Skąd szatan ma siłę do działania?
Autor |
Wiadomość |
hyks
|
 Skąd szatan ma siłę do działania?
Skoro bez Boga nie ma życia, Bóg jest źródłem wszelkiej energii, to szatan jako przeciwnik, oddalony od źródła życia powinien leżeć i kwiczeć mówiąc kolokwialnie, tak jak człowiek pozbawiony jedzenia i picia przez długi czas.
|
N lip 14, 2013 21:06 |
|
|
|
 |
tanie_wino
|
 Re: Skąd szatan ma siłę do działania?
Też kiedyś o to pytałem. Szatan jako przeciwieństwo Boga, jego wróg, żyjący w oddali od źródła wszystkiego co dobre, wg mnie powinien ledwo dychać, być głupi i słaby. A ponoć jest bardzo inteligentny, przebiegły, a opętani przezeń mają siłę kilku chłopa. O co chodzi?
_________________ pajacyk.pl
|
N lip 14, 2013 21:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
tanie_wino napisał(a): Szatan jako przeciwieństwo Boga, jego wróg, żyjący w oddali od źródła wszystkiego co dobre, wg mnie powinien ledwo dychać, być głupi i słaby. Szatan nie jest do końca przeciwieństwem Boga. Bóg nie ma przeciwieństwa, ponieważ, jako twórca wszystkiego, jest jedyny w swoim rodzaju. Co do pytania stanowiącego temat tego wątku: szczerze mówiąc, nie wiem, jak to się dzieje, że Szatan, mimo iż oddalony od Boga, wydaje się pozostawać permanentnie efektywny w wykonywaniu zła. Wiem jedynie, że ma on moc pochodzącą od Boga (Bóg dał mu ją, kiedy go powołał do życia w postaci dobrego anioła). Najwyraźniej Szatan, odszedłszy od Boga, nie utracił jej. Warto pamiętać, że jest on istotą duchową i jako taka nie funkcjonuje w ten sam sposób, jak robi to człowiek. Jest po prostu innym rodzajem bytu.
|
Śr lip 17, 2013 6:09 |
|
|
|
 |
Gutecki
|
A może Szatan pobiera tą silę ze zła, które czyni człowiek? Możliwe, że to tylko takie uproszczenie, ale gdyby nie było zła Szatan nie miał by pożywki.
|
Śr lip 24, 2013 9:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@ Gutecki
Szatan był zbuntowany już zanim człowiek w ogóle zaistniał, więc Twoje przypuszczenie jest raczej błędne.
|
Śr lip 24, 2013 10:06 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
MIXer napisał(a): Szatan był zbuntowany już zanim człowiek w ogóle zaistniał Dlaczego tak sądzisz?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr lip 24, 2013 12:33 |
|
 |
ARHIZ
|
Jeżeli założymy, że Bóg jest źródłem "energii" aniołów, to albo Szatan dostaje od Boga (wszechmocnego) trochę tej energii, albo ją kradnie (wtedy Bóg nie jest wszechmocny). Ewentualnie można założyć, że anioły nie potrzebują energii do działania i funkcjonują same z siebie, ew. energia której potrzebuję nie jest tożsama z obecnością Boga.
_________________ ॐ नमः शिवाय
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
Śr lip 24, 2013 13:56 |
|
 |
aniart
|
Skoro wszystko przenika energia, to aby jeden byt pobrał jakąś jej część inny musi tyle samo stracić. Jeśli przyjąć, że "diabeł" to woda a "bóg" ogień zabawa polega na przekształcaniu jednego w drugie.
Alan F. Alford w „Bogach nowego tysiąclecia” daje przykład użycia Wielkiej Piramidy w Egipcie do rozkładu wody na wodór i tlen. Możliwe jest, że również inne z dawnych budowli spełniały podobną funkcję. Ale kryje się tutaj niebezpieczeństwo... Dla człowieka woda jest niezbędna do życia, więc bliżej byłoby mu jednak do szatana niż do Boga z tradycji judeochrześcijańskiej.
W mitologii starożytnych Chin jest mowa o wojnie bogów ognia i wody „na początku świata”. Zgodnie ze starą, chińską filozofią woda i ogień wywodzą się z Wielkiej Jedności, z których powstało 5 żywiołów i kolejne, poboczne rzeczy. Strabon pisze w „Geografii”: „druidzi zaś oprócz wiedzy o przyrodzie studiują jeszcze filozofię moralną. Uważa się ich za najsprawiedliwszych z ludzi (…) Ludzie ci, jak i inne powagi, orzekli, że dusze ludzkie i wszechświat są niezniszczalne, chociaż w pewnych okresach ogień albo woda mogą (czasowo) zapanować.” [Dillon, N. Chadwick „Ze świata Celtów”]
|
Śr lip 24, 2013 16:15 |
|
 |
Lurker
|
Ale "woda" nie jest bytem - jest zbiorowością bytów. Bytem jest cząsteczka wody.
Podobnie "ogień" nie jest bytem - bytem jest zjonizowana cząsteczka powietrza (a różne cząsteczki "w powietrzu" fruwają) emitująca foton. (Trochę strzelam w ciemno, więc niech mnie ktoś biegły w fizyce poprawi, czym ten ogień tak naprawdę jest.)
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Śr lip 24, 2013 16:38 |
|
 |
aniart
|
Lurker napisał(a): Ale "woda" nie jest bytem - jest zbiorowością bytów. Bytem jest cząsteczka wody.
Podobnie "ogień" nie jest bytem - bytem jest zjonizowana cząsteczka powietrza (a różne cząsteczki "w powietrzu" fruwają) emitująca foton. (Trochę strzelam w ciemno, więc niech mnie ktoś biegły w fizyce poprawi, czym ten ogień tak naprawdę jest.) Nie czepiajmy się szczegółów. To trochę jak "dzielenie g.... na atomy". W ten sposób trzeba by zaczynać od definicji wszystkiego od początku...
|
Śr lip 24, 2013 16:53 |
|
 |
Lurker
|
Tak się, proszę koleżanki, naukę uprawia. Nie po łebkach, nie jak w duszy gra, tylko rzetelnie poznając świat...
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Śr lip 24, 2013 17:01 |
|
 |
aniart
|
Nie, tak się kolego rozmydla wszystko i ucina kwestię. Cała nauka opiera się na jak największym zagmatwaniu sprawy, żeby istota zniknęła w gąszczu określeń i niejasności.
|
Śr lip 24, 2013 17:15 |
|
 |
Lurker
|
Nie koleżanko, nauka polega na mozolnym wspinaniu się po czterech stopniach: 1. OBSERWACJACH 2. ROZMYŚLANIACH 3. OBLICZENIACH 4. WNIOSKACH Jest to wiedza z takiej książeczki dla dzieci ("Zerko w krainie Karlikanii" OIDP). Przy czym do wnioskowania potrzebne są właśnie precyzyjne definicje, właśnie po to, żeby sprawy nie rozmydlić. A że proste umysły nie ogarniają całości...? Cóż, ja też nie ogarniam np. matematyki dyskretnej. Ale nie piszę z tego powodu filipik przeciw niej.
|
Śr lip 24, 2013 17:21 |
|
 |
ARHIZ
|
Lurker napisał(a): Ale "woda" nie jest bytem - jest zbiorowością bytów. Bytem jest cząsteczka wody.
Podobnie "ogień" nie jest bytem - bytem jest zjonizowana cząsteczka powietrza (a różne cząsteczki "w powietrzu" fruwają) emitująca foton. (Trochę strzelam w ciemno, więc niech mnie ktoś biegły w fizyce poprawi, czym ten ogień tak naprawdę jest.) Woda jest na ogół roztworem w której rozpuszczalnik stanowi woda a substancje rozpuszczone, to głównie sole. Ogień jest z kolei wynikiem reakcji spalania, czyli utleniania - efektem tej reakcji jest nowy związek chemiczny.
_________________ ॐ नमः शिवाय
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
Śr lip 24, 2013 20:12 |
|
 |
Lurker
|
No ale mnie chodziło o to, co sprawia że ogień jest ogniem, czyli że świeci i grzeje (emituje fotony w zakresie światła widzialnego i podczerwieni). Z tą jonizacją to pewien nie jestem na sto procent, ale nie potrafię wskazać innej przyczyny emisji fotonów. Oczywiście to, co świeci, to nie tylko podgrzane powietrze, ale również (przede wszystkim?) cząsteczki lotnych gazów (wodoru?) uwalniane z materiału palnego w procesie utleniania.
|
Śr lip 24, 2013 20:41 |
|
|
|