Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So paź 04, 2025 4:15

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
 Czy to jest grzech? 
Autor Wiadomość

Post Czy to jest grzech?
Witam!

Mam pewne pytanie dotyczące grania w gry, które są od 18 lat, mniej chodzi mi tu o GTA 4. Mam 15 lat i chciałbym w tą grę zagrać ale boję się, że może być to grzech. Czy dobrze myślę? Nie jestem typem typem maniaka, który jak zagra w jakąś brutalną grę od razu ma chęć zrobić to samo w realnym świecie. Wręcz przeciwnie, bardzo staram się uważać na to co robię, mówię i myślę.

Z góry dziękuję za odpowiedź!

Pt sty 15, 2010 14:24

Post Re: Czy to jest grzech?
Jeśli boisz się, że to grzech, to znaczy, że sumienie może Ci podpowiada: Nie!
Oczywiście sam musisz zdecydować.
Jeśli jest zaznaczony wymagany wiek, a Ty go jeszcze nie osiągnąłeś....hmm... zawsze jest pokusa.
Można potem żałować, mieć jakieś wyrzuty sumienia.
Powtarzam:
Wszystko zależy od Twego własnego sumienia.

So sty 16, 2010 18:26
Zobacz profil WWW

to są zwykłe zalecenia wiekowe, a nie zakaz sprzedaży alkoholu nieletnim. nawet 12-letnie dziecko może sobie w sklepie kupić GTA4 czy inne "brutalne" gry.

So sty 16, 2010 19:29

Mówiąc najbardziej ogólnie grzech to zły wybór, niezależnie czy wybór ten jest świadomy czy nie. Jeśli wybierzesz coś co szkodzi Tobie lub innym będzie to grzech, nie przypadkowo pewne rozrywki są zarezerwowane od jakiegoś tam wieku ponieważ młody człowiek nie jest jeszcze emocjonalnie dojrzały i nie bardzo jeszcze rozróżnia fikcję od rzeczywistości. Ale oczywiście nie ma tu jednoznacznej zasady. Jeśli gra jest od 18 lat równie dobrze może zaszkodzić 15 latkowi jak i 20. Wiek ma tu znaczenie drugorzędne, ważniejsze jest zrównoważenie emocjonalne (dojrzałość psychiczna) a ta nie zawsze przychodzi z wyznaczonym wiekiem :)

N sty 17, 2010 11:05

Grzech to coś co sobie ludzie sami wymyślają. Jeśli według innych ludzi w ich wierze zabijanie za religie nie jest grzechem to ewidentnie nie jest, według naszej wiary zabijanie to grzech:D więc od czego to zależy, od tego co pisze Biblia czy od tego co sobie ludzie założyli. Od tego co sobie ludzie założyli, więc cudowanie że grzechem jest to że zagrasz w grę która jest od 18 to kompletny nonsens, bo czy zagra w nią 15 latek czy 50 latek gra zawiera itak niestosowne treści nie zależnie od wieku. Raz się żyje!

N sty 17, 2010 16:21

To jest forum dyskusyjne a nie konfesjonał. Proszę zapytać o to podczas spowiedzi.

N sty 17, 2010 20:16
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 6 ]