|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 14 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
gwce
|
 Grzech?
Witam, zacznę od tego, że jestem tu nowy.
Mam taki mały problem, mianowicie ostatnimi czasy gdziekolwiek nie jestem, słyszę tylko w myślach słowa: "szatan jest panem", i oczywiście wypieram się tego, ale zdarzy się czasem, że przez przypadek nasunie mi się to na język, ale w sercu się tego wyrzekam. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy jest to grzech, czy nie? I jak z tym walczyć?
|
So wrz 18, 2010 17:26 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
 Re: Grzech?
gwce napisał(a): Czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy jest to grzech, czy nie? Sam mówisz że jest to przez przypadek - nie jest to grzechem. gwce napisał(a): I jak z tym walczyć? Tu niech ktoś inny się wypowie.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
So wrz 18, 2010 17:32 |
|
 |
Dawid7
|
gwce napisał(a): Mam taki mały problem, mianowicie ostatnimi czasy gdziekolwiek nie jestem, słyszę tylko w myślach słowa: "szatan jest panem", i oczywiście wypieram się tego, ale zdarzy się czasem, że przez przypadek nasunie mi się to na język, ale w sercu się tego wyrzekam. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy jest to grzech, czy nie? I jak z tym walczyć? Czy Ty przypadkowo nie przeczytałeś (przejrzałeś) broszurki ŚJ pt. "Szatan rządzi światem" ?
_________________ Pan mym Pasterzem, Dawid.
|
So wrz 18, 2010 17:46 |
|
|
|
 |
gwce
|
Dawid7 napisał(a): gwce napisał(a): Mam taki mały problem, mianowicie ostatnimi czasy gdziekolwiek nie jestem, słyszę tylko w myślach słowa: "szatan jest panem", i oczywiście wypieram się tego, ale zdarzy się czasem, że przez przypadek nasunie mi się to na język, ale w sercu się tego wyrzekam. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy jest to grzech, czy nie? I jak z tym walczyć? Czy Ty przypadkowo nie przeczytałeś (przejrzałeś) broszurki ŚJ pt. "Szatan rządzi światem" ? Nie? Nie kojarzę tego nawet, a czemu pytasz? Z Nimi nie miałem nic nawet do czynienia, tak na dobra sprawę.
|
So wrz 18, 2010 17:51 |
|
 |
Dawid7
|
gwce napisał(a): Z Nimi nie miałem nic nawet do czynienia, tak na dobra sprawę. Tak to sobie skojarzyłem, ponieważ nawet na ulicy wciskają tak zatytułowane broszurki. Ale jesli twierdzisz że nie od nich to "chwyciłeś" to nie wiem jak to wytłumaczyć.
_________________ Pan mym Pasterzem, Dawid.
|
So wrz 18, 2010 18:26 |
|
|
|
 |
lukaszo
Dołączył(a): N sie 22, 2010 16:09 Posty: 121 Lokalizacja: Polska
|
Mi się wydaje, że to rodzaj tiku, który z czasem minie.
|
So wrz 18, 2010 18:34 |
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
To jest taka zasada że im bardziej o czymś nie chcesz myśleć z jakichś powodów to cały czas się starasz i automatycznie właśnie ten temat masz w głowie. Tak jak z denerwującymi melodyjkami które się gdzieś tam przyczepia do nas i dźwięczą w głowie nawet pół dnia. Dla mnie na przykład "Chrześcijanin tańczy". Już mi wszystko tańczyło. Nawet w pracy jak ktoś prosił o dokumenty to od razu: "Dokumenty tańczą, tańczą, tańczą, tańczą..." Myślałem że mnie szlag trafi jasny. Ale przeszło. W sumie albo można się zamknąć gdzieś i wykrzyczeć ten tekst tyle razy aż się mózg odwiesi albo przeczekać.
|
So wrz 18, 2010 19:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gwce napisał(a): Witam, zacznę od tego, że jestem tu nowy.
Mam taki mały problem, mianowicie ostatnimi czasy gdziekolwiek nie jestem, słyszę tylko w myślach słowa: "szatan jest panem", i oczywiście wypieram się tego, ale zdarzy się czasem, że przez przypadek nasunie mi się to na język, ale w sercu się tego wyrzekam. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy jest to grzech, czy nie? I jak z tym walczyć? Nie jest grzechem, ale gdy nie możesz się sam uporać może dobrzy byłoby pójść do psychologa, bo takie symptomy mogą być nerwicowe zwane natręctwem myśli. Główną przyczyną jest stres.
|
N wrz 19, 2010 8:25 |
|
 |
lemoniada
Dołączył(a): Pt cze 05, 2009 13:15 Posty: 46 Lokalizacja: Gdańsk
|
Jeżeli słyszysz w głowie słowa typu: szatan jest panem albo jakieś bluźnierstwa, to jest to typowe stadium obsesji zniewolenia diabelskiego.
EDIT //
A nie przepraszam, niedobrze przeczytałem. To są tylko takie myśli, więc raczej o zniewalaniu diabelskim nie ma mowy
|
N wrz 19, 2010 12:04 |
|
 |
Geonides
Dołączył(a): Pt mar 26, 2010 11:38 Posty: 473 Lokalizacja: Rio de Świebodzineiro
|
gwce napisał(a): Witam, zacznę od tego, że jestem tu nowy.
Mam taki mały problem, mianowicie ostatnimi czasy gdziekolwiek nie jestem, słyszę tylko w myślach słowa: "szatan jest panem", i oczywiście wypieram się tego, ale zdarzy się czasem, że przez przypadek nasunie mi się to na język, ale w sercu się tego wyrzekam. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy jest to grzech, czy nie? I jak z tym walczyć? Omamy słuchowe są jednym z objawów schizofrenii.
N wrz 19, 2010 19:07 |
|
 |
Aiveena
Dołączył(a): So cze 05, 2010 9:27 Posty: 234 Lokalizacja: Opole, Opolskie
|
Cytuj: Omamy słuchowe są jednym z objawów schizofrenii. I co w związku z tym ? Nie nawiązuje to w żaden sposób do tematu, więc po co ten post ? Cytuj: I jak z tym walczyć? Gdy nasuwać się będą takie słowa, spróbuj "zająć" myśli czymś innym, może modlitwą ?
_________________ когда кто - то показывает палъцем на небо, толъко дурак смотрит на палец.
|
N wrz 19, 2010 19:22 |
|
 |
Geonides
Dołączył(a): Pt mar 26, 2010 11:38 Posty: 473 Lokalizacja: Rio de Świebodzineiro
|
Aiveena napisał(a): I co w związku z tym ? To, że autor wyraźnie napisał, że gdziekolwiek jest, tylko słyszy w myśli słowa [...]. Poprzez "Słyszeć w myśli" mógł chcieć wyrazić istnienie omamów słuchowych. Aiveena napisał(a): Nie nawiązuje to w żaden sposób do tematu, więc po co ten post ? Autor wyraźnie pyta w temacie postu: Czy to grzech? Ja odpowiadam, że to nie grzech nie. Moim zdaniem, mogą to być objawy początku schizofrenii lub innych zaburzeń psychicznych. I absolutnie moje podejrzenie nie ma charakteru pejoratywnego jak pewnie sobie myślisz. To żaden wstyd mieć zaburzenia psychiczne. Wstydem są typowe reakcje innych "normalnych" ludzi. Pamiętaj choroba psychiczna może dotknąć każdego. Również Ciebie. Albo mnie. Pamiętaj, że można i należy z nimi walczyć.
N wrz 19, 2010 19:36 |
|
 |
Aiveena
Dołączył(a): So cze 05, 2010 9:27 Posty: 234 Lokalizacja: Opole, Opolskie
|
Cytuj: To, że autor wyraźnie napisał, że gdziekolwiek jest, tylko słyszy w myśli słowa [...]. Poprzez "Słyszeć w myśli" mógł chcieć wyrazić istnienie omamów słuchowych. Nie, wyraźnie napisał "słyszę tylko w myślach słowa(...)" - więc są to tylko myśli, zmysł słuchu nie ma tutaj swojego udziału. Cytuj: I absolutnie moje podejrzenie nie ma charakteru pejoratywnego jak pewnie sobie myślisz. To żaden wstyd mieć zaburzenia Nie, nie myślę, ale Twój poprzedni post uznałam za zwykły OT, bo autor nigdzie nie wspomniał o omamach słuchowych.
_________________ когда кто - то показывает палъцем на небо, толъко дурак смотрит на палец.
|
N wrz 19, 2010 20:02 |
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
Przekonywanie kogoś że jest chory po to aby podać swoje lekarstwo jest bardzo nieładne MHO.
|
N wrz 19, 2010 22:14 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 14 ] |
|
|