Prawdziwość chrześcijaństwa .
Autor |
Wiadomość |
untermen
|
 Prawdziwość chrześcijaństwa .
Istnienie Boga jest dyskusyjne, jedni twierdzą że istnieje ,drudzy że Boga niema itp, itd .
Mniejsza z tym, jeżeli istnieją jakiekolwiek przesłanki o istnieniu Najwyższego , to ludzie maja powód do wiary ale jakie istnieją fakty
przemawiające o prawdziwości chrześcijaństwa ? Czym niby KRK jest lepszy od Kościoła prawosławnego,anglikańskiego?
Kościół piszemy z dużej litery - Kamyk
|
Pn mar 16, 2009 21:06 |
|
|
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Wiara faktow nie potrzebuje a Kosciol buduje sie z posiadanej wiary. Czy to Ten Kosiol czy inny to kwestia i kultury i miejsca zamieszkania i itd... .
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Pn mar 16, 2009 23:00 |
|
 |
slowianin_wschodni
|
 Re: Prawdziwość chrześcijaństwa .
untermen napisał(a): Najwyższego , to ludzie maja powód do wiary ale jakie istnieją fakty przemawiające o prawdziwości chrześcijaństwa ? Czym niby KRK jest lepszy od kościoła prawosławnego,anglikańskiego?
Insynuujesz ze tylko KRK jest chrzescijanski??
|
Pn mar 16, 2009 23:05 |
|
|
|
 |
WIST
|
Ja nie rozpatruje tego w sensie lepszy - gorszy. Kościół Katolicki zwyczajnie pomimo różnych zawieruch i trudności zachował zdrowe nauki Jezusa, sakramenty i obietnice że Duch Święty czuwa aby ten Kościół nie błądził.
Zresztą na logikę nawet lepsze byłoby pytanie w czym są lepsze wspólnoty protestanckie? Przecież to ich jest multum, a każda inaczej patrzy na różne sprawy. Zatem porównywanie Anglikanizmu i Katolicyzmu wydaje się być tutaj nierozsądne.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Pn mar 16, 2009 23:08 |
|
 |
Kamyk
|
Co rozumiesz przez stwierdzenie "fakty przemawiające za prawdziwością chrześcijaństwa"? Co to miałaby być prawdziwość chrześcijaństwa? Pytam serio, bo to jest niejednoznaczne.
I myślę że mieszasz tutaj dwie rzeczy. wpierw piszesz o chrześcijaństwie, a za chwilę już konkretnie o Kościele katolickim. To nie jest tożsame. Nie da się prowadzić jednocześnie, w jednym wątku, dyskusji o prawdziwości chrześcijaństwa i o prawdziwości Kościoła katolickiego - obie sprawy są dość rozległe, i obie całkowicie od siebie różne
|
Pn mar 16, 2009 23:59 |
|
|
|
 |
worek
|
z Tą niezmiennością Kościoła to tak bym nie przesadzał... bo kilka, a nawet kilkanaście rzeczy się zmieniło  na przestrzni kilu soborów, i innych zawieruch historycznych
Zasady pisowni! Następne posty będą lądować w śmieciach! szumi
_________________ Proszę o obcję "edytuj"
mój analfabetyzm utrudnia mi życie...
przepraszam za błędy...
|
Wt mar 17, 2009 8:24 |
|
 |
R6
|
A to w Prawosławiu Duch Święty nie zadziałał skoro nastąpił podział? Czy nie udzielił swej mądrości aby zrozumieli, że się mylą?
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
Wt mar 17, 2009 12:20 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Wolność człowieka nigdy nie zostaje przez Boga naruszona. Człowiek powiewy Ducha może przyjąć,a może odrzucić.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Wt mar 17, 2009 12:52 |
|
 |
WIST
|
worku a co się zmieniło? Nie chodzi o zmiany tylko raczej na ile wprowadzały one nową jakość. A nie ma innej jakości niż Ewangelia. Jej nikt nie zmienił, dalej jest głoszona. Chodzi tu o rozumienie pojęć czym jest ta zmiennośc, lub czym jest ten rdzeń który zawsze jest ten sam.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Wt mar 17, 2009 17:04 |
|
 |
untermen
|
untermen napisał(a): Insynuujesz ze tylko KRK jest chrzescijanski??
Nie.
|
Wt mar 17, 2009 17:48 |
|
 |
untermen
|
Kościół piszemy z dużej litery - Kamyk[/quote]
Moja wina , miałem namyśli kościoły......
|
Wt mar 17, 2009 17:54 |
|
 |
untermen
|
WIST napisał(a): Ja nie rozpatruje tego w sensie lepszy - gorszy. Kościół Katolicki zwyczajnie pomimo różnych zawieruch i trudności zachował zdrowe nauki Jezusa, sakramenty i obietnice że Duch Święty czuwa aby ten Kościół nie błądził.. Zresztą na logikę nawet lepsze byłoby pytanie w czym są lepsze wspólnoty protestanckie?.
Przecież to ich jest multum, a każda inaczej patrzy na różne sprawy. .
1.Raczej błądził.
2.Portal jest katolicki ,więc pytam Katolików dlaczego ten Kościół a nie inny?
3.Wszystkie wspólnoty chrześć. twierdzą że to one jedynie najlepiej rozumieją ewangelie i tylko one wiedzą które cześci ST są prawdziwe a które tylko poezją.
4.To Kościołów chrześć jest "dużo i jeszcze troche..."Katolickich też jest
"trochu''
|
Wt mar 17, 2009 18:17 |
|
 |
untermen
|
Kamyk napisał(a): Co rozumiesz przez stwierdzenie "fakty przemawiające za prawdziwością chrześcijaństwa"?
Załóżmy że Bóg istnieje-to skąd np. Pan wie że modli sie do właściwego Pana i do tego we właściwym Kościele?
|
Wt mar 17, 2009 18:26 |
|
 |
Kamyk
|
Mówiąc wprost - nie wiem. Mam co prawda wewnętrzne poczucie słuszności mojej wiary, noszę w sobie doświadczenie żywego i działającego Boga, a które to doświadczenie otrzymałem właśnie w Kościele katolickim. To jest moja subiektywna pewność. Która oczywiście, obiektywnie ujmując, może być niesłuszna, a na pewno nie stanowi dla nikogo żadnego dowodu poza mną.
Druga sprawa to kwestia zaufania. Oprócz doświadczenia Boga w chrześcijaństwie ważne jest zaufanie przekazowi. Całe chrześcijaństwo rodzi się bowiem z tego, co o Jezusie głosili Jego uczniowie. Fundamentalną kwestią jest zaufanie im i temu, co oni głosili. Kiedy poznałem dość dobrze proces rodzenia się Kościoła, przekazu wiary przez Apostołów, w kontekście ówczesnej kultury, uznałem, że jest to wiarygodne, a ich przekaz jest godny zaufania.
Te dwie powyższe sprawy łącznie sprawiają, że uważam, że wiara chrześcijańska jest tą prawdziwą i najwłaściwszą wiarą. Co do prawdziwości natomiast konkretnie Kościoła katolickiego, no to już bardziej jest złożone. Bo to może sugerować, że np. Kościół prawosławny już nie jest prawdziwym Kościołem. My, katolicy, uważamy, że Kościół katolicki najpełniej ze wszystkich przechował depozyt wiary. Co, oczywiście, nie znaczy, że inne Kościoły w ogóle nie przechowały, ani że nie są prawdziwe. Przeciwnie, uważam, że w pewnych "miejscach" to inne Kościoły mają "zdrowszą" naukę, niż Kościół katolicki
|
Wt mar 17, 2009 20:31 |
|
 |
untermen
|
Kamyk napisał(a): Mówiąc wprost - nie wiem. Mam co prawda wewnętrzne poczucie słuszności mojej wiary, noszę w sobie doświadczenie żywego i działającego Boga,
Więc może to tylko przypadek? I co to za doświadczenie tego Boga żywego -co to znaczy
|
Wt mar 17, 2009 21:59 |
|
|
|