Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 15:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Niezłomni w obliczu przesladowań (wywiad TV Zielona Góra) 
Autor Wiadomość

Post Niezłomni w obliczu przesladowań (wywiad TV Zielona Góra)

Wywiad z udziałem przedstawicieli Towarzystwa Strażnica i profesora historii po emisji filmu 'Niezłomni w obliczu prześladowań' w zielonogórskiej TV lokalnej

http://www.youtube.com/watch?v=ErJEkkWg ... e=youtu.be

Wt mar 05, 2013 1:31

Post Re: Niezłomni w obliczu przesladowań (wywiad TV Zielona Góra
bioslawek napisał(a):

Oczywiscie,nie można podważyc niezłomnosci ŚJ w obliczu przesladowań.To fakt.
Z tym że również trzeba pamiętać o tym,że ta "niezłomność"dotyczyła zasad które ustaliło Towarzystwo Straznica,a nie jak twierdzą ci Panowie ŚJ,przykazań Bożych.

W postawie ŚJ zresztą jak w kazdej grupie fundamentalistów mozna dostrzec objawy paranoi.

Jak pisze amerykański historyk Richard Landes:
"Każdy człowiek i każda grupa ludzi przeświadczonych,że odegrają tak kluczową rolę w ostatecznej rozgrywce,musi zakładac,że wszechobecne siły zła będą ich prześladować w sposób szczególny".
Świadkowie Jehowy pasują idealnie do tego opisu.

Wt mar 05, 2013 8:31

Hosi napisał(a):
bioslawek napisał(a):

Oczywiscie,nie można podważyc niezłomnosci ŚJ w obliczu przesladowań.

Nazistowskich? Wtedy, kiedy miliony katolików zabijało miliony katolików, a miliony protestantów mordowało miliony protestanckich braci? Masz rację i wspomnij na słowa Jezusa "po owocach poznacie ich [moich prawdziwych naśladowców]". A najważniejszym z tych owoców miało być miłowanie braci w wierze, aż do oddania życia za nich włącznie. Jeżeli twierdzisz, że Świadkowie Jehowy cierpią na taką "paranoję", to wydajesz im wielkie, pozytywne świadectwo!

Wt mar 05, 2013 10:17

Biosławek
I ty masz czelność mówić o owocach?
A kto pozwala ginąć dzieciom w imię nauki TS dotyczącej krwi?
Kto ukrywa przypadki pedofilii w waszych szeregach?

Dam ci kolego dobrą radę:
Nie rób sobie jaj!

Wt mar 05, 2013 11:39

Cytuj:
Nazistowskich? Wtedy, kiedy miliony katolików zabijało miliony katolików, a miliony protestantów mordowało miliony protestanckich braci? Masz rację i wspomnij na słowa Jezusa "po owocach poznacie ich [moich prawdziwych naśladowców]". A najważniejszym z tych owoców miało być miłowanie braci w wierze, aż do oddania życia za nich włącznie. Jeżeli twierdzisz, że Świadkowie Jehowy cierpią na taką "paranoję", to wydajesz im wielkie, pozytywne świadectwo!

Straszną propagandę uprawiasz. To zaczyna być niesmaczne. To już nie tyle przekonywanie że ŚJ cierpieli, ale wykorzystywanie ich cierienia, aby przeciwestawić je złej reszcie chrześcijan. Niesamowite jak jedyni prawiwici wierzący w Boga czyli ŚJ, znani są ze zwalczania wszyedtkich innych, podważania ich przekonań i od pierwszego zdania przekonywania że tylko ta mała grupka ma pełnię wiary i wiedzy. Niesamowite że niektórzy z tak bogobojnych ludzi mogą tak szafować czyimś cierpieniem. Niesqamowite że zamiast widzieć caly obraz cierpień wszystkich, bo nie tylko ŚJ, przedstawiasz nam tutaj wizję jedynych sprawiedliwych. Jestem zniesmaczony.

Przychodzisz tutaj, twierdzisz że naziści byli głęboko wierzącymi ludzmi i stawiasz ich na tej samej półce z ich ofirami, które się borniły przed agresją? Nie mogę pojąć jak można ulegać takiej indoktrynacji. I Ty mi w innym miejscu zarzucasz trzymanie się ideologii? To są Twoje owoce? Zresztą nudne jest już to obrzucanie się fragmentami z Pisma. Bóg tam na górze siedzi i pewnie nie może pojąć czemu wiara w niego stanowi taki problem dla wielu tutaj na dole.

Wt mar 05, 2013 12:39

Zakaz transfuzji krwi kontra składanie swoich synów na ołtarzu boga wojny (Szatana). Która z tych praktyk jest uzasadniona w Biblii ?

Hosi napisał(a):
Biosławek
I ty masz czelność mówić o owocach?
A kto pozwala ginąć dzieciom w imię nauki TS dotyczącej krwi?
Kto ukrywa przypadki pedofilii w waszych szeregach?(....)

Po pierwsze popełniasz błąd logiczny, bo zamiast odpowiedzieć i wytłumaczyć się ze stawianych ci zarzutów, ty usiłujesz się tych samych błędów doszukiwać u mnie. Po drugie ŚJ mają biblijne podstawy, aby nie przyjmować transfuzji krwi. Ni czynią tego z powodu własnego widzi-mi-się.

Pan Jezus nie uratował nam życia poprzez transfuzje swojej krwi, ale poprzez wylanie swej duszy (krwi) na Bożym ołtarzu, to znaczy na ziemię. Tak też Prawo Mojżeszowe nakazywało czynić z krwią, która w oczach Bożych jest święta, bo symbolizuje życie, które do Boga należy i wylewając krew na ziemię niejako mu je zwracamy.
Prawo to zostało podtrzymane w Dziejach Apostolskich na równi z zakazem bałwochwalstwa i rozpusty. Ustalono wówczas, których praw zawartych w Prawie Mojżeszowym muszą przestrzegać chrześcijanie, a których nie, żeby im się dobrze wiodło. Czy w imię ratowania swojego życia złamał byś prawo Boże dopuszczając się bałwochwalstwa czy rozpusty? Prorok Daniel i jego przyjaciele woleli umrzeć niż złamać prawo Boże. Odmówili spożywania nieczystych pokarmów, zakazanych Prawem Mojżeszowym i woleli zginąć w piecu ognistym niż oddać bałwochwalczy pokłon symbolowi państwowemu. Kiedyś Adam i Ewa też zlekceważyli niby prosty nakaż Boży i jak to się skończyło?

Zajrzyj też tutaj:

http://bioslawek.files.wordpress.com/20 ... sfuzji.pdf

http://bioslawek.files.wordpress.com/20 ... owcami.pdf

Zajrzyj też tutaj:

http://bioslawek.files.wordpress.com/20 ... boczne.pdf

WIST napisał(a):
Cytuj:
Niesamowite że niektórzy z tak bogobojnych ludzi mogą tak szafować czyimś cierpieniem. Niesqamowite że zamiast widzieć caly obraz cierpień wszystkich, bo nie tylko ŚJ, przedstawiasz nam tutaj wizję jedynych sprawiedliwych. Jestem zniesmaczony.

Dyskutujemy o męczennikach za wiarę i o szczególnej postawie ŚJ, a nie o wszystkich ofiarach machiny nazistowskiej. Np. niektórzy zostali uwięzieni w obozach koncentracyjnych, bo byli homoseksualistami. Oni też byli męczennikami za wiarę?

Popełniasz błąd logiczny, bo zamiast odnieść się do mojej argumentacji usiłujesz wzbudzić we mnie poczucie winy. Stary numer.

Wt mar 05, 2013 13:59

bioslawek napisał(a):
[size=150][color=#800080]Zakaz transfuzji krwi kontra składanie swoich synów na ołtarzu boga wojny (Szatana). Która z tych praktyk jest uzasadniona w Biblii ?

A widzisz.
Zakazu transfuzji w Biblii NIE MA !!!
A zaraz.
Czy ty biosławku uwżasz że w I wieku była aż tak zaawansowana medycyna :D ?

Wt mar 05, 2013 14:20

Ja nie chce wzbudzać w Tobie poczucia winy. Dla mnie od lat już jest oczywistym że są ludzie z którymi dyskusja sensu nie ma. Ale tutaj wielka uwaga. Nie dlatego że nie warto, czy źe ja taki oświecony a oni nie. Mój Drogi Bracie - ja znam wasze argumenty i chyba od lat nie słyszalem nowych. O tej krwii, o wojsku, dla mnie to wszystko już od dawna jest znane. Moje przekonania, argumenty, czy zdrowy rozsądek nic nie wpływają na twierdzenia poznanych przezemnie ŚJ.

Natomiast co do tematu, wie doskonale że rozmawiać tu chcesz o męczeństwie Twoich współwyznaców, ale ja pisalem to co pisałem odnosząc się do konkretnych Twoich słów: Wtedy, kiedy miliony katolików zabijało miliony katolików, a miliony protestantów mordowało miliony protestanckich braci?.

Do jakiej argumentacji mam się odnieść? Odniosłem się do stwierdzenia, bo tu nie ma żadnej argumentacji. A co do samego tematu, kto podważa że ŚJ umierali za wiarę? Ale tak samo cierpieli inni, za różne rzeczy. Cierpieli homoseksualiści za to kim byli i inni niż ŚJ wierzący za to że nie godzli się na taki system czy to nazistowski, czy komunistyczny. I każdych trzeba napisać pare słów aby o tym nie zapomniano. Ale wybacz, w naszej historii, to nie ŚJ odegrali jakąkolwiek rolę. Ja chciałbym się wreszcie dowiedzieć co by się stało gdyby hitlerowcy, wraz z Japńczykami wygrali wojnę, a znaczna częśc ludności Europy, w tym ŚJ zostala by eksterminowana? Na co liczyliście? Przecież wyzwolenie przynieśli wam "słudzy Szatana" jak to wdzięcznie ich nazywasz. Gdyby nie oni to by ani mnie ani Ciebie tutaj nie było. Rozumiem że taki scenariusz dla ŚJ to nic? Czy może wierzycie że Bóg zszedłby z nieba i pomścił was? A może te systemy same by się rozpadły, tylko po ilu milionach ofiar? Kiedyś spotkałem Twoich współwyznawcow na żywo, bo ostatnio rzadko ich wogole widuje i wyłożyli mi w godzinę całą swoją naukę. I wiesz co? Tak jak ją znałem to nie chce być ŚJ, nie dlatego że jestem zideologizowanym katolikiem, ale dlatego że te wszystkie wasze nauki mnie przerażają. I mam ciągle wrażenie że jeśli już kogoś łapiecie na wędkę to tylko dlatego że jest człowiekiem slabej wiary i wiedzy i łatwo takiemu zaimponować głośnym stwierdzeniem że katolicy zmienili dekalog (już się boję że teraz zejdze na to, jakbym nie znal waszych twierdzen w tej kwestii). I potem łatwo takimi manipulować, bo jak już uwierzą że Kościół jest zły i okłamuje wszystkich, to teraz chloną zdrową naukę, za którą umrą (jacy to muszą być mądrzy ludzie, skoro dopiero sie skapnęli choć Biblię i wszystkie ksiązki mieli ciągle pod ręką i sami mogli odkryć te klamstwa). Jedyne co faktycznie jest wzorem do naśladowania to wasza gorliwość, choć obawiam się że i z tym ostroźnie, bo gorliwość bez rozsądku to nie jest dobra droga.

Wt mar 05, 2013 14:32

Hosi napisał(a):
bioslawek napisał(a):
[size=150][color=#800080]Zakaz transfuzji krwi kontra składanie swoich synów na ołtarzu boga wojny (Szatana). Która z tych praktyk jest uzasadniona w Biblii ?

A widzisz.
Zakazu transfuzji w Biblii NIE MA !!!

A możesz to uzasadnić podważając moją argumentację, cytując wcześniej to, co napisałem? Tupanie nóżkami i pisanie wielkimi literami mnie z reguły nie przekonuje.

WIST napisał(a):
Mój Drogi Bracie - ja znam wasze argumenty i chyba od lat nie słyszalem nowych. O tej krwii, o wojsku, dla mnie to wszystko już od dawna jest znane. Moje przekonania, argumenty, czy zdrowy rozsądek nic nie wpływają na twierdzenia poznanych przezemnie ŚJ.

Popełniasz błąd logiczny, kolejny, ponieważ odwołujesz się do własnego mniemania jedynie na zapewnieniach, że dobrze znane ci są moje argumenty. Nie popełnił byś tego błędu, gdybyś się do tej treści odniósł. Czego unikasz. Nawet nie stać cię na to, żeby cytować moje wypowiedzi. Wiem, wiem, tak wygodnie sprawiać wrażenie prowadzenia rzetelnej dyskusji.

Cytuj:
Natomiast co do tematu, wie doskonale że rozmawiać tu chcesz o męczeństwie Twoich współwyznaców, ale ja pisalem to co pisałem odnosząc się do konkretnych Twoich słów: Wtedy, kiedy miliony katolików zabijało miliony katolików, a miliony protestantów mordowało miliony protestanckich braci?.

Bo taka jest prawda i wiedzieli o tym nawet faszyści oddzielając Świadków Jehowy do oddzielnej grupy, wyjątkowej grupy religijnej, i dając im, jako symbol fioletowy trójkąt.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... iangle.JPG

Jedyny zarzut jakim stawiano ŚJ, to neutralność wobec polityki Szatana. Wobec jakiej ilości katolików i protestantów przedstawiono taki zarzut? Oczywiście nie wszystkie zniewagi, jakich doświadczają poszczególni słudzy Boży, spotykają ich „ze względu na prawość” (Mateusza 5:10). Niektóre ściągamy na siebie wskutek własnej niedoskonałości. Jeśli „grzeszymy i będąc policzkowani, cierpliwie to znosimy”, nie ‛zaskarbiamy sobie żadnej zasługi’. Jeżeli jednak ‛ze względu na sumienie wobec Boga znosimy smutki i cierpimy niesprawiedliwie, jest to rzecz miła’ w oczach Jehowy (1 Piotra 2:19, 20). Jakie to mogą być sytuacje?

Męczennik (gr. μάρτυς, mártus, łac. martyr: „świadek” – osoba, która zginęła lub cierpiała w obronie swoich wierzeń lub przekonań[1].
W chrześcijaństwie, a szczególnie w katolicyzmie i prawosławiu był to chrześcijanin, który został uśmiercony przez prześladowcę za wiarę w Jezusa Chrystusa. Taka śmierć określana jest mianem śmierci męczeńskiej. Pojęcie męczeństwa istnieje także w pozostałych religiach abrahamicznych oraz w sikhizmie, częściowo również w hinduizmie i shintō. Pojęcie męczeństwa było też wykorzystywane przez ideologie państwowe np. w III Rzeszy i w Chinach.

http://pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%99czennik

Nie bagatelizuje cierpień milionów ludzi, którzy ŚJ nie byli. Ale chcę ci pokazać, kim są prawdziwi chrześcijańscy męczennicy i czym ich postawa rożni się od innych. Np. katolickim męczennikiem można nazwać księdza M. Kolbe, bo oddal życie za bliźniego, a "nie ma większej miłości niż ta, gdy ktoś za kogoś oddaje życie".

Ostatnio edytowano Wt mar 05, 2013 22:02 przez bioslawek, łącznie edytowano 1 raz

Wt mar 05, 2013 21:47

bioslawek napisał(a):
Popełniasz błąd logiczny, kolejny, ponieważ odwołujesz się do własnego mniemania jedynie na zapewnieniach, że dobrze znane ci są moje argumenty. Nie popełnił byś tego błędu, gdybyś się do tej treści odniósł. Czego unikasz. Nawet nie stać cię na to, żeby cytować moje wypowiedzi. Wiem, wiem, tak wygodnie sprawiać wrażenie prowadzenia rzetelnej dyskusji.

Biosławku, na swoje gierki słowne nikogo tutaj nie złapiesz. To co pisałeś o transfuzji krwii to żadne argumenty. Coś o tym że Jezus wylał krew za nas a nie dokonal transfuzji? To na poważnie argument? Wybacz, ale wbrew waszej pokrętnej logice, ja nadal będę popierał ratowanie życia poprzez oddawanie krwii. Bo co ma wspólnego spożywanie z transfuzją? Skoro dla was nie jest aktem miłości oddanie własnej krwii dla ratowania życia, w imię jakiejś niejasnej i pokrętnej logiki, to faktycznie nieźle was tam przeszkolili. Napewno nie popełniam błędu logicznego aby dać się zwieść waszej nauce.

Cytuj:
Bo taka jest prawda i wiedzieli o tym nawet faszyści oddzielając Świadków Jehowy do oddzielnej grupy, wyjątkowej grupy religijnej, i dając im, jako symbol fioletowy trójkąt.

Nie jestem pewny, mam jeszcze złudzenia bo może źle się zrozumieliśmy. Więc tak, Ty biosławku uważasz że naziści byli zdeklarowanymi wierzącymi? Tylko proszę, wrcz blagam, niech dowodem na to nie będzie "Got mit uns", z klamer pasków żołnierzy. Bądzmy poważni. Mooże to kwestia rozumienia, bo widzisz bioslawku, jeśli ktoś mordował ludzi, to choćby modlił się co chwilę, jego wiara jest dla mnie na poziomie 0. A Ty robisz dziwaczne porównanie, jakoby katolicy/protestanci mordowali się z katolikami. Tzn kto? Może tamci Niemcy, szczególnie ci ktorzy dopuścili się zbrodni?

Zresztą, z dyskusji z Tobą można wyciągnąc prosty wniosek: wszyscy poza ŚJ są źli. Dlaczego? Bo zabijają i czynią zło. ŚJ tego nie robią, bo choćby poczynili najokrutniejszą zbrodnię, to o ile Pismo św. ich usprawiedliwia, to wszystko jest ok. I tak to katolicy z protestantami to zbrodniarze, a wy jesteście święci za to że zakazujecie swoim transfuzji krwii. Rożnica jest taka że Biblia w waszym własnym mniemaniu tak karze na podstawie pokrętnego rozumienia słowa transfuzja, jako spożywanie. I jak słusznie zauważył jedne z moich przedmówców, trudno aby w Biblii była mowa o zakazie transfuzji, skoro w tamtych czasach tego po prostu nie było. Ale to wam nie przeszkadza. Matko, dziwne że w ogóle ktoś do was dołącza.

Śr mar 06, 2013 0:24

WIST napisał(a):
bioslawek napisał(a):

Biosławku, na swoje gierki słowne nikogo tutaj nie złapiesz. To co pisałeś o transfuzji krwii to żadne argumenty. Coś o tym że Jezus wylał krew za nas a nie dokonal transfuzji? To na poważnie argument?(....)

Po potopie Jehowa pozwolił Noemu i jego rodzinie jeść mięso, ale kategorycznie zabronił im spożywania krwi (Rdz 9:1, 3, 4). W gruncie rzeczy dotyczy to całej ludzkości, ponieważ wszyscy obecnie żyjący wywodzą się właśnie od rodziny Noego. Dzieje Apostolskie informują nas, jakich niezbędnych nakazów PRAWA MOJŻESZOWEGO mają przestrzegać chrześcijanie:

Dzieje Apostolskie 15: 19 Toteż moje rozstrzygnięcie jest takie: nie należy niepokoić tych spośród narodów, którzy się nawracają do Boga, 20 lecz trzeba im napisać, by się powstrzymywali od rzeczy splugawionych przez bożki i od rozpusty, i od tego, co uduszone, i od krwi. (....). 28 Albowiem duch święty i my sami uznaliśmy za słuszne nie nakładać na was dodatkowego brzemienia, z wyjątkiem następujących rzeczy koniecznych: 29 macie powstrzymywać się od tego, co ofiarowano bożkom, i od krwi, i od tego, co uduszone, i od rozpusty. Jeśli będziecie się tego starannie wystrzegać, dobrze się wam powiedzie.

Widzimy, że powyższe wersety wyraźnie zakazują spożywania krwi, choć wielu tzw. chrześcijan i tego nakazu nie przestrzega. Jak napisałem na początku powyższe wersety uczą nas chrześcijan czego mamy przestrzegać z Prawa Mojżeszowego. Nie musimy się poddawać np. obrzezaniu, czy przestrzegać sabatu. Jehowa za pośrednictwem swojego ducha pobudził apostołów i starszych do oznajmienia chrześcijanom (przede wszystkim tym nawróconym z pogan), że koniecznie mają wystrzegać się spożywania krwi, np. "tego, co uduszone", to znaczy niewykrwawionego mięsa. A jak Prawo Mojżeszowe nakazywało postępować z krwią? A co z transfuzją? Cz dla ratowania życia można pozwolić wstrzyknąć sobie krew, nawet jeżeli nie wolno jej spożywać?

Powtórzonego Prawa 12: 16 Tylko krwi nie wolno wam jeść. Masz ją wylać na ziemię jak wodę.

"Wylać na ziemię, jak wodę", a nie pozwalać wstrzykiwać ją sobie do żył, gdy opuści organizm (własny, czy cudzy).
Pokaż mi miejsce w Prawie Mojżeszowym, gdzie Bóg nakazuje postępować inaczej z krwią niż wylewać ją na ziemię. Gdzie pozwala na jej przetaczanie z jednego do drugiego organizmu! A akurat właśnie, m.in., tego aspektu Prawa Mojżeszowego nakazano nam przestrzegać-sposobu obchodzenia się z krwią

Bóg zezwolił tylko na jeden sposób korzystania z krwi; do celów ofiarnych. W Prawie Mojżeszowym polecił Izraelitom dokonywać przebłagania za grzech przez składanie ofiar ze zwierząt (Kpł 17:10, 11). Aby zilustrować przebłagalną wartość krwi, Bóg nakazał wylewać ją u podstawy ołtarza i smarować nią rogi umieszczone na jego narożnikach. Wylewanie jej u podstawy ołtarza wskazywało, że stanowi ona podstawę przebłagania grzechów. A smarowanie nią rogów (będących symbolem mocy) podkreślało, że właśnie krew decyduje o wartości (mocy) ofiary;

Księga Kaplańska 9:9 9 Wówczas synowie Aarona przynieśli mu krew, a on umoczył palec we krwi i posmarował nią rogi ołtarza, pozostałą zaś krew wylał u podstawy ołtarza.

Jak wspomniałem posmarowanie rogów ołtarza symbolizowało przebłagalną moc krwi. Krew Pana Jezusa symbolizowała, to samo, ponieważ Pan Jezus wylał swą duszę [swoją krew] za nasze życie.

1:1 Koryntian 18 Albowiem dla tych, którzy giną, mowa o palu męki jest głupstwem, ale dla nas, którzy dostępujemy wybawienia, jest mocą Bożą.

Izajasza 53:12 Dlatego dam mu dział wśród wielu i z mocarzami będzie dzielił łup, ponieważ wylał na śmierć swą duszę [krew] i do występnych został zaliczony

Powtórzonego Prawa 12:23 Tylko bądź stanowczo zdecydowany nie jeść krwi, gdyż krew jest duszą i nie wolno ci jeść duszy wraz z mięsem.

Co nas może uchronić przed niepomyślnym wyrokiem Bożym, ale bowiem „zapłatą za grzech jest śmierć” (Rzymian 6:23)? Jest ktoś, kto zapłacił za nasze grzechy. Tą osobą jest Pan Jezus Chrystus. Kiedy nasi prarodzice zgrzeszyli i zaprzepaścili dar życia wiecznego, Pan Jezus został posłany na ziemię jako doskonały człowiek, równy doskonałemu Adamowi i złożył swoje życie w ofierze. Innymi słowy podarował nam wieczne życie, które zatracił Adam, przekazując nam, jako jego potomkom, grzech i śmierć. Kiedy Pan Jezus oddał nam swoje wieczne życie, to tym samym utracił je jako człowiek na zawsze, ponieważ jak się komuś coś oddaje na zawsze (na wieczność), żeby ktoś inny z tego korzystał, to się to na zawsze traci. Taka jest istota nauki o okupie. A jaką rolę odegrała tutaj krew?

Pan Jezus wylewając swoją krew na ziemię, która symbolizowała jego życie, złożył ją niejako Bogu w ofierze. Oddał Bogu, co do niego należy. Nie przywrócił nam widoków na życie wieczne przez transfuzję swojej krwi, tylko przez ZAPŁACENIE BOGU OKUPU ze swojej doskonalej krwi (doskonałego życia). I taka jest istota nauki o okupie. Taka jest istota nauk biblijnych jeżeli chodzi o sposób obchodzenia się z krwią. Według Prawa Mojżeszowego, co do krwi, którego nakazano nam przestrzegać w Dziejach Apostolskich, krew, która opuści organizm należy ZAWSZE wylewać na ziemię, czyli zwracać Bogu. Więc proszę nie zarzucać mi gierek słownych, ponieważ ja tylko "staram się nie wychodzić ponad to, co napisano".

Pośród praktyk, jakich mają KONIECZNIE wystrzegać chrześcijanie wymieniono : ZAKAZ UPRAWIANIA ROZPUSTY, BAŁWOCHWALSTWA I SPOŻYWANIA KRWI. Czy dla ratowania swojego życia dopuścił byś się ROZPUSTY czy BAŁWOCHWALSTWA?

Ostatnio edytowano Śr mar 06, 2013 12:08 przez bioslawek, łącznie edytowano 1 raz

Śr mar 06, 2013 12:00

Więc jedyne co robicie to nadinterpretacja Pisma. Spożywać i komuś przetaczać to dwie różne rzeczy. Tutaj niestety mnie nie przekonujesz. Dyskusja oczywiście sensu nie ma, bo co ma piernik do wiatraka. Mam jednak nadzieje że sam masz spore wątpliwości, bo widzisz jakie to pokrętne tłumaczenie. A na koniec tej wypowiedzi słowa Jezusa: nie ma większej miłości niż życie swoje oddać za nieprzyjaciół swoich. To chyba oddanie 450 ml krwii to nie jest jeszcze oddanie całego życia. Choć osobiście zawsze mnie dziwiło przerzucanie się stosem fragmentów z Pisma, które nijak nie mogą dotyczyć takich kwestii, lub określają je bardzo ogólnie. I to ogólnie wymaga zdrowego rozsądku.

Śr mar 06, 2013 12:07

WIST napisał(a):
Tutaj niestety mnie nie przekonujesz.

A ja cię gdzieś w ogóle przekonałem?

Śr mar 06, 2013 12:10
WIST napisał(a):
Więc jedyne co robicie to nadinterpretacja Pisma. Spożywać i komuś przetaczać to dwie różne rzeczy.
Aj-waj! Przyganiał kocioł garnkowi... Cudzołóstwo i oglądanie filmu ze scenami erotycznymi lub pornograficznymi to również dwie różne rzeczy :D

viewtopic.php?f=50&t=33208

Śr mar 06, 2013 17:46

akruk napisał(a):
WIST napisał(a):
Więc jedyne co robicie to nadinterpretacja Pisma. Spożywać i komuś przetaczać to dwie różne rzeczy.
Aj-waj! Przyganiał kocioł garnkowi... Cudzołóstwo i oglądanie filmu ze scenami erotycznymi lub pornograficznymi to również dwie różne rzeczy :D

viewtopic.php?f=50&t=33208

Dlaczego tak sądzisz? Mateusza 5:27 27 „Słyszeliście, że powiedziano: ‚Nie wolno ci cudzołożyć’. 28 Ale ja wam mówię, że każdy, kto się wpatruje w kobietę, aby do niej zapałać namiętnością, już popełnił z nią cudzołóstwo w swym sercu.

Śr mar 06, 2013 17:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona