|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Księga trudnych pytań.
Witam, często w rozmowach z Katolikami (Moimi braćmi  ) rozmawiamy o trudnych kwestiach wiary. Nie każde problemy są znane zwykłym nieoczytanym śmiertelnikom.
Zdaża, się że wybuchają pewne kłutnie i niejasności, wiem bo już nieraz słyszałem. Ten temat powstał po to aby uzupełnić swoją wiedzę religijną z pewnych kwestii teologicznych nie wszystkim znane.
Chciałbym aby odpowiadać zgodnie z nauką Rzymsko-Katolicką.
1. Od jak dawna istnieje Bóg? W sensie ile może mieć lat?
2. Czy każdy grzech pochodzi z namowy diabła?
Na początek te nietypowe pytania. Oczywiście będę udzielał odpowiedzi i sami możecie określić czy są zgodne z nauką kościoła czy nie.
|
Wt wrz 08, 2009 18:22 |
|
|
|
 |
movsd
|
ad 1 Z tego co wiem, w teologii chrześcijańskiej Bóg jest postrzegany jako istota istniejąca poza czasem.
ad 2 Genezą zła (wg kk) jest brak dobra, brak Boga, więc nie każdy grzech powstaje za namową szatana. Można nawet powiedzieć, że żaden grzech nie powstaje za jego namową, bo mamy wolną wolę.
|
Wt wrz 08, 2009 20:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
1 Odpowiedź poprawna!  Ale napiszę więcej jak ktoś się jeszcze wypowie....
Cytuj: ad 2 Genezą zła (wg kk) jest brak dobra, brak Boga, więc nie każdy grzech powstaje za namową szatana. Można nawet powiedzieć, że żaden grzech nie powstaje za jego namową, bo mamy wolną wolę.
Czerwony:
Czasami i Dobro staję się przyczyną zła... ale o tym napiszę jeszcze szeżej. Nie każdy ubytek dobra jest zrazem złem , gdyby tak było to człowiek z natury byłby zły, bo nie ma np: Siły Słonia, nie ma daru teleportacji i innych bajerów.... Ja sprecyzowałbym to do zdania: "Złem jest brak dobra należącego się z natury" Znaczy to np: człowiekowi przysługuje np wzrok z natury... rośliny np nie mają wzroku. Jak jakiś człowiek nie widzi czyli jest ślepy to jest to złem bo umniejsza jego doskonałości... i w tym sensie zgadzam się z tobą.
Zielony:
Bardzo dobra odpowiedź
Niebieski:
Tu niestety nie mogę się zgodzić... A to dlatego że należy rozróżnić pojęcie "Namowy do grzechu" a "Pełną odpowiedzialność za grzech". Zgadzam się z tobą że odpowiedzialny za grzech jest przede wszystkim sam człowiek bo przez swoją wolną wolę może przecież go nie posłuchać. NIe oznacza to jednak że Szatan nie może nas do grzechu namawiać, no a mi chodziło właśnie o to czy jest możliwość uczynienia jakiegoś grzechu z własnej inicjatywy, czy za każdym razem wpierw pokusa była poza nami.
|
Wt wrz 08, 2009 21:25 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Sebastianie, czy ten wątek ma na celu pokazać jaki jesteś bystry i rezolutny? Zadajesz pytania znając na nie odpowiedzi, tylko po to, by po odpowiedzi innego użytkownika z dumą napisać: odpowiedź poprawna! lub odpowiedź błędna!? Nie wiem zatem czy jest sens istnienia takiego wątku. Zwłaszcza, że treść pytań już była rozpatrywana na tym forum! Dlatego powielanie treści nie będzie miło widziane!
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Śr wrz 09, 2009 7:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie, ten temat nie ma pokazać jaki jestem bystry. Bo pochwały nie są mi do niczego potrzebne. Temat powstał z tej inicjatywy aby przybliżyć wiernym trudniejsze kwestie naszej wiary, tylko tyle, nie sądziłem że robię coś złego...
No i jeszcze, dlaczego miałbym zganić kogoś za poprawną odpowiedź? Jeśli movsd odpowiedział zgodnie z nauką Katolicką to jakoś chyba powinienem to zaznaczyć.
Sądzę że tego pytania nie było na forum:
3 Czy Diabeł jest zły z natury swojej?
|
Śr wrz 09, 2009 9:37 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Sebastian88 napisał(a): 3 Czy Diabeł jest zły z natury swojej?
Nie.
Wybacz, ale wygląda to jak teleturniej. Poza tym forum nie jest od zadawania pytań, gdzie odpowiedź to jedno słowo, ale do dyskusji.
Jesteś pewien, że nie było tego pytania?
Proszę bardzo:
viewtopic.php?t=16904&highlight=z%B3y+natury
viewtopic.php?t=2619&highlight=z%B3y+natury
I jeszcze w wielu innych wątkach bez wątpienia się ten temat przewijał.
Jeśli zadasz jeszcze dwa pytania, na które będzie już odpowiedź udzielona na tym forum, ten temat zostanie zamknięty!
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Śr wrz 09, 2009 10:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No cóż, skoro tak to przyznaję się do błędu, to może wytłumaczę się dlaczego ten temat wogóle powstał, bardzo często słyszę takie rzeczy że Szatan jest zły z natury swojej, że Bóg ojciec był prędzej niż syn boży, że Bóg ma nieskończenie wiele lat i tak dlalej.
To wszystko są herezje, bo diabeł nie jest zły z swojen natury, Bóg nie ma nieskończenie wiele lat a syn wcale nie był później niż Ojciec, pomyyślałem że tym przesądom położę raz kres, zakładając taki temat. Sądziłem że przeczyta to ktoś kto mało o religii wie i dowie się czegoś nowego.(Choć powinien to wiedzieć będąc wierzący.) Bo wiesz szumi rozmawiając o Bogu z przyjaciółmi często słyszę takie poglądy że włos na głowie się jeży, więc sądziłem że inni będący w internecie ludzie też będą miel takie poglądy, a tu będzie miejsce gdzie takie mniej jesne rzeczy będą wyjaśnione... Tak więc intencje miałem dobre, nie mam zamiaru się przechwalać, ale jeżeli tak jest to odbierane to nie sądzę żeby ten temat miał komuś pomódz, skoro jak widzę raczej gorszy. Więc iczyń z nim wedle uznania, możesz nawet zamknąć.
|
Śr wrz 09, 2009 10:58 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Sebastian88. Co jak co, ale czlowiekiem jestes pozadnym, milym do tego. Powodzenia w zyciu. 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Śr wrz 09, 2009 12:04 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: No cóż, skoro tak to przyznaję się do błędu, to może wytłumaczę się dlaczego ten temat wogóle powstał, bardzo często słyszę takie rzeczy że Szatan jest zły z natury swojej, że Bóg ojciec był prędzej niż syn boży, że Bóg ma nieskończenie wiele lat i tak dlalej.
Poleć w takich przypadkach na początek Katechizm Kościoła Katolickiego  Jeżeli ktoś szczerze się chce dowiedzieć, to sięgnie. Jeżeli ktoś nie sięgnie, to znaczy, że nie chce się dowiedzieć, a wtedy nie ma sensu się produkować.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr wrz 09, 2009 12:23 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
|