ojciec, matka i żona w Edenie
Autor |
Wiadomość |
tehoodor
|
Re: ojciec, matka i żona w Edenie
Idący napisał(a): Nie wiem, czego to przejaw? Ignorancji, złośliwości, głupoty ... Przecież to poziom przedszkolaka, albo przymulonego nastolatka. Człowieku, opanuj się. Dorośnij. Tak durne "argumenty" tylko ośmieszają. Nie chcę Ci sprawiać przykrości, ale to co napisałeś jest żenujące. Tak prymitywne, że nie wiadomo, czy jest to wyraz złej woli czy głupoty. A może zaślepienie antykatolicką nienawiścią? Czy to nie znamiene, że zadawanie prostych, logicznych pytań powoduje u ludzi religijnych irytację i złość? Prawda przecież powinna obronić się sama, a dążenie do prawdy to jeden z filarów szczerej wiary, a może nie tym razem?
|
N cze 23, 2024 11:21 |
|
|
|
|
Idący
|
tehoodor napisał(a): Czy to nie znamiene, że zadawanie prostych, logicznych pytań powoduje u ludzi religijnych irytację i złość? Logicznych? A które pytanie jest logiczne? Logiczne pytania nie budzą irytacji, ani złości. Przeciwnie, skłaniają do myślenia.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
N cze 23, 2024 11:58 |
|
|
george45
|
Idący napisał(a): tehoodor napisał(a): Czy to nie znamiene, że zadawanie prostych, logicznych pytań powoduje u ludzi religijnych irytację i złość? Logicznych? A które pytanie jest logiczne? A chociażby to: Idący napisał(a): george45 napisał(a): Bóg ponoś jest wszechwiedzący, ale z tego opisu wynika, że działa metodą prób. Stworzył sobie sługę, mężczyznę, by uprawiał i doglądał Mu ogród. Po jakimś czasie zdał sobie sprawę, że to tak nie zadziała. Wszechwiedzący nie przywidział, że Jego sługa nie jest w stanie poradzić sobie z nadmiarem obowiązków i potrzebna jest mu pomoc. Czyżby w momencie tworzenia Adama nie był wszechwiedzący? Był i jest. Nie ma żadnego argumentu, który mógłby to podważać. Czy ktoś wszechwiedzący i mogący stwarzając człowieka, nie wiedziałby, że należy wraz z nim, stworzyć odpowiednią pomoc? Bóg biblijny, dopiero po jego stworzeniu, obarczeniu obowiązkami i stwierdzeniu, że nie jest w stanie ich sam wykonać, doszedł do wniosku, że coś jest nie ten tego i postanowił naprawić dając Adasiowi pomoc. Czy ten argument nie podważa wszechwiedzy Boga? Poza tym, Bóg tworząc, za każdym razem (codziennie) oceniał to czego dokonał. Czy ktoś wszechwiedzący musiałby dokonywać oceny tego, co stworzył? Oceny dokonują ci, którzy nie wiedzą, nie mają pewności, mają wątpliwości, że to czego dokonali jest dobre, bezbłędne.
|
N cze 23, 2024 14:16 |
|
|
|
|
andej
|
Czy zamiast bezsensownego bełkotu nie potrafisz zadać pytania? I uargumentować? Przecież nie ma podstaw do tego co Bogu zarzucasz. Całkowity brak logiki.
|
N cze 23, 2024 15:51 |
|
|
C2H6O
|
Zacznijmy więc może od początku, punkt po punkcie.
2. Upadek pierwszych ludzi - Bóg wygnał pierwszych ludzi, Adama i Ewę z Edenu na ziemie obecnie znane nam i zamieszkiwane przez ludzi. Tak jest w Biblii. Czy ktoś w Biblii wyczytał coś innego?
|
N cze 23, 2024 19:50 |
|
|
|
|
Andy72
|
Rozumiesz że to alegoria?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N cze 23, 2024 19:52 |
|
|
george45
|
andej napisał(a): Czy zamiast bezsensownego bełkotu nie potrafisz zadać pytania? I uargumentować? Przecież nie ma podstaw do tego co Bogu zarzucasz. Całkowity brak logiki. Zrobiłem to powyżej, a Bogu nie zrzucam całkowitego braku logiki, lecz mam wątpliwości co do Twego logicznego myślenia. Jako usprawiedliwienie mogę uznać późną porę i wysoką temperaturę.
|
N cze 23, 2024 20:47 |
|
|
C2H6O
|
Andy72 napisał(a): Rozumiesz że to alegoria? Kto Ci tak powiedział? Wyjaśnij, jak taki prosty zapis może być alegoryczny. Jak nie mnie, to przynajmniej sobie.
|
N cze 23, 2024 20:48 |
|
|
george45
|
C2H6O napisał(a): Zacznijmy więc może od początku, punkt po punkcie.
2. Upadek pierwszych ludzi - Bóg wygnał pierwszych ludzi, Adama i Ewę z Edenu na ziemie obecnie znane nam i zamieszkiwane przez ludzi. Tak jest w Biblii. Czy ktoś w Biblii wyczytał coś innego? Doczytałem, że "Wygnawszy zaś człowieka, Bóg postawił przed ogrodem Eden cherubów i połyskujące ostrze miecza, aby strzec drogi do drzewa życia." Ale czy w obecnych czasach, tymi mieczami ...
|
N cze 23, 2024 21:07 |
|
|
Jerzy_67
|
george45 - nie ma już na tej ziemi Edenu, więc i "szlaban" na drodze do niego nie jest potrzebny!... Jednak był czas - do potopu zapewne - że takie uniemożliwienie wstępu do Edenu było konieczne...
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
Pn cze 24, 2024 5:12 |
|
|
Idący
|
C2H6O napisał(a): Andy72 napisał(a): Rozumiesz że to alegoria? Kto Ci tak powiedział? Wyjaśnij, jak taki prosty zapis może być alegoryczny. Jak nie mnie, to przynajmniej sobie. Alegoria jest czymś, czego nie należy odczytywać dosłownie ale co ma sens przenośny. Jeśli chodzi o wypędzenie z raju, to nie mamy żadnych podstaw do przyjmowania, że zostali wypędzeni z konkretnej działki/posiadłości ogrodzonej murem lub zasiekami z jedna brama wjazdową i budką ze strażnikami. Nie mamy podstaw do określania rynsztunku, w który byli wyposażeni. Natchniony autor, gdyby opisywał tę samą scenę, np. w końcówce XX w., podałby zapewne, że Eden otaczały pola minowe i automaty strzelnicze, a przy szlabanie stały anioły wyposażone w uzi lub kałachy. Wypędzenie z raju to obraz przemawiający do wyobraźni. To obraz utraconego dziewictwa. Albo utraty wzroku po spojrzeniu w oko lasera. To obraz bezpowrotnej utraty czegoś. Utraty rajskiej niewinności. Utratę beztroskiego dzieciństwa, do którego nie da się wrócić. Ci z mieczami, to upływ czasu. To symbol czegoś, czego nie da się odzobaczyć. Dla mnie nie ma żadnego znaczenia to, czy Eden jest pojęciem ziemskim, czy oznacza jakieś konkretne miejsce na Ziemi, czy poza naszą planetą. Istotna jest utrata stanu idyllicznego na skutek nieprzestrzegania "Regulaminu". Wypędzenie z Raju to nie kara. To konsekwencja. Tak jak ból i wyciek krwi z rany nie są karą za użycia noża, ale konsekwencją niewłaściwego posługiwania się nim.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Pn cze 24, 2024 7:37 |
|
|
george45
|
Jerzy_67 napisał(a): george45 - nie ma już na tej ziemi Edenu, więc i "szlaban" na drodze do niego nie jest potrzebny!... Jednak był czas - do potopu zapewne - że takie uniemożliwienie wstępu do Edenu było konieczne... Edenu, jak twierdzisz już nie ma, zalał go potop. A drzewo życia pozostało, czy ktoś korzystając z zamieszania zajumał?
|
Pn cze 24, 2024 7:48 |
|
|
Saqura
|
C2H6O napisał(a): Kto Ci tak powiedział? Wyjaśnij, jak taki prosty zapis może być alegoryczny. Jak nie mnie, to przynajmniej sobie. Biblia jest jak cebula, im głębiej pragniesz poznawać (Ojca i Syna) tym więcej warstw przed Tobą odkrywa, wystarczy być "gorącym"... george45 napisał(a): Edenu, jak twierdzisz już nie ma, zalał go potop. A drzewo życia pozostało, czy ktoś korzystając z zamieszania zajumał? Droga do drzewa życia została otwarta i jest obecnie dostępna dla wszystkich ludzi. Każdy z nas może otrzymać z niego owoc, wystarczy przy nim trwać. Potop zalał Eden?
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
Pn cze 24, 2024 8:07 |
|
|
Jerzy_67
|
Saqura napisał(a): Potop zalał Eden? Stoję na stanowisku globalnego potopu, więc: tak. Idący napisał(a): Wypędzenie z Raju to nie kara. To konsekwencja. A to już konsekwencja nie może być karą?! Np. chłopiec miał zapowiedziane, że jeśli nie posprząta pokoju, nie dostanie deseru przy obiedzie! Nie posprzątał - deseru nie było! Czy brak deseru był konsekwencją jego bałaganiarstwa? Tak! Czy to była kara? Tak - dla dziecka to była straszna kara, bo akurat był deser z malinami, a to jego ulubione owoce!... Adam z Ewą mieli zapowiedziane, że czekają ich konsekwencje nieposłuszeństwa; one nadeszły i to była zarazem kara, bo już Eden nie był ich domem!... [właściwie, to mieli umrzeć, ale Pan Bóg łaskę im okazał; jednak konsekwencje=kara nie zostały cofnięte]
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
Pn cze 24, 2024 9:52 |
|
|
Saqura
|
Jerzy_67 napisał(a): Stoję na stanowisku globalnego potopu, więc: tak. Brałeś kiedykolwiek pod uwagę, że Eden to miejsce spotkań Boga z człowiekiem, że jest nim Duch św i wewnętrzna komunia/ zjednoczenie/konwersacja?
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
Pn cze 24, 2024 10:05 |
|
|
|