Re: Poszukuję kierownia duchowego – prośba o wskazówki
Mari19pl napisał(a):
Szanowni Bracia i Siostry,
Zwracam się z prośbą o pomoc w znalezieniu kierownia duchowego.
Szukam osoby doświadczonej w prowadzeniu dusz, obdarzonej mądrością i pokorą.
Jeśli znacie kogoś, kto mógłby mi pomóc, proszę o kontakt lub sugestię, gdzie mogę taką osobę poszukać.
Witaj
Po pierwsze: nie podałeś miejscowości. Jeżeli mieszkasz w Krakowie a podam Ci duchownego ze Szczecina to będziesz dojeżdzał ?
Po drugie: Gratuluje - bo prowadzi Cię Duch Święty. Na początkowych ”kilometrach” drogi duchowej -
NIKT nie może być sędzią we własnej sprawie.
Po trzecie: Módl się o prowadzenie i zaufaj wyrokom Bożym. Wskazany mi przez Boga ksiądz, zupełnie nie spełniał moich oczekiwań a okazał się niezastąpiony.
Po czwarte: Najciemniej jest pod latarnią. Idź do swojego proboszcza i wyznaj szczerze swój problem. Gdy Ci nie pomoże lub nie wskaże Ci innego duchownego do pomocy - odejdź i nadal się módl o prowadzenie i cierpliwie czekaj - nie wyprzedzając Ducha Świętego … bo to nie wyścigi …
Po piąte: uczyniłeś złe założenie, że to ma być pokorny i mądry kapłan czyli na dzisiejsze czasy … ideał. Nie ma już takich ale ten mniej mądry może powiedzieć jedno zdanie, które wywróci twoje życie „do góry nogami” - więc warto pokornie go słuchać a Duch Święty Ci je wskaże …
Po szóste: Rozwój duchowy składa się z trzech podstawowych etapów: oczyszczenia, oświecenia i zjednoczenia. Prowadzenie przez Ducha Świętego jest więc uwarunkowane
oczyszczeniem z grzechów - to fundament duchowy, więc nie może stać na ruchomych piaskach …
Powodzenia !