Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 4:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Podstawy Rewolucji 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Podstawy Rewolucji
Witam pięknie i proszę o uważną analizę tego tematu!

1. Czystość seksualna jest podstawą szczęśliwego życia, ponieważ uczy otwarcia się na potrzeby bliźnich oraz przysposabia do prawdziwej miłości.

2. Religia jest o tyle autentyczna, o ile ukazuje sprawy codzienne w perspektywie Całości istnienia. Jeżeli religia izoluje jedną bądź drugą sferę rzeczywistości czyniąc z niej przedmiot, nie jest autentyczna.

3. Zdrowie fizyczne i psychiczne polega na pięlęgnacji swojej witalności oraz na wyrażaniu jej w codziennych czynnościach, a szczególnie w pracy.

4. Praca jest niczym innym jak budowaniem przyszłości dla niej samej. Praca na użytek przeszłości jest nic nie warta, natomiast praca na użytek teraźniejszości jest jedynie zarobkiem.

5. Postęp jest zadaniem dla każdego idywidualnego człowieka jak również dla całej ludzkości i ma wymiar biologiczny - to znaczy, że u zdrowego Homo Sapiens jest modyfikacją zwierzęcej woli przetrwania (ściślej jest wolą przetrwania na wyższym poziomie), ponieważ dla człowieka żyć - znaczy żyć bardziej, widzieć bardziej i wiedzieć bardziej.

Cz mar 18, 2010 11:49

Post Re: Podstawy Rewolucji
o a w jaki sposob pkt 1 uczy otwarcia na potrzeby bliznich?bo mi to troche inaczej sie kojarzy.predzej na potrzeby jednego mezczyzny.

pkt 5 bardziej odnosi sie do piramidy wartosci;)

Cz mar 18, 2010 12:38

Dobrze, bardzo ładnie Majkel. Zgadzam się. I co dalej ?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz mar 18, 2010 13:11
zbanowany na stałe

Johnny99 - ten temat jest owocem chwili. Wyobraź sobie, co nagle przyszło mi na myśl:

Miasto, nowoczesne, ekologiczne. Nowe biotechnologie zastępujące podstawowe źródła energii. Nowe rozwiązania. Styl... ah ten styl. Ludzie... uśmiech na twarzach, zdrowie, sport, inteligencja. Życie kulturalne skoncentrowane wokół badań naukowych. Energetyka społeczna, osiągająca jakąś Nadświadomość, jedną myśl... to Chrystus, który objawił się w historii ludzkich zmagań. Jesteśmy jednym. Nie ma chciwości. Nie ma zazdrości. Piękne, anielskie twarze. Ale to nie są androidy - to są ludzie. To noosfera.

Johnny99 - nie mam zamiaru rysować wspaniałych projektów ekologicznych miast, ale wydaje mi się, że kluczem do tych wspaniałości jest ekologia ducha, czyli coś, co wyraziłem w pierwszym poście.

Do kochanych Użytkowników: jeśli chcecie, możemy tu również rozmawiać o ekologii i pedagogice. Pragnę, aby ten temat był możliwie różnorodny, ale niech posiada Centrum: Przyszłość - nasza Przyszłość.

Cz mar 18, 2010 15:07

Majkel, albo sprecyzuj o czym chcesz tutaj dyskutować, albo temat będę musiał zamknąć

Cz mar 18, 2010 15:29
zbanowany na stałe

EKOLOGIA DUCHA. To jest to, o czym chcę tu mówić. Co zrobić, aby utrzymywać stałą higienę psychiczną. To jest podstawa Rewolucji.

Cz mar 18, 2010 15:35

Majkel ze Stalowej napisał(a):
1. Czystość seksualna jest podstawą szczęśliwego życia, ponieważ uczy otwarcia się na potrzeby bliźnich oraz przysposabia do prawdziwej miłości.
To kojarzy mi się z doktryną katarską.
Chyba że chciałbyś takie coś utrzymać dzięki pigułkom :-D(patrz "Seksmisja").
Energetyka społeczna, osiągająca jakąś Nadświadomość, jedną myśl... to Chrystus, który objawił się w historii ludzkich zmagań.
Czy to jest teoria para-panteistyczna, czy chodzi ci bardziej o Żywe Ciało Chrystusa (Komunię w Miłości)?
Nie ma chciwości. Nie ma zazdrości. Piękne, anielskie twarze. Ale to nie są androidy - to są ludzie.
Niektórzy uważają (o to cię nie posądzam), że jeśli odizoluje się homoseksualistów od reszty społeczeństwa, to następni:
a)nie będą się rodzić b)nie ulegną homopropagandzie.
Jednak zawsze ludzie o takich skłonnościach dowiedzą się o tym w ten czy inny sposób
(mogą najwyżej próbować z tym walczyć z RÓŻNYMI skutkami).
Podobnie jest z nadużywającymi alkoholu/narkotyków czy przestępcami kryminalnymi - wychowanie to nie wszystko.
Bez interwencji bioeugeniki lub modyfikacji ludzkimi genami będzie to cel NIEREALNY
(chyba że szukasz tylko inspiracji w świecie SF).

Nawet jeśli uda się ludzkości (bo wszyscy muszą "w to wejść") coś PODOBNEGO stworzyć (w dalekiej, dalekiej przyszłości), to należy mieć w pamięci słowa doktora Malcolma z Jurassic Park:

"Life found a way...".

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Cz mar 18, 2010 18:59
zbanowany na stałe

Life found a way... dobre. Podoba mi się :D Myślę, że tak czy owak pozostała nam jeszcze wyższa forma życia - refleksja. A co za nią idzie - odpowiedzialność.

Pt mar 19, 2010 6:14

Czytałeś może coś Dana Simmonsa Majkel? Powinno ci się spodobac, szczególnie Hyperion, Endymiona już nie polecam. Niestety nie pisał nic o energii spermy ale sporo o przyszłości i Teilhardzie.

Pt mar 19, 2010 14:23

EKOLOGIA DUCHA
- albo bawimy sie w "zielonych" czyli odrzucamy to co nas czyni ludźmi i utożsamiamy się z Matką - ziemią.
wąsko - prubując stworzyć neopogańska religę
szeroko - porzucając wszelkie cywilizacyjne zdobycze

- albo zwracamy się w kierunku chrześcijaństwa. Ponieważ jak zapewnił nas Jezus, prawdziwe szczęście można odnaleźć jedynie wypełniając wolę Ojca. W miłości. (a później w niebie)

Pt mar 19, 2010 14:56
zbanowany na stałe

Zwrócenie się w stronę neopogaństwa jest bezwstydem wobec Chrystusa. Zdecydowanie opowiadam się za chrześcijaństwem i za kierunkiem, jaki on nam wytycza, z tym że musi to być neohumanizm. Wartość naszej codziennej pracy ma mieć Wartość samego Chrystusa!

W związku z tym zaznaczam:

1. Ludzkość pójdzie za Kościołem, o ile ten zmieni retorykę z czysto soteriologicznej na eschatologiczną
2. W związku z tym definitywny koniec nauki o grzechu!

So mar 20, 2010 10:00

Uznajmy że grzechu nie ma i mały głu...rzech zniknie z powierzchni ziemi :)

So mar 20, 2010 15:50

Cytuj:
W związku z tym definitywny koniec nauki o grzechu!

To byłby jeszcze większy bezwstyd w stosunku do Chrystusa niż neopogaństwo.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn mar 22, 2010 8:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]