Autor |
Wiadomość |
proteom
|
 Bóg jest Jedyny
Jak poucza nas Katechizm Kościoła Katolickiego (KKK 200) http://www.katechizm.opoka.org.pl/rkkkI-2-1.htm "Wierzę w jednego Boga" Tymi słowami zaczyna się Symbol Nicejsko-Konstantynopolitański. Wyznanie jedyności Boga, które zakorzenia się w Objawieniu Bożym Starego Przymierza, jest nieodłączne od wyznania istnienia Boga i jest, podobnie jak ono, podstawowe. Bóg jest Jedyny; jest tylko jeden Bóg. "Wiara chrześcijańska wyznaje, że jest jeden Bóg co do natury, substancji i istoty"Jak Wy rozumiecie to wierzyć w jednego Boga, bo przecież nie chodzi tu o ilość?
|
So mar 29, 2014 7:43 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Bóg jest Jedyny
To jest podstawowa prawda wiary, jest Jeden to znaczy nie ma innych bogów oprócz Niego. "Słuchaj, Izraelu, Pan jest naszym Bogiem - Panem jedynym" (Pwt 6,4) Jedyny czyli także niepowtarzalny, odmienny od wszystkich innych bytów.
|
So mar 29, 2014 8:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Starożytna homilia na Świętą i Wielką Sobotę; autor nieznany.
Zstąpienie Pana do Otchłani Co się stało? Wielka cisza spowiła ziemię; wielka na niej cisza i pustka. Cisza wielka, bo Król zasnął. Ziemia się przelękła i zamilkła, bo Bóg zasnął w ludzkim ciele, a wzbudził tych, którzy spali od wieków. Bóg umarł w ciele, a poruszył Otchłań. Idzie, aby odnaleźć pierwszego człowieka, jak zgubioną owieczkę. Pragnie nawiedzić tych, którzy siedzą zupełnie pogrążeni w cieniu śmierci; aby wyzwolić z bólów niewolnika Adama, a wraz z nim niewolnicę Ewę, idzie On, który jest ich Bogiem i synem Ewy. Przyszedł więc do nich Pan, trzymając w ręku zwycięski oręż krzyża. Ujrzawszy Go praojciec Adam, pełen zdumienia, uderzył się w piersi i zawołał do wszystkich: „Pan mój z nami wszystkimi!” I odrzekł Chrystus Adamowi: „I z Duchem Twoim!” A pochwyciwszy go za rękę, podniósł go mówiąc: „Zbudź się, o śpiący, i powstań z martwych, a zajaśnieje ci Chrystus”. Oto Ja, twój Bóg, który dla ciebie stałem się twoim synem. Oto teraz mówię tobie i wszystkim, którzy będą twoimi synami, i moją władzą rozkazuję wszystkim, którzy są w okowach: Wyjdźcie! A tym, którzy są w ciemnościach, powiadam: „Niech zajaśnieje wam światło! Tym zaś, którzy zasnęli, rozkazuję: Powstańcie! Tobie Adamie rozkazuję: Zbudź się który spisz! Nie po to bowiem cię stworzyłem, abyś pozostał spętany w Otchłani. Powstań z martwych, albowiem jestem życiem umarłych. Powstań ty, który jesteś dziełem rąk moich. Powstań ty, który jesteś moim obrazem uczynionym na moje podobieństwo. Powstań, wyjdźmy stąd! Ty bowiem jesteś we Mnie, a Ja w tobie, jako jedna i niepodzielna osoba. Dla ciebie Ja, twój Bóg, stałem się twoim synem. Dla ciebie Ja, Pan, przybrałem postać sługi. Dla ciebie Ja, który jestem ponad niebiosami, przyszedłem na ziemię i zstąpiłem w jej głębiny. Dla ciebie, człowieka, stałem się jako człowiek bezsilny, lecz wolny pośród umarłych. Dla ciebie, który porzuciłeś ogród rajski, Ja w ogrodzie oliwnym zostałem wydany Żydom i ukrzyżowany w ogrodzie. Przypatrz się moje twarzy dla ciebie oplutej, bym mógł ci przywrócić ducha, którego niegdyś tchnąłem w ciebie. Zobacz na moim obliczu ślady uderzeń, które zniosłem, aby na twoim zeszpeconym obliczu przywrócić mój obraz. Spójrz na moje plecy przeorane razami, które wycierpiałem, aby z twoich ramion zdjąć ciężar grzechów przytłaczających ciebie. Obejrzyj moje ręce tak mocno przybite do drzewa za ciebie, który niegdyś przewrotnie wyciągnąłeś swą rękę do drzewa. Snem śmierci zasnąłem na krzyżu i włócznia przebiła mój bok za ciebie, który usnąłeś w raju i z twojego boku wydałeś Ewę, a ta moja rana uzdrowiła twoje zranienie. Sen mojej śmierci wywiedzie cię ze snu Otchłani. Cios zadany Mi włócznią złamał włócznię skierowaną przeciw tobie. Powstań, pójdźmy stąd! Niegdyś szatan wywiódł cię z ziemskiej ziemi, Ja zaś wprowadzę cię już nie do raju, lecz na tron niebiański. Zakazano ci dostępu do drzewa będącego obrazem życia, ale Ja, który jestem życiem, oddaję się tobie. Przykazałem aniołom, aby cię strzegli, tak jak słudzy, teraz zaś sprawię, że będą ci oddawać cześć taką, jaka należy się Bogu. Gotowy już jest niebiański tron, w pogotowiu czekają słudzy, już wzniesiono salę godową, jedzenie zastawione, przyozdobione wieczne mieszkanie, skarby dóbr wiekuistych są już otwarte, a królestwo niebieskie, przygotowane od założenia świata, już otwarte".
Tekst zaczerpnięty z Liturgii Godzin, Godzina Czytań. Kartkę z tymi słowami noszę zawsze w brewiarzu, bym pamiętała, szczególnie w chwilach trudnych, że Bóg jest dla mnie Jedyny. MARIEL napisała:
"To jest podstawowa prawda wiary, jest Jedyny to znaczy nie ma innych bogów oprócz Niego. "Słuchaj, Izraelu, Pan jest naszym Bogiem - Panem jedynym" (Pwt 6,4)".
Pokój z Tobą Mariel 
|
So mar 29, 2014 8:28 |
|
|
|
 |
proteom
|
MARIEL napisał(a): To jest podstawowa prawda wiary, jest Jeden to znaczy nie ma innych bogów oprócz Niego. Tylko problem polega nam tym,droga MARIEL, że wyznawcy innych religii powiedzą, że oprócz ich boga nie ma innego, że ich jest prawdziwy. MARIEL napisał(a): Jedyny czyli także niepowtarzalny, odmienny od wszystkich innych bytów.
Wiele bytów różni się od siebie, czasem fundamentalnie, i są niepowtarzalne, a nie nazwiesz ich bogiem. Mówię to po rozmowach z innymi " inaczej wierzącymi " dla których ich bóg jest wg ich kryteriów jest prawdziwy i daje im szczęście. Rozmawiają z nim i czują jego wsparcie. Moja znajoma wierzy w boga w sobie. Odkrywa go w swojej boskiej Jaźni i pozwala mu działać. Dzięki niemu stara się kochać siebie i innych . Czy niepowtarzalność Boga wynika z niepowtarzalności Jego doświadczania? Skoro Boga nikt nie widział, to jedyne kryteriów jego prawdziwości jest własne, osobiste doświadczenie? To ma oczywiści określone konsekwencje, jakie widać we współczesnej kulturze. Skoro Boga można wszędzie doświadczać, to po co, kościół, sakramenty itd. - mówią moi znajomi. To nie są łatwe rozmowy. Dla wielu z nich nauczanie Krk o Bogu jest tak samo prawdziwe, jak nauczanie innych religii. Czym jest niewidzialność Boga, bo może ona jest kluczem do tej kwestii? Niewidzialność Boga nie oznacza tylko, jak myślę, że nie widać Go naszymi zmysłami, bo ciemnej energii też nie widać http://pl.wikipedia.org/wiki/Ciemna_energia, nie mówiąc już o bardziej abstrakcyjnych bytach jak superstruny http://www.obi.opoka.org.pl/zfn/028/zfn ... Heller.pdf . Też te byty są niepowtarzalne i niewidzialne i są wszechobecne. Piszę to wszystko trochę prowokacyjnie, aby pokazać ograniczenia naszego języka i doświadczenia w mówieniu o jedynym Bogu.
|
So mar 29, 2014 9:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
proteom napisał(a): Tylko problem polega nam tym,droga MARIEL, że wyznawcy innych religii powiedzą, że oprócz ich boga nie ma innego, że ich jest prawdziwy. W takim razie źle sformułowałeś pytanie i na dodatek postawiłeś je w nieodpowiednim dziale. Tutaj rozważamy prawdy wiary w duchu wiary katolickiej regulamin działu, a Tobie właściwie chodzi o to jak dowieść prawdziwości i przy okazji odmienności Boga chrześcijan w zderzeniu z innymi wierzeniami. Jak dla mnie to problem do rozważenia w dziale Wiara i Prawda.
|
So mar 29, 2014 9:40 |
|
|
|
 |
proteom
|
MARIEL napisał(a): proteom napisał(a): Tylko problem polega nam tym,droga MARIEL, że wyznawcy innych religii powiedzą, że oprócz ich boga nie ma innego, że ich jest prawdziwy. W takim razie źle sformułowałeś pytanie i na dodatek postawiłeś je w nieodpowiednim dziale. Tutaj rozważamy prawdy wiary w duchu wiary katolickiej, a Tobie właściwie chodzi o to jak dowieść prawdziwości i przy okazji odmienności Boga chrześcijan. Jak dla mnie to problem do rozważenia w dziale Wiara i Prawda. To prosiłbym Cię MARIEL w takim razie, o przeniesienie Go do działu Wiara i Prawda.
|
So mar 29, 2014 9:42 |
|
 |
Eubulides
|
proteom napisał(a): Tylko problem polega nam tym,droga MARIEL, że wyznawcy innych religii powiedzą, że oprócz ich boga nie ma innego, że ich jest prawdziwy. A co mnie obchodzą inne religie i ich doktryny? Przecież nie mogą istnieć 2 prawdy wykluczające się. Jeżeli nasz Bóg jest jedyny, to innego nie ma. Są jak to określa Pismo "tylko ułudą". Cytuj: Mówię to po rozmowach z innymi " inaczej wierzącymi " dla których ich bóg jest wg ich kryteriów jest prawdziwy i daje im szczęście. Rozmawiają z nim i czują jego wsparcie. Moja znajoma wierzy w boga w sobie. Odkrywa go w swojej boskiej Jaźni i pozwala mu działać. Dzięki niemu stara się kochać siebie i innych . Czy niepowtarzalność Boga wynika z niepowtarzalności Jego doświadczania? A to zmienia trochę postać rzeczy. Ci ludzie po prostu inaczej definiują istotę Boga. Co ja poradzę jeśli ktoś uzna za swojego boga kamień znaleziony na drodze? Jak chce to czcić jako boga, nic nie poradzę, ale tak naprawdę, mówi Pismo Święte, - jest to fałsz. I to nas jako katolików obowiązuje. św. Paweł stwierdza: „Wiemy dobrze, że nie ma na świecie ani żadnych bożków, ani żadnego boga, prócz Boga jedynego. A choćby byli na niebie i na ziemi tak zwani bogowie – jest zresztą mnóstwo takich bogów i panów – dla nas istnieje tylko jeden Bóg, Ojciec, od którego wszystko pochodzi i dla którego my istniejemy oraz jeden Pan, Jezus Chrystus, przez którego wszystko się stało i dzięki któremu także my jesteśmy.” (1Kor 8,4-6) I tak należy się na takich "bogów" zapatrywać.
_________________ Cogito ergo credo. / Dei servitus vera libertas.
|
So mar 29, 2014 12:29 |
|
 |
Dawid7
|
Maria-Magdalena napisał(a): Starożytna homilia na Świętą i Wielką Sobotę; autor nieznany. Oto Ja, twój Bóg, który dla ciebie stałem się twoim synem. Oto teraz mówię tobie i wszystkim, którzy będą twoimi synami, ... Dla ciebie Ja, twój Bóg, stałem się twoim synem. ... Przykazałem aniołom, aby cię strzegli, tak jak słudzy, teraz zaś sprawię, że będą ci oddawać cześć taką, jaka należy się Bogu.
Piękna modlitwa, podnosząca na duchu. Ale, czy zgodna z ewangelią ? Czy nie jest to jakiś starożytny hagiograf? "Oto Ja, twój Bóg, który dla ciebie stałem się twoim synem"we wszystkim podobny do nas z wyjatkiem grzechu. Zrodzony a nie stworzony. Tak może powiedzieć Pan Jezus tylko do Maryi, Niepokalanie Poczętej. ... będą ci oddawać cześć taką, jaka należy się Bogu. taka cześć należy sie tylko Niepokalanej, nie zwykłym grzesznym ludziom. No chyba ja czegoś nie rozumiem, tak proszę o sprostowanie ...
_________________ Pan mym Pasterzem, Dawid.
|
So mar 29, 2014 19:23 |
|
 |
proteom
|
Eubulides napisał(a):
Jeżeli nasz Bóg jest jedyny, to innego nie ma. Tylko co to znaczy? Nasz Bóg nie jest naszą własnością. Czy nasz Bóg objawia się w innych religiach monoteistycznych http://pl.wikipedia.org/wiki/Monoteizm, a jeśli tak, to co to znaczy? Czy Jezus coś nowego odkrył w jedynym Bogu i nam przekazał? Zauważ, że katolicyzm, czy ogólnie chrześcijaństwo, nie ma monopolu na jedynego Boga, zatem w ramach innych religii monoteistycznych, mozna Go doświadczać w sposób, który nazywają to jest jedyny Bóg. Wciąż niejasne pozostaje rozumienie tego pojęcia/wyobrażenia: jedyny Bóg.proteom Cytuj: Moja znajoma wierzy w boga w sobie. Odkrywa go w swojej boskiej Jaźni i pozwala mu działać. Dzięki niemu stara się kochać siebie i innych . Czy niepowtarzalność Boga wynika z niepowtarzalności Jego doświadczania? Eubulides napisał(a): Cytuj: A to zmienia trochę postać rzeczy. Ci ludzie po prostu inaczej definiują istotę Boga . Skąd wiesz, że Ci inaczej ludzie def. istotę Boga, tym bardziej, jak uważają się za monoteistów. Eubulides napisał(a): Co ja poradzę jeśli ktoś uzna za swojego boga kamień znaleziony na drodze? Moja znajoma nie czci kamienia, tylko Boga w sobie. Czy istnieją jakieś obiektywne kryteria pozwalające odróżnić tego jedynego Boga, od boga, który nie jest jedyny, choć dla ich wyznawców taki bóg jawi się jako jedyny Bóg , i takiego właśnie czczą. Czy jedyny Bóg to to samo, co prawdziwy Bóg, a jeśli tak, to wg jakich obiektywnych kryteriów ową jedyność/prawdziwość weryfikujemy? Jeszcze raz pytam: czym jest jedyność bytu, który nazywamy Bogiem?
|
So mar 29, 2014 20:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dawid7 napisał(a): Maria-Magdalena napisał(a): Starożytna homilia na Świętą i Wielką Sobotę; autor nieznany. Oto Ja, twój Bóg, który dla ciebie stałem się twoim synem. Oto teraz mówię tobie i wszystkim, którzy będą twoimi synami, ... Dla ciebie Ja, twój Bóg, stałem się twoim synem. ... Przykazałem aniołom, aby cię strzegli, tak jak słudzy, teraz zaś sprawię, że będą ci oddawać cześć taką, jaka należy się Bogu.
Piękna modlitwa, podnosząca na duchu. Ale, czy zgodna z ewangelią ? Czy nie jest to jakiś starożytny hagiograf? "Oto Ja, twój Bóg, który dla ciebie stałem się twoim synem"we wszystkim podobny do nas z wyjatkiem grzechu. Zrodzony a nie stworzony. Tak może powiedzieć Pan Jezus tylko do Maryi, Niepokalanie Poczętej. ... będą ci oddawać cześć taką, jaka należy się Bogu. taka cześć należy sie tylko Niepokalanej, nie zwykłym grzesznym ludziom. No chyba ja czegoś nie rozumiem, tak proszę o sprostowanie ... Dawidzie, ciekawe jest to Twoje spostrzeżenie. Co powiesz o tym fragmencie? Maria-Magdalena napisał(a): Dla ciebie Ja, twój Bóg, stałem się twoim synem. Dla ciebie Ja, Pan, przybrałem postać sługi. Dla ciebie Ja, który jestem ponad niebiosami, przyszedłem na ziemię i zstąpiłem w jej głębiny. Dla ciebie, człowieka, stałem się jako człowiek bezsilny, lecz wolny pośród umarłych. Dla ciebie, który porzuciłeś ogród rajski, Ja w ogrodzie oliwnym zostałem wydany Żydom i ukrzyżowany w ogrodzie. Dobrej nocy.
|
So mar 29, 2014 23:18 |
|
 |
Eubulides
|
Cytuj: Czy nasz Bóg objawia się w innych religiach monoteistycznych a jeśli tak, to co to znaczy? Na pewno nie to, że mamy naraz dwóch, albo więcej bogów. Dalej pozostaje jeden. A jeśli wyznawcy tamtych innych religii przypisując czczonemu przez nich Bogu cechy, które Katolik w żaden sposób by nie przypisał, to po prostu mylą się co do Jego istoty, ale nie powołają do istnienia przecież innego boga. Jedyność Boga tutaj nie jest zagrożona. Cytuj: Czy Jezus coś nowego odkrył w jedynym Bogu i nam przekazał? Zauważ, że katolicyzm, czy ogólnie chrześcijaństwo, nie ma monopolu na jedynego Boga, zatem w ramach innych religii monoteistycznych, można Go doświadczać w sposób, który nazywają to jest jedyny Bóg. Pan Jezus niczego w Bogu nowego nie "odkrył", gdyż wie o Bogu wszystko, ale z pewnością odkrył Boga bardziej dla ludzi. Bóg stał się kimś bardziej znanym, dostępnym. Przede wszystkim wiemy to, że Bóg ma Syna a Ich Miłością jest Duch Święty - trzecia osoba Trójcy Świętej. Jeżeli naprawdę w jakiś sposób innowiercy doświadczają prawdziwego Boga, doświadczają Boga, w którego my wierzymy. Czczą " to czego nie znają". W innym przypadku tylko im się wydaje, że Boga doświadczają, ale w rzeczywistości nic nie czczą. Cytuj: Wciąż niejasne pozostaje rozumienie tego pojęcia/wyobrażenia: jedyny Bóg. Dla mnie nie ma tu niejasności. Po prostu to stwierdzenie mówi nam, iż tylko jeden Bóg istnieje naprawdę i nie ma innych. Inaczej nie byłby przecież " jedynym", ale "jednym" z pośród wielu. proteom napisał(a): Skąd wiesz, że Ci inaczej ludzie def. istotę Boga, tym bardziej, jak uważają się za monoteistów. Muszą  Jeżeli bowiem nie ma absolutnie żadnej różnicy w ich pojmowaniu Boga i naszym, to nie ma "innego boga". Są wyznawcami tego samego, choć może w inny sposób go czczą. Można dyskutować czy ich sposób oddawania czci Bogu jest słuszny czy nie, ale co do jedności wiary w Boga nie może być wątpliwości. No chyba, że istnieje jakaś różnica w pojmowaniu (definiowaniu) jego istoty. Stąd to wiem.  Jeśli "inny Bóg" - to inna jego istota. Taka sama istota Boga? - to czemu miałby być inny Bóg? Przykład: Protestanci i Katolicy wierzą w Ojca i Syna i Ducha Świętego. Uważamy, że jest jeden Bóg, są trzy Osoby Boskie. Modlimy się nazywając Boga tym samym Imieniem, będąc przekonani, że Bóg nasz jest Bogiem Wszechmocnym. Pytanie do Ciebie: czy wobec jedności definicji Boga, modlimy się do różnych Bogów? Nasz Jezus nie jest tym samym Jezusem, do którego oni się modlą? Jeżeli chcemy więc mówić o jakimś "innym" Bogu, to musi on się CZYMŚ RÓŻNIĆ od Boga w którego my wierzymy. Jest to logiczne?  Cytuj: Moja znajoma wierzy w boga w sobie. Odkrywa go w swojej boskiej Jaźni i pozwala mu działać. Dzięki niemu stara się kochać siebie i innych . Czy niepowtarzalność Boga wynika z niepowtarzalności Jego doświadczania? Nie.  Nasze doświadczenie Boga nie ma nic wspólnego z jego niepowtarzalnością. Przecież nas kiedyś na świecie nie było i kiedyś znów nie będzie. Czy Bóg twojej znajomej, też rodzi się z nią i umiera? Przepraszam, ale to brzmi trochę niepoważnie...
_________________ Cogito ergo credo. / Dei servitus vera libertas.
|
So mar 29, 2014 23:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dawidzie, sam zobacz.
Powstań z martwych, a zajaśnieje ci Chrystus
Czytanie z Listu świętego Pawła Apostoła do Efezjan
Ef 5,8–14
Bracia:
Niegdyś byliście ciemnością, lecz teraz jesteście światłością w Panu: postępujcie jak dzieci światłości. Owocem bowiem światłości jest wszelka prawość i sprawiedliwość, i prawda. Badajcie, co jest miłe Panu. I nie miejcie udziału w bezowocnych czynach ciemności, a raczej piętnując, nawracajcie tamtych. O tym bowiem, co u nich się dzieje po kryjomu, wstyd nawet mówić. Natomiast wszystkie te rzeczy piętnowane stają się jawne dzięki światłu, bo wszystko, co staje się jawne, jest światłem. Dlatego się mówi: „Zbudź się, o śpiący, i powstań z martwych, a zajaśnieje ci Chrystus”. Oto słowo Boże.
|
N mar 30, 2014 8:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
c.d. "...Zbudź się który śpisz! Nie po to bowiem cię stworzyłem, abyś pozostał spętany w Otchłani. Powstań z martwych, albowiem jestem życiem umarłych. Powstań ty, który jesteś dziełem rąk moich. Powstań ty, który jesteś moim obrazem uczynionym na moje podobieństwo. Powstań, wyjdźmy stąd!..."
|
N mar 30, 2014 8:36 |
|
 |
andej
|
Bóg jest Jeden i Jedyny, to jeno oznacza, że nie ma ich wielu. Znacznie spłycę: Kulwe ziemska jest jedyna kulą ziemkską w ukłądzie słonecznym. Nie ma ich dwóch. I jest wciąż ta sama ziemia dla tcyh, którzy wierza, że ziemia jest płaska i dla tacy, którzy mówią, że to jest ziemla, earth czy Erde. Tak jak ten Jedyny nazywany orzez ludzi Bogiem, Allachem, Jahwe, Jehową jest wciąż tym samym Jedynym Bogiem. To my różnie Go postrzegająć nadajemy Mu różne imiona. Ale to jak Go nazywamy nie ma żadnego wpływu na Jego istotowość.
|
N mar 30, 2014 11:07 |
|
 |
Dawid7
|
Maria-Magdalena napisał(a): "... Powstań ty, który jesteś dziełem rąk moich. Powstań ty, który jesteś moim obrazem uczynionym na moje podobieństwo ..."
Obrazem (niekiedy trudno czytelnym), ale nie Bogiem ! Jeśli już jesteśmy w tym wątku to także przybranym dzieckiem Bożym, na mocy testamentu z Krzyża, przekazanym św. Janowi Pozdrawiam - Dawid.
_________________ Pan mym Pasterzem, Dawid.
|
N mar 30, 2014 17:11 |
|
|
|