Łuska z karpia w portfelu, czy to grzech i pogaństwo?
Autor |
Wiadomość |
labcio
|
 Łuska z karpia w portfelu, czy to grzech i pogaństwo?
witam W wielu regionach Polski jest zwyczaj chowania łuski z karpia po wigilii w portfelu. Czy to grzech i pogaństwo?:)
pozdrawiam
Pt gru 23, 2011 12:46 |
|
|
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
 Re: Łuska z karpia w portfelu, czy to grzech i pogaństwo?
zwykły zabobon, ale chyba nie grzech
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
Pt gru 23, 2011 12:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zabobon jest złem, a więc może być grzechem.
|
Pt gru 30, 2011 11:28 |
|
|
|
 |
merkaba
|
łuska jest na pieniądze czyli wierzymy ze to łuska karpia zapewnia nam dostatek
to jest złamanie 1 przykazania
|
Pt gru 30, 2011 11:47 |
|
 |
iks_iks
|
Pogaństwo to zbyt wielkie słowo. Zdecydowanie bardziej zabobon, coś bliskiemu wierze w moc amuletów. I oczywiście jest to grzech. Komu ufasz? Jezusowi, czy łusce z karpia w portfelu?
|
Pt gru 30, 2011 14:07 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
a co z wkładaniem do nowego portfela grosika? ostatnio dostałam portfel z grosikiem w środku czy waszym zdaniem powinnam go wyjąć?
niektórzy wierzą, że czerwony kolor portfela przyciaga pieniądze, czy katolicy moga więc miec portfele w takim kolorze?
|
Pt gru 30, 2011 19:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Margaret_ka napisał(a): Czy katolicy moga więc miec portfele w takim kolorze? Mogą. Nie mogą jednak wierzyć w bzdury.
|
Pt gru 30, 2011 19:33 |
|
 |
Elbrus
|
Margaret_ka napisał(a): a co z wkładaniem do nowego portfela grosika? ostatnio dostałam portfel z grosikiem w środku czy waszym zdaniem powinnam go wyjąć?
Ja bym nie wyjmował - drobne czasem się przydają.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pt gru 30, 2011 19:41 |
|
 |
Selgrado
|
iks_iks napisał(a): Pogaństwo to zbyt wielkie słowo. Zdecydowanie bardziej zabobon, coś bliskiemu wierze w moc amuletów. I oczywiście jest to grzech. Zabobony wywodzą się z pogaństwa; były powszechnie stosowane przez pogan w wymiarze religijnym.
_________________ [KMI ...] ------------.
|
So gru 31, 2011 12:17 |
|
 |
iks_iks
|
Wydaje mi się jednak, że nazywanie pojedynczych zabobonów od razu pogaństwem jest lekkim wyolbrzymieniem.
|
So gru 31, 2011 14:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
wiele osób nie widzi sprzeczności między trzymaniem łuski z karpia w portfelu a byciu katolikiem. Moim zdaniem to nie jest pogaństwo. Zabobon na pewno, który jednak dla wielu osób przybrał już formę nawyku: np. łapanie się za guzik widząc kominiarza, chuchanie w znalezioną monetę na szczęście. Ludzie nie widzą w tym już nic złego.
|
So gru 31, 2011 15:18 |
|
 |
iks_iks
|
Ludzie tego nie wiedzą - nie znają swojej wiary. O ile takie rzeczy pomijamy, bo są niezauważalne w życiu, o tyle robi się to chorobliwe gdy ktoś nie przeprowadza się do domu, bo jest rok przestępny itp. (a takie przesądy też istnieją)
Przy okazji warto wspomnieć o tzw. nowoczesnych przesądach. Z moich obserwacji takim przesądem początku XXI wieku jest wiara w to, że "Komórki przyciągają pioruny podczas burzy". Jak dotąd dwukrotnie zasięgałem opinii osób z wykształceniem technicznym. W obu przypadkach uznano to za nieprawdę, a prof. zw. dr. hab. jednej z krakowskich uczelni nazwał to "skończoną głupotą".
|
N sty 01, 2012 13:43 |
|
 |
labcio
|
OCzywiście że komorki sciagają pioruny, pod warunkeim ze w tym czasie sie rozmawia przez komorke.
N sty 01, 2012 13:59 |
|
 |
iks_iks
|
Oczywiście, to nie ma na to żadnych dowodów. Znasz prawo fizyki, które by coś o tym mówiło? Jakieś znane osobistości świata nauki rozpowszechniają takie ostrzeżenia? Dlaczego pioruny nie uderzają masowo w stacje nadawcze telefonii komórkowych?
Ta teza jest mi obojętna. Usatysfakcjonuje mnie zarówno dowiedzenie, że komórki przyciągają pioruny, jak i stwierdzenie, że nie ma to ze sobą związku. Chcę tylko prawdy. Nauka jak dotąd nie potwierdza tej informacji, jeśli masz coś co mogłoby ją potwierdzać, to z chęcią się z tym zapoznam.
|
N sty 01, 2012 14:29 |
|
 |
labcio
|
A skad wiesz ze nie uderzają>? moze nie masowo, slyszaleś coś takiego jak priorunochron i uziemienie? Człowiek spaceurjacy z komorka nie ma priorunochrona.
Tak. Jak się okazuje używanie telefonu komórkowego podczas burzy zwiększa ryzyko porażenia piorunem. Chociaż ta kwestia to czyste prawa fizyki i chemii, to jednak nie wszyscy wiedzą w jak wielkim zagrożeniu się znajdują. Krople wody w chmurach zawierają ładunki elektryczne.
W chmurach kłębiastych deszczowych, w których tworzą się szczególnie pokaźne krople wody i sporych rozmiarów kryształki lodu, siła tych ładunków jest wyjątkowo duża. Powstają one na skutek ocierania się, zderzania i rozpadania kropel i kryształów. Prądy wznoszące przenoszą słupki lodowe naładowane dodatnio ku wierzchołkowi chmury, a prądy zstępujące i opady transportują ładunki ujemne ku jej podstawie.
Przyczyny takiego rozłożenia ładunków elektrycznych w chmurach, to znaczy ześrodkowania elektryczności o tym samym znaku w jednej części chmury, co powoduje powstawanie olbrzymich napięć pola elektrycznego atmosfery w chmurach oraz między chmurami i ziemią, ciągle nie są całkiem jasne. Rozmieszczenie ładunków w chmurze przyczynia się do powstania różnicy napięć między odmiennie naładowanymi jej częściami.
Ziemia reaguje na ujemny ładunek dolnej części chmury zepchnięciem elektronów z powierzchni gruntu i pozostawieniem przy powierzchni naładowanego dodatnio obszaru znajdującego się bezpośrednio pod chmurą Cumulonimbus. Ponieważ powietrze jest bardzo słabym przewodnikiem elektryczności, wyrównanie potencjałów odbywa się nie poprzez długotrwały przepływ ładunków, ale w postaci potężnej iskry zwanej błyskawicą lub piorunem (wtedy, gdy ładunek biegnie z chmury do ziemi).
Takie wyładowania elektryczne powtarzają się wielokrotnie. Towarzyszą im ogłuszające dźwięki, czyli grzmoty. Kiedy piorun zacznie się przemieszczać wzdłuż pola elektrycznego wytworzonego przez telefon komórkowy może dotrzeć bezpośrednio do naszego ucha i wniknąć w głąb ciała powodując zatrzymanie akcji serca i zawał. Oprócz telefonów ryzyko porażenia zwiększają również metalowe kolczyki, pierścionki i monety.
N sty 01, 2012 14:39 |
|
|
|