|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 15 ] |
|
Czy pierwsi chrześcijanie akceptowali związki homoseksualne?
Autor |
Wiadomość |
Vacarius
|
 Czy pierwsi chrześcijanie akceptowali związki homoseksualne?
Czy święty Sergiusz i święty Bachus to było małżeństwo? http://io9.com/gay-marriage-in-the-year ... /953627434
|
Cz kwi 03, 2014 16:38 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czy pierwsi chrześcijanie akceptowali związki homoseksua
Ikona z Dawidem i Jonatanem to ilustracja do pytania o Sergiusza i Bakchusa? Nie znam prawdę mówiąc historii życia tych świętych, ale informacje nie trudno odnaleźć. http://www.przegladprawoslawny.pl/artic ... =2416&id=8
|
Cz kwi 03, 2014 17:07 |
|
 |
amadeus35
|
A co mowi nam Bog na ten temat 
_________________ Bog jest Miloscia :)
|
So kwi 05, 2014 10:01 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Nic.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So kwi 05, 2014 19:16 |
|
 |
WIST
|
Dyskusja nie dotyczy tego co mówi nam o tym Bóg, lub co według niektórych mówi, lecz jaka była postawa pierwszych chrześcijan.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
So kwi 05, 2014 21:14 |
|
|
|
 |
amadeus35
|
WIST napisał(a): Dyskusja nie dotyczy tego co mówi nam o tym Bóg, lub co według niektórych mówi, lecz jaka była postawa pierwszych chrześcijan. Osobiscie jestem przeciwnikiem takich zwiazkow, i nigdy ich nie zaakceptuje, to co robili pierwsi chrzescijanie nie oznaczalo ze akceptowal to Bog. Pismo Swiete mowi : Rz 1:25-28.32 25. Prawdę Bożą przemienili oni w kłamstwo i stworzeniu oddawali cześć, i służyli jemu, zamiast służyć Stwórcy, który jest błogosławiony na wieki. Amen. 26. Dlatego to wydał ich Bóg na pastwę bezecnych namiętności: mianowicie kobiety ich przemieniły pożycie zgodne z naturą na przeciwne naturze. 27. Podobnie też i mężczyźni, porzuciwszy normalne współżycie z kobietą, zapałali nawzajem żądzą ku sobie, mężczyźni z mężczyznami uprawiając bezwstyd i na samych sobie ponosząc zapłatę należną za zboczenie.
|
Pn kwi 07, 2014 7:39 |
|
 |
amadeus35
|
Cytat: Bóg mówi w Biblii o homoseksualiźmie, że jest to obrzydliwość (Kpł 18,22; 20,13), bezwstyd i zboczenie (Rz 1,27), bezeceństwo i zło (Sdz 19,23), grzech przeciwny naturze (Mdr 14,26; Rz 1,26), a ci którzy się takich czynów dopuszczają plugawią się (Kpł 18,24) i będą wyłączeni spośród swego ludu (Kpł 18,29), a będą ukarani śmiercią (Kpł 20,13) i nie posiądą Królestwa Bożego (1 Kor 6,9)…
Dlatego nie interesuje mnie co akceptowali pierwsi chrzescijanie, mnie interesuje co Bog o tym mysli.
|
Pn kwi 07, 2014 7:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
amadeus35 napisał(a): Cytat: Bóg mówi w Biblii o homoseksualiźmie, że jest to obrzydliwość (Kpł 18,22; 20,13), bezwstyd i zboczenie (Rz 1,27), bezeceństwo i zło (Sdz 19,23), grzech przeciwny naturze (Mdr 14,26; Rz 1,26), a ci którzy się takich czynów dopuszczają plugawią się (Kpł 18,24) i będą wyłączeni spośród swego ludu (Kpł 18,29), a będą ukarani śmiercią (Kpł 20,13) i nie posiądą Królestwa Bożego (1 Kor 6,9)…
Dlatego nie interesuje mnie co akceptowali pierwsi chrzescijanie, mnie interesuje co Bog o tym mysli. Czyli powątpiewasz w natchnienie Boskie autorów Biblii?
|
Pn kwi 07, 2014 7:57 |
|
 |
amadeus35
|
Alus napisał(a): amadeus35 napisał(a): Cytat: Bóg mówi w Biblii o homoseksualiźmie, że jest to obrzydliwość (Kpł 18,22; 20,13), bezwstyd i zboczenie (Rz 1,27), bezeceństwo i zło (Sdz 19,23), grzech przeciwny naturze (Mdr 14,26; Rz 1,26), a ci którzy się takich czynów dopuszczają plugawią się (Kpł 18,24) i będą wyłączeni spośród swego ludu (Kpł 18,29), a będą ukarani śmiercią (Kpł 20,13) i nie posiądą Królestwa Bożego (1 Kor 6,9)…
Dlatego nie interesuje mnie co akceptowali pierwsi chrzescijanie, mnie interesuje co Bog o tym mysli. Czyli powątpiewasz w natchnienie Boskie autorów Biblii? To znaczy 
|
Pn kwi 07, 2014 8:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To znaczy, że chrześcijanie postępowali zgodnie z zamysłem Boga..... idźcie i rozmnażajcie się ma odniesienie jedynie do małżeństw heteroseksualnych.
|
Pn kwi 07, 2014 8:39 |
|
 |
amadeus35
|
Alus napisał(a): To znaczy, że chrześcijanie postępowali zgodnie z zamysłem Boga..... idźcie i rozmnażajcie się ma odniesienie jedynie do małżeństw heteroseksualnych. To znaczy ze twoim zdaniem, homosexualisci tez moga sie rozmnazac !?! 
|
Pn kwi 07, 2014 9:43 |
|
 |
WIST
|
Zdolność dyskusji na dany temat to przejaw dobrych manier. Amadeuszu, radzę się zastanowić zanim znów zechcesz narzucać odmienny od założonego w tym wątku temat dyskusji. Nie masz nic do powiedzenia w temacie to po prostu nie pisz. Pytanie dotyczy tego co myśleli pierwsi chrześcijanie i nie ważne w tym momencie jest to czego naucza Bóg, bo nie o tym mowa. Dyskusja o wierze to nie tylko ciągłe wypominanie komuś ze źle wierzy. Czasem chodzi po prostu o to w co się wierzy, jakkolwiek i w cokolwiek wierzyli pierwsi nasi bracia nowej ery. Kolejne ignorowanie mojego napomnienia zostanie odpowiednio nagrodzone.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
N kwi 13, 2014 22:17 |
|
 |
amadeus35
|
WIST napisał(a): Zdolność dyskusji na dany temat to przejaw dobrych manier. Amadeuszu, radzę się zastanowić zanim znów zechcesz narzucać odmienny od założonego w tym wątku temat dyskusji. Nie masz nic do powiedzenia w temacie to po prostu nie pisz. Pytanie dotyczy tego co myśleli pierwsi chrześcijanie i nie ważne w tym momencie jest to czego naucza Bóg, bo nie o tym mowa. Dyskusja o wierze to nie tylko ciągłe wypominanie komuś ze źle wierzy. Czasem chodzi po prostu o to w co się wierzy, jakkolwiek i w cokolwiek wierzyli pierwsi nasi bracia nowej ery. Kolejne ignorowanie mojego napomnienia zostanie odpowiednio nagrodzone. Zrozumialbym rowniez bez obiecywania nagrody, przeciez nie jestesmy dziecmi. 
|
Pn kwi 14, 2014 7:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
amadeus35 napisał(a): Alus napisał(a): To znaczy, że chrześcijanie postępowali zgodnie z zamysłem Boga..... idźcie i rozmnażajcie się ma odniesienie jedynie do małżeństw heteroseksualnych. To znaczy ze twoim zdaniem, homosexualisci tez moga sie rozmnazac !?!  Ma odniesienie JEDYNIE do małżeństw heteroseksualnych - gdzie tu konkluzja o zdolnościach rozmnażania w związkach homo?
|
Pn kwi 14, 2014 7:53 |
|
 |
amadeus35
|
Alus napisał(a): amadeus35 napisał(a): Alus napisał(a): To znaczy, że chrześcijanie postępowali zgodnie z zamysłem Boga..... idźcie i rozmnażajcie się ma odniesienie jedynie do małżeństw heteroseksualnych. To znaczy ze twoim zdaniem, homosexualisci tez moga sie rozmnazac !?!  Ma odniesienie JEDYNIE do małżeństw heteroseksualnych - gdzie tu konkluzja o zdolnościach rozmnażania w związkach homo? Jesli nie ma to ok 
|
Pn kwi 14, 2014 10:31 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 15 ] |
|
|