Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 2:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Czy wolno płacić podatki? 
Autor Wiadomość

Post Czy wolno płacić podatki?
W ewangelii jest przedstawiona scena, w której Jezus wystawiony na próbę przez faryzeuszy o to czy należy płacić podatki odpowiada: "Oddajcie Bogu co boskie, a Cezarowi co cesarskie".
Ten cytat często jest przytaczany przez niewierzących bądź nie w pełni wierzących w celu "zamknięcia ust" wierzącym: "Skoro macie oddać pieniądze oddajcie je nam, a my będziemy wiedzieć co z nimi robić"...

A ja zadaję pytanie:

Czy w świetle marnotrawienia pieniędzy (a właściwie pracy, której są tylko one miernikiem), a co więcej przeznaczania ich na cele sprzeczne z nauką Chrystusa: wspieranie aborcji, eutanazji, promocji dewiacji seksualnych itp. Ja jako chrześcijanin nie popełniam grzechu płacąc podatki?!!!

Przedstawię to na przykładzie:
Kiedyś kupowałem Gazetę Wyborczą, głównie ze względu na ogłoszenia o pracę - i jako zarządzający firmą zamieszczałem też tam ogłoszenia. Gazeta ta jednak rażąco sprzeciwia się nauce chrześcijańskiej, więc przestałem ją kupować i promować. Przestałem tam zamieszczać ogłoszenia, bo za pieniądze, które przeznaczałem na ich zakup opłacano kłamstwa w postaci wynagrodzeń za artykuły.

To mi wolno zrobić, bo przecież nikt mnie nie zmusza, bym kupował taką a nie inną gazetę.

Podatki jednak płacić muszę, gdyż zmusza mnie do tego prawo, ale i poczucie wspólnoty i tego, że z podatków pośrednio korzystam.

Zastanawiam się jednak nad rozwiązaniem: zamiast płacić podatki dać na tacę!:

1. Według mojego zdania jak i wstępnej analizy ogólnie dostępnych informacji ekonomicznych: Rocznik Statystyczny, sprawozdania z rozliczeń OPP itp. Pańtwo charakterysuje się dużo mniejszą wydajnością.
2. Nie wspieram głoszenia sprzecznych z nauką Kościoła poglądów - przypadki grzechów ludzi Kościoła nie nazywa się tu normą, ale jak jest naprawdę: grzechami.
3. Darowizna moja pozostaje "w ukryciu" co też jest zapisane w Piśmie...

Śr wrz 29, 2010 10:03
Post Re: Czy wolno płacić podatki?
Ja rozumiem wypowiedz Jezusa inaczej.
Powiedzial to w konkretnej sytuacji, ze sie tak wyraze, geopolitycznej: Zydzi byli narodem w niewoli, podatki byly narzucone przez najezdzce. Rzymianie, zeby sfinansowac podboje, rozwoj infrastruktury itp potrzebowali mnostwo pieniedzy i w efekcie opodatkowywali wszystko do tego stopnie, ze niszczyli gospodarke krajow podbitych. A celnicy, jako stopien posredni, tez musieli zarobic.

I w tej sytuacji, Jezus ani nie nawoluje do walki zbrojnej przeciw najezdzcy, ani do biernego oporu w postaci unikania podatkow: On rozdziela sprawy Boze, od spraw tego swiata. W tym swiecie panuje okreslony porzadek, ktoremy nalezy sie podporzadkowac, ale nie oznacza to, ze wolno nam zapomniec o tym, co nalezne jest Bogu, obojetnie jak wyglada aktualny porzadek polityczny.

Dzis sytuacja nasza jest jednak nieporownywalnie lepsza: otoz zyjemy w demokracji. To nie narzucony najezdzca decyduje o podatkach, ale my sami, wybierajac naszych przedstwicieli.
Jezeli Jezus sam placil podatki najezdzcom i nie nawolywal do uchylania sie od obowiazkow, tym bardziej nie mamy zadnej podstawy przypuszczac, ze w sytuacji, kiedy to posrednio my ustalamy nasze podatki dla wspolnoty, mielibysmy Jego przyzwolenie na uchylanie sie od obowiazkow.

Śr wrz 29, 2010 10:15

Adamek napisał(a):
Czy w świetle marnotrawienia pieniędzy (a właściwie pracy, której są tylko one miernikiem), a co więcej przeznaczania ich na cele sprzeczne z nauką Chrystusa: wspieranie aborcji, eutanazji, promocji dewiacji seksualnych itp. Ja jako chrześcijanin nie popełniam grzechu płacąc podatki?!!!
Mógłbyś popełnić grzech, gdybyś nie płacił podatków (nie kradnij).
Jezus mówił, żeby oddać cezarowi to, co należy do cezara,
a przecież cezar organizował takie przedsięwzięcia jak igrzyska - czyżby Jezus popierał walki gladiatorów?

Każdy niech będzie poddany władzom, sprawującym rządy nad innymi.
Nie ma bowiem władzy, która by nie pochodziła od Boga, a te, które są, zostały ustanowione przez Boga.
Kto więc przeciwstawia się władzy - przeciwstawia się porządkowi Bożemu.
Ci zaś, którzy się przeciwstawili, ściągną na siebie wyrok potępienia.

(Rzymian 13:1-2)

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr wrz 29, 2010 11:13

Skoro muszę się podporządkować władzy... bo pochodzi od Boga, a nie mogę wspierać tego co robi władza, mam do wyboru:
1. Zaniechać zarabiania - przejść na "bezrobocie" lub żebrać;
2. Wyjechać do innego Państwa, gdzie system podatkowy nie wspiera finansowo grzechów (przynajmniej oficjalnie).

PS: Słyszałem, że jakieś Państwo a Ameryce Południowej chce Chrystusa oficjalnie ogłosić swoim Panem... może to jest wyjście? Już nawet Rosja w swoim stanowisku jest bardziej otwarta na chrześcijaństwo, niż Polska: krytyka wyroku w sprawie krzyży we Włoszech.

Śr wrz 29, 2010 11:28

Elbrus napisał(a):
Mógłbyś popełnić grzech, gdybyś nie płacił podatków (nie kradnij).

Ale ja chcę wszystko sumiennie policzyć, tylko dać to na tacę...

Śr wrz 29, 2010 11:30

Adamek napisał(a):
2. Wyjechać do innego Państwa, gdzie system podatkowy nie wspiera finansowo grzechów (przynajmniej oficjalnie).
Można nawet zrzec się obywatelstwa polskiego (co szumnie zapowiadał pan Wojciech).
Nie trzeba nigdzie wyjeżdżać (przykłady - Palikot i Cejrowski, chociaż nie jestem pewien tego pierwszego).
Adamek napisał(a):
PS: Słyszałem, że jakieś Państwo a Ameryce Południowej chce Chrystusa oficjalnie ogłosić swoim Panem...
Czy to jest to samo państwo, w którym nastolatkowie dilują narkotykami i bronią?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr wrz 29, 2010 11:48

Elbrus napisał(a):
Adamek napisał(a):
Czy to jest to samo państwo, w którym nastolatkowie dilują narkotykami i bronią?

A bo ja wiem? Ja nie zamierzam tym dilować, być może z narażeniem życia - ale podobno męczennicy idą szybko do nieba... ;-)
... w każdym bądź razie nie powinienem tam mieć w/w rozterki?

Chmmm, to może Rosja?!?

albo żebranie...

Śr wrz 29, 2010 12:01
Elbrus napisał(a):
]Czy w świetle marnotrawienia pieniędzy (a właściwie pracy, której są tylko one miernikiem), a co więcej przeznaczania ich na cele sprzeczne z nauką Chrystusa: wspieranie aborcji, eutanazji, promocji dewiacji seksualnych itp. Ja jako chrześcijanin nie popełniam grzechu płacąc podatki?!!!

Jako chrześcijanin unikający grzechu winieneś zaniechać płacić podatki....ale także zrezygnować z możliwości nauki, ochrony służb porządkowych, zaprzestać korzystania ze wszystkich urzędów i instytucji samorządowych.

Śr wrz 29, 2010 12:07

Alus napisał(a):
Elbrus napisał(a):
Jako chrześcijanin unikający grzechu winieneś zaniechać płacić podatki....ale także zrezygnować z możliwości nauki, ochrony służb porządkowych, zaprzestać korzystania ze wszystkich urzędów i instytucji samorządowych.

... czyli jednak żebrać... a talenty?

Śr wrz 29, 2010 12:16
Cytuj:
... a talenty?

Zakopać, albo samouk..... bez świadectw, dyplomów, bez dowodu tożsamosci, paszportu....

Śr wrz 29, 2010 12:27
W sumie można nie płacić podatków, czemu nie. Najwyżej skasują z odsetkami jak złapią, albo odsiedzieć można i ofiarować jako pokutę.

Żeby jednak pozostać sprawiedliwym, to samo dawanie na tacę nie wystarczy. Powinieneś jeszcze odśnieżać część ulicy przy której mieszkasz zimą, a jesienią sprzątać liście na osiedlu. Dołożyć swoją część do remontów dróg. Trzeba by wyliczyć jaki odsetek pensji będziesz płacił każdemu nauczycielowi Twojego dziecka (bo dziecko sąsiadów to już wtedy nie Twój problem), każdej pani na poczcie (poczta jest tylko częściowo sprywatyzowana, o ile wiem). Należałoby też uiścić odpowiednią opłatę za każdą wizytę u lekarza (zakładając że ZUS też nie ma sensu płacić?). No i na komisariacie przydałoby się sponsorować funkcjonariusza. A, i nie zapomnieć opłacić każdego urzędnika pracującego w tzw sferze budżetowej, z którego usług zdarzy Ci się korzystać.

To wszystko? Na pewno zapomniałem o mnóstwie rzeczy finansowanych z naszych podatków. A, i jeszcze dobrze byłoby przestawić się na własną produkcję żywności i odzieży a z udogodnień technicznych typu komputer i komórka lepiej w ogóle zrezygnować. O samochodzie nie wspominając. To wprawdzie prywatne firmy, ale przecież kupując cokolwiek i tak płacisz VAT, zatem zasilasz to okropne państwo które robi Ci na złość... :D

Śr wrz 29, 2010 13:11
Adamek, a ty przeczytales, co ja napisalam? O sytuacji spoleczno-politycznej w jakiej Jezus sam placil podatki i zalecal to robic?

I uwazasz, ze teraz, w demokratycznym kraju, w ktorym ty osobiscie jestes odpowiedzialny za rzad, ktory toba rzadzi i Parlament, ktory ustala min prawa i podatki, masz trudniejsza sytuacje moralna, niz za czasow Jezusa???

Śr wrz 29, 2010 13:16

liam:
Chyba nie czytasz ze zrozumieniem lub ja piszę bezkomunikacyjnie:
nie jestem zwolennikiem anarchii i liberalizmu... choć jeśli chodzi o gospodarkę, to chyba byłbym Ci w stanie udowodnić na gruncie ekonomii zasadność liberalizmu gospodarczego - pieniądze wydawane tak jak to opisałeś: przeze mnie na rzeczy które są potrzebne mojemu otoczeniu będą efektywniej wykorzystane jeśli to ja będę decydował gdzie one zostaną wydane, a nie urzędnik...
... odsyłam do bogatej literatury z cyklu "Małe jest piękne" począwszy od autorów japońskich poprzez niemieckich a na rodzimych kończąc...
ja mam dylemat: daję pieniądze na promocję grzechu!!! - czytaj współfinansuję tą patologię - czytaj dalej grzeszę, bo mam tego świadomość...

Kamala:
tu jest właśnie pies pogrzebany... żydzi byli zmuszeni podbici, niewolni - nie mieli winy w tym, że ich ktoś łupił. W Polsce zaczynamy mieć "demokrację" która każe płacić na grzech, nie pozwala wyrażać swego zdania: np.: wyrok w sprawie Gościa Niedzielnego... i niby ja jestem jeszcze tego autorem: w końcu wybierałem taki rząd... czy chrześcijanin ma krakać tak jak wrony wokół??

PS: Ja się nie łudzę, że żyję w demokracji... dla mnie to reżim kiełbasiany: kto da więcej kiełbasy ten rządzi...

Śr wrz 29, 2010 15:31
Adamek napisał(a):
pieniądze wydawane tak jak to opisałeś: przeze mnie na rzeczy które są potrzebne mojemu otoczeniu będą efektywniej wykorzystane jeśli to ja będę decydował gdzie one zostaną wydane, a nie urzędnik...

Ależ owszem. Pomijając absurdalność rzeczonego opisu, bo najwyraźniej moja ironia Ci umknęła, będą zdecydowanie efektywniej wykorzystane: dla Twojej korzyści. W zależności od poziomu Twojego egoizmu (którego nie znam) może jeszcze dla kilku czy kilkunastu biedniejszych osób, które zdecydowałbyś się wspomóc. Pecha w tym systemie miałaby za to pani Stenia, która mieszka dwie przecznice dalej, nie jest w stanie utrzymać się z renty, a zapomogi państwo jej nie da, skoro podatki znikną a wszyscy będą tak właśnie super efektywnie wydawać pieniądze. Niestety, Ty już jej nie pomożesz skoroś jej na oczy nie widział.

I to by było na tyle, jeśli chodzi nie o ekonomię i efektywność, ale chrześcijaństwo, bezgrzeszność i te wszystkie tam. ;)

Śr wrz 29, 2010 15:46
Adamek, obudz sie! Zyjesz w demokracji. Nie masz zadnej wymowki na to ze rzady nie taki, politycy zli, a parlament zle prawa ustala. To ty jestes podmiotem i ty mozesz zostac politykiem, wejsc do parlamentu i ustalac prawa, ktore tobie sie podobaja. A jak zbierzesz wiecej tobie podobnych, to mozecie zalozyc partie o programie, ktory wam sie podoba, wygrac wybory i rzadzic.

A jezeli jestes w mniejszosci, to... pomysl o zniewolonych Zydach, bez mozliwosci wyboru - tzn wybor byl - zbrojne powstanie, badz to, co ty chcesz robic - nieplacenie podatkow i jakos Jezus ani jednego, ani drugiego nie pochwalal.
Czyli nie masz zadnej podstawy do tego, zeby zaslaniac sie "moralnoscia" i "grzechem", jezeli przestanisz placic podatki panstwowe. Po prostu bedzie to tylko i wylacznie twoj egoizm, niechrzescijanski brak solidarnosci z innym czlonkami spoleczenstwa, i lenistwo, ktore sprawia, ze zamiast zakasac rekawy i probowac zmieniac to, co ci sie nie podoba, wybierasz "emigracje wewnetrzna" i narzekanie.

Śr wrz 29, 2010 16:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona