Kościół czy Kościół Katolicki ?
Autor |
Wiadomość |
kaloryfer
|
 Kościół czy Kościół Katolicki ?
Witam,
Ostatnio czytam książkę o prawdziwości Biblii pisaną przez protestanta. I pojawia się tam często stwierdzenie - w odniesienu do kanonu NT - że na początku chrześciajństwa istniał Kościół, który nie był Katolicki a po prostu był Kościołem (w którym byli chrześcijanie).
Kiedy nastąpiło pojawienie się Kościoła Katolickiego i czy takie nauczanie jest z naukami KK? A jeśli nie jest zgodne to czy znacie przesłanki na podstawie, których chrześcijanie nie-katolicy tak uważają?
Pozdrawiam.
|
N maja 03, 2009 12:03 |
|
|
|
 |
WIST
|
Wpierw należy zacząc od wyjaśnienia co oznacza katolicki. Znaczy to po polsku poprostu powszechny.
Kolejna kwestia zanim przejde do dalszego rozważania, jest to że warto podaćtytuł i nazwisko autora tej książki. Myśle że jeśi mamy rozmawiać o poglądach to warto zaprezentować kto je nam serwuje.
Zatem istotnie Kościół jest jeden i takim był na samym początku i również dziś mówiąc ściśle nie ma wielu Kościołów. Zatem autor tej ksiązki wykorzystał potoczne rozumienie pewnych terminów i nazw. Biblia sama jednak nie wystarczy. Potrzeba wiedzieć co się działo dalej.
W praktyce jak wiemy nastąpiły podziały wśród wierzących, wpierw między wschodem i zachodem (schizma - XI w.), a następnie w okresie reformacji (XVI w.) z Kościoła Katolickiego wyłoniły się grupy realizujące własne wyznanie i mające odmienne spojrzenie na szereg kwestii. Kościół Katolicki uważa się za kontynujący Tradycje Apostolską, czyli tutaj jest zachowana czysta i pełna nauka, która jednak od czasów Apostołów rozwijała się. Sami Apostołowie od razu wszystkiego nie rozumieli, definicje, nazwy, dogmaty dopiero się pojawiały. Tutaj zatem Kościół Katolicki jest tylko który przez wielki prawidłowo rozumie pewne rzeczy. Tutaj więc sytuacja się skomplikowała. Dalej mamy naukę o tym że wszyscy mogą być zbawieni w Kościele Katolickim, niezależnie od tego czy formalnie przynależą, lub nie do niego. Ale to już polecam poczytać w Katechiźmie.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
N maja 03, 2009 16:28 |
|
 |
Rutilius
|
 Re: Kościół czy Kościół Katolicki ?
kaloryfer napisał(a): Witam, Ostatnio czytam książkę o prawdziwości Biblii pisaną przez protestanta. I pojawia się tam często stwierdzenie - w odniesienu do kanonu NT - że na początku chrześciajństwa istniał Kościół, który nie był Katolicki a po prostu był Kościołem (w którym byli chrześcijanie). Kiedy nastąpiło pojawienie się Kościoła Katolickiego i czy takie nauczanie jest z naukami KK? A jeśli nie jest zgodne to czy znacie przesłanki na podstawie, których chrześcijanie nie-katolicy tak uważają? Pozdrawiam.
Teoretycznie możnaby tak powiedzieć, że z Kk - ale rozumianym jako jedno z wyznań chrześcijańskich - mamy do czynienia dopiero, gdy pojawiły się inne wyznania. Tak naprawdę jest to jednak pewien zabieg retoryczny: protestanci nie mogą dowieść ciągłości między sobą a pierwotnym tzw. Kościołem. Ale moga się tak samo nazwać (my, chrześcijanie, nie katolicy) i przez to pozornie udowodnić tożsamość.
_________________ Niestety - zostałem na tym forum omyłkowo zabanowany i nikt nie potrafi tego cofnąć - dlatego nie odpowiadam na posty. Jeśli ktoś chce ze mną pogadać niech pyta wujka Google o Rutilius + chrześcijaństwo
|
N maja 03, 2009 19:15 |
|
|
|
 |
jafo
zbanowany na stałe
|
 Re: Kościół czy Kościół Katolicki ?
kaloryfer napisał(a): Witam,
Ostatnio czytam książkę o prawdziwości Biblii pisaną przez protestanta. I pojawia się tam często stwierdzenie - w odniesienu do kanonu NT - że na początku chrześciajństwa istniał Kościół, który nie był Katolicki a po prostu był Kościołem (w którym byli chrześcijanie).
Kiedy nastąpiło pojawienie się Kościoła Katolickiego i czy takie nauczanie jest z naukami KK? A jeśli nie jest zgodne to czy znacie przesłanki na podstawie, których chrześcijanie nie-katolicy tak uważają?
Pozdrawiam.
Powstanie KK można datować na mniej wiecej III w n.e.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%9Bci ... #Powstanie
Oczywiście można się sprzeczać co do konkretnej daty ale na pewno było to długo po śmierci apostołów i uczniów Jezusa.
Tak naprawdę dopiero w 325 roku na soborze nicejskim można mówić o KK.
_________________ W demokracji rządzi większość...a że większość jest głupia więc będzie coraz głupiej
|
N maja 03, 2009 22:23 |
|
 |
Rutilius
|
Nie wiem dlaczego akurat Nicea? Moim zdaniem wszystkie najważniejsze cegiełki tej układanki były już u s.Pawła. Nie wiem też czemu miałby służyc ten link w wikipedii
_________________ Niestety - zostałem na tym forum omyłkowo zabanowany i nikt nie potrafi tego cofnąć - dlatego nie odpowiadam na posty. Jeśli ktoś chce ze mną pogadać niech pyta wujka Google o Rutilius + chrześcijaństwo
|
N maja 03, 2009 22:28 |
|
|
|
 |
Spragniony
|
Rutilius napisał(a): Nie wiem dlaczego akurat Nicea? Moim zdaniem wszystkie najważniejsze cegiełki tej układanki były już u s.Pawła. Nie wiem też czemu miałby służyc ten link w wikipedii
św Paweł głosił wśród pogan nauke Chrystusa, natomiast kiedy Rzym przyjął chrzewscijanstwo tradycje poganskei i chrzescijanskei zmieszały się. mozna by uznac ze od tamtej chwili istnieje instytucja KK. wczesniej istniało poprostu chrześcijaństwo, nei było rozłamów, i kosciol wtedy byl calkiem przyzwoity.
|
N maja 03, 2009 22:45 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
Cytuj: Kościół Katolicki uważa się za kontynujący Tradycje Apostolską, czyli tutaj jest zachowana czysta i pełna nauka, która jednak od czasów Apostołów rozwijała się.
To samo twierdzą o sobie np. Świadkowie Jehowy, że to oni praktykują czystą naukę Apostołów.
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
N maja 03, 2009 23:03 |
|
 |
jafo
zbanowany na stałe
|
Rutilius napisał(a): Nie wiem dlaczego akurat Nicea? Moim zdaniem wszystkie najważniejsze cegiełki tej układanki były już u s.Pawła. Nie wiem też czemu miałby służyc ten link w wikipedii
no nie były ..
fragment..
20 maja 325 Konstantyn zwołał pierwszy sobór powszechny biskupów chrześcijańskich, znany w tradycji jako Sobór Nicejski I. Głównym tematem obrad 220 biskupów była kwestia czy Bóg Ojciec i Syn Boży są jednej istoty, jak chcieli zwolennicy ruchu ortodoksyjnego, czy też Syn jest stworzony przez Ojca i jemu poddany, jak twierdzili zwolennicy Ariusza - arianie (twierdzili, że Jezus jest Bogiem lecz niższym i stworzonym w czasie).
Kwestia ta została rozstrzygnięta przez sobór po myśli ortodoksów, jednak rozstrzygnięcie to było później wielokrotnie kwestionowane na poszczególnych synodach. Arianie prezentowali się na nich jako zwolennicy ugody .......
jak widzisz dopiero wtedy pewne doktryny zostały uznane lub nie
_________________ W demokracji rządzi większość...a że większość jest głupia więc będzie coraz głupiej
|
N maja 03, 2009 23:06 |
|
 |
Rutilius
|
Spragniony napisał(a): Rutilius napisał(a): Nie wiem dlaczego akurat Nicea? Moim zdaniem wszystkie najważniejsze cegiełki tej układanki były już u s.Pawła. Nie wiem też czemu miałby służyc ten link w wikipedii św Paweł głosił wśród pogan nauke Chrystusa, natomiast kiedy Rzym przyjął chrzewscijanstwo tradycje poganskei i chrzescijanskei zmieszały się. mozna by uznac ze od tamtej chwili istnieje instytucja KK. wczesniej istniało poprostu chrześcijaństwo, nei było rozłamów, i kosciol wtedy byl calkiem przyzwoity. Nie gniewaj się, ale pleciesz rzeczy dalekie od rzeczywistości. Paweł w wielu aspektach zerwał z wcześniejszym chrześcijaństwem, nie tylko odnośnie obrzezania, pokarmów i Tory, odrzucił również etos wędrownego kaznodziei. Pojmowania Jezusa jako wcielonego Boga też trudno doszukać sie przed Pawłem. Oczywiście jego wychowankowie zrobili potem wiele, aby te różnice zamaskować, ale jeśli w którymś momencie pogaństwo wkroczyło do chrzescijaństwa, to drzwi otworzył właśnie Paweł. Czyste chrzescijaństwo - nieskażone pogaństwem - istniało krótko, zaniknęło raczej w momencie zburzenia Jerozolimy i rozpędzenia tamtejszej gminy. Potem można śledzić co najwyżej jego osłabione ślady.
Osobna kwestia, bardziej historyczna: czy Rzym przyjął chrześcijaństwo, czy chrześcijaństwo przejęło Rzym? Konstantyn sprzyjał arianom a w sprawach religijnych cesarze zwykle ulegali swoim charyzmatycznym doradcom-biskupom.
|
N maja 03, 2009 23:11 |
|
 |
Rutilius
|
jafo napisał(a): jak widzisz dopiero wtedy pewne doktryny zostały uznane lub nie Zostało rozstrzygnięte jak to rozumieć, że Jezus jest Bogiem, a nie czy nim jest. To przesądziło sie pod koniec formowania NT, a było rezultatem zerwania z judaizmem, którego dokonał Paweł. Od kiedy zwrot "syn Boży" zaczęto rozumieć dosłownie, a nie jak w judaizmie metaforycznie klamka zapadła.
Może nawet ważniejszą robotę wykonał Paweł tępiąc aspekt charyzmatyczny na korzyść "ładu i porzadku" - co wzmocniło biskupów kosztem apostołów i proroków.
|
N maja 03, 2009 23:17 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: jak widzisz dopiero wtedy pewne doktryny zostały uznane lub nie
No to ja uważam, że Kościół katolicki istnieje dopiero od 1950 r., ponieważ dopiero wtedy dopięto " pewne elementy doktryny " odnoszące się do Matki Bożej. A ponieważ według niektórych został do " dopięcia " jeszcze jeden dogmat maryjny ( o współzbawczości ), więc można też powiedzieć, że Kościoła katolickiego jeszcze nie ma.
Nawiasem mówiąc - najważniejszy, jak się wydaje, element " doktryny " Kościoła katolickiego, tj. istnienie Boga, został " uznany " ostatecznie dopiero w 1870 na Soborze Watykańskim I, kiedy to sformułowano dogmat o wyłączeniu z Kościoła tych, którzy zaprzeczają istnieniu Boga. Więc może Kościół istnieje dopiero od tego momentu ?
Z drugiej strony - gdyby zadziałać odwrotnie, to pewne sporej wagi elementy " doktryny " KK były doskonale znane na długo przed narodzeniem Jezusa ( np. o Bogu-Stwórcy ) - więc może już wtedy zaczął się Kościół ?
Itd.itp., a jedynym celem tego wątku jest i tak nadawanie na Kościół katolicki. Tradycyjne.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn maja 04, 2009 10:42 |
|
 |
Witold
|
A może od schizmy wschodniej?
|
Pn maja 04, 2009 10:56 |
|
 |
r4dz10
|
a nie od Lutra?
_________________ "Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują." - Albert Einstein
|
Pn maja 04, 2009 10:59 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Jeśli ten temat będzie kontynuowany w takiej formie jak ostatnie posty, czyli na zasadzie kto rzuci inną datę, zostanie zamknięty! Przypominam, że wiadomości jednozdaniowe kwalifikują się do wyrzucenia, za samą formę!
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pn maja 04, 2009 11:44 |
|
 |
rybeczka
|
Witam
Mnie intryguje natomist kwestia tego iż Kościół jest prowadzony przez Ducha Św. Dlaczego Duch Św. pozwolił na rozłam Kościoła i inne rzeczy które są przesadzone ale są 
|
Pn maja 04, 2009 20:05 |
|
|
|