Autor |
Wiadomość |
Natalia15
|
 O sądzeniu innych
''Nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni. Bowiem jak wy będziecie innych sądzić, taki i was osądzą, i jaką miarą wy będziecie mierzyć, taki i wam odmierzą.''
Mam pytanie dotyczące tego fragmentu. To podkreślone ''osądzą'', dotyczy tego, że tak jak np. ja osądzę kogoś, tak mnie Bóg osądzi ? czy może, chodzi o to, że tak jak ja osądzę jakąś osobę, tak ta osoba mnie osądzi ?
|
Pt gru 24, 2010 14:09 |
|
|
|
 |
buscador
|
 Re: O sądzeniu innych
Widzę, że nikt Ci nie chce odpowiedzieć to może ja spróbuję  Natalia15 napisał(a): Mam pytanie dotyczące tego fragmentu. To podkreślone ''osądzą'', dotyczy tego, że tak jak np. ja osądzę kogoś, tak mnie Bóg osądzi ? czy może, chodzi o to, że tak jak ja osądzę jakąś osobę, tak ta osoba mnie osądzi ? Ani jedno ani drugie, ten cytat z Pisma to taka metafora, przenośnia, czyli ma głębszy sens niż myślisz, (sens ezoteryczny). Przede wszystkim to nie Bóg nas osądza, zresztą On nikogo nie osądza, może już prędzej ta osoba, (o której tu wspominasz) np. za oszczerstwo jeśli pozwie cię do sądu. A tak na poważnie to chodzi tu o tzw. prawo przyczyny i skutku. Jest to takie samo prawo jak każde inne, ale działające na planie duchowym, wewnętrznym, przecież na prawach fizycznych świat się nie kończy. Prawo to działa tak samo skutecznie jak chociażby grawitacja której wszyscy przecież podlegamy, czy tego chcemy czy nie. Można powiedzieć, że to ono nas „osądza”, czyli za dobre "nagradza" a za złe "karze". (Nie Bóg, On jedynie powołał te prawa do istnienia). Oczywiście to tylko ślepe prawo, czyli działające niejako automatycznie. Z tego wynika, że nie ma w tym nic z zemsty, nic osobistego czy arbitralnego. A jak to działa w praktyce. Otóż wszystko co istnieje (wszystko co możesz nazwać) jest pewnym rodzajem energii, nasze ciała, uczucia a nawet nasze myśli to tylko energie, takie lub inne, a te muszą podlegać prawom. I teraz cokolwiek robimy, odczuwamy lub myślimy korzystamy z tych energii (uruchamiamy je), i jeśli dobrze i roztropnie z nich korzystamy zgodnie z ich przeznaczeniem jesteśmy nagradzani, po prostu to co dajesz drugiemu otrzymasz dokładnie to samo. Jeśli będziesz wypuszczać w świat zło to otrzymasz także zło, i vice versa . Wszystkim tym kieruje jedna zasada – równe przyciąga równe, czyli co zasiejesz to i zbierzesz , albo jaką miarką mierzysz taką ci odmierzą, albo kto sieje wiatr ten zbiera burzę. A wszystkim tym rządzi jedno prawo, prawo przyczyny i skutku. Prawa tego nie da się oszukać i prędzej czy później każdy z nas otrzyma to na co zasłużył.
_________________ Nie wierzę w Boga którego istnienia można by dowieść
|
N gru 26, 2010 15:12 |
|
 |
Natalia15
|
Dzięki  A ja myślałam, że gdy np. powiem do kogoś ''pójdziesz do piekła'', to Pan Bóg też mnie tak osądzi. Ale nie będę ukrywać, że nieraz mam duże problemy w rozumieniu Biblii.
|
N gru 26, 2010 19:39 |
|
|
|
 |
Koren
|
Witam Dobre wytłumaczenie tego jest w Piśmie Św. wydawnictwa Św.Pawła: "kto osądza innych, sam będzie kiedyś skazany przez Boga. Kto na ziemi nie będzie osądzał brata, lecz wspaniałomyślnie mu wybaczy, kiedyś, zamiast sądu według prawa i sprawiedliwości, doświadczy Bożego miłosierdzia."
_________________ Dokądże głupcy mają kochać głupotę, szydercy miłować szyderstwo, a nierozumni pogardzać nauką? (Prz 1,22)
|
N gru 26, 2010 20:17 |
|
 |
Natalia15
|
A gdy ktoś najpierw osądzi, a potem wybaczy ?
|
N gru 26, 2010 20:36 |
|
|
|
 |
WIST
|
Z tego co Koren zacytowałeś można wnioskować że chodzi o specjalny rodzaj osądu. Możemy, a nawet jesteśmy zobowiązani do napominania innych. Ostrzegania że źle czynią. Ale są takie sytuacje typu: on jest głupi, nie będę z nim gadać. Na to Bóg proponuje wybaczenie. Więc trzeba zauważyć że nasze rozumienie terminów nie zawsze jest zgodne z myślą autora.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
N gru 26, 2010 20:39 |
|
 |
rybeczka
|
@ Natalia15Natalia, mam dla Ciebię radę- myśl samodzielnie nie słuchaj co Ci ludzie na forach wypiszą bo nie wiesz czy ta osoba jest wpełni rozumu, wierzaca itp. Jeżeli chodzi o to forum to NIGDY nie słuchaj gościa o niku buscador , błagam. Zapytaj lepiej rodziców lub wychowawcę w szkole. I nie bój się o nic nie pojdziesz do piekła za przezywanie koleżanki, ludzie duzo gorsze rzeczy robia i nic im sie nie dzieje W tym cytacie nie ma mowy o żadnych energiach z kosmosu, a pisanie że za złe postępowanie spotyka cię kara to już kompletna głupota. A ty buscador zastanow sie nad swoią kondycją umysłową.
_________________ Tej nocy przejdę przez Egipt, zabiję wszystko pierworodne w ziemi egipskiej od człowieka aż do bydła i odbędę sąd nad wszystkimi bogami Egiptu - Ja, Pan.
|
N gru 26, 2010 21:04 |
|
 |
Koren
|
@Wist Zgadzam się, że należy napominać innych, ale bez osądzania. Chociaż to jest dosyć trudne.
_________________ Dokądże głupcy mają kochać głupotę, szydercy miłować szyderstwo, a nierozumni pogardzać nauką? (Prz 1,22)
|
Pn gru 27, 2010 15:59 |
|
 |
norman43
zbanowany na stałe
|
Miluj blizniego jak siebie samego. To wyjasnia kwestie sadzenia innych.
|
Pn gru 27, 2010 16:05 |
|
 |
Natalia15
|
No ale powiedzmy, że powiem do kogoś ''będziesz się smażyć w piekle''. Wtedy czeka to mnie ?
|
Pn gru 27, 2010 19:43 |
|
 |
zagubiona_21
|
Nie, ale po co chcesz tak mówić?
_________________ Szukaj mnie Bo sama nie wiem już Bo nie wiem kiedy sama się odnajdę.
|
Pn gru 27, 2010 19:46 |
|
 |
WIST
|
Problem widzę w tym że co innego kogoś osadzić, czyli bawić się w Boga mówiąc całkiem poważnie i wyrokując co się z kimś stanie, lub odcinać się od człowieka "bo dla nie go i tak nie ma już szansy", lub po prostu traktować kogoś z góry. To jest ludzki osąd. Czymś innym jest powiedzieć komuś "słuchaj, według mnie to robisz źle". Myślę że wyznacznikiem jest tu moja postawa, szacunek do bliźniego i dobre rozpoznanie sprawy. Przestrzegam, a nie za Boga wyklinam. Osądziłem kogoś po ludzku, już dopuściłem się grzechu, tak samo i gdy ja będę sądzony mól los może być nieciekawy, chyba że zerwę z tym, jak się zrywa z każdym innym grzechem. Naturalne że trzeba czynić zło i od niego nie odstępować, aby pod koniec zasłuzyć sobie na piekło.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Pn gru 27, 2010 19:55 |
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
Odpuść sobie człowiek bo to nie forum onet. Trochę kultury warto zachować.
|
Pn gru 27, 2010 22:07 |
|
 |
Natalia15
|
zagubiona_21 napisał(a): Nie, ale po co chcesz tak mówić? Nie zamierzam tak mówić, tylko mnie to interesuje.
|
Pn gru 27, 2010 22:17 |
|
 |
leunamme888
zbanowany na stałe
|
Natalia15 napisał(a): ''Nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni. Bowiem jak wy będziecie innych sądzić, taki i was osądzą, i jaką miarą wy będziecie mierzyć, taki i wam odmierzą.''
Mam pytanie dotyczące tego fragmentu. To podkreślone ''osądzą'', dotyczy tego, że tak jak np. ja osądzę kogoś, tak mnie Bóg osądzi ? czy może, chodzi o to, że tak jak ja osądzę jakąś osobę, tak ta osoba mnie osądzi ? Prawdziwość tych słów została już dowiedziona. Sądzę, że do serca to Słowo powinien do serca wziąć sobie np. KRK. Otóż jest to moim zdaniem rozszerzenie: "Kto pierwszy jest bez winy niech rzuci kamieniem" lub też "widzicie drzazgę w oku bliźniego, a nie widzicie drzazgi w swoim". Kościół lubi osądzać np. homoseksualistów, lezbijki,onanistów itd, ale nagle wybuchła afera pedofilska w Kościele. I Kościół został osądzony przez ziemskie sądy i musiał ze swoich przebogatych zasobów wydać na zadośćuczynienie setki milionów dolarów.
_________________ Lights out we live in a world of darkness No doubt everything's up for sale We sleep all of the world is burning We pray to god for a better deal Nothing is sacred back then or now Everything's wasted is that all there is Can I go now Judas my guide
|
Wt gru 28, 2010 11:05 |
|
|
|