|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 2 ] |
|
Chodzenie do Kościoła w Sobotę.
Autor |
Wiadomość |
RedSoap
|
 Chodzenie do Kościoła w Sobotę.
Czołem wszystkim. Mam znajomego który kiedyś był katolikiem, później na skutek niewytłumaczonych przyczyn, stwierdził iż woli judaizm. Po krótkim okresie czasu zarzucił Mi iż chodzę do Kościoła w niedzielę. Nie za bardzo miałem czym ten "zarzut" odeprzeć a po pewnym czasie zacząłem się zastanawiać. Dlaczego chodzimy do Kościoła w niedzielę? O ile się orientuję to W ST napisane jest iż Żydzi mają obchodzić szabat w sobotę. Skoro katolicyzm jest odłamem chrześcijaństwa, a chrześcijaństwo wywodzi się z judaizmu, to katolicy siłą rzeczy powinni chodzić do Kościoła w Niedzielę.. Przynajmniej tak mi się zdaję. Pytałem o to katechetę w mojej szkole. Wyjaśniał mi iż pierwotnie katolicy spotykali się w niedziele na pamiątkę Zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Każdy przynosił do jedzenia co miał i modlili się, potem jedli i rozmawiali. Czy ktoś zdołałby podrzucić jakieś cytaty z Biblii -(konkretnie NT), odnośnie nakazu obchodzenia niedzieli jako dnia świątecznego? Szczególnie zależy Mi na cytatach Jezusa, bo nie potrafię zrozumieć, dlaczego Kościół odrzuca Starotestamentową sobotę na rzecz Nowotestamentowej niedzieli.
|
So sie 27, 2011 20:17 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
 Re: Chodzenie do Kościoła w Sobotę.
Już o tym dyskutowano w wielu miejscach. M. in. tu: viewtopic.php?f=48&t=11609
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So sie 27, 2011 21:26 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 2 ] |
|