecydowano o tym które księgi włączyć do kanonu.?

Pn kwi 20, 2009 21:39

bez przytyków proszę.
Bo ja tez umiem .
"to ty czytaj ze zrozumieniem."

Właśnie po raz kolejny wogóle nie zrozumiałeś, a do tego kolejny raz wykazujesz się nieuctwem i zacietrzewieniu w błędzie - co jest niezwykle negatywną cechą.

Dokładnie tak jak napisał Kamyk udowadniasz tylko kanoniczność ST, a zauważ, że ewangelie w których Jezus cytuje ST zostały wybrane właśnie przez Kościół :)

W tym czasie pism o Jezusie było multum, m. in. dzisiejsze apokryfy i teksty gnostyckie i gdyby nie Kościół to może własnie byś teraz próbował mi udowodnić, że Jezus lepił ptaszki z gliny ( co pewien apokryf podaje).

Pn kwi 20, 2009 22:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona