|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
czy wierzysz w Adama i Ewę? Czy to prawda, że...?
Autor |
Wiadomość |
nacka1997
|
 czy wierzysz w Adama i Ewę? Czy to prawda, że...?
czy wierzysz w Adama i Ewę? Czy to prawda, że mężczyzna ma jedno żebro mniej od kobiety? Bo spotkałam się z tą teorią i nie wiem. Pani od polskiego mówiła, że zostało udowodnione naukowo, ze mężczyzna ma żebro mniej? WTF? a i kolejna sprawa Adama i Ewy. Pisze tam, że za karę wąż nie chodzi(czyli wczęsniej chodził), kobieta ma być podległa mężowi i rodzic dzieci(czyli wcześniej Ewa nie miała takich zdolnosci jak rodzenie dzieci) i, że Adam ma pracować na Ewą(moze wtedy mięśnie dostał większe kto wie  ). Wiem, że są ludzię, którzy w to wierzą i nie uważają tego za symbol, więc jestem ciekawa jakie jest wasze zdanie na temat stworzenia świata. No i jakby ktoś wiedział gdzie znajdę lub sam po prostu wiedział czy kobieta ma jedno żebro więcej to proszę powiedzieć.
|
N paź 30, 2011 11:49 |
|
|
|
 |
Alchemiczka
|
 Re: czy wierzysz w Adama i Ewę? Czy to prawda, że...?
Nie, mężczyzna ma tyle samo żeber co kobieta, a Kościół już dawno odszedł od propagowania podobnych błędów. Niemniej nie wiem, czemu miałoby to w jakikolwiek sposób rzutować na wiarę w Adama i Ewę. Wszak chirurgiczne usunięcie jakiejkolwiek części ciała nie przenosi się genetycznie na przyszłe pokolenia  Dla ciekawostki mogę dodać, że prekursor anatomii Vesalius został skrytykowany przez KK za herezje głoszone w jego książce opisującej anatomię człowieka De humani corporis fabrica, w której dementował informację na temat brakującego żebra Adama. Tyle, że to był wiek XVI. Należy jednak pamiętać, że przez okres średniowiecza sekcje zwłok były zakazane, tak więc informacji o budowie ciała ludzkiego nie można było uzyskiwać, skąd wiele błędnych teorii. Dopiero zdjęcie tego zakazu pozwoliło na szybki rozwój nauk medycznych.
_________________ Dwie osoby pojmują tę samą sytuację tak różnie, aż nasuwa się wątpliwość, czy to istotnie ta sama sytuacja. Mnie, jednej i tej samej osobie, zdarza się pojmować jedną i tę samą sytuację tak różnie, aż nasuwa się pytanie, czy chodzi o tę samą osobę.S.M.
|
N paź 30, 2011 12:18 |
|
 |
AquilaSPQR
|
A czy czasem Kościół nie uważa obecnie, że Adam i Ewa to postacie mityczne? Że nigdy nie istniały realnie? Tak samo jak Eden przecież - w końcu Eden pozostał na ziemi, jedynie wejścia do niego zaczęli odtąd strzec cherubinowie:
23 Dlatego Pan Bóg wydalił go z ogrodu Eden, aby uprawiał tę ziemię, z której został wzięty. 24 Wygnawszy zaś człowieka, Bóg postawił przed ogrodem Eden cherubów i połyskujące ostrze miecza, aby strzec drogi do drzewa życia.
Wj 3, 23-24
Dawniej ludzie nie mieli takiej wiedzy jak my dziś, więc nie wiedzieli, że nawet za siedmioma górami nie ma żadnego raju z Drzewem Życia (nieśmiertelności) z aniołami uzbrojonymi w miecze i strzegącymi wejścia do niego.
_________________ Niektórzy chrześcijanie, niczym ludzie, którzy po pijanemu działają na własną zgubę, zmienili trzy, cztery czy więcej razy tekst Ewangelii i sfałszowali go, aby mieć odpowiedź na stawiane zarzuty.
Celsus, "Prawdziwe słowo"
|
N paź 30, 2011 12:27 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
nacka1997 napisał(a): Pani od polskiego mówiła, że zostało udowodnione naukowo, ze mężczyzna ma żebro mniej? WTF? Spytaj się pana/pani od biologii, czy to prawda. nacka1997 napisał(a): za karę wąż nie chodzi(czyli wczęsniej chodził) Tak. nacka1997 napisał(a): kobieta ma być podległa mężowi Tak. nacka1997 napisał(a): i rodzic dzieci(czyli wcześniej Ewa nie miała takich zdolnosci jak rodzenie dzieci) Miała takie zdolności. Bóg dał nawet takie przykazanie, żeby się rozmnażali (Rodzaju 1:27-28). nacka1997 napisał(a): i, że Adam ma pracować na Ewą (...) przeklęta niech będzie ziemia z twego powodu: w trudzie będziesz zdobywał od niej pożywienie dla siebie po wszystkie dni twego życia.(Rodzaju 3:17)
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
N paź 30, 2011 12:30 |
|
 |
Alchemiczka
|
Cytuj: za karę wąż nie chodzi(czyli wczęsniej chodził) To jest twoje zdanie? Czy sobie jaja robisz?
_________________ Dwie osoby pojmują tę samą sytuację tak różnie, aż nasuwa się wątpliwość, czy to istotnie ta sama sytuacja. Mnie, jednej i tej samej osobie, zdarza się pojmować jedną i tę samą sytuację tak różnie, aż nasuwa się pytanie, czy chodzi o tę samą osobę.S.M.
|
N paź 30, 2011 12:39 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Dyskutowano o tym wielokrotnie. Szukanie nie boli,a ułatwia życie.
viewtopic.php?f=27&t=18083 viewtopic.php?f=47&t=17965
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
N paź 30, 2011 12:52 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|