Dlaczego Bóg pozwala Szatanowi nas kusić?
Autor |
Wiadomość |
nieja
zbanowany na stałe
|
 Dlaczego Bóg pozwala Szatanowi nas kusić?
Dlaczego Bóg pozwala Szatanowi aby manipulował człowiekiem? Dlaczego nie pozwoli ludziom aby sami wybierali co jest dobre a co złe, tylko wypuszcza szatana aby im ten wybór utrudniał poprzez kuszenie ?
|
Wt gru 01, 2009 0:15 |
|
|
|
 |
Karakan
|
 Re: Dlaczego Bóg pozwala Szatanowi nas kusić?
Jak to dlaczego bo mamy wolną wolę i możemy wybierać a jakby niepozwolilbym zzebysmy byli kuszeni to bysmy byli zniewoleni
_________________ Człowiek jest tym, co zje.Feuerbach
|
Wt gru 01, 2009 0:16 |
|
 |
Kamyk
|
Nie no, Bóg wypuszcza szatana... jak jakiegoś psa, z klatki, pewnie żeby ludziom utrudnić życie, może się rozerwać przy tym... Tylko że to nie jest chrześcijańska wizja. Bóg szatana nie wypuszcza, tylko pozwala mu działać - a pozwala bo nie ma innego wyboru. Dał wolną wolę zarówno ludziom, jak i aniołom, i nie może teraz się sprzeciwić samemu sobie
|
Wt gru 01, 2009 0:25 |
|
|
|
 |
mazli
|
nieja napisał(a): Dlaczego Bóg pozwala Szatanowi aby manipulował człowiekiem? Manipulował to dalece zbyt mocne słowo. nieja napisał(a): Dlaczego nie pozwoli ludziom aby sami wybierali co jest dobre a co złe... No właśnie konsekwencją grzechu pierworodnego jest możliwość wyboru pomiędzy dobrem, a złem.
|
Wt gru 01, 2009 0:29 |
|
 |
meritus
|
Mazali Cytuj: No właśnie konsekwencją grzechu pierworodnego jest możliwość wyboru pomiędzy dobrem, a złem. Zauważ, że Adam i Ewa mieli możliwość wyboru między dobrem i złem już wcześniej. Otrzymali prawo moralne wcześniej, zostali pouczeni przez Boga, co im wolno, a czego nie, bo jest złe. Sugerowanie, że Adam i Ewa nie wiedzieli wcześniej co jest złe sprawia, że mogą czuć się niewinni. Bóg jednak ich uprzedził przed złem. Mieli więc wystarczające poznanie. Myślę, że drzewo poznania dobra i zła faktycznie okazało się drzewem poznania skutków wyboru zła i odrzucenia dobra. Są to moje dość swobodne przemyślenia, uważam, że do zweryfikowania jeszcze... Co o tym sądzicie?
|
Wt gru 01, 2009 0:39 |
|
|
|
 |
Karakan
|
Kamyk bardzo celna uwaga
_________________ Człowiek jest tym, co zje.Feuerbach
|
Wt gru 01, 2009 1:10 |
|
 |
0bcy_astronom
|
Cytuj: Dlaczego nie pozwoli ludziom aby sami wybierali co jest dobre a co złe, No właśnie w sumie troszkę "paradoksalnie" dzięki szatanowi możemy wybierać między dobrem a złem.
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
Wt gru 01, 2009 1:42 |
|
 |
mazli
|
meritus napisał(a): Mazali Cytuj: No właśnie konsekwencją grzechu pierworodnego jest możliwość wyboru pomiędzy dobrem, a złem. Zauważ, że Adam i Ewa mieli możliwość wyboru między dobrem i złem już wcześniej. Otrzymali prawo moralne wcześniej, zostali pouczeni przez Boga, co im wolno, a czego nie, bo jest złe. Sugerowanie, że Adam i Ewa nie wiedzieli wcześniej co jest złe sprawia, że mogą czuć się niewinni. Bóg jednak ich uprzedził przed złem. Mieli więc wystarczające poznanie. Myślę, że drzewo poznania dobra i zła faktycznie okazało się drzewem poznania skutków wyboru zła i odrzucenia dobra. Są to moje dość swobodne przemyślenia, uważam, że do zweryfikowania jeszcze... Co o tym sądzicie? Mi się wydaje, iż Adam i Ewa mieli możliwość: czy poznać dobro i zło, czy pozostać w idealnej relacji z Bogiem nie przejmując się dobrem i złem, ufając bezgranicznie Ojcu. Mogli pozostać zwyczajnie posłuszni Stwórcy. Jednak grzech wystąpił - zapragnęli sprzeciwić się i posiąść ową niebezpieczną wiedzę, wraz z jej konsekwencjami. Ale zgodzę się, iż otrzymali prawo/polecenie, które świadomie złamali.
|
Wt gru 01, 2009 3:55 |
|
 |
r4dz10
|
Kamyk napisał(a): Nie no, Bóg wypuszcza szatana... jak jakiegoś psa, z klatki, pewnie żeby ludziom utrudnić życie, może się rozerwać przy tym... Tylko że to nie jest chrześcijańska wizja. Bóg szatana nie wypuszcza, tylko pozwala mu działać - a pozwala bo nie ma innego wyboru. Dał wolną wolę zarówno ludziom, jak i aniołom, i nie może teraz się sprzeciwić samemu sobie ... i to wszystko przewidział (lub mógł przewidzieć). jeśli wiedział, że któryś z jego aniołów się sprzeciwi i będzie psuł Jego dzieło, dlaczego go stwarzał?
_________________ "Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują." - Albert Einstein
|
Wt gru 01, 2009 7:32 |
|
 |
monika001
|
Kamyk napisał(a): (...)Bóg szatana nie wypuszcza, tylko pozwala mu działać - a pozwala bo nie ma innego wyboru. Dał wolną wolę zarówno ludziom, jak i aniołom, i nie może teraz się sprzeciwić samemu sobie Pozwala mu działać, ale wg mnie tylko w pewnych grnicach, które dopuszcza. Zdarzały się np. zemsty szatana na egzorcystach, ale słyszałam, że taka zemsta może zdarzyć się tylko wtedy, jeśli Bóg szatanowi zezwoli na nią, czyli innymi słowy ją dopuści. To wg mnie oznaczałoby, że jednak wolna wola szatana jest ograniczona, nie może on robić dokładnie tego, co by chciał.... A przecież wolna wola człowieka nie jest niczym ograniczona..... więc? 
|
Wt gru 01, 2009 9:13 |
|
 |
k-klaudynka
|
nieja napisał(a): Dlaczego Bóg pozwala Szatanowi aby manipulował człowiekiem? Dlaczego nie pozwoli ludziom aby sami wybierali co jest dobre a co złe, tylko wypuszcza szatana aby im ten wybór utrudniał poprzez kuszenie ? Szatan to bardzo inteligente storzenie i wie jak podejść człowieka żeby odciągnąć go od Boga i zniechęcić do modlitwy itp. ale przecież to ludzie wybierają między dobrem a złem, Szatan nie może cie zmusić do grzechu to ty sam wybierasz. Albo słuchasz podszeptu diabła albo głosu Anioła Stróża.
_________________ Lepiej jest słuchać karcenia mędrca niż pochwały ze strony głupców [koh 7,5]
|
Wt gru 01, 2009 11:49 |
|
 |
Kamyk
|
r4dz10 napisał(a): jeśli wiedział, że któryś z jego aniołów się sprzeciwi i będzie psuł Jego dzieło, dlaczego go stwarzał? Myślę, że po Paruzji będzie możliwość spytania Boga o takie rzeczy  Nie czuję się kompetentny odpowiedzieć na to pytanie monika001 napisał(a): słyszałam, że taka zemsta może zdarzyć się tylko wtedy, jeśli Bóg szatanowi zezwoli na nią, czyli innymi słowy ją dopuści Wszystko może się dziać tylko i wyłącznie, jeśli Bóg to dopuści. Jeśli czasami Bóg powstrzymuje szatana przed wyjątkowo złym działaniem na szkodę człowieka, to pojawia się pytanie, dlaczego nie powstrzymał np. oprawców nazistowskich w KL Auschwitz...
|
Wt gru 01, 2009 13:03 |
|
 |
mazli
|
Kamyk napisał(a): r4dz10 napisał(a): jeśli wiedział, że któryś z jego aniołów się sprzeciwi i będzie psuł Jego dzieło, dlaczego go stwarzał? Myślę, że po Paruzji będzie możliwość spytania Boga o takie rzeczy  Nie czuję się kompetentny odpowiedzieć na to pytanie Heh, też często się na tym łapie, że ktoś lub ja sam chciałbym aby Bóg zstąpił i wytłumaczył się z paru rzeczy. Natomiast odpowiadanie za Boga na pytania typu - po co stworzył świat - dla wierzącego byłoby wysoce nietaktowne.
|
Wt gru 01, 2009 13:33 |
|
 |
Joannag
|
mazli napisał(a): Kamyk napisał(a): r4dz10 napisał(a): jeśli wiedział, że któryś z jego aniołów się sprzeciwi i będzie psuł Jego dzieło, dlaczego go stwarzał? Myślę, że po Paruzji będzie możliwość spytania Boga o takie rzeczy  Nie czuję się kompetentny odpowiedzieć na to pytanie Heh, też często się na tym łapie, że ktoś lub ja sam chciałbym aby Bóg zstąpił i wytłumaczył się z paru rzeczy. Natomiast odpowiadanie za Boga na pytania typu - po co stworzył świat - dla wierzącego byłoby wysoce nietaktowne. Aniołowie ,tak jak ludzie są Bożymi stworzeniami obdarzonymi wolną wolą.Bóg nie stworzył swych stworzeń jak automaty ,lecz mają wybór czy służyc Bogu,czy nie. Bóg wcale nie zaplanował buntu szatana ,ani nie chciał aby Jego stworzenia zbuntowały się przeciwko Niemu.Nie znaczy to także ,że stworzył coś wadliwego. Na początku przecież ludzie byli doskonali ,tak jak Jezus czyli bez grzechu. Świat ,w którym żyjemy jest światem rządzonym przez szatana ,lecz modlimy się w modlitwie Pańskiej aby to Bóg panował nad nami . Gdy spełnią się słowa tej modlitwy ,ten świat przeminie tak jak przeminął świat za dni Noego i zapanuje nowy świat,w którym znajdą się tylko ludzie posłuszni Bogu. Przykład tego świata będzie na wieki ostrzeżeniem dla wszystkich stworzeń ,że bunt przeciwko Bogu przynosi tylko śmierc i cierpienia.
|
Wt gru 01, 2009 13:48 |
|
 |
monika001
|
monika001 napisał(a): Kamyk napisał(a): (...)Bóg szatana nie wypuszcza, tylko pozwala mu działać - a pozwala bo nie ma innego wyboru. Dał wolną wolę zarówno ludziom, jak i aniołom, i nie może teraz się sprzeciwić samemu sobie Pozwala mu działać, ale wg mnie tylko w pewnych grnicach, które dopuszcza. Zdarzały się np. zemsty szatana na egzorcystach, ale słyszałam, że taka zemsta może zdarzyć się tylko wtedy, jeśli Bóg szatanowi zezwoli na nią, czyli innymi słowy ją dopuści. To wg mnie oznaczałoby, że jednak wolna wola szatana jest ograniczona, nie może on robić dokładnie tego, co by chciał.... A przecież wolna wola człowieka nie jest niczym ograniczona..... więc?  Zatrzymam sie jeszcze na chwilę nad tym zagadnieniem. Wydaje się bowiem, iż Bóg również był "kuszony" i to nie tylko na pustyni. Księga Hioba daje nam tego przykład: " I odpowiedział szatan Panu, i rzekł: czy darmo Hiob Boga się boi? Czy nie ogrodziłeś go ze wszystkich stron, razem z jego domem i wszystkim co ma naokoło?(..) Ale wyciągnij rękę Twoją i dotknij wszystkiego, co ma czy nie będzie wtedy w twarz przeklinał Ciebie? I powiedział Pan do szatana "Oto wszystko, co ma, jest w twojej mocy, na niego tylko nie wyciągaj ręki"i dalej: I rzekł Pan do szatana: "A czyś baczył na sługę mego Hioba(...) mąż to nienaganny i prawy, bojący się Boga i stroniący od złego. Trwa on w nienaganności swojej a tyś mnie poduszczył, abym go gubił bez przyczynyOdpowiedział szatan Panu(...) ale wyciągnij rękę Twoją i dotknij kości jego i ciała jego, czy nie będzie wtedy w twarz przeklinał Ciebie? I rzekł Pan do szatana: "Oto jest w twojej mocy, tylko zycie jego zachowaj". Odszedł szatan sprzed oblicza Pana i uderzył w Hioba wrzodem złośliwym od stopy aż do ciemienia(...)Bóg zatem sam był podpuszczany, za namową złego dopuścił na Hioba zło, ale nakazał jednocześnie szatanowi zachować życie Hioba, czyli pozwolił szatanowi działać tylko w pewnych granicach, a skoro tak znaczy to że ograniczył wolną wolę złego. Kamyk napisał(a): Wszystko może się dziać tylko i wyłącznie, jeśli Bóg to dopuści. Jeśli czasami Bóg powstrzymuje szatana przed wyjątkowo złym działaniem na szkodę człowieka, to pojawia się pytanie, dlaczego nie powstrzymał np. oprawców nazistowskich w KL Auschwitz... A jednak wolnej woli człowieka Bóg nie ogranicza. Pewnie właśnie dlatego nie powstrzymał i nazistów. Więc jak to jest z tą wolną wolą? Czym nasza ludzka różni się od tej danej duchom?
|
Wt gru 01, 2009 16:16 |
|
|
|