Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N paź 05, 2025 10:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Prawda VS Kłamstwo 
Autor Wiadomość

Post Prawda VS Kłamstwo
Czym się jedno różni od drugiego?
Co jest prawdą w naszym "pięknym", zakłamanym świecie?
Czy tylko kłamstwo nas otacza? Może to nie prawda... Może istnieje jedynie prawda, a my sami wymyślamy sobie coś takiego jak kłamstwo...

Czy rzeczywistośc, ktora nas otacza jest prawda? a moze to klamstwo?
moze jedynie iluzja...

N lip 08, 2012 14:34
Zobacz profil WWW

Post Re: Prawda VS Kłamstwo
Jezus Chrystus jest prawdą.

N lip 08, 2012 17:43
Login2 napisał(a):
Jezus Chrystus jest prawdą.

OK Jezus jest prawdą.
A kto jest najprawdziwszą prawdą? :D

N lip 08, 2012 23:25

O, właśnie. Czy ktoś z Katolików, bieglejszy w doktrynie, mógłby tu opowiedzieć, co właściwie znaczy to sformułowanie? Jezus jest zmieną w równaniu, która równa się tożsamościowo jeden (J == 1)? Przecież nie.

Bo gdyby chodziło Mu tylko o to, że nie okłamuje ludzi, powiedziałby po prostu: ja głoszę prawdę, drogę i życie (a inni "mesjasze" mogą się cmoknąć).

Czy to ma jakiś związek z Eucharystią?

Orkiestra!

N lip 08, 2012 23:43
Cytuj:
Czy ktoś z Katolików, bieglejszy w doktrynie, mógłby tu opowiedzieć, co właściwie znaczy to sformułowanie?

nie jestem 'katoliczka bieglejsza w doktrynie' ale jestem osoba wierząca, ze Jezus Chrystus jest prawda, i z tej perspektywy odpowiem.
Jest On prawda, po jest odpowiedzią na wszystkie egzystencjalne pytania na temat świata i życia.
Co znaczy, ze jest odpowiedzią?
Znaczy to tyle, ze jak pytam:
- dlaczego istnieje?
- dlaczego cierpię?
- dlaczego tyle zła na świecie?
- co to jest świat?
- kto i dlaczego go stworzył?
- dlaczego umrę?
- co będzie dalej?
- co mam robić w życiu, żeby miało sens?
to życie, śmierć i nauka Jezusa Chrystusa sa odpowiedzią na te pytania,
tylko trzeba zadać sobie trud aby się z nimi zapoznać.
Jezus został wysłany przez Boga Ojca - stwórce wszechświata, aby ludzie poznali prawdę.

szatan, jest nieposłuszny Bogu i nie podoba mu się boży plan zbawienia,
od zawsze nienawidził ludzi i nie jest zainteresowany tym aby znali prawdę.
dlatego kłamie...kłamie na temat życia, na temat śmierci, na temat Boga, a przede wszystkim na temat Jezusa, bo to właśnie przez Niego został pokonany...ale niektórzy ludzie, idą za szatanem i rozsiewają jego kłamstwa po świecie.
czemu zło tak często triumfuje w tym krótkim życiu i w tej krótkiej historii świata, który stosunkowo szybko się kończy? - bo pójście droga zła jest łatwiejsze..i czasem przynosi szybki zysk. to tak jakby zestawić uczciwa prace z szybkim i nieuczciwym zyskiem.

jednak Jezus Chrystus już zwyciężył, a rola chrześcijan na ziemi jest przekazanie tej dobrej nowiny światu.

Pn lip 09, 2012 0:12

KKK 2465 Stary Testament zaświadcza, że Bóg jest źródłem wszelkiej prawdy. Jego słowo jest prawdą (Por. Prz 8, 7; 2 Sm 7, 28). Jego prawo jest prawdą (Por. Ps 119, 142). "Jego wierność)). (trwa) z pokolenia na pokolenie" (Ps 119, 90) (Por. Łk 1, 50). ponieważ Bóg jest "prawdomówny" (Rz 3, 4), członkowie Jego Ludu są wezwani do życia w prawdzie (Por. Ps 119, 30).

KKK 2466 W Jezusie Chrystusie Boża prawda objawiła się w pełni.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn lip 09, 2012 14:56
Johnny99 napisał(a):
KKK 2466 W Jezusie Chrystusie Boża prawda objawiła się w pełni.

Powinno być:
KKK 2466 WIERZYMY, że w Jezusie Chrystusie Boża prawda objawiła się w pełni.

I tylko wierzyc zostaje

Pn lip 09, 2012 16:01
to niesamowite jak ludzie potrzebuje 'wiedzieć'..
cały czas na nowo ma miejsce to samo kuszenie, co na początku.
'dowiedzcie się! sssssss'....

a ludzie powinni ufać Bogu. wierzyć.

Wt lip 10, 2012 1:03

Dlaczego?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt lip 10, 2012 7:36

achad napisał(a):
Powinno być:
KKK 2466 WIERZYMY, że w Jezusie Chrystusie Boża prawda objawiła się w pełni.

A to nie jest oczywiste?

JedenPost napisał(a):
Dlaczego?

Bo wiedzę można tylko przyjąć do wiadomości. Wiara pozostawia pole do osobistej decyzji - można uwierzyć albo nie uwierzyć.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt lip 10, 2012 7:45

No właśnie wydaje mi się, że nie. Jeśli nie mówimy o oszukiwaniu siebie, to nie da się zdecydować o uwierzeniu w cokolwiek - albo się wierzy, albo nie, albo coś nas przekonuje, albo nie. Jeżeli nie wierzę - to jak mogę, bez poznania dodatkowych informacji, uwierzyć? Co miałoby mnie skłonić do aktu woli ku uwierzeniu w coś, bo przecież nie wiara, której względem tego czegoś nie mam?

We mnie Bóg Biblii nie wzbudza zaufania, a skoro nie wzbudza, to jak i dlaczego ufać? Jak ma zachwycać, kiedy nie zachwyca ;) ?

Wt lip 10, 2012 8:07

Prawdopodobnie, jak wielu ateistów, tak mocno odszedłeś (w swojej świadomości) od wiary (a właściwie: wiary w wiarę), że przestałeś ją odróżniać od wiedzy. To częste u was mniemanie - mianowicie, że jedyna różnica między wiarą a wiedzą jest taka, że wiedza to wiedza dobrze uargumentowana, a wiara to też wiedza, tyle, że słabo (albo wręcz w ogóle) uargumentowana. Stąd też często piszecie o "ślepej wierze" w sensie definicyjnym, tj. tak, jakby wiara była ślepa z definicji. W związku z tym w obydwu przypadkach, rzecz jasna, nie pozostawiacie miejsca na decyzję - zarówno wiarę, jak i wiedzę, dla was się "przyjmuje do wiadomości", tyle, że ponieważ wiara jest wiedzą słabo (albo w ogóle) podbudowaną, przyjęcie jej jest błędem, czymś złym, wynika ze ślepoty, z nieznajomości tej "dobrej" wiedzy, z indoktrynacji w dzieciństwie itp. Głębszym źródłem tego problemu jest, moim zdaniem, wasz problem z wolnością, a ściślej z wolną wolą. Być może jest to w ogóle jeden z podstawowych czynników determinujących (nomen omen) napięcie między ateizmem a wiarą. To nie przypadek, że tak duży procent ateistów, obok istnienia Boga, szybko zaczyna kwestionować także istnienie wolnej woli. Moim zdaniem, zagadnienie związku stosunku do wolnej woli z ateizmem mogłoby stać się ciekawym kluczem dla badań nad tym zjawiskiem (ateizmu).

(zaraz mi się tu znowu dostanie za grzebanie w waszych głowach)

Wt lip 10, 2012 8:16

Prawda jest tak bolesna że lepiej nie wiedzieć bo osoby słabsze by załamała. Zamiast tego mamy do wyboru milion tłumaczeń. Nie oceniam. To po prostu fakt.

Wt lip 10, 2012 8:28

Johnny99 napisał(a):
Prawdopodobnie, jak wielu ateistów

Bym się tak zdecydowanie nie określił :)

Johnny99 napisał(a):
To częste u was mniemanie - mianowicie, że jedyna różnica między wiarą a wiedzą jest taka, że wiedza to wiedza dobrze uargumentowana, a wiara to też wiedza, tyle, że słabo (albo wręcz w ogóle) uargumentowana.

Zupełnie nie o to mi chodziło. Właśnie dlatego, że wiara jest czymś jakościowo innym niż wiedza, nie jest sprawą decyzji. Kocham kogoś - ale czy o tym zdecydowałem? Nie, zdecydowałem jedynie o tym, by podążać za tym uczuciem, by o nie dbać, podjąłem setki związanych z nim decyzji ale sam fakt był w dużym stopniu niezależny ode mnie, choć mogę się zastanawiać w jakim stopniu moje wcześniejsze wybory przywiodły mnie do miejsca, gdzie ta miłość się pojawiła. Coś mi się wydaje, że z wiarą - o której sami przecież twierdzicie, że jest łaską, cokolwiek to znaczy - jest pod wieloma względami podobnie.

Johnny99 napisał(a):
Głębszym źródłem tego problemu jest, moim zdaniem, wasz problem z wolnością, a ściślej z wolną wolą.

Osobiście wierzę w wolną wolę, niemniej czegoś takiego jak zaufanie moim zdaniem w sensie stricto i bezpośrednio się nie wybiera, choć rzecz jasna poprzez decyzje i zaangażowanie woli można się do niego zbliżać.

Wt lip 10, 2012 8:44
Hasesis napisał(a):
Czym się jedno różni od drugiego?
Co jest prawdą w naszym "pięknym", zakłamanym świecie?
Czy tylko kłamstwo nas otacza? Może to nie prawda... Może istnieje jedynie prawda, a my sami wymyślamy sobie coś takiego jak kłamstwo...

Czy rzeczywistośc, ktora nas otacza jest prawda? a moze to klamstwo?
moze jedynie iluzja...

Lew Tołstoj zdefiniował różnicę między prawdą a kłamstwem - Niezawodną oznaką prawdy jest prostota i jasność. Kłamstwo zawsze bywa skomplikowane, wymyślne i wielosłowne.

Wt lip 10, 2012 8:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona