Autor |
Wiadomość |
Hasesis
|
 Prawda VS Kłamstwo
Czym się jedno różni od drugiego? Co jest prawdą w naszym "pięknym", zakłamanym świecie? Czy tylko kłamstwo nas otacza? Może to nie prawda... Może istnieje jedynie prawda, a my sami wymyślamy sobie coś takiego jak kłamstwo...
Czy rzeczywistośc, ktora nas otacza jest prawda? a moze to klamstwo? moze jedynie iluzja...
N lip 08, 2012 14:34 |
|
|
|
 |
Login2
|
 Re: Prawda VS Kłamstwo
Jezus Chrystus jest prawdą.
|
N lip 08, 2012 17:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Login2 napisał(a): Jezus Chrystus jest prawdą. OK Jezus jest prawdą. A kto jest najprawdziwszą prawdą? 
|
N lip 08, 2012 23:25 |
|
|
|
 |
Lurker
|
O, właśnie. Czy ktoś z Katolików, bieglejszy w doktrynie, mógłby tu opowiedzieć, co właściwie znaczy to sformułowanie? Jezus jest zmieną w równaniu, która równa się tożsamościowo jeden (J == 1)? Przecież nie.
Bo gdyby chodziło Mu tylko o to, że nie okłamuje ludzi, powiedziałby po prostu: ja głoszę prawdę, drogę i życie (a inni "mesjasze" mogą się cmoknąć).
Czy to ma jakiś związek z Eucharystią?
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
N lip 08, 2012 23:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Czy ktoś z Katolików, bieglejszy w doktrynie, mógłby tu opowiedzieć, co właściwie znaczy to sformułowanie? nie jestem 'katoliczka bieglejsza w doktrynie' ale jestem osoba wierząca, ze Jezus Chrystus jest prawda, i z tej perspektywy odpowiem. Jest On prawda, po jest odpowiedzią na wszystkie egzystencjalne pytania na temat świata i życia. Co znaczy, ze jest odpowiedzią? Znaczy to tyle, ze jak pytam: - dlaczego istnieje? - dlaczego cierpię? - dlaczego tyle zła na świecie? - co to jest świat? - kto i dlaczego go stworzył? - dlaczego umrę? - co będzie dalej? - co mam robić w życiu, żeby miało sens? to życie, śmierć i nauka Jezusa Chrystusa sa odpowiedzią na te pytania, tylko trzeba zadać sobie trud aby się z nimi zapoznać. Jezus został wysłany przez Boga Ojca - stwórce wszechświata, aby ludzie poznali prawdę. szatan, jest nieposłuszny Bogu i nie podoba mu się boży plan zbawienia, od zawsze nienawidził ludzi i nie jest zainteresowany tym aby znali prawdę. dlatego kłamie...kłamie na temat życia, na temat śmierci, na temat Boga, a przede wszystkim na temat Jezusa, bo to właśnie przez Niego został pokonany...ale niektórzy ludzie, idą za szatanem i rozsiewają jego kłamstwa po świecie. czemu zło tak często triumfuje w tym krótkim życiu i w tej krótkiej historii świata, który stosunkowo szybko się kończy? - bo pójście droga zła jest łatwiejsze..i czasem przynosi szybki zysk. to tak jakby zestawić uczciwa prace z szybkim i nieuczciwym zyskiem. jednak Jezus Chrystus już zwyciężył, a rola chrześcijan na ziemi jest przekazanie tej dobrej nowiny światu.
|
Pn lip 09, 2012 0:12 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
KKK 2465 Stary Testament zaświadcza, że Bóg jest źródłem wszelkiej prawdy. Jego słowo jest prawdą (Por. Prz 8, 7; 2 Sm 7, 28). Jego prawo jest prawdą (Por. Ps 119, 142). "Jego wierność)). (trwa) z pokolenia na pokolenie" (Ps 119, 90) (Por. Łk 1, 50). ponieważ Bóg jest "prawdomówny" (Rz 3, 4), członkowie Jego Ludu są wezwani do życia w prawdzie (Por. Ps 119, 30).
KKK 2466 W Jezusie Chrystusie Boża prawda objawiła się w pełni.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn lip 09, 2012 14:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): KKK 2466 W Jezusie Chrystusie Boża prawda objawiła się w pełni. Powinno być: KKK 2466 WIERZYMY, że w Jezusie Chrystusie Boża prawda objawiła się w pełni. I tylko wierzyc zostaje
|
Pn lip 09, 2012 16:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
to niesamowite jak ludzie potrzebuje 'wiedzieć'.. cały czas na nowo ma miejsce to samo kuszenie, co na początku. 'dowiedzcie się! sssssss'....
a ludzie powinni ufać Bogu. wierzyć.
|
Wt lip 10, 2012 1:03 |
|
 |
JedenPost
|
Dlaczego?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt lip 10, 2012 7:36 |
|
 |
Johnny99
|
achad napisał(a): Powinno być: KKK 2466 WIERZYMY, że w Jezusie Chrystusie Boża prawda objawiła się w pełni. A to nie jest oczywiste? JedenPost napisał(a): Dlaczego? Bo wiedzę można tylko przyjąć do wiadomości. Wiara pozostawia pole do osobistej decyzji - można uwierzyć albo nie uwierzyć.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt lip 10, 2012 7:45 |
|
 |
JedenPost
|
No właśnie wydaje mi się, że nie. Jeśli nie mówimy o oszukiwaniu siebie, to nie da się zdecydować o uwierzeniu w cokolwiek - albo się wierzy, albo nie, albo coś nas przekonuje, albo nie. Jeżeli nie wierzę - to jak mogę, bez poznania dodatkowych informacji, uwierzyć? Co miałoby mnie skłonić do aktu woli ku uwierzeniu w coś, bo przecież nie wiara, której względem tego czegoś nie mam? We mnie Bóg Biblii nie wzbudza zaufania, a skoro nie wzbudza, to jak i dlaczego ufać? Jak ma zachwycać, kiedy nie zachwyca  ?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt lip 10, 2012 8:07 |
|
 |
Johnny99
|
Prawdopodobnie, jak wielu ateistów, tak mocno odszedłeś (w swojej świadomości) od wiary (a właściwie: wiary w wiarę), że przestałeś ją odróżniać od wiedzy. To częste u was mniemanie - mianowicie, że jedyna różnica między wiarą a wiedzą jest taka, że wiedza to wiedza dobrze uargumentowana, a wiara to też wiedza, tyle, że słabo (albo wręcz w ogóle) uargumentowana. Stąd też często piszecie o "ślepej wierze" w sensie definicyjnym, tj. tak, jakby wiara była ślepa z definicji. W związku z tym w obydwu przypadkach, rzecz jasna, nie pozostawiacie miejsca na decyzję - zarówno wiarę, jak i wiedzę, dla was się "przyjmuje do wiadomości", tyle, że ponieważ wiara jest wiedzą słabo (albo w ogóle) podbudowaną, przyjęcie jej jest błędem, czymś złym, wynika ze ślepoty, z nieznajomości tej "dobrej" wiedzy, z indoktrynacji w dzieciństwie itp. Głębszym źródłem tego problemu jest, moim zdaniem, wasz problem z wolnością, a ściślej z wolną wolą. Być może jest to w ogóle jeden z podstawowych czynników determinujących (nomen omen) napięcie między ateizmem a wiarą. To nie przypadek, że tak duży procent ateistów, obok istnienia Boga, szybko zaczyna kwestionować także istnienie wolnej woli. Moim zdaniem, zagadnienie związku stosunku do wolnej woli z ateizmem mogłoby stać się ciekawym kluczem dla badań nad tym zjawiskiem (ateizmu).
(zaraz mi się tu znowu dostanie za grzebanie w waszych głowach)
|
Wt lip 10, 2012 8:16 |
|
 |
CzlowiekBezoCZU
|
Prawda jest tak bolesna że lepiej nie wiedzieć bo osoby słabsze by załamała. Zamiast tego mamy do wyboru milion tłumaczeń. Nie oceniam. To po prostu fakt.
|
Wt lip 10, 2012 8:28 |
|
 |
JedenPost
|
Johnny99 napisał(a): Prawdopodobnie, jak wielu ateistów Bym się tak zdecydowanie nie określił  Johnny99 napisał(a): To częste u was mniemanie - mianowicie, że jedyna różnica między wiarą a wiedzą jest taka, że wiedza to wiedza dobrze uargumentowana, a wiara to też wiedza, tyle, że słabo (albo wręcz w ogóle) uargumentowana. Zupełnie nie o to mi chodziło. Właśnie dlatego, że wiara jest czymś jakościowo innym niż wiedza, nie jest sprawą decyzji. Kocham kogoś - ale czy o tym zdecydowałem? Nie, zdecydowałem jedynie o tym, by podążać za tym uczuciem, by o nie dbać, podjąłem setki związanych z nim decyzji ale sam fakt był w dużym stopniu niezależny ode mnie, choć mogę się zastanawiać w jakim stopniu moje wcześniejsze wybory przywiodły mnie do miejsca, gdzie ta miłość się pojawiła. Coś mi się wydaje, że z wiarą - o której sami przecież twierdzicie, że jest łaską, cokolwiek to znaczy - jest pod wieloma względami podobnie. Johnny99 napisał(a): Głębszym źródłem tego problemu jest, moim zdaniem, wasz problem z wolnością, a ściślej z wolną wolą. Osobiście wierzę w wolną wolę, niemniej czegoś takiego jak zaufanie moim zdaniem w sensie stricto i bezpośrednio się nie wybiera, choć rzecz jasna poprzez decyzje i zaangażowanie woli można się do niego zbliżać.
|
Wt lip 10, 2012 8:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hasesis napisał(a): Czym się jedno różni od drugiego? Co jest prawdą w naszym "pięknym", zakłamanym świecie? Czy tylko kłamstwo nas otacza? Może to nie prawda... Może istnieje jedynie prawda, a my sami wymyślamy sobie coś takiego jak kłamstwo...
Czy rzeczywistośc, ktora nas otacza jest prawda? a moze to klamstwo? moze jedynie iluzja... Lew Tołstoj zdefiniował różnicę między prawdą a kłamstwem - Niezawodną oznaką prawdy jest prostota i jasność. Kłamstwo zawsze bywa skomplikowane, wymyślne i wielosłowne.
|
Wt lip 10, 2012 8:53 |
|
|
|