Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 17:00

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 
 Kogo wykorzystuje demon? 
Autor Wiadomość
Post Kogo wykorzystuje demon?
Rutilius na swej stronie portyk.pl napisał wątły intelektualnie i merytorycznie artykulik na temat egzorcyzmów. Oto jego fragment:
Cytuj:
Dwie rzeczy mnie jednak zastanowiły bo ukazują mentalność chrześcijan. Otóż, jak wiadomo galilejczycy określają szatana jako ojca kłamstwa. Z drugiej strony, jak można się było przekonać, święcie wierzą w jego słowa! Zwłaszcza, jeśli potwierdzają ich mniemania oczywiście. Otóż w czasie egzorcyzmów nigdy nie pominą okazji by dobrze demona przepytać. Tak było i w tym przypadku. Okazało się, że było ich sześć: Lucyfer, Judasz, Kain, Neron, Hitler i Fleischmann. Te ostatni to lokalna osobliwość - ksiądz, który prowadził wyjątkowo bezbożny - czytaj swawolny - żywot. Oczywiście wszyscy przyjmują, że owe demony mówiły prawdę co do własnej tożsamości! Doprawdy, rwać boki czy szaty, gdyby obie te postawy nie były niegodne człowieka poważnego jakim chcemy się stawać a nie tylko zdawać. Najbardziej żal mi Nerona, którego w demona przekształcili starożytni historycy, a był co najwyżej człowiekiem nie spełna rozumu.

Proszę autora, aby rozjaśnił kilka moich wątpliwości jakie przysporzył mi ten artykulik:
1. Demon jest ojcem kłamstwa, ale jak egzorcysta go przepytuje posiadając moc od Boga i rozkazuje mówić demonowi prawdę, to ten nie ma wyboru i kłamać nie może niezależnie czy go kocha, czy nie. Jest tylko jego stworzonkiem.
2. Autor niezwykle słabo formułuje „swoje” myśli w języku polskim. [quote] Doprawdy, rwać boki czy szaty, gdyby obie te postawy nie były niegodne człowieka poważnego jakim chcemy się stawać a nie tylko zdawać.[/qoute] Doprawdy nie wiem co z tym robić.
3. Jeżeli nie znasz Neronka to poczytaj „Poczet Cezarów” – to poznasz.
4. Co to jest „nie spełna”?
5. Uważam, że takie forum jak antychryst założone przez katolików, którym się nie udało w Kościele sieje zamęt. Postuluję, abyśmy wszyscy przyczynili się do zamknięcia tego forum. Rutiliusie wróć na łono Kościoła – Bóg Kocha Cię takiego jakim jesteś!
[W przypadku Bana, proszę o dokładne i pełne uzasadnienie, możliwość obrony oraz informuję, że w przypadku moich wątpliwości naświetlę sprawę redaktorom Małego Gościa Niedzielnego i Gościa Niedzielnego – jestem prenumeratorem.]

N cze 14, 2009 21:21
Pozycja Rutiliusa (bez żadnych aluzji) na tym forum jest już zbyt silna.Jeśli zostanie usunięty przez moderów za swoje wypowiedzi,inni powiedzą że te forum szykanuje inne orientacje i wierzenia i odwrócą się od forum i forum wymrze.Dlatego Rutilius może sobie pisac co chce,a moderzy i tak mu nic nie zrobią.Smutna prawda.Lęk przed usunięciem pogan,którzy szkodzą chrześcijaństwu ale zasilają postami to forum jest zbyt duże,by ich usunąć.M.in. dlatego wielu ludzi odeszlo z tego forum.cały czas zresztą odchodzą.Na końcu zostaną poganie i pseudokatolicy.No i szanowna moderacja...

N cze 14, 2009 21:48
Pozycja Rutiliusa (bez żadnych aluzji) na tym forum jest już zbyt silna.Jeśli zostanie usunięty przez moderów za swoje wypowiedzi,inni powiedzą że te forum szykanuje inne orientacje i wierzenia i odwrócą się od forum i forum wymrze.Dlatego Rutilius może sobie pisac co chce,a moderzy i tak mu nic nie zrobią.Smutna prawda.Lęk przed usunięciem pogan,którzy szkodzą chrześcijaństwu ale zasilają postami to forum jest zbyt duże,by ich usunąć.M.in. dlatego wielu ludzi odeszlo z tego forum.cały czas zresztą odchodzą.Na końcu zostaną poganie i pseudokatolicy.No i szanowna moderacja...
I ateiści.

Niedawno widziałem post jednego z użytkowników, którego trudno zaliczyć do wierzących, i w tym poście było napisane, że jeżeli moderatorzy lub administrator sobie tego zażyczą, to On przestanie pisać na tym forum. Myślę, że nie doceniacie pozycji moderatorów.

Myślę również (to tylko moja skromna opinia), że każdy na tym forum reprezentuje pewien poziom, i że zrozumiałby powody usunięcia takiego czy innego użytkownika, zwłaszcza, że istnieje ten topic: http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?t=12869.

N cze 14, 2009 22:15
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 3 ]