|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
MPK2
|
 Bóg jest niezmierzony
Witam, Bóg jest wszechobecny. Ostatnio w pewnym wierszu spotkałem się z wersem w którym pisało że Kościół Boga nie ogarnie. I skłoniło mnie to zastanowienia nad tym wersem. Czy nie jest tak że tam gdzie Bóg tam i Kościół i to nieprawda że Kościół Boga nie ogarnie ? Pytam katolików ( podkreślam bo już spotkałem się z pisaniem nie na temat )
|
Pn lut 29, 2016 22:30 |
|
|
|
 |
Andy72
|
 Re: Bóg jest niezmierzony
Czego chcesz od nas, Panie, za Twe hojne dary? Czego za dobrodziejstwa, którym nie masz miary? Kościół Cię nie ogarnie, wszędy pełno Ciebie: I w otchłaniach, i w morzu, na ziemi, na niebie. Złota też, wiem, nie pragniesz, bo to wszytko Twoje, Cokolwiek na tym świecie człowiek mieni swoje. Wdzięcznym Cię tedy sercem. Panie, wyznawamy, Bo nad to przystojniejszej ofiary nie mamy. Tyś Pan wszytkiego świata. Tyś niebo zbudował I złotymi gwiazdami ślicznieś uhaftował. Tyś fundament założył nieobeszłej ziemi I przykryłeś jej nagość zioły rozlicznemi. Za Twoim rozkazaniem w brzegach morze stoi A zamierzonych granic przeskoczyć się boi. Rzeki wód nieprzebranych wielką hojność mają, Biały dzień a noc ciemna swoje czasy znają, Tobie k woli rozliczne kwiatki Wiosna rodzi, Tobie k woli w kłosianym wieńcu Lato chodzi, Wino Jesień i jabłka rozmaite dawa, Potym do gotowego gnuśna Zima wstawa. Z Twej łaski nocna rosa na mdłe zioła padnie, A zagorzałe zboża deszcz ożywia snadnie. Z Twoich rąk wszelkie źwierzę patrza swej żywności, A Ty każdego żywisz z Twej szczodrobliwości. Bądź na wieki pochwalon, nieśmiertelny Panie! Twoja łaska, Twa dobroć nigdy nie ustanie. Chowaj nas, póki raczysz, na tej niskiej ziemi, Jedno zawżdy niech będziem pod skrzydłami Twemi.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pn lut 29, 2016 22:32 |
|
 |
WIST
|
Dla mnie Kościół jest w pewnym sensie strona w kontakcie z Bogiem. Jak każdy z nas. Tak jak człowiek nie ogarnie Boga tsk i Kościół który ma od Boga wielka władze operowania sakramentami, nadal nie jest zdolny Boga zamknąć w klatce i zrozumieć w pełni.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Wt mar 01, 2016 0:36 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MPK2 napisał(a): Ostatnio w pewnym wierszu spotkałem się z wersem w którym pisało że Kościół Boga nie ogarnie. Tak z ciekawości: o jaki fragment ci chodzi?
|
Wt mar 01, 2016 8:10 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Kozioł napisał(a): MPK2 napisał(a): Ostatnio w pewnym wierszu spotkałem się z wersem w którym pisało że Kościół Boga nie ogarnie. Tak z ciekawości: o jaki fragment ci chodzi? http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?p=890824#p890824 
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Wt mar 01, 2016 8:19 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
przeczytałem "wersu"  ...idę się napić kawy ...
|
Wt mar 01, 2016 8:46 |
|
 |
dominikbartlomiej
|
WIST napisał(a): Dla mnie Kościół jest w pewnym sensie strona w kontakcie z Bogiem. Jak każdy z nas. Tak jak człowiek nie ogarnie Boga tsk i Kościół który ma od Boga wielka władze operowania sakramentami, nadal nie jest zdolny Boga zamknąć w klatce i zrozumieć w pełni. bingo. Bóg jest Bogiem, Kościół Niebiański i ziemski chwali Pana cały czas. Anabasis i katabasis - schodzący i wschodzący wymiar liturgii - czyli wychwalania Pana Boga - warto o tym poczytać. Pan Bóg jest w wieczności, podobnież jak i Kościół Niebiański, wszak wiadomo - Bóg jest Bogiem i tylko ON jest BOGIEM 
_________________ Warto zerknąć: Egzorcyzmy | Mamre | Różaniec | Modlitwy i życiorysy świętych | Życie wieczne
|
Cz mar 03, 2016 21:37 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
|