|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
3 proste pytania dotyczące kwestii ekumenizmu
Autor |
Wiadomość |
ImreKiss
|
 3 proste pytania dotyczące kwestii ekumenizmu
1. Czy katolicy powinni piętnować grzechy i nawoływać do ich niepopełniania?
Jeśli odpowiedź brzmi TAK, to stawiam pytanie drugie:
2. Czy praktykowanie religii innych niż katolicka jest grzechem?
Jeśli odpowiedź brzmi TAK, to stawiam pytanie trzecie:
3. Dlaczego katolicy - zarówno papież, jak i księża oraz świeccy - nie piętnują praktykowania innych religii i nie nawołują do ich porzucenia?
|
Cz gru 22, 2011 17:04 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: 3 proste pytania dotyczące kwestii ekumenizmu
1) katolicy powinni zajmować się przede wszystkim własnymi grzechami 2) nie ma czegoś takiego jak religia katolicka 3) może mają dość własnych grzechów, a nawracanie nie polega na wytykaniu czegokolwiek innym
|
Cz gru 22, 2011 17:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja tylko dodam Imrekiss, że na te pytania zgrabnie odpowiedział Ci metodysta, a zaznaczam ten fakt tylko dlatego, że w jego odpowiedzi na Tw 1-sze pytanie wyczuwam lekką goryczkę.
Jeszcze może tę odpowiedź (z którą się zresztą zgadzam) rozwinę - każdy człowiek wpierw powinien się zająć swoimi grzechami, a piętnowanie i potępianie to już nawet nie wiem komu zostawić... bo zapewne Ci wiadomo co o potępianiu powiedział Jezus.
Ostatnio edytowano Cz gru 22, 2011 17:44 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Cz gru 22, 2011 17:43 |
|
|
|
 |
ImreKiss
|
Ad. 1. No to skąd grzesznicy-niekatolicy mają się dowiedzieć, że grzeszą skoro nikt im tego nie powie? Ad. 2 Miałem na myśli wiarę katolicką Ad. 3. O nawracanie wcale nie pytałem. Ciekawi mnie tylko dlaczego są grzechy które piętnuje się chętnie, np. gwałt, złodziejstwo czy antysemityzm, a są inne których piętnować jakoś nie wypada.
|
Cz gru 22, 2011 17:44 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
jakich grzechów piętnować nie wypada?
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
Cz gru 22, 2011 17:47 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ImreKiss napisał(a): Ad. 1. No to skąd grzesznicy-niekatolicy mają się dowiedzieć, że grzeszą skoro nikt im tego nie powie?
Aaaa, no widzisz różnimy się w rozumieniu słowa piętnować... bo Ty zdaje się myślisz, że to oznacza po prostu powiedzieć komuś, uświadomić mu, że grzeszy. Tymczasem piętnować w SJP oznacza: 1. «ostro potępiać kogoś lub coś wobec opinii ogółu» 2. «znaczyć coś albo kogoś piętnem»
|
Cz gru 22, 2011 17:57 |
|
 |
ImreKiss
|
MARIEL napisał(a): Ja tylko dodam Imrekiss, że na te pytania zgrabnie odpowiedział Ci metodysta, a zaznaczam ten fakt tylko dlatego, że w jego odpowiedzi na Tw 1-sze pytanie wyczuwam lekką goryczkę.
Jeszcze może tę odpowiedź (z którą się zresztą zgadzam) rozwinę - każdy człowiek wpierw powinien się zająć swoimi grzechami, a piętnowanie i potępianie to już nawet nie wiem komu zostawić... bo zapewne Ci wiadomo co o potępianiu powiedział Jezus. W Mt 18, 15-16 Pan Jezus uczy żeby napominać grzeszników. Wydaje mi się że dobry chrześcijanin powinien być nieprzyjacielem wszelkich grzechów bez rozróżniania czyje one są. Kiedy widzę że ktoś kogoś krzywdzi to mam odwrócić głowę i odejść pod pretekstem że powinienem zajmować się własnymi grzechami? Wątpliwe to nauki.
|
Cz gru 22, 2011 18:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
1. napominać a piętnować - widać różnicę, czy nie?
2.czy pełen bojaźni Bożej prawosławny wg Ciebie kogoś krzywdzi?
3. Tak, dobry chrześcijanin powinien być nieprzyjacielem wszelkich grzechów, ale nie grzeszników. A czym wg Ciebie jest publiczne kogoś potępienie?
|
Cz gru 22, 2011 18:09 |
|
 |
ImreKiss
|
MARIEL napisał(a): 1. napominać a piętnować - widać różnicę, czy nie?
2.czy pełen bojaźni Bożej prawosławny wg Ciebie kogoś krzywdzi?
3. Tak, dobry chrześcijanin powinien być nieprzyjacielem wszelkich grzechów, ale nie grzeszników. A czym wg Ciebie jest publiczne kogoś potępienie? Ad. 1 widać. Piętnowanie to w zasadzie na naszych czasach wyszło zupełnie z użycia. Ad. 2. Absolutnie nikogo. Ad. 3. O potępianiu grzeszników ani słowa nie napisałem, od samego początku pytam tylko o kwestię potępiania grzechów.
|
Cz gru 22, 2011 18:15 |
|
 |
WIST
|
Ekumenizm dotyczy wyznań chrześcijańskich, a nie innych religii.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Cz gru 22, 2011 18:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Na forum katolika odpowiedziano na te pytania- fachowo i sądzę, że wyczerpująco.
|
Cz gru 22, 2011 19:36 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
|