Jak rozumieć te słowa Jezusa ? (z objaiweń Św. Faustyny)
Autor |
Wiadomość |
Natalia15
|
 Jak rozumieć te słowa Jezusa ? (z objaiweń Św. Faustyny)
"Córko moja, napisz, że im większa nędza, tym większe ma prawo do miłosierdzia mojego, a namawiaj wszystkie dusze do ufności w niepojętą przepaść miłosierdzia mojego, bo pragnę je wszystkie zbawić. Zdrój miłosierdzia mojego został otwarty na oścież włócznią na krzyżu dla wszystkich dusz - nikogo nie wyłączyłem''
|
So sty 08, 2011 17:34 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Jak rozumieć te słowa Jezusa ? (z objaiweń Św. Faustyny)
Natalia15 napisał(a): "Córko moja, napisz, że im większa nędza, tym większe ma prawo do miłosierdzia mojego, a namawiaj wszystkie dusze do ufności w niepojętą przepaść miłosierdzia mojego, bo pragnę je wszystkie zbawić. Zdrój miłosierdzia mojego został otwarty na oścież włócznią na krzyżu dla wszystkich dusz - nikogo nie wyłączyłem'' Prosto....nędza ludzka, grzech, rodzi się najczęściej z kompleksów, niskiej samooceny, braku miłości....dlatego ci nędzarze bardzo potrzebują miłości, miłosierdzia.
|
So sty 08, 2011 18:14 |
|
 |
Natalia15
|
Alus napisał(a): Natalia15 napisał(a): "Córko moja, napisz, że im większa nędza, tym większe ma prawo do miłosierdzia mojego, a namawiaj wszystkie dusze do ufności w niepojętą przepaść miłosierdzia mojego, bo pragnę je wszystkie zbawić. Zdrój miłosierdzia mojego został otwarty na oścież włócznią na krzyżu dla wszystkich dusz - nikogo nie wyłączyłem'' Prosto....nędza ludzka, grzech, rodzi się najczęściej z kompleksów, niskiej samooceny, braku miłości....dlatego ci nędzarze bardzo potrzebują miłości, miłosierdzia. A takie grzechy, które są popełniane z premedytacją ?
|
So sty 08, 2011 19:21 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A takie grzechy, które są popełniane z premedytacją ? Każdy, kto popełnia grzech, jest niewolnikiem grzechu (J 8,34)...każdy grzesznik jest niewolnikiem swych lęków, braków, kompleksów. Myślę, że te popełnione z premedytacją także.....człowiek nie chcąc ujawnić swych słabości staje się agresywny, z premedytacją tworzy swój obraz człowieka silnego, władczego. Krzywdzi innych a najbardziej siebie.
|
So sty 08, 2011 20:44 |
|
 |
Natalia15
|
A Bóg może wybaczyć grzechy, które są popełnione z premedytacją ?
|
So sty 08, 2011 21:19 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Natalia15 napisał(a): A Bóg może wybaczyć grzechy, które są popełnione z premedytacją ? Tylko grzech p-ko Duchowi świętemu nie będą wybaczone. Pozostałe, jak pisze w Biblii (Iz 1,18) i co mówi Jezus do św Faustyny choćby były czerone jak szkarłat, jak śnieg wybieleją.....gdy grzesznik zwróci się do Boga, uzyska Jego miłosierdzie.
|
So sty 08, 2011 21:25 |
|
 |
Natalia15
|
Alus napisał(a): Natalia15 napisał(a): A Bóg może wybaczyć grzechy, które są popełnione z premedytacją ? Tylko grzech p-ko Duchowi świętemu nie będą wybaczone. Pozostałe, jak pisze w Biblii (Iz 1,18) i co mówi Jezus do św Faustyny choćby były czerone jak szkarłat, jak śnieg wybieleją.....gdy grzesznik zwróci się do Boga, uzyska Jego miłosierdzie. A jakie są te grzechy, które nie będą odpuszczone ?
|
So sty 08, 2011 21:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A jakie są te grzechy, które nie będą odpuszczone ? http://katolik.pl/index1.php?st=artykuly&id=120
|
So sty 08, 2011 21:43 |
|
 |
Natalia15
|
No ok. a gdyby się taki faryzeusz poprosił o przebaczenie i zrozumiał, że źle robi ?
|
So sty 08, 2011 21:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Natalia15 napisał(a): No ok. a gdyby się taki faryzeusz poprosił o przebaczenie i zrozumiał, że źle robi ? No wiesz  ja wierzę w bezkresne miłosierdzie Boże, ale nie potrafię oceniać konkretnych przypadków.....choć jeśli wybaczył z krzyża swoim oprawcom.....
|
So sty 08, 2011 21:55 |
|
 |
Natalia15
|
Też wierzę, że Bóg wybacza wszystko  A bluźnierstwo p-ko Duchowi Św. to stan duszy, a nie pojedyńczy grzech raczej.
|
So sty 08, 2011 22:00 |
|
 |
WIST
|
Przy Natali15 lepiej nie pisać nic o grzechu. Mam wrażenie że i tak wszystko sprowadza się do tego czy Bóg jest w stanie / tak - sam Bóg (sic!) / wybaczyć wszystkie grzechy??
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
So sty 08, 2011 22:03 |
|
 |
Natalia15
|
Ale proszę mnie tu nie obrażać. A grzechy wybacza Bóg, a nie nikt inny.
|
So sty 08, 2011 22:07 |
|
 |
zephyr7
|
Coś mi się tu sensu nie trzyma: "rozpaczać i wątpić w łaskę Bożą"
Halo, czy to aby na pewno właściwa interpretacja nauki Jezusa?
Ludzie, którzy tracą bliskich, ludzie cierpiący na silną depresję BEZ PRZERWY rozpaczają i na pewno część z nich wątpi w łaskę Bożą.....
Czasami wydaje mi się, jakby katechizm był wzięty z księżyca - może już pora "przepisać" go tak, aby był zrozumiały dla ludzi! W końcu jest dla nich, prawda? Przecież nie może być tak, żeby ktoś rozpaczający martwił się jeszcze i tym, że popełnił grzech przeciwko Duchowi Świętemu i pójdzie do piekła...
?
|
So sty 08, 2011 22:23 |
|
 |
Natalia15
|
No właśnie, albo jak ktoś popełnił bluźnierstwo przeciwko Duchowi Św. to jak ma nie wątpić i nie rozpaczać ?
|
So sty 08, 2011 22:25 |
|
|
|