O Biblii, wydzielone z "Wyjatkowości ofiary Jezusa"
Autor |
Wiadomość |
Epikuros
|
Cytuj: Epikuros - przypominam, że nie każdy na tym forum musi być Chrześcijaninem, więc nie dla każdego Jezus musi być Bogiem. Są i tacy, którzy uważają Jezusa za nie-boga, jedynie jakieś doskonałe stworzenie! A to nie jest temat Kim dla Ciebie jest Jezus, więc nie ciągniemy tego! Wyciągając wnioski z tych jak i z wypowiedzi w innych tematach jafo katolikiem jest, a o ile nie wierzył w dogmat, bo go nie znał - jest usprawiedliwiony. Teraz jednak jak już zna, to powinien wierzyć. Cytuj: oczywiście nie rozumiesz słowa wszechmocny i wszechmogący. Oczywiście... Cytuj: w oryginałach występuje słowo które znaczy ni mniej ni więcej tylko: wszechmocny. Ok, więc tutaj jest problem. Opieramy się na Biblii i sami ją interpretujemy, czy też jak twierdzę jesteś katolikiem i opieramy się na Katechiźmie? Kościół naucza, że Bóg jest WSZECHMOGĄCY, chociaż jest to wymienne z wszechmocą. Polecam paragraf 3, punkt 269 w Katechiźmie Kościoła, w krórym to czytamy m. in.: Katechizm napisał(a): Dla Niego nic nie jest niemożliwe I tak jak pisałem powyżej wszechmocny w tym rozumieniu = wszechmogący (angielskie allmighty). Jeżeli rozmawiamy więc według wiary katolickiej, to sprawa jest prosta. Cytuj: A wiec Bóg ma moc pozwalająca na panowanie nad wszystkim ale nie wszystko może robić.
według Kościoła się więc mylisz. Jednak pierw napisz z jakiego stanowiska występujesz? Katolik, czy jakiś odłam?
_________________ MÓJ BLOG
|
Pn kwi 20, 2009 8:19 |
|
|
|
 |
jafo
zbanowany na stałe
|
Epikuros napisał(a): Cytuj: w oryginałach występuje słowo które znaczy ni mniej ni więcej tylko: wszechmocny. Ok, więc tutaj jest problem. Opieramy się na Biblii i sami ją interpretujemy, czy też jak twierdzę jesteś katolikiem i opieramy się na Katechiźmie? albo Biblia albo katechizm . przeciez to w Biblii napisano :2 tym 3:16-17 "całe pismo przez Boga jest natchnione....." a nie cały katechizm jest natchniony Cytuj: Kościół naucza, że Bóg jest WSZECHMOGĄCY, chociaż jest to wymienne z wszechmocą. Polecam paragraf 3, punkt 269 w Katechiźmie Kościoła, w krórym to czytamy m. in.: w katechiźmie tez było ze piekło to miejsce męki. nie ciągnijmy dalej tematu katechizmu. Katechizm napisał(a): Dla Niego nic nie jest niemożliwe[
I tak jak pisałem powyżej wszechmocny w tym rozumieniu = wszechmogący (angielskie allmighty). Jeżeli rozmawiamy więc według wiary katolickiej, to sprawa jest prosta.
według wiary katolickiej wszystko jest proste . ale nie zawsze prawdziwe. Cytuj: A wiec Bóg ma moc pozwalająca na panowanie nad wszystkim ale nie wszystko może robić. według Kościoła się więc mylisz. ?
a le według Biblii sie nie mylę.
A Pismo Święte jest dla mnie ważniejsze niż jakieś ....katechizmy które zmieniają się co jakiś czas.
_________________ W demokracji rządzi większość...a że większość jest głupia więc będzie coraz głupiej
|
Pn kwi 20, 2009 9:04 |
|
 |
Epikuros
|
Cytuj: A Pismo Święte jest dla mnie ważniejsze niż jakieś ....katechizmy które zmieniają się co jakiś czas.
Dobrze rozumiem, więc w tym momencie można właściwie temat zakończyć.
Jednakże dziwi mnie pewien fakt. Jeśli uważasz, że Kościół się myli w pewnych kwestiach wiary (co jest naturalną konsekwencją podważania katechizmu), to czy według Ciebie nie mógł się pomylić ustanawiając kanon Biblijny?
|
Pn kwi 20, 2009 9:10 |
|
|
|
 |
jafo
zbanowany na stałe
|
Epikuros napisał(a): Jednakże dziwi mnie pewien fakt. Jeśli uważasz, że Kościół się myli w pewnych kwestiach wiary (co jest naturalną konsekwencją podważania katechizmu), to czy według Ciebie nie mógł się pomylić ustanawiając kanon Biblijny?
akurat tutaj mamy rożne wydania Biblii, rożne przekłady i można porównać .
Więc kanon KK nie musi być obowiązującym na świecie.
_________________ W demokracji rządzi większość...a że większość jest głupia więc będzie coraz głupiej
|
Pn kwi 20, 2009 11:59 |
|
 |
Kamyk
|
A może by tak wrócić do tematu?
|
Pn kwi 20, 2009 12:22 |
|
|
|
 |
Epikuros
|
Kamyku w takim razie proszę o wydzielenie tego offtopicu jako osobny temat, albo pozwolić mi skończyć dyskusję, ponieważ sprawa jest dla mnie bardzo interesująca.
jafo napisał(a): Epikuros napisał(a): Jednakże dziwi mnie pewien fakt. Jeśli uważasz, że Kościół się myli w pewnych kwestiach wiary (co jest naturalną konsekwencją podważania katechizmu), to czy według Ciebie nie mógł się pomylić ustanawiając kanon Biblijny?
akurat tutaj mamy rożne wydania Biblii, rożne przekłady i można porównać . Więc kanon KK nie musi być obowiązującym na świecie.
Nie wiem czy się dobrze rozumiemy...
Kanon oznacza cztery konkretne ewangelie, ST składający się z takich, a takich ksiąg, dzieje apostolskie, listy, apokalipsa - przekład jest już mniej istotny.
Zauważ ile było przeróżnych pism w czasach gdy "opracowywano" Biblię. To właśnie Kościół wybrał cztery ewangelie, a resztę uznał za apokryfy. Stąd dziwi mnie tak daleko idąca niekonsekwencja. Jeśli wierzysz w święte księgi, które za święte uznał Kościół, to jakże możesz nie wierzyć w Ducha Świętego jako gwarancję prawdy, którą Kościół głosi? Jeżeli odrzucasz Kościół, to dlaczego odrzucasz akurat Katechizm, czyli postanowienia różnych soborów, a akurat ten jeden na którym ustanowiono co będzie wchodzić w skład Biblii uznajesz?
Sam nie jestem osobą wierzącą, jednak uważam, że jeśli chrześcijaństwo, to jedynie katolicyzm lub prawosławie - reszta wyznań po prostu jest niekonsekwentna, stąd z pewnością fałszywa.
|
Pn kwi 20, 2009 13:02 |
|
 |
jafo
zbanowany na stałe
|
Epikuros napisał(a): Jednakże dziwi mnie pewien fakt. Jeśli uważasz, że Kościół się myli w pewnych kwestiach wiary (co jest naturalną konsekwencją podważania katechizmu), to czy według Ciebie nie mógł się pomylić ustanawiając kanon Biblijny
akurat tutaj mamy rożne wydania Biblii, rożne przekłady i można porównać . Więc kanon KK nie musi być obowiązującym na świecie.
Nie wiem czy się dobrze rozumiemy... Kanon oznacza cztery konkretne ewangelie, ST składający się z takich, a takich ksiąg, dzieje apostolskie, listy, apokalipsa - przekład jest już mniej istotny. według ciebie jest mniej istotny. Kanon (z gr. od "kané" miara, pręt mierniczy, "kanon" reguła postępowania) – zbiór lub spis ksiąg uznanych za autentyczne i natchnione Pismo Święte (Biblię). Ustalenie kanonu jest ściśle związane z uznaniem Biblii i jej poszczególnych części za dzieło powstałe z inspiracji Boga.wszystkie księgi Biblii są wazne . I ze Starego i Nowego Testamentu. gdyby tak nie było Jezus nie cytował by pism hebrajskich. Najbardziej miarodajnym świadectwem kanoniczności Pism Hebrajskich jest niepodważalna opinia Jezusa Chrystusa oraz pisarzy Chrześcijańskich Pism Greckich. a chyba nie powiesz mi że wtedy istniał katolicyzm lub prawosłąwie Cytuj: Zauważ ile było przeróżnych pism w czasach gdy "opracowywano" Biblię. To właśnie Kościół wybrał cztery ewangelie, a resztę uznał za apokryfy. Stąd dziwi mnie tak daleko idąca niekonsekwencja. Jeśli wierzysz w święte księgi, które za święte uznał Kościół, to jakże możesz nie wierzyć w Ducha Świętego jako gwarancję prawdy, którą Kościół głosi? Jeżeli odrzucasz Kościół, to dlaczego odrzucasz akurat Katechizm, czyli postanowienia różnych soborów, a akurat ten jeden na którym ustanowiono co będzie wchodzić w skład Biblii uznajesz? Biblia nie jest autorstwa Kościoła. To ze kościół przypisuje sobie jakieś prawa do Biblii to jego sprawa. Biblia jest dla wszystkich i nie Kościół będzie decydował czy ta księga czy inna.jest kanoniczna. [qiote] Cytuj: Sam nie jestem osobą wierzącą, jednak uważam, że jeśli chrześcijaństwo, to jedynie katolicyzm lub prawosławie - reszta wyznań po prostu jest niekonsekwentna, stąd z pewnością fałszywa.
tak z pewnością uważa każda religia , dlatego takie twierdzenia mnie nie dziwią.
ale to tylko twoje zdanie .Biblia jasno precyzuje co powinni robić ludzie będący jego naśladowcami.
Poprawienia moje - Kamyk
|
Pn kwi 20, 2009 16:32 |
|
 |
Kamyk
|
Oczywiście, że Biblia jest autorstwa Kościoła. I to Kościół ustala, które Księgi są natchnione. A raczej nie ustala, tylko rozpoznaje. Biblia to Księgi święte Kościoła, i Kościół rozpoznaje je, oczywiście jedynie z asystencją Ducha Świętego
|
Pn kwi 20, 2009 16:47 |
|
 |
jafo
zbanowany na stałe
|
Kamyk napisał(a): Oczywiście, że Biblia jest autorstwa Kościoła. I to Kościół ustala, które Księgi są natchnione. A raczej nie ustala, tylko rozpoznaje. Biblia to Księgi święte Kościoła, i Kościół rozpoznaje je, oczywiście jedynie z asystencją Ducha Świętego
dyskutujmy poważnie.
KK nie istniał za czasów Jezusa
|
Pn kwi 20, 2009 17:15 |
|
 |
Kamyk
|
Mówię najzupełniej poważniej. Kwestia denominacji jest tu drugorzędna. Nowy Testament został napisany i ustalony przez Kościół
|
Pn kwi 20, 2009 17:21 |
|
 |
Epikuros
|
Cytuj: według ciebie jest mniej istotny. Wyjaśnijmy sobie coś - ja uznałem, że to co tłumaczymy jest istotniejsze od jakości danego tłumaczenia. Jeśli uważasz odwrotnie, to niejako podpisujesz się, że doskonale przetłumaczone teksty powiedzmy Sofoklesa są bardziej miarodajne od niedokładnie przełożonych ewangelii, w kwestiach wiary - co już samo brzmi jak absurd. Przede wszystkim trzeba wiedzieć CO przetłumaczyć. Cytuj: Kanon (z gr. od "kané" miara, pręt mierniczy, "kanon" reguła postępowania) – zbiór lub spis ksiąg uznanych za autentyczne i natchnione Pismo Święte (Biblię). Ustalenie kanonu jest ściśle związane z uznaniem Biblii i jej poszczególnych części za dzieło powstałe z inspiracji Boga. A ja użyłem tego sformułowania w jakimś innym sensie, że wklejasz mi definicję? Cytuj: wszystkie księgi Biblii są wazne . I ze Starego i Nowego Testamentu. Oczywiście dla chrześcijanina tak - wcale tego nie podważam. Cytuj: gdyby tak nie było Jezus nie cytował by pism hebrajskich. Najbardziej miarodajnym świadectwem kanoniczności Pism Hebrajskich jest niepodważalna opinia Jezusa Chrystusa oraz pisarzy Chrześcijańskich Pism Greckich. a chyba nie powiesz mi że wtedy istniał katolicyzm lub prawosłąwie Czytaj ze zrozumieniem, bo mam wrażenie, że nie odpisujesz na zacytowany tekst. Jezus cytuje ST, a księgi w których Jezus cytuje ST zostały wybrane przez Kościół. To Kościół zadecydował, którzy pisarze są wiarygodni a którzy nie są! Cytuj: Biblia nie jest autorstwa Kościoła. To ze kościół przypisuje sobie jakieś prawa do Biblii to jego sprawa. Biblia jest dla wszystkich i nie Kościół będzie decydował czy ta księga czy inna.jest kanoniczna. Ależ oczywiście. że to własnie Kościół o tym zadecydował. Polecam troszkę poczytać na ten temat. Cytuj: tak z pewnością uważa każda religia , dlatego takie twierdzenia mnie nie dziwią.
Ale ja nie jestem religijny, ja po prostu oceniam fakty 
|
Pn kwi 20, 2009 17:23 |
|
 |
jafo
zbanowany na stałe
|
Epikuros napisał(a): Cytuj: gdyby tak nie było Jezus nie cytował by pism hebrajskich. Najbardziej miarodajnym świadectwem kanoniczności Pism Hebrajskich jest niepodważalna opinia Jezusa Chrystusa oraz pisarzy Chrześcijańskich Pism Greckich. a chyba nie powiesz mi że wtedy istniał katolicyzm lub prawosłąwie
Czytaj ze zrozumieniem, bo mam wrażenie, że nie odpisujesz na zacytowany tekst.
Jezus cytuje ST, a księgi w których Jezus cytuje ST zostały wybrane przez Kościół.
bez przytyków proszę. Bo ja tez umiem . "to ty czytaj ze zrozumieniem." To nie Kościół wybrał księgi z których Jezus miał zacytowąć tylko Jezus wybrał co chciał zacytować. I to on wybrał te księgi z których chciał zacytować. Nikt mu nie podpowiadał , nie podsuwał sam zdecydował. A jeśli tak to nie Kościół wybrał te księgi jako "kanoniczne" tylko Jezus. Wiec to proste. To Jezus i uczniowie wybrali ze starego testamentu księgi kanoniczne. To te z których cytował Jezus lub jego uczniowie . Cytuj: To Kościół zadecydował, którzy pisarze są wiarygodni a którzy nie są! no właśnie nie. Każdy umie wybrać te księgi .wystarczy tylko spojrzeć z czego cytował Jezus. jeśli chcesz uznać że Kościół je posegregował to OK zgadzam się. Cytuj: Biblia nie jest autorstwa Kościoła. To ze kościół przypisuje sobie jakieś prawa do Biblii to jego sprawa. Biblia jest dla wszystkich i nie Kościół będzie decydował czy ta księga czy inna.jest kanoniczna. Ależ oczywiście. że to własnie Kościół o tym zadecydował. Polecam troszkę poczytać na ten temat.
Jak wykazałem wyżej nie. Kościół zdecydował ale tylko jako "urzędnik" do segregacji a nie ten co decyduje..
Kościół piszemy z dużej litery. To drugi post z rzędu w którym muszę poprawiać u ciebie pisownię słownictwa religijnego. Polecam jednak jej stosowanie. Kamyk
|
Pn kwi 20, 2009 20:04 |
|
 |
Kamyk
|
Nic nie wykazałeś. Powielasz nauczanie Kościoła prawie dokładnie jeśli chodzi o kanoniczność ksiąg Starego Testamentu. Kompletnie nie odnosisz się do ksiąg Nowego Testamentu, które powstały po wniebowstąpieniu Jezusa. Ich kanoniczności nie da się wytłumaczyć w ten sam sposób
|
Pn kwi 20, 2009 20:14 |
|
 |
jafo
zbanowany na stałe
|
Kamyk napisał(a): Nic nie wykazałeś. Powielasz nauczanie Kościoła prawie dokładnie jeśli chodzi o kanoniczność ksiąg Starego Testamentu. Kompletnie nie odnosisz się do ksiąg Nowego Testamentu, które powstały po wniebowstąpieniu Jezusa. Ich kanoniczności nie da się wytłumaczyć w ten sam sposób
a jak myślisz w którym roku zdecydowano o tym które księgi włączyć do kanonu.?
|
Pn kwi 20, 2009 21:39 |
|
 |
Epikuros
|
Cytuj: bez przytyków proszę. Bo ja tez umiem . "to ty czytaj ze zrozumieniem."
Właśnie po raz kolejny wogóle nie zrozumiałeś, a do tego kolejny raz wykazujesz się nieuctwem i zacietrzewieniu w błędzie - co jest niezwykle negatywną cechą.
Dokładnie tak jak napisał Kamyk udowadniasz tylko kanoniczność ST, a zauważ, że ewangelie w których Jezus cytuje ST zostały wybrane właśnie przez Kościół
W tym czasie pism o Jezusie było multum, m. in. dzisiejsze apokryfy i teksty gnostyckie i gdyby nie Kościół to może własnie byś teraz próbował mi udowodnić, że Jezus lepił ptaszki z gliny ( co pewien apokryf podaje).
|
Pn kwi 20, 2009 22:21 |
|
|
|