Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 9:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Czy Bóg Jahwe jest osobą? 
Autor Wiadomość

Post Czy Bóg Jahwe jest osobą?
Ostatnio jeden z moich znajomych przekonywał mnie, że Bóg Jahwe nie jest osobą.

Przyznam, że zdziwiło mnie to, bo wydawało mi się to oczywiste, że Jahwe jest osobą. Osobą, z którą rozmawiali prorocy i patriarchowie. Osobą, która ma swoją wolę i uczucia itd.

A więc co o tym myślicie: Bóg Jahwe jest osobą czy nie jest?

N kwi 28, 2013 16:56

Post Re: Czy Bóg Jahwe jest osobą?
Zdefiniujmy czym jest osoba? Czy Bóg nie jest pierwszą osobą Trójcy? Czy nie jest bytem inteligentnym, choć nie cielesnym ale duchowym?

N kwi 28, 2013 17:05

Gdy patrzę na hasło "Osoba" na Wikipedii to faktycznie nie wiem jak to zdefiniować:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Osoba

WIST napisał(a):
Czy Bóg nie jest pierwszą osobą Trójcy?

Jeśli Bóg jest pierwszą osobą to kim są pozostałe osoby?

N kwi 28, 2013 17:10

@szymekb.

Zajrzyj jeszcze do haseł;
- personalizm
- personalizm chrześcijański

Wówczas powinieneś uchwycić rozróżnienie w obrębie terminu osoba na: byt (osobowy) i osobę ludzką.

(Autentyczny problem z determinantami tego określenia pojawia się w aspekcie współczesnych badań, gdzie i zwierzętom nie odmawia się cech bytu rozumnego Obrazek Obrazek. I niedaleka przyszłość prawdopodobnie zweryfikuje dotychczasowe teo i antropocentryczne pojęcie osoby).

N kwi 28, 2013 17:38

Pozostałe są drugą i trzecią, nie w sensie ważności, ale według porządku. Przecież wierzymy że czy to Bóg Ojciec, czy Jezus, czy Duch św., to ten sam Bóg. W takim rozumieniu jest osobą. Bez obrazy ale wątpię aby wasza dyskusja z kolegą była na poziomie akademickim, więc chodziło pewnie o coś w stylu czy Bóg jest duchem, czy osobą. Jeden uważał że duch nie może być osobą, a drugi że jest osobą, bo np jest rozumnym bytem. Więc kwestia czy pytasz o to co w waszej dyskusji było nie tak, bo tak to można też postawić, czy raczej o pojęcie osoby i jak to się odnosi do Boga.

N kwi 28, 2013 18:29

JHWH/JAHWE - najważniejsze imię Boże w Starym Testamencie (Wj 3, 14). Można je przetłumaczyć: "Jestem". Zarówno dla Żydów, jak też dla chrześcijan jest ono imieniem jedynego Boga całego świata, jego Stwórcy, Władcy, Partnera Przymierza, Wyzwoliciela z niewoli egipskiej, Sędziego i Zbawcy.

Według mnie o tym, czy ktoś jest osobą, świadczy zdolność opowiedzenia się za lub przeciwko miłości, przy pomocy woli i rozumu.

N kwi 28, 2013 19:25

viewtopic.php?p=475867#p475867
Kamyk napisał(a):
Trzymając się ściśle języka logiki - Bóg nie jest osobą. Bóg nie jest Ojcem. Bóg nie jest Synem. Bóg nie jest Duchem Świętym. Natomiast Bóg jest Ojcem i Synem i Duchem Świętym

viewtopic.php?p=476008#p476008
Kamyk napisał(a):
Filozoficznie Bóg nie jest osobą, co najwyżej osoba może być Bogiem - i "relacja" ta nie jest przechodnia.

viewtopic.php?p=476059#p476059
Kamyk napisał(a):
Bóg nie istnieje inaczej niż na sposób Trzech Osób. Osoba Ojca jest Bogiem, Osoba Syna jest Bogiem, Osoba Ducha jest Bogiem. I tylko w tym sensie można mówić, że Bóg jest bytem osobowym - że jest jednocześnie osobą Ojca i osobą Syna i osobą Ducha

Przytoczona przez Ciebie definicja osoby jest definicją na wskroś współczesną, podczas gdy Kościół mówi o osobach Bożych to odwołuje się do rozumienia osoby z IV wieku, które jest nieco inne niż obecnie.
Osoba jest bytem jednostkowym o rozumnej naturze, i to faktycznie odnosimy do osób Trójcy - Ojciec jest odrębny od Syna i Ducha, Syn jest odrębny od Ojca i Ducha, Duch jest odrębny od Ojca i Syna.
Lecz takie rzeczy jak świadomość, wola, charakter, system wartości, etc. nie przynależą do osoby. Wola np. jest przypisana do natury (z czego wynika późniejszy "filozoficzny" dogmat o unii hipostatycznej w Osobie Wcielonego Syna Bożego).
Bóg jest trzema osobami jednocześnie - tylko takie stwierdzenie może odpowiadać prawdzie

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

N kwi 28, 2013 19:57

fidem napisał(a):

Według mnie o tym, czy ktoś jest osobą, świadczy zdolność opowiedzenia się za lub przeciwko miłości, przy pomocy woli i rozumu.

Hmm, to jak zasnę, albo gorzej, stracę przytomność, albo jeszcze gorzej, zapadnę w śpiączkę to przestaję być osobą?

N kwi 28, 2013 20:13

Elbrus napisał(a):
Bóg jest trzema osobami jednocześnie - tylko takie stwierdzenie może odpowiadać prawdzie

A moze to jednak echa politeizmu, łatwiejszego przecież do przyjęcia dla przeciętnego człowieka niż abstrakcja monoteistyczna, na dodatek rozszczepiona?

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

N kwi 28, 2013 20:14

Według niektórych trójosobowość głównego bóstwa oraz rzesze świętych w chrześcijaństwie to właśnie nawiązanie do politeizmu.

N kwi 28, 2013 20:15

viewtopic.php?f=46&t=29135 - Katolicyzm - typowa religia politeistyczna?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn kwi 29, 2013 10:07

A co ma utrata przytomności czy sen do zachowania woli i rozumu? Nie zapominaj, że człowiek to dusza i ciało, jako jedność. To, że czasem ciało odmawia współpracy, nie oznacza, że już nie możemy wybierać. A co się dzieje w czyścu, bo tam idzie dusza, a nie ciało?

Powracając do tematu. Jahwe to imię, a nie Bóg. Przynajmniej ja tak to rozumiem. Mam na imię Wojtek. Czy to oznacza, że każdy Wojtek jest człowiekiem? Równie dobrze mógłbym tak nazwać swojego psa. A jeżeli pytanie ma dotyczyć, czy Bóg jest osobą, to tak. Przecież zesłał nam swojego Syna, Jezusa, który był człowiekiem, był osobą. Czyli Bóg też jest osobą. Bo Bóg jest trójjedyny, czyli żadna "osoba" boska sama z siebie Bogiem nie jest. Wszystko zaczęło się od Trójjedynego Boga, którego nazywamy Ojcem.
Właśnie tak mniej więcej to rozumiem.

Pn kwi 29, 2013 18:06
fidem napisał(a):
[...] Bo Bóg jest trójjedyny, czyli żadna "osoba" boska sama z siebie Bogiem nie jest. Wszystko zaczęło się od Trójjedynego Boga, którego nazywamy Ojcem.
Właśnie tak mniej więcej to rozumiem.

Obawiam się, że trochę nie do końca właściwie.
Bóg Ojciec jest Bogiem. Syn Boży jest Bogiem. Duch Święty jest Bogiem.
Każda z Tych Osób jest jak najbardziej Bogiem.
Nie wiem czy można też powiedzieć (zależy co chciałeś dokładnie powiedzieć...) że "wszystko zaczęło się od Trójjedynego Boga", bo Bóg nie ma swojego początku.
A już na pewno nie jest teologicznie poprawne: "wszystko zaczęło się od Trójjedynego Boga, którego nazywamy Ojcem", ponieważ Ojcem nazywamy pierwszą Osobę Trójcy Świętej, a nie Trójcę Świętą - Ojcem.

Synod w Toledo 675r.:

"Jeśli bowiem jesteśmy pytani także o poszczególne osoby, konieczne jest wyznać Boga.
Ojciec więc jest nazwany w danym pojedynczym wypadku Bogiem, Syn Bogiem i Duch
Święty Bogiem: nie ma jednak trzech bogów, lecz jeden Bóg
. Tak samo także Ojciec jest
nazwany w danym pojedynczym wypadku wszechmogącym i Syn wszechmogącym, i Duch
Święty wszechmogącym: nie ma jednak trzech wszechmogących, lecz jeden wszechmogący,
jak mówi się także o jednym świetle i o jednym początku. W danym więc pojedynczym wypadku wyznaje
się i wierzy się też w każdą pojedynczą osobę jako doskonałego Boga i we wszystkie trzy osoby jako jednego Boga
:
mają one albo niepodzielne i równe Bóstwo, majestat albo moc, i nie następuje ich pomniejszenie w pojedynczych (osobach), ani powiększenie w trzech;
ponieważ nie ma czegoś mniej, kiedy każda osoba jest nazywana pojedynczym Bogiem, i nic więcej, kiedy wszystkie trzy osoby są głoszone jako jeden Bóg.
Taka jest Trójca Święta, która jest jednym i prawdziwym Bogiem."

Pn kwi 29, 2013 19:12

No tak :) zapomniałem o tym.
Dokładniej chodziło mi o to, że Bóg jest trójjedyny i metafizycznie skontemplowany z pozostałymi. Trochę źle to ująłem, ale twój post wyjaśnił wszystko :)

A sprawa początku wygląda tak, że Jan w Ewangelii mówi: "na początku było słowo, a słowo było u Boga".
I to chyba tyle ;)

Pn kwi 29, 2013 21:03

Być może moje pytanie jest głupie ale czy można mieć osobową relację z "całym" Bogiem czy tylko albo z Ojcem albo z Synem albo z Duchem?
To było inspiracją do mojego pytania.

Wt kwi 30, 2013 22:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona