Autor |
Wiadomość |
maraskin
zbanowany na stałe
|
 Katolicyzm = Mitraizm ?
Religią najbardziej szerzącą się w Imperium Rzymskim w II i IIIw. był pogański mitraizm. Chciałbym abyście przestudiowali elementy tej religii. Dowodzą one w sposób dosadny o tym że nowa religia utworzona w cesarstwie w IV wieku powstała na podwalinach pogańskich wierzeń i obrzędów i że nia ma nic wspólnego ze Słowem Bożym. Jedynie co to zmieniono nazwy bóst, obrzędy zostały te same.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mitraizm
Autor tekst opisuje że mitraizm został wyparty przez szerzące się chrześcijaństwo, ale czy czasem nie został on podtrzymany poprzez dodanie nauki Chrystusa? Wszak cesarz Konstanty, był poganinem kultywującym mitraizm? Czy przejście jego na chrześcijańską wiarę pod koniec jego życia nie było jedynie planem podtrzymania pogańskich pryncypiów pod płaszczem nowe religii? Wszak wiadomo już dlaczego w chrześcijaństiw czczą Chrystusa jako kolejne bóstwo solarne co nie jest zgodne z Biblią.
_________________ Nicea 325, początek końca...
|
So paź 10, 2009 11:58 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Maraskin, my już naprawdę wiemy, że z nas wszystkich tylko Ty jesteś Dobrym Wyznawcą Chrystusa, my natomiast jesteśmy poganami, czcimy bóstwa solarne, posągi itd.itp. więc, w przeciwieństwie do Ciebie, zostaliśmy przeznaczeni do potępienia, piekła itd. wiemy już to, rozumiesz ? WIEMY. Więc przestań wreszcie !
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
So paź 10, 2009 13:29 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
Cytuj: Wszak wiadomo już dlaczego w chrześcijaństiw czczą Chrystusa jako kolejne bóstwo solarne co nie jest zgodne z Biblią.
Jednak to Biblii w tzw. Pieśni Zachariasza nazywa się Jezusa Wschodzącym Słoncem.
Może to zwyczajnie bywało czasem zle rozumiane, ale branie Jezusa za bóstwo solarne to lekka przesada wg mnie. Chrzescijanie raczej nie myslą tak o Nim.
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
So paź 10, 2009 13:51 |
|
|
|
 |
maraskin
zbanowany na stałe
|
Owieczka_in_black napisał(a): Chrzescijanie raczej nie myslą tak o Nim.
Mam wielką nadzieję że tak nie myślą ,ale zauważ że każdy kościół posiada symbolikę solarną, czy na ołtarzu, podłodze, sklepieniach, no i sama hostia. A postanowiłem napisać ten post po tym linku.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bóstwo_solarne

Jak Krk czczi Jezusa jako apolla to nie ma się co dziwić że tak jest 
|
So paź 10, 2009 16:55 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
Maraskinie, masz rację, że tak to wygląda. Jednak nigdy nie myślałam w ten sposób o Jezusie, chyba, że kiedyś tam zostalismy oszukani i rzeczywiscie religia odbiegła daleko od Prawdy, od zródła i Zródła.
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
So paź 10, 2009 19:36 |
|
|
|
 |
maraskin
zbanowany na stałe
|
Owieczka_in_black napisał(a): Jednak nigdy nie myślałam w ten sposób o Jezusie

|
So paź 10, 2009 19:43 |
|
 |
Tephilin
|
maraskin:
Po pierwsze: Wikipedia nie jest rzetelnym źródłem informacji - i chyba nigdy nie będzie.
Po drugie: Dane Objawienia nie wskazują na to, iż Jezus jest bóstwem solarnym.
Po trzecie: Twój post nie pasuje do tego działu forum - próbujesz poruszać temat religiologiczny, a nie doktrynalny.
Po czwarte: Tego typu próby 'zniwelowania' Jezusa Chrystusa do jednego z bóstw były popularne na początku XX wieku i nic z tego nie wyszło, bo argumentacja nie wytrzymała krytyki. Także wyważasz drzwi na oścież otwarte... Powodzenia zatem.
Po piąte: Poczytaj trochę więcej książek, zajrzyj do biblioteki, a nie siedź tylko na necie. W necie znajdziesz wszystko i nic. Ale trzeba najpierw umieć krytycznie filtrować informacje, żeby móc dobrze posługiwać się źródłami internetowymi.
Pozdrawiam,
Tephilin
|
So paź 10, 2009 20:18 |
|
 |
maraskin
zbanowany na stałe
|
Tephilin napisał(a): maraskin: Po pierwsze: Wikipedia nie jest rzetelnym źródłem informacji - i chyba nigdy nie będzie. Po drugie: Dane Objawienia nie wskazują na to, iż Jezus jest bóstwem solarnym. Po trzecie: Twój post nie pasuje do tego działu forum - próbujesz poruszać temat religiologiczny, a nie doktrynalny. Po czwarte: Tego typu próby 'zniwelowania' Jezusa Chrystusa do jednego z bóstw były popularne na początku XX wieku i nic z tego nie wyszło, bo argumentacja nie wytrzymała krytyki. Także wyważasz drzwi na oścież otwarte... Powodzenia zatem.  Po piąte: Poczytaj trochę więcej książek, zajrzyj do biblioteki, a nie siedź tylko na necie. W necie znajdziesz wszystko i nic. Ale trzeba najpierw umieć krytycznie filtrować informacje, żeby móc dobrze posługiwać się źródłami internetowymi. Pozdrawiam, Tephilin
Ad1. Gdyby moja wiedza opierała się jedynie na wikipedii to pewnie wcale bym nie stworzył tego posta. Informacji na temat mitraizmu jest multum i zapewniam cię że moja wiedza opiera się na wiarygodnych informacjach, wiec nie musisz podważać jakobym nie posiadał rzetelnych informacji w tej dziedzinie  .
Ad2. Tu się zgodzę, jeżeli powołujesz się w swoim zdaniu na Biblię.
Ad3. Ogólnie nie siedze w umysłach ludzkich i nie wiem jaką mogą mieć opinie na prezentowany przezemnie temat. Więc napisałem tego posta. Jeżeli ty to wiesz to bardzo się cieszę z tego.
Lecz dodam że z tego co wiem to od momentu połączenia chrześcijaństawa z mitraizmem starano się stworzyć z Chrystusa kolejne bóstwo solarne. Przekładów w każdym kościele masz na to multum. I ta kwestia nie dotyczy tylko XXwieku
Ad4. Natomiast nie rozumiem twojej uwagi odnośnie mojego zle umieszczonego postu. Znam regulamin i będę się bronił, jeżeli nie podoba Ci się treść to trudno natomiast tematycznie nie mogłem wybrać lepiej - dział Wiara i Prawda?
Ad5. Podaj mi zatem źródła które mogą przeczyć moim informacjom...  Co masz na myśli mówiąc filtorwać informację, dostosowywać do jakiegoś toku ogólnego myślenia itd? Ja to tak rozumiem.
Pozdrawiam
|
So paź 10, 2009 21:02 |
|
 |
No
|
Cytuj: Chciałbym abyście przestudiowali elementy tej religii. Dowodzą one w sposób dosadny o tym że nowa religia utworzona w cesarstwie w IV wieku powstała na podwalinach pogańskich wierzeń i obrzędów i że nia ma nic wspólnego ze Słowem Bożym. Jedynie co to zmieniono nazwy bóst, obrzędy zostały te same.
Chrześcijaństwo czerpie z pogaństwa(nie tylko antycznego) i dorobku pogańskiej filozofii ale chyba wyciągasz z tego zbyt daleko idące wnioski, symbole solarne były w tamtych czasach bardzo powszechne, pojawiały się nawet w synagogach i najwyraźniej nie musiały być zawsze utożsamiane z jakimś konkretnym solarnym Bóstwem jak Sol Invictus. Obrzędy odgrywają duże znaczenie w religii tradycyjnej ale objawione chrześcijaństwo teoretycznie mogłoby się bez nich obejść. Już bardziej istotne podobieństwa można chyba zobaczyć w Zaratusztrianizmie.
|
So paź 10, 2009 21:41 |
|
 |
maraskin
zbanowany na stałe
|
No napisał(a): Obrzędy odgrywają duże znaczenie w religii tradycyjnej ale objawione chrześcijaństwo teoretycznie mogłoby się bez nich obejść. Już bardziej istotne podobieństwa można chyba zobaczyć w Zaratusztrianizmie.
Religia Ahura Mazdy pochodzi z Azji i istnieje do dziś, mitraizm czerpał z tej religii, chociażby sama postać Mitry. Lecz mimo pewnych zbieżności ta religia mocno odbiega od judeochrześcijańskiej wiary.
|
N paź 11, 2009 1:04 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Jak Krk czczi Jezusa jako apolla
Proszę mi wskazać jakikolwiek dokument KrK, w którym stwierdza się, iż Jezus jest czczony jako Apollo. Bo mam już dość tych kłamstw i oszczerstw.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
N paź 11, 2009 8:22 |
|
 |
Kamyk
|
Również proszę o konkretne dowody. W przeciwnym wypadku uznam to za oszczerstwo
|
N paź 11, 2009 10:23 |
|
 |
No
|
maraskin napisał(a): Religia Ahura Mazdy pochodzi z Azji i istnieje do dziś, mitraizm czerpał z tej religii, chociażby sama postać Mitry. Lecz mimo pewnych zbieżności ta religia mocno odbiega od judeochrześcijańskiej wiary.
Mitraizm też odbiega choćby przez nacisk położony na misteria, brak ujednoliconego kultu czy tak ważnych dla chrześcijan i żydów objawionych ksiąg, wydaje się też, że zazwyczaj wyznawcami(przynajmniej "aktywnymi") byli tylko mężczyźni co raczej stoi w sprzeczności z wczesnym chrześcijaństwem gdzie zdarzało się, że kobiety przewodziły wspólnotom a jak by tego było mało Mitraizm nie był religią monoteistyczną a jeśli mówimy o samej postaci Mitry to Chrystusa nic nie łączyło z żadnym bykiem w ogóle nie wiadomo by zabił kiedyś jakieś zwierzę, nie urodził się z dziewicy ani żadnej kobiety tylko ze skały od razu dorosły i ubrany itp. itd. większość tych rzekomych podobieństw to bzdury.
|
N paź 11, 2009 11:44 |
|
 |
maraskin
zbanowany na stałe
|
Johnny99 napisał(a): Cytuj: Jak Krk czczi Jezusa jako apolla Proszę mi wskazać jakikolwiek dokument KrK, w którym stwierdza się, iż Jezus jest czczony jako Apollo. Bo mam już dość tych kłamstw i oszczerstw.
Podawałem ci już wiele pism Krk, które odrzuciłeś , to po co ci kolejne dokumenty z którymi postąpisz podobnie?
|
N paź 11, 2009 21:36 |
|
 |
Johnny99
|
Jakie dokumenty podawałeś ? Nigdy nie podałeś ani jednego !
|
Pn paź 12, 2009 9:27 |
|
|
|