Autor |
Wiadomość |
Hankaa
|
 Kim są Wybrani ?
No właśnie - kim są Wybrani , o których mowa w Piśmie Świętym ? Czy są to ludzie od początku przeznaczeni do zbawienia ? Czy też są to wszyscy ludzie z założenia ,a do nich należy wybór czy będą chcieli być zbawieni czy nie ? Jak to rozumiecie?
|
Cz mar 31, 2016 22:26 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Kim są Wybrani ?
Jest kilka kontekstów. Sprecyzuj pytanie. O jaki fragment się pytasz.
|
Cz mar 31, 2016 23:13 |
|
 |
Login2
|
Cytuj: Błogosławiony niech będzie Bóg i Ojciec Pana naszego Jezusa Chrystusa, który nas ubłogosławił w Chrystusie wszelkim duchowym błogosławieństwem niebios; (4) w nim bowiem wybrał nas przed założeniem świata, abyśmy byli święci i nienaganni przed obliczem jego; w miłości (5) przeznaczył nas dla siebie do synostwa przez Jezusa Chrystusa według upodobania woli swojej, (6) ku uwielbieniu chwalebnej łaski swojej, którą nas obdarzył w Umiłowanym. List do Efezjan 1:2-6 Cytuj: My jednak powinniśmy dziękować Bogu zawsze za was, bracia, umiłowani przez Pana, że Bóg wybrał was od początku ku zbawieniu przez Ducha, który uświęca, i przez wiarę w prawdę. 2 List do Tesaloniczan 2:12 Wybrani to nie wszyscy ludzie, ale Chrześcijanie. Wyboru dokonał Bóg przed założeniem świata jak wynika z tych i wielu innych fragmentów. Dlaczego wybrał tych a innych nie to się Bóg nie tłumaczy za bardzo natomiast jest napisane, że ten wybór opierał się o to że Bóg zna przyszłość i zna wszystkich ludzi zanim jeszcze się narodzili. Cytuj: Piotr, apostoł Jezusa Chrystusa, do wybranych, przybyszów wśród rozproszenia w Poncie, Galacji, Kapadocji, Azji i Bitynii, (2) którzy wybrani zostali według tego, co przewidział Bóg Ojciec, aby w Duchu zostali uświęceni, skłonili się do posłuszeństwa i pokropieni zostali krwią Jezusa Chrystusa
|
Cz mar 31, 2016 23:58 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Hankaa napisał(a): No właśnie - kim są Wybrani , o których mowa w Piśmie Świętym ? Czy są to ludzie od początku przeznaczeni do zbawienia ? Czy też są to wszyscy ludzie z założenia ,a do nich należy wybór czy będą chcieli być zbawieni czy nie ? Inną odpowiedź uzyskasz od katolików, inną od protestantów (różniących się między sobą). Inną jeszcze od uniwersalistów (chociaż wśród nich zdarzyć się mogą nominalni katolicy). Gdybym miał wskazać, które (moim zdaniem) wyjaśnienie jest błędne, to byłoby to przyjmujące, że wybrani to wszyscy ludzie z założenia. Przyjmując za objawiony ten fragment: Bo wielu jest powołanych, lecz mało wybranych.(Mateusza 22:14) nie widzę, w jaki sposób taka pozycja (tak jakby uniwersalistyczna) mogłaby być uzasadniona. No chyba że np. tak, że zbawionym może być też niewybrany, ale z tak osobliwymi teologiami chyba nie mam zamiaru dyskutować. Hankaa napisał(a): Jak to rozumiecie? Temat służyć ma temu, żeby każdy przedstawił, jak to rozumie, czy żeby przede wszystkim uzasadnił, dlaczego tak to rozumie, dlaczego inni się mylą?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pt kwi 01, 2016 1:54 |
|
 |
Hankaa
|
[/quote]Temat służyć ma temu, żeby każdy przedstawił, jak to rozumie, czy żeby przede wszystkim uzasadnił, dlaczego tak to rozumie, dlaczego inni się mylą?[/quote]
Nie zastanawiałam się nad tym tworząc ten wątek, ale myślę, że jednemu i drugiemu.
|
Pt kwi 01, 2016 11:06 |
|
|
|
 |
Hankaa
|
Kozioł napisał(a): Jest kilka kontekstów. Sprecyzuj pytanie. O jaki fragment się pytasz. Chodzi mi głównie o tych , którzy według słów Chrystusa są zapisani w Księdze Życia - czyli jak ja to rozumiem - przeznaczeni do zbawienia . Pytanie tylko , po co Bóg stworzył pozostałych ?
|
Pt kwi 01, 2016 11:08 |
|
 |
Elbrus
|
Hankaa napisał(a): Pytanie tylko , po co Bóg stworzył pozostałych ? Przeczytaj 9 rozdział Listu do Rzymian.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pt kwi 01, 2016 12:01 |
|
 |
Hankaa
|
Elbrus napisał(a): Hankaa napisał(a): Pytanie tylko , po co Bóg stworzył pozostałych ? Przeczytaj 9 rozdział Listu do Rzymian. Przeczytałam i nadal nie rozumiem . Wygląda na to ,że Bóg stworzył wybranych ,żeby jaśnieli ponad niewybranymi i zeby przez nich ukazać swoją chwałę . I że z Panem Bogiem się nie dyskutuje . I kropka . A niewybrani mają pecha ,że są niewybrani . Poproszę o sprostowanie jeśli się mylę , bo moje własne wnioski mnie przerażają.
|
Pt kwi 01, 2016 13:16 |
|
 |
Robek
|
Hankaa napisał(a): Elbrus napisał(a): Hankaa napisał(a): Pytanie tylko , po co Bóg stworzył pozostałych ? Przeczytaj 9 rozdział Listu do Rzymian. Przeczytałam i nadal nie rozumiem . Wygląda na to ,że Bóg stworzył wybranych ,żeby jaśnieli ponad niewybranymi i zeby przez nich ukazać swoją chwałę . I że z Panem Bogiem się nie dyskutuje . I kropka . A niewybrani mają pecha ,że są niewybrani . Poproszę o sprostowanie jeśli się mylę , bo moje własne wnioski mnie przerażają. Co cie takiego przeraża? Część ludzi to mięso armatnie, które ma pomóc wybranym, w ich zbawieniu. No bo musi być w życiu doczesnym troche zła, musi ktoś trafić do piekła, tylko w ten sposób można przetrenować tych wybranych.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Pt kwi 01, 2016 13:59 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Robek - ostatnie ostrzeżenie na forum za trolowanie.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pt kwi 01, 2016 14:01 |
|
 |
Hankaa
|
Cytuj: Co cie takiego przeraża? Część ludzi to mięso armatnie, które ma pomóc wybranym, w ich zbawieniu. No bo musi być w życiu doczesnym troche zła, musi ktoś trafić do piekła, tylko w ten sposób można przetrenować tych wybranych A Ciebie to nie przeraża?
|
Pt kwi 01, 2016 14:02 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Stwórzcie sobie chochoła, a potem się go bójcie... Może jednak odrobina powagi i zakorzenienia w Piśmie i nauczaniu Kościoła?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pt kwi 01, 2016 14:04 |
|
 |
Hankaa
|
Cytuj: Może jednak odrobina powagi i zakorzenienia w Piśmie i nauczaniu Kościoła? Z mojej strony nie ma żadnej niepowagi . W Piśmie Świętym jest często mowa o wybranych , polecany tutaj List do Rzymian rdz.9 potwierdza,że Bóg wybrał sobie jednych a innych nie . Do czego wybrał wybranych ,a do czego przeznaczył niewybranych ? Nie znam niestety Katechizmu KK na tyle dobrze i nie wiem jak do tej kwestii podchodzi KK ,postaram się to nadrobić . Póki co , pytam na tym forum ,bo są tutaj osoby bardzo oczytane i zaznajomione z nauką Kościoła. Jednak wiem ,że nauka o predystynacji została odrzucona przez Kościół . Więc jak rozumieć kwestię wybranych ?
|
Pt kwi 01, 2016 14:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Robek - ostatnie ostrzeżenie na forum za trolowanie. Nie widzę trolowania. Jesteś nadgorliwy. @Robek bardzo obrazowo pokazał ideę podwójnej predestynacji. Jedni zostali stworzeni do zbawienia, a ci źli do potępienia. Jest to część tej rozmowy. medieval_man napisał(a): Może jednak odrobina powagi i zakorzenienia w Piśmie i nauczaniu Kościoła? No to zakorzeniaj, medieval, zakorzeniaj.
|
Pt kwi 01, 2016 14:23 |
|
 |
Login2
|
Hankaa nie znajdziesz odpowiedzi na to, dlaczego Bóg wybrał tych a innych nie wybrał, bo Bóg nam się z tego nie tłumaczy. Możemy się domyślać. To co ty myślisz natomiast, to to że Bóg z góry założył, że stworzy pewnych ludzi, a potem ich nie wybierze i pójdą do piekła. To też nie jest prawda, bo Pismo naucza " Powiedz im: Na moje życie! - wyrocznia Pana Boga. Ja nie pragnę śmierci występnego, ale jedynie tego, aby występny zawrócił ze swej drogi i żył. Zawróćcie, zawróćcie z waszych złych dróg! " Ks. Ezechiela 33:11
Jak to wszystko logicznie poukładać? Tak jak wcześniej pisałem: "Piotr, apostoł Jezusa Chrystusa, do wybranych, przybyszów wśród rozproszenia w Poncie, Galacji, Kapadocji, Azji i Bitynii, którzy wybrani zostali według tego, co przewidział Bóg Ojciec,"
Bóg zna przyszłość z góry. Wie kto się nawróci a kto nie, zanim jeszcze się narodzi. Zanim stworzył świat wiedział już, jak życie każdego jednego człowieka się potoczy i dokonał wyboru. Ja zakładam, że to jest tak że Bóg nie wybrał tych o których wiedział, że się nie nawrócą i wybrał tych o których wiedział że się nawrócą. To znaczy, że ci którzy nie zostali wybrani, zostali nie wybrani dlatego że nie chcieli się nawrócić. A nie w ten sposób, że nie mogą się nawrócić, bo nie zostali wybrani. Ja to przynajmniej tak rozumiem całą tą sprawę z wybraniem Bożym.
|
Pt kwi 01, 2016 16:52 |
|
|
|