|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
Czy wiara w Boga, to to samo co kochanie Go?
Autor |
Wiadomość |
KissOfLife
|
 Czy wiara w Boga, to to samo co kochanie Go?
Jak myślicie?
|
N mar 14, 2010 15:35 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czy wiara w Boga, to to samo co kochanie Go?
Zależy jak rozumieć wiarę w Boga. Szatan też wierzy w Boga ale o kochaniu Go to nie można powiedzieć. Według mnie, można wierzyć, że Bóg istnieje ale go nie kochać.
|
N mar 14, 2010 16:33 |
|
 |
Majkel ze Stalowej
zbanowany na stałe
|
Każdy kto wierzy w Boga, zna Go i kocha Go, a nawet się Go lęka. Inaczej nie można wierzyć w Boga, niż jednocześnie Go znając, kochając i lękając się.
Wiara w innego Boga jest bałwochwalstwem.
|
N mar 14, 2010 19:56 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Wielu jest takich, którzy w Boga wierzą, ale jednocześnie są na Niego oburzeni, czy wręcz Go nienawidzą (bop np. 'zabrał im' kogoś bliskiego). Można wierzyć, że On jest i mieć do Niego ciągłe pretensje...
Wiara to coś innego niż miłość...
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
N mar 14, 2010 22:09 |
|
 |
Romanowa
|
Wiara w Boga i miłość wobec niego nie zawsze występują w parze. Większość chrześcijan, jak przynajmniej deklarują, wierzą i kochają - bo tak powinna wyglądać postawa prawdziwego chrześcijanina. Jednak wielu innowierców, a nawet "chrześcijan" Bóg irytuje, nie mogą się pogodzić z Jego zasadami, odrzucają Go, nie potrafią zaakceptować i co też się ze sobą wiąże - odmawiają miłości czując się dumnym z tego, że sam zadecydował. Do czasu...
|
Wt mar 16, 2010 21:21 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Niektórzy politeiści wierzą w Boga, ale nie kochają Go (przykłady: choćby z tego forum). Można wierzyć w Boga (nawet kochać) i nie znać Go (ma się w głowie tylko Jego własny, wymyślony obraz niezgodny z prawdą). Majkel ze Stalowej napisał(a): Każdy kto wierzy w Boga, zna Go i kocha Go Po tym zaś poznajemy, że Go znamy, jeżeli zachowujemy Jego przykazania. Kto mówi: Znam Go, a nie zachowuje Jego przykazań, ten jest kłamcą i nie ma w nim prawdy. o co prosić będziemy, otrzymamy od Niego, ponieważ zachowujemy Jego przykazania i czynimy to, co się Jemu podoba.(...) Kto wypełnia Jego przykazania, trwa w Bogu, a Bóg w nim; Po tym poznajemy, że miłujemy dzieci Boże, gdy miłujemy Boga i wypełniamy Jego przykazania,(...) albowiem miłość względem Boga polega na spełnianiu Jego przykazań, a przykazania Jego nie są ciężkie.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Wt mar 16, 2010 23:01 |
|
 |
Tutte
|
W Biblii napisano,że demony też wierzą,ale dygoczą-Jak.2:19.Sądzę więc,że wiara i miłość do Boga to nie to samo,ale miłość na pewno rozwija się na podstawie wiary.
|
Śr mar 17, 2010 14:45 |
|
 |
Ja'akowe-el
|
Jestem zdania, że każdy kto odczuję miłosierdzie i ogrom miłości Bożej nie jest obojętny. Poznawać Jezusa możemy np. przez drogę stanowczej i prawdziwej wiary. Kochać kogoś to chcieć wiedzieć o nim tyle ile jestem w stanie i mogę wiedzieć. Skoro wyznaję wiarę staram się ją jak najmocniej poznawać. Dla mnie jedno wiążę się z drugim. Zakochać się w Panu za to jaki jest dobry i poznać Jego dobroć przez obranie sobie w sercu wiary. Ja tak uważam i tak w moim życiu jest aktualnie.
|
Cz mar 25, 2010 23:01 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
|