Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 19:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 Czysty biznes? 
Autor Wiadomość

Post Czysty biznes?
Jakiś czas temu na forum zadane zostało pytanie, dlaczego coraz mniej młodych chodzi do kościoła.. To proste.. nie chodzi o wiarę, bo ludzie w Boga wierzą.
Chodzi o cały ten chłam -
To, że Kościół jako instytucja stał się jedynie narzędziem do otępiania.. Księża mówiący kazania poziomem inteligencji i przemyśleń nie błyszczą.. Wszystko sprowadza się do ogólników, idiotycznych porównań i przekonania, że jedynie katolicyzm jest dobry, wszędzie pełno nienawiści wyznaniowej, kulturowej, światopoglądowej, rasowej i wszelakiej - wśród "chrześcijan", tak... Każdy by zabił, choćby dla swojej wiary. To śmieszne..

Przejdźmy do rzeczy. Dlaczego w kółko odmawiamy paciorki ślepo klepiąc słowa wykute na blache..
To nie ma sensu, ponieważ 90% z was - ludzi chodzących do kościoła nie zastanawia się nad słowami modlitwy. Cieszmy się, zamiast mówić jak to źle i jak prosimy o ratunek.. Cieszmy się z życia - czy nie tego chciał Chrystus? koniec obłudy, tępych modłów i ślepego wierzenia we wszystko co wam przekazują maszyny do zarabiania pieniędzy. Wierzcie w Boga, nie ludzi.

So paź 15, 2011 19:42

Post Re: Czysty biznes?
Ja osobiście nie jestem wierzący, mimo to zaglądam czasem do swojej parafii (jestem "na ty" z proboszczem) w niedziele i nigdy nie byłem zawiedziony ani poziomem intelektualnym wypowiedzi, ani doborem kazań (które są pouczające, neutralne jeśli chodzi o jakąkolwiek dyskryminacje i przede wszystkim trafiają do młodych ludzi).

Cytuj:
To, że Kościół jako instytucja stał się jedynie narzędziem do otępiania..
Nie zgodzę się z tym. Skoro sam twierdzisz, że coraz mniej osób uczęszcza do Kościoła, to wniosek nasuwa się jeden: młodzi ludzie, pomimo tego, że chodzili do Kościoła (z rodzicami) jak byli dziećmi, nie zostali zindoktrynowani przez Kościół, w innym razie chodzili by nadal.

Cytuj:
wszędzie pełno nienawiści wyznaniowej, kulturowej, światopoglądowej, rasowej i wszelakiej - wśród "chrześcijan", tak... Każdy by zabił, choćby dla swojej wiary. To śmieszne..
Ja tego nie spostrzegłem. Może częściowo środowisko Frondy i skrajnych radykałów żywi jakieś negatywne emocje, ale na pewno nie Kościół.

Pt paź 21, 2011 15:13

Post Re: Czysty biznes?
fuzzyfuzzy widzę że masz słabe rozeznanie ogólne. Jasne że można standardowo wziąć za cel Kościół i powiedzieć że to on jest winien. Wszyscy księża to głupcy, a wierni w większości dali się ogłupić. Gdy jednak poważni ludzie, zabierają się do rzetelnych analiz problemów wiary, to robią to zupełnie inaczej niż Ty. I to najlepiej pokazuje wartość Twojej wypowiedzi. Na takie szkoda czasu.

Pt paź 21, 2011 15:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]