Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 3:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Niebo, piekło. 
Autor Wiadomość

Post Niebo, piekło.
Witam. Od dłuższego czasu zastanawiam się jak to jest z sądem Boskim. Kogo Bóg skazuje na piekło lub czyściec, a kogo wpuszcza do nieba?
Nie rozumiem też jednej rzeczy, skoro Bóg jest miłosierny i wybacza wszytskim, to jak może kogoś posłać na wieczne potępienie?
Czy do nieba idą tylko chrześcijanie żyjący w zgodzie z przykazaniami, czy też ludzie mniej religijni, niewierzący lub grzeszni ,ale w głębi serca dobrzy? Czy człowiek który nie jest uduchowiony, popełnia wiele grzechów, jednak takich które nie szkodzą innym jak np. spożywanie alkoholu,palenie papierosów,przygodny seks itp. ale jest pomocny i "dobry" nie może iść do nieba?
Nie wiem też jak to jest z "magią" i Bogiem. Ponieważ moja znajoma, naprawdę miła kobieta, trochę zajmuje się "czarami" np. przepowiadaniem przyszłości(runy,numerologia), bawi się w różne talizmany i poczytuje sobie o jakichś zaklęciach, od razu jest wykluczna z "niebiańskiej społeczności" ze względu na swoje magiczne zainteresowania? Czytałam gdzieś w internecie że nawet Harry Potter to zło i narzędzie szatana. Moim zdaniem to już trochę przegięcie, ale jakią Wy macie na ten temat opinię?

Pn gru 13, 2010 18:29

Post Re: Niebo, piekło.
Chętnie podejmę temat, ale wpierw proszę o odpowiedz:
1. Czy skorzystałaś z wyszukiwarki tematów na tym forum? Temat nieba, piekła i czyśćca, był tu już na pewno poruszany.
2. Czy czytałaś książki, ewentualnie artykuły w necie na ten temat?

Pn gru 13, 2010 23:24

Tak, szukałam trochę w internecie na ten temat, ale na każdej stronie podane są inne informacje, z innego punktu widzenia itp. Pomyślałam więc że napisze na forum, ponieważ tak będzie mi prościej uzyskać bardziej dokładne odpowiedzi na konkretne pytania.

Wt gru 14, 2010 17:29

A sięgałaś do katechizmu? Wybacz że tak "męczę" ale w gruncie rzeczy to są pewne podstawy i fajnie że szukasz odpowiedzi, tylko ja widze że zbyt dużo ludzi szuka podstaw, które są na wyciągnięcie ręki. Chyba że katechizm nie jest tu jasny, choć wydaje mi się że nie jest pisany trudnym jeżykiem, tylko dość jasno.

Wt gru 14, 2010 17:37

Och WIST, nie męcz już ;) Przecież forum właśnie po to jest, żeby pytać i rozmawiać na dany temat.
Jeśli ten Cię nie interesuje ,to nie odpowiadaj.

Wt gru 14, 2010 18:00

Marleno, forum jest istotnie miejscem dyskusji i rozmów. Ale są na nim też pewne zasady. Odpowiadając tutaj na niektóre elementarne pytania uczymy lenistwa. Nie mówię że Autorka jest leniwa, ale że większą pomocą będzie dla niej zachęta do samodzielnego poszukania, niż oczekiwanie na gotową odpowiedz. Pomijam tu już kwestię czy owa wiedza teologiczna nie powinna być zdobyta na katechezie szkolnej. Wiemy jak bywa więc to zrozumiałe że nie zawsze się da czegoś dowiedzieć. Ale Katechizm jest kompendium. Odwołanie do niego nie jest niczym złym, chyba że uważasz inaczej.

Wt gru 14, 2010 18:20
Może to Ci trochę pomoże:
http://www.analizy.biz/marek1962/pieklo.pdf
http://www.analizy.biz/marek1962/czysciec.pdf

Wt gru 14, 2010 18:42

marena21 napisał(a):
Nie rozumiem też jednej rzeczy, skoro Bóg jest miłosierny i wybacza wszytskim,

Bóg jest miłosierny - ale nie dla wszystkich ;-)

Cytuj:
Ponieważ moja znajoma, naprawdę miła kobieta, trochę zajmuje się "czarami" np. przepowiadaniem przyszłości(runy,numerologia), bawi się w różne talizmany i poczytuje sobie o jakichś zaklęciach, od razu jest wykluczna z "niebiańskiej społeczności" ze względu na swoje magiczne zainteresowania?

Piekło gwarantowane! - możesz jej powiedzieć.
"Czarownicom żyć nie dopuścisz" - Exodus
"Nie będziecie wróżyć" - Leviticus
Jednym słowem twoja koleżanka ma posprzątane.
Jeżeli brać na poważnie to co piszą w biblii,
powinnaś ją od razu uśmiercić. Najlepiej przez spalenie. ;-)
Ale nikt z nas chyba nie bierze słów Biblii na poważnie ? Czy są tacy ? ;-)

Cytuj:
Czytałam gdzieś w internecie że nawet Harry Potter to zło i narzędzie szatana. Moim zdaniem to już trochę przegięcie, ale jakią Wy macie na ten temat opinię?

Po prostu "magia" którą wykonuje ksiądz, przy Harrym Potterze robi się mniej magiczna.
Dawniej te całe obrzędy księdza wywierały na dzieciach ogromne wrażenie, a aktualnie, przy tym co potrafi Harry Potter, każdy ksiądz to pikuś... Wydaje mi się, że dlatego go nie lubią. ;-)

Śr gru 15, 2010 0:41
zbanowany na stałe

No i są też różni księża, trzeba odróżniać tych nawiedzonych, od tych którzy nie fanzolą.

m/w tak:
„nie znam nikogo, kto by stracił wiarę po przeczytaniu Marksa, za to znam wielu, którzy ją stracili po kazaniu własnego proboszcza”
- Józef Tischner

Śr gru 15, 2010 16:42

Dobre pytania. One potwierdzają jak mętnie i niezrozuzmiale jest przedstawiany Bóg i Jego poczynania przez niektóre z religii.
marena21 napisał(a):
Witam. Od dłuższego czasu zastanawiam się jak to jest z sądem Boskim. Kogo Bóg skazuje na piekło lub czyściec, a kogo wpuszcza do nieba?

Najpierw weź to pod uwagę, że piekła nie ma, człowiek gdy umiera jest w niebycie - nie ma go. Nie ma nic takiego jak dusza nieśmiertelna ani nawet jakiś najmniejszy nieśmiertelny pierwiastek.
Tak uczy Biblia.
Człowiek jest dusza żyjąca, gdy umiera człowiek umiera dusza.
Nie ma czyśćca, a do nieba ma iść tylko 144000 ludzi wykupionych z ziemi i stanowić maja rząd Boży. Ludzie maja żyć wiecznie na ziemi, która ma być rajem. To wszystko po Armagedonie.

marena21 napisał(a):
Nie rozumiem też jednej rzeczy, skoro Bóg jest miłosierny i wybacza wszystkim, to jak może kogoś posłać na wieczne potępienie?

Nie ma czegoś takiego jak wieczne potępienie. To poglądy pogańskich wierzeń, które z Biblia i prawdziwym Bogiem nie mają nic wspólnego.
Jehowa wybacza tym, którzy tego bardzo pragną. Porzucają grzeszna drogę, poznają Boga, pokochają Go i są Mu posłuszni.
"Miłość do Boga polega na tym, że przestrzegamy Jego przykazań, a one nie są dla nas uciążliwe".

marena21 napisał(a):
Czy do nieba idą tylko chrześcijanie żyjący w zgodzie z przykazaniami, czy też ludzie mniej religijni, niewierzący lub grzeszni ,ale w głębi serca dobrzy? Czy człowiek który nie jest uduchowiony, popełnia wiele grzechów, jednak takich które nie szkodzą innym jak np. spożywanie alkoholu,palenie papierosów,przygodny seks itp. ale jest pomocny i "dobry" nie może iść do nieba?

Tylko i jedynie Ci zostają zbawieni, tu alternatywy nie ma.
Czytasz:
(Jana 3:16) „Albowiem Bóg tak bardzo umiłował świat, że dał swego jednorodzonego Syna, aby nikt, kto w niego wierzy, nie został zgładzony, lecz miał życie wieczne".
Grzechy nie analizuje się pod kątem szkody czynionej ludziom, ale pod kątem posłuszeństwa Bogu. Grzech to chybienie celu, aby ich więc unikać trzeba poznać czego wymaga od ludzi Bóg.
O tym kto zostanie a kto nie zbawiony decyduje Bóg, On zna serce i nerki każdego człowieka.

marena21 napisał(a):
Nie wiem też jak to jest z "magią" i Bogiem. Ponieważ moja znajoma, naprawdę miła kobieta, trochę zajmuje się "czarami" np. przepowiadaniem przyszłości(runy,numerologia), bawi się w różne talizmany i poczytuje sobie o jakichś zaklęciach, od razu jest wykluczna z "niebiańskiej społeczności" ze względu na swoje magiczne zainteresowania?

Czytasz:
(Objawienie 21:8) "Ale co do tchórzów i tych bez wiary, i obrzydliwych w swej plugawości, i morderców, i rozpustników, i uprawiających spirytyzm, i bałwochwalców, i wszystkich kłamców — ich dział będzie w jeziorze płonącym ogniem i siarką. To oznacza drugą śmierć”.
(Malachiasza 3:5) „I przyjdę do was na sąd, i stanę się szybkim świadkiem przeciw czarnoksiężnikom i przeciw cudzołożnikom, i przeciw tym, którzy przysięgają fałszywie, i przeciw tym, którzy postępują oszukańczo, jeśli chodzi o zapłatę najemnika, o wdowę oraz o chłopca bez ojca, jak również przeciw tym, którzy odtrącają osiadłego przybysza, a mnie się nie boją” — rzekł Jehowa Zastępów".
Sama wywnioskuj.

marena21 napisał(a):
Czytałam gdzieś w internecie że nawet Harry Potter to zło i narzędzie szatana. Moim zdaniem to już trochę przegięcie, ale jaką Wy macie na ten temat opinię?

Ten kto wierzy w Boga prawdziwego takich rzeczy nie czyta.
Jak można lubić i poświęcać czas, zachwycać się, rzeczom nic niewartym.
Byłoby to uczynkiem zaprzeczającym miłości do Boga i prawdy.
Pozdrawiam

Pt gru 17, 2010 6:43

Miłujący, Ty masz jakąś okrojoną wersję Biblii, czy co, bo ja w mojej wyraźnie widzę takie coś np.:"Tak będzie przy końcu świata; wyjdą aniołowie i wyłączą złych spośród sprawiedliwych, i wrzucą ich w piec ognisty; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów."Mat. 13,49-50

Pt gru 17, 2010 9:01
Cytuj:
Najpierw weź to pod uwagę, że piekła nie ma, człowiek gdy umiera jest w niebycie - nie ma go. Nie ma nic takiego jak dusza nieśmiertelna ani nawet jakiś najmniejszy nieśmiertelny pierwiastek.
Tak uczy Biblia.

A zwłaszcza Jezus w przypowieści o bogaczu i Łazarzu.
Cytuj:
Człowiek jest dusza żyjąca, gdy umiera człowiek umiera dusza.

Kłamie ten Jezus jak najęty......obiecuje łotrowi "Dziś ze Mną będziesz w raju".
Cytuj:
Nie ma czegoś takiego jak wieczne potępienie. To poglądy pogańskich wierzeń, które z Biblia i prawdziwym Bogiem nie mają nic wspólnego.

I znów kłamliwie Jezus powiada - "Idżcie precz przeklęci w ogień wieczny"
Cytuj:
Ten kto wierzy w Boga prawdziwego takich rzeczy nie czyta.
Jak można lubić i poświęcać czas, zachwycać się, rzeczom nic niewartym.
Byłoby to uczynkiem zaprzeczającym miłości do Boga i prawdy.
Pozdrawiam

Podobnie jak bajek Grimma, Akademii pana Kleksa i całej masy kryminałów :D

Pt gru 17, 2010 9:28

Może o inną Biblię chodzi a Miłujący Prawdę pomylił fora?

So gru 18, 2010 21:01

marena21 napisał(a):
Witam.
Nie rozumiem też jednej rzeczy, skoro Bóg jest miłosierny i wybacza wszytskim, to jak może kogoś posłać na wieczne potępienie?

Podobną zasadę stosują nasze sądy. Sąd jest instancją mającą na celu dobro naszego społeczeństwa. Skoro sąd jest dobry jak może kogoś skazać na dożywocie? Czy myślisz,że taki sąd powinien wypuścić notorycznego gwałciciela i zabójce małych dzieci, w którym zło na dobre już się zagnieździło?
Czy wypuścić i przebaczyć?

So sty 22, 2011 22:55

Marleno21 - pokieruj się tym co WIST radzi. Również odpowiedzi na dręczące Cię pytania znajdziesz w Piśmie Świętym. Jezus nauczał jak żyć w wierze i jak uniknąć potępiania.

Ja np. w momencie pojawiających się pytań proszę w modlitwie.

N sty 23, 2011 14:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona