Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 19:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
 Odpowiedzi 
Autor Wiadomość

Post Odpowiedzi
Przeczytałem wszystkie dostępne pytania i odpowiedzi zamieszczone na blogu „wiara”. Oczywiście odpowiadający decyduje o tym jak odpowiadać. Nie mniej jednak, pytający ma prawo prosić o odpowiedz merytoryczna w oparciu o P.Ś. jestem przekonany, ze Przedstawiciele „wiary” są autorytetem w swojej dziedzinie a zatem odpowiedz na pytania jest oparta na głębokiej wiedzy.

Uwagi i przemyślenia na odpowiedzi, na pytania „wiary” z tematu „Pismo Św”:

1. Bogdan 2006.09.19

Tak w PS jest napisane, ze Bóg objawil się Mojżeszowi – dwukrotnie w ST i apostołom raz w NT. Ale z tych objawien ukazanych w Pismie Św nic nie wynika, Mt17.1-8, Łk9.28-36. najbardziej Boga poznajemy w ST w jego czynach i słowach. Ale to Bóg okrutny

– obdarza Adam i Ewe rozumem i wolna wola, a zarazem naturalnymi skłonnościami do czynienia dobra i zla. Podjudza ich do popełniena zła –grzechu(zakazany owoc smakuje) i zsyła na okrutna Ziemię dajac śmierć i zsysłajac do otchłani. Bog stosuje odpowiedzialność zbiorowa. To jest w sprzeczności z samym soba i z Bogiem. Człowiekowi dał rozum i wolna wolę, czyli wyposażył go w jego indywidualne popełnianie grzechu i indywidualna odpowiedzialność przed Bogiem. Przy tym każdego człowieka stworzyl innego.

- po drodze Bóg wyniszcza niekoniecznie złych ludzi w Potopie i Sodomie i Gomorze, zapominając zupełnie o miłosierdziu, przebaczeniu, zalu za grzechy.

- Bóg zawarł z Abrahamem i pozniej z Mojżeszem zbrodnicze przymierze polegające na:
• Wybrał izraelitow na Naród Wybrany
• Spuścił 10 plag wyniszczających na faraona
• Opracowal i zrealizowal przy pomocy Narodu Wybranego plan wyniszczenia i wydziedziczenia pogan zamieszkujących kraine Kanaan
• Obłożył ich „klatwa”, poniżej przykłady: przykłady opisane w ST
(Wj3.8-9, Wj3.17, Wj6.2-4, Wj6.8, Kpp20.16-18, Kpp9.1-6, Kpp7.1-6, Lb31.1-3, Lb31.9-18, Lb33.50-56, Kpp1.26-33, Kpp2.24-37, Kpp3.1-7, Kpp3.18-29, Kpp4.1-8, Kpp3.1-7, Kpp4.22-24, Kpp4.32-38, Kpp6.1-21, Kpp7.1-6, Kpp7.17-26, Kpp9.1-6, Kpp9.23-26, Kpp20.16-18)
• Wojny Boga z poganami trwaly ok. tysiaca lat.
• Na krwawych wojnach wszyscy grzeszyli przeciwko 10 przykazaniom
• W realizacji planu zesłania na Ziemie swojego syna Jezusa Bóg naraził juzefa na ośmieszenie i Marie na ukamienowanie. Przyczynil się również do śmierci niemowlat w Betlejem
• Bóg swojego Syna skazał na meczenska śmierć na krzyzu
• Bóg po zmartwychwstaniu swojego Syna dokonał zbawienia swiata. Nie zabral go do siebie tylko pozostawil go na Ziemi 40 dni, nawet wskrzeszał zmarłych żeby poświadczyli jego zmartwychwstanie. Takie działanie Boga w świetle całego PŚ jest niezrozumiałe. I tak Żydzi, którzy z nim byli nie uwierzyli, a co ważniejsze dla dalszego rozwoju chrześcijaństwa nie uwierzyla również wladza absolutna – cesarz Neron. Prześladowania chrześcijan trwaly ok. 250 lat, dop. w 325r. w Nicei cesarz Konstantyn ogłosił chrześcijaństwo religia panującą i założył Kościół Literalny, agnostykow i ksiegi zniszczył. Cesarz Konstantyn nie wierzyl w Boga, zabił zone i syna, a chrzest przyjal dopiero na lozu śmierci, 30 lat pozniej. Kościół literalny założył z przyczyn polityczno-społecznych i władzy.
• Bóg uczynil Jezusa krolem zydów i nimi miał się opiekowac Az do zmartwychwstania. Również uczniowie mieli nauczac tylko Żydow, Mt10.24(obj.), Mt10.5-16, Mt10.6(obj.). dopiero po zmartwychwstaniu Jezus i jego uczniowie mieli służyć wszystkimludziom. Wydaje mi się ze dla zrozumienia PŚ jego tresci i również objawienia trzeba czytac z zastosowaniem pojec egzegezy i hermeneutyki jak również rozumu, bez jakichkolwiek założeń wstępnych, w sposób niezawisły. Dopiero takie czytanie PŚ daje uczciwe, obiektywne ustalenie Prawdy. Kazde inne szukanie Prawd w PŚ np. na Kleczkach itp. Oddala od znalezienia Prawdy, gdyz jest obarczone błędem. My nie powinniśmy czytac PS sercem, tak jakbyśmy już kochali Boga, ale powinniśmy czytac bez zadnych założeń po to żeby z tresci PŚ dowiedziec się jaki jest Bóg i wtedy go pokochać.
• Jezus nauczal przepowiedniami których nikt nie rozumiał, Mk1.44(obj.), Mt13.10, Mk4.10-13,
• Jezus nauczal przepowiedniami sprzecznymi ze soba tj „przebaczanie i karanie” Mt18.21-22, Mt5.38-42, Łk6.27-36,
• Jezus glosil przepowiednie niesprawiedliwe, niemoralne, złe Mt17.15-20, Mt17.6-11, Mt18.23-35, Mk9.17-22, Mt19.16-22, Mk9.23-27, Mt19.23-26, Mk9.28-31, Mt19.27-30, Mt21.18-22, Mt24.36-41, Mk5.1-20, Łk8.26-39, Łk1.46-56, Łk14.25-44, Łk.14.12-14, Łk18.28-30, Łk11.28, Mt17.6-11, Mt17.15-20, Mt17.23-25, Łk20.9-19. Boże objawienie – to slowo Boże spisane w PŚ – zbiorze ksiąg. Bog poprzez czyny i slowa przekazuje człowiekowi, poprzez prawde wiary w Boga. Poprzez przesłanie i wydarzenia opisane w Biblii poznajemy Boga osobowego jako stworce i zbawiciela. Najważniejszym potwierdzeniem objawiena jest zmartwychwstanie Jezusa, przekazem objawienia jest zywa tradycja kościoła. Źródłem prawdy jest rzeczywistość a rozum jest wladza poznawcza, szukajaca prawdy, to jednak człowiek rozumem szuka Prawdy. Oczywistym jest, ze zdarzenia nadprzyrodzone nie możemy dzisiaj pojac rozumem ale to wcale nie znaczy, że pochodza od Boga. W historii rozwoju ludzkości nauka zna wiele takich przypadkow które były początkowo uznane za cudowne natomiast pozniej zostaly wyjaśnione w opraciu o rozwijajaca się nauke np. smierc kliniczna. Szczególne duzo takich przypadkow wystepuje w medycynie, w mózgu gdzie znjaomosc tego organu jest jeszcze znikoma. Przypisywanie niewytłumaczalnych uzdrowien mocy Bozej jest niepoprawne. Codziennie umiera i ginie tragicznie w sposób niezawiniony wiele ludzi i Bog im nie pomaga, a przeciez Jezus obiecał w PŚ (Mk11.20-25, Mk8.2-8, Mk9.2(obj.). Bóg stworzyl człowieka racjonalnego lecz w przypadku jego tragicznych zdarzen nie może doszukac się Boga w bezsensownej śmierci i bólu bliskich. Szczegółowe zapoznanie się z substancja biblijna opisana w wydarzeniach i postepowaniu Boga, czynem i słowem stoi w sprzeczności z prawem moralnym. Ważniejsze kontrowersyjne postepowania Boga od storzenia swiata do śmierci Chrystusa opisałem wczesniej.
• Jezus w głoszeniu swoich przepowiedni był kontrowersyjny i sprzeczny, glosil przebaczanie zarazem karał. W przypowieści o przebaczaniu Mt18.21-22 i w przepowiedni „nadstaw policzek” Mt5.38-42, Łk6.27-36. W tych przepowiedniach był sprzeczny i karał. Najwieksza kara jaka ustanowil był grzech śmiertelny przeciwko duchowi sw. Mk3.22-30, Łk11.9-13, Mt12.31-37 oraz w wielu innych przepowiedniach w ilości ok. 20: (Łk22.35-38, Mk16.15-18, Mt6.11, Mt17.15-20, Mt18.23-35, Mk9.17-22, Mt19.16-22, Mt19.23-26, Mk9.28-31, Mt19.27-30, Mt21.18-22, Mt24.36-41, Mt20.1-16, Mt21.28-32, Mt21.33-45, Mt22.1-14, Mt24.25-51, Mt25.1-13, Mt25.14-30, Mt26.20-25, Mk4.24-25, Łk19.41-44)
• Jezus w swoich przypowieściach był niesprawiedliwy. W przepowiedni o ustaleniu grzechu śmiertelnego przeciwko duchowi sw karal wiecznym potepieniem tych którzy inaczej wierzyli – opozycja: faryzeuszy, kapłanow, uczonych w pismie, najmądrzejszych ludzi Izraela.
• Bóg zesłał Jezusa tylko do opieki nad Żydami Az do jego zmartwychwstania (Mt10.5-16, Mk4.10-13, Mk1.44(obj.), Mt10.6(obj.), J1.14, J2.11).
• Jezus nauczał tylko prostaczkow którzy i tak nic nie zrozumieli, natomiast madrzy zupełnie nie chcieli sluchach takich przepowiedni Łk10.21-22, Mt11.25-27, Mt11.21-30, Podatek na swiatynie powinien pochodzic z pracy a nie z cudu od Boga Mt17.24-27).
• Zbawienie otrzymuja tylko ci którzy zostali ochrzczeni Mk16.15-18.
• Jezus nie tolerowal opozycji, wywyższał sie, zniewazał ich, Mt16.5-12, Mk7.14-21, Mt13.13-36, Mt23.13(obj.), Mt25.31-46, Mk8.18-22, Łk11.37-44, Łk11.45-53, Łk12.1-11.

2. Migełka 2006.09.27

W odpowiedzi nic się nie pisze ze wg ustalen nauki „Qrman” wiara Jezusa to gnostycy – Ew. Tomasza, a koscol dzisiejszy to Kościół Literalny,założony przez Cesarza Konstantyna w 325r. w Nicei. Tak powstala instytucja kościoła na którego czele stanal cesarz Konstantyn nie wierzacy, chrzest przyjal na łozu śmierci. Swoich przeciwnikow, gnostykow i ich ksiegi zniszczyl. Kolejni papieze maja nadana nieomylnosc, ale ich postepowanie, np. papieża Urbana w XIIw. , papieża Grzegoza w XIII. Były w rzeczywistości omylne i niemoralne. Wierzyc tzn być przekonanym o prawdzie jakiejs rzeczy nie dlatego żeśmy sami ja poznali ale dla powagi tych co nam o niej zaświadczyli. Autorzy P. Św zaświadczyli Prawde złą, niezgodna z prawda moralna, opisali negatywnie Boga w jego czynach w ST a Jezusa ukazali kontrowersyjnego. Za wiare ludzie oddawali Zycie, natomiast Kościół jest instytucja wykonawcza wiary która w sposób lepszy lub gorszy wykonuje swoja prace. W odpowiedzi napisane jest, ze wiara opiera się na tym co Bóg objawił w P.Św. po Boga czynach i slowach spisanych przez proroków dowiadujemy się negatywnych objawien Boga i Jezusa. Autentyczne objawienie się Boga człowiekowi nie ma znamion miłości i przebaczania. Bóg w Starym Testamencie zapomniał ze jest Bogiem miłosiernym, sprawiedliwym, kochającym ludzi, zapomniał o przebaczaniu, żalu za grzechy, pokucie, naprawie. Jego najważniejszym celem było wyniszczenie i wydziedziczenie pogan którzy byli również naszymi bliznimi. Wynika z tego ze tylko dlatego ze zyli w innej epoce, kulturze, cywilizacji musieli zgina z reki Boga. A przeiez nauka dowiodła co innego, ze zmiana wierzen z wielobóstwa na jednobostwo – chrześcijaństwo nastąpiła na skutek wzrostu świadomości człowieka i zewnętrznych uwarunkowan polityczno- społ. istniejących w tamtych czasach. Natomiast objawienie Boga Abrahamowi i Mojżeszowi w ST moim zdaniem nie mialo tutaj zadnego znaczenia.

3. Hot 2006.05.08

Jak możemy Wierzyc przepowiedniom, których nikt nie rozumiał „proszę się nie obawiac ze zostalo zmienione”. To wlasnie nie dobrze ze nie zostalo zmienione, bo dzisiaj każdy tłumaczy jak muwygodniej, a gdzie prawda Jezusa? Należy sadzic ze dopiero dzisiaj sens przepowiedni jest przez kościół objaśniany. Ale jeśli tak to kto zna sens nadany przez Jezusa, bo każdy inny jest niekoniecznie prawdziwy i podwaza prawdziwość P.Św., jego wiarygodność jako Słowo Boże. A jaki sens przepowiedniom ma nadac czytelnik P.Św. Świat cały czas bada nauka ale nie po to żeby się nim zachwycać. Dzieki nauce mamy postep cywilizacyjny we wszystkich dziedzinach zycia, poznanie swiata w jego wynalazkach i zyciu społecznym, przede wszystkim mamy powszechna demokracje a nie władze absolutna. W historii ludzkości wiele pokoleń oddalo Zycie za nasza wolność, a ten stały wzrost świadomości człowieka i jego nieustanne naturalne dazenia do wolności musiały się zakończyć sukcesem.

Nie w tym problem ze boje się Wierzyc temu co powiedział Bóg i Jezus. Problem jest w tym ze Bóg w czynach i słowach w ST jest dla mnie przykładem negatywnego postepowania. Postępowanie Boga i Jezusa opisałem wczesniej od „stworzenia do zmartwychwstania”.

4. … 2006.04.07

Nie na tym rzecz polega, ze wierzymy w Napoleona. Na tej zasadzie możemy Wierzyc w Jezusa. Wiara w Jezusa to wiara w Boga który nas stworzył i dal zbawienie wieczne. To wiara która reguluje nasze Zycie duchowe, mowi nam jak mamy zyc, postępować. Natomiast Napoleon jest postacia historyczna, był człowiekiem i nie ma nic wspolnego z nasza wiara. Nie rozumiem tego jak na łamach wiary może znaleźć się taka wymijajaca odpowiedz. Natomiast brak jest odpowiedzi merytorycznej NT. dlaczego wiara w Jezusa jest sluszna, jest Prawdą. Biblia rzeczywiście jest prosta i logiczna natomiast zawarte w niej tresci moralne zwłaszcza postepowanie Boga jest niemoralne. Czy zywy kościół jest w stanie wyjaśnić niemoralne postepowanie boga w Starym Testamencie i kontrowersyjne Jezusa w nowym testamencie. Proszę o kontakt z żywym kościołem, z programem „Filip i Alfa”.

5. Lollpop 2006.03.20

Ja tez wierze jezusowi ale nie wg zasady pozbawionej angazowania rozumu, czyli wierzysz lub nie wierzysz i wiecej nic. Po to Bog nam dał siebie w czynach i słowach P.Św. żeby je przeczytac i dowiedziec się jakim był człowiekiem, jakie moralne prawo reprezentował. I dopiero wtedy możemy go ocenic, zaakceptowac lub nie(uwierzyc lub nie uwierzyc). Sformuowanie w tekscie ze „jeżeli ktos Jezusa odrzuca to w kościół Wierzyc nie będzie” jest demagogiczne i niesłuszne. Odpowiedzi w temacie „wiara” to skrajnie wyroczna zamiast zawierac pouczenie.

6. anonim 2005.12.14

jeżeli Bóg jest tylko po to żeby dac nam nadzije na Zycie wieczne to ja takiego Boga nie chce i jest to bardzo egoistyczne podejście do wiary i zycia. Takie podejście do wiary chrześcijańskiej moim zdaniem jest konsumpcyjne i niedopuszczalne.z tego wynika, ze nie czynimy zła ze strachu przed piekłem. To wiara średniowiecza, nie XXIw.

7. Dziadek43 2006.03.12

Nie podzielam tego pogladu ze wiara w Boga istnieje, jest potrzebna, tylko wtedy kiedy istnije zeycie wieczne. To znaczyloby ze cale Zycie duchowe na ziemi jest nic nie warte czynienie dobra i zła blizniemu na Ziemi jest tez nic nie warte. Bywa tak ze rozliczanie Boga za dobro i zło czynione na ziemi odbywa się również na Ziemi. Jeżeli tak by przyjąć to pozostaja nam tylko normy ziemskiego postepowania. A co z dusza, sumieniem człowieka.

So lut 19, 2011 18:58

Post Re: Odpowiedzi
Uffff, wkonałeś duzo pracy.To, co napisałes jest dziełem Twoich poszukiwań i wiary. Jest dużo , bardzo duzo faktów historycznych, które sa spisanymi dowodami nterpretacji Boga przez ludzi. Wolno Ci człowieku, bo jesteś tak stworzony i żyjesz w czsie,że możesz używać swojej mądrosci i siły , aby przekazac to, co widzą i odczuwają Twoje zmysły. Więc korzystaj ze swego zycia, bo to jest najlepsze co w takiej sytuacji możesz robic. Nie wiem i nie chcę znać odpowiedzi, czy kiedykolwiek naprawdę kogos kochałeś? Jeśli tak, to wiesz, ze w tym stanie człowiek niewiele może, idzie jak ćma do świecy. Taka miłość jest we mnie do Boga. Może , niektóre rzeczy wydają się okrutne, myśląc o tym, co się działo, ale mogę powiedzieć, że Bóg pokazuje mi niektóre powody swego postępowania. Tak naprawdę to nikt z ludzi, zaden wybitny naukowiec nie może pojąć całego stworzenia. Może jestem najgłupszą osobą na tym świecie, ale mam prawo, kochać i miec satysfakcję , że nie byle Kogo, Wiara w Boga jest dla mnie cudem, bo bez wiary zycie nie ma żadnego celu i sensu, a daje radość i pokój w ciele i umyśle. Trudno mi pisać, bo nie uważasz Biblii za Księgę Ducha Bożego, ale może jako historię? Apostoł Paweł był uczonym w Pismie i gorliwym wyznawcą religijnym. To, co stało sie wjego zyciu, powaliło na śmietnik jego uczoność i religiność i nic innego w pozostałych dniach jego zycia nie było ważniejsze od Objawienia Jezusa. Szanuje Twoje poglądy i nie osądzam , bo wierzę ,że to uczynic może tylko Bóg. 2 L Tes 3R 2W,, I abyśmy byli wybawieni od ludzi przewrotnych i złych; ALBOWIEM WIARA NIE JEST RZECZĄ WSZYSTKICH. Pozdawiam Teresa

Izaj. 55R 8W,, Bo myśli moje, to nie myśli wasze, a drogi moje, to nie drogi wasze- mówi Pan."Ps 86 11W,, Wskaż mi, Panie, Drogę Swoją, Bym postepował w Prawdzie Twojej; Spraw, by serce moje jednego tylko pragnęło, bojaźni Imienia Twego".

Pn mar 21, 2011 12:32
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]