Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt lut 11, 2025 15:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Śmierć - czy jest złem? 
Autor Wiadomość

Post Re: Śmierć - czy jest złem?
Jerzy_67 napisał(a):
Do tytułowego pytania [Śmierć - czy jest złem?] bardzo (według mnie) pasuje to zdanie:
    1Kor 15,26 BW
    A jako ostatni wróg zniszczona będzie śmierć.

Nazywanie śmierci WROGIEM jest bardzo wymowne!
Ponoć Jezus mówił, by miłować wrogów swoich, ale widocznie nie wszystkich miał na myśli. A może to wyczytałem w jakimś apokryfie, nie Biblii.

Pn lis 18, 2024 22:30

A kogo zabronił miłować? Łysych, rowerzystów, zboczeńców czy ...?
Jezus nienawidził nienawiści. Nienawidził zła, krzywdzenia, dyskryminacji. Nienawidził śmierci czyli grzechu. Bo grzech jest śmiercią.

Wt lis 19, 2024 9:00

Przykład "miłowania"

.."12 Bóg - Sędzia sprawiedliwy,
Bóg codziennie pałający gniewem.
13 4 Jeśli się [kto] nie nawróci,
miecz swój On wyostrzy;
14 przygotuje na niego pociski śmiertelne,
sporządzi swe ogniste strzały.".......................

Bez komentarza. Wymysły i marzenia przestraszonych dzieci.

Wt lis 19, 2024 12:17

Witold33 napisał(a):
Przykład "miłowania"

miecz swój On wyostrzy;

Przetworzę na inny język.

Ojciec - rodzic twój,
wciąż nienawidzący krzywd
Jeśli go nie posłuchasz
nie obroni cię
on przygotuje wrzątek (np. na zupę)
poparzysz się jak rękę włożysz.

Rozumiem, że nie rozumiesz ST. Rozumiem, że nie znasz ówczesnych praw i zwyczajów. Ale po co czytasz, skoro nic nie rozumiesz?

Czytanie Biblii bez wiary jest bez sensu. Czytanie Biblii z odgórnym założeniem, że Boga nie ma lub, że jest zły, jest świadomą walką z Nim.

Wt lis 19, 2024 15:19

Idący napisał(a):
Witold33 napisał(a):
Przykład "miłowania"

miecz swój On wyostrzy;

Przetworzę na inny język.

Ojciec - rodzic twój,
Jeśli go nie posłuchasz
nie obroni cię
on przygotuje wrzątek (np. na zupę)
poparzysz się jak rękę włożysz.
Idący, przeszedłeś samego siebie. Chodzą słuchy, że Twoje apokryfy, pomimo definitywnego zakazu w drodze wyjątku mają wejść do kanonu.
Idący napisał(a):
Rozumiem, że nie rozumiesz ST. Rozumiem, że nie znasz ówczesnych praw i zwyczajów. Ale po co czytasz, skoro nic nie rozumiesz?
Będę strzelał, może czyta by zrozumieć.
Idący napisał(a):
Czytanie Biblii bez wiary jest bez sensu.
To oczywista oczywistość. Siadamy w pozycji lotosu, czekamy na przypływ wiary, gdy poczujemy, że przypłynęła idziemy na egzamin by uzyskać certyfikat i dopiero potem sięgamy po Biblię, po to by… nadać twoim słowom sens?

Śr lis 20, 2024 21:12

"Ojciec - rodzic twój,
Jeśli go nie posłuchasz
nie obroni cię"
Obawiam się, że to sprzeczność, w dodatku Boga obrażająca. Miłujący bowiem ojciec broni także tych dzieci, które nie posłuchają. Nie ma żadnego wet za wet w prawdziwym miłowaniu.
Właśnie czytam i znajduję potwierdzenie, że sprawa idzie jeszcze dalej niż mi się wydaje :

https://mlodziezmaryjna.pl/wp-content/u ... %9Bci_.pdf

Cz lis 21, 2024 10:11

Czytając Biblię, stwierdzamy ( a przynajmniej ja), że słowo Boga jest Życiem niezrodzonym, czyli niepodległym śmierci. Tym samym, czyż nie żyjemy Boskim Życiem? Czy to co nieśmiertelne źródłem śmierci może być? No chyba tylko w umysłach tych, którzy nie postrzegają, że jesteśmy jednością ze wszystkimi i wszystkim. Tych którzy zjedli owoc z drzewa dobra i zła, którego przetrawić nie potrafią. Nie dostrzegają, że ciała, kości, nie są tylko ich kośćmi i ciałami. Pochodzą zarówno z ciał ziemskich, jaki i niebieskich i do nich powrócą, dając Życie innym. Czy to nie serce Adama bije w naszych sercach, czy nie jego oddech porusza nasze płuca?
Śmierć jest jednością z Życiem. Tylko umysły dzielące, przesiewające, oceniające, się jej obawiają, cierpią - znajdują się w piekle.

Cz lis 21, 2024 12:09

Zaszczytnie być trybikiem Jego maszynerii. Miło łudzić się, że się nie jest. Stąd uporczywe, dziecinne dopytywanie się o tzw. sens życia i wszystkiego.

Pt lis 22, 2024 8:35

Witold33 napisał(a):
Właśnie czytam i znajduję potwierdzenie, że sprawa idzie jeszcze dalej niż mi się wydaje :
https://mlodziezmaryjna.pl/wp-content/u ... %9Bci_.pdf

Dobry kierunek. Mądry link. Warto wziąć sobie do serca.

Witold33 napisał(a):
Zaszczytnie być trybikiem Jego maszynerii.
Tak został stworzony świat, że każdy jest tym trybikiem. Z tym, że wiele tych trybików nie trybi. A nawet kontrują z całej siły.

Witold33 napisał(a):
Miło łudzić się, że się nie jest.
Natomiast nie mam pojęcia co takiego miłego w łudzeniu się, że tak nie jest? Przecież takie podejście zaprzecza sensowi.

Witold33 napisał(a):
Stąd uporczywe, dziecinne dopytywanie się o tzw. sens życia i wszystkiego.
Pytanie nie jest dziecinne. Dziecinne jest odrzucanie sensu Boskiego planu. Dziecinne jest powtarzanie pytania po raz tysięczny, jeśli odrzuca się uzyskiwane odpowiedzi.
Zadawanie pytań jest cechą rozumnej istoty. Rozumienie, też. Wiara dostępne jest tylko dla najwyższych istot, jakimi są ludzie. Wiara daje odpowiedzi na pytania. Wiara daje nadzieję. Ale trzeba uwierzyć. Trzeba zaufać.

Np. dziecko. Tata mówi: Nie wkładaj ręki do wrzątku, bo się poparzysz i będzie bardzo i długo bolał.
Jeśli dziecko ma zaufanie do taty i mu wierzy, to nie będzie sprawdzać, czy na pewno będzie bolało.
Jeśli dziecko nie ma zaufania do taty i mu nie wierzy, to sprawdzi, czy się poparzy.
Trzecie dziecko będzie krążyć wokół gara z wrzątkiem, i w kółko pytać, czy na pewno wrzątek przy. Czy oparzenie boli? Zupełnie jak ćma wokół płomienia świecy. To przykład ryzykanctwa. Złe ma dziwna moc przyciągania.

Wierzący chce wierzyć. Wybiera wiarę, bo wiara daje odpowiedzi. Bo wiara daje nadzieję. Bo wiara daje miłość.

Pt lis 22, 2024 8:55

Słusznie. Ale karać, lub nagradzać dziecko za jego zaufanie lub brak jest pozbawione sensu i elementarnej sprawiedliwości. Więc absurdem jest przypisywanie takiego oceniania Bogu. To Go obraża.

N lis 24, 2024 9:18

Witold33 napisał(a):
Słusznie. Ale karać, lub nagradzać dziecko za jego zaufanie lub brak jest pozbawione sensu i elementarnej sprawiedliwości. Więc absurdem jest przypisywanie takiego oceniania Bogu. To Go obraża.

Słusznie. Dlatego rozsądzany rodzić nie karze dziecka, za to, że się poparzyło. Tak samo ból spowodowany oparzeniem nie jest karą. Ta są konsekwencje.
Rodzic chce chronić swoje dziecka, dlatego zakazuje tego, co szkodzi. Ufające dziecko wierzy mu i dzięki temu nie naraża się na przykre konsekwencje. Albo nie ufa, sprawdza i cierpi.
Jeśli ktoś powie ci, abyś nie wkładał ręki w tryby, to nauczony konsekwencjami innych osób posłuchasz. Bo na podstawie obserwacji łatwo sobie wyobrazić skutki. Dziecko, które nigdy się nie poparzyło, nie przewiduje skutków. Ale oczywiście i ty możesz zignorować ostrzeżenie. Nikt nie będzie karać. Przeciwnie, będzie ratować. Ale cierpieć będziesz. Nie za karę. Tylko poniesiesz skutki ignorowania ostrzeżenia.

N lis 24, 2024 11:43

No i bingo. Sam właśnie udowadniasz, że często przypadkowe doświadczenia, przypadki, jakieś dodatkowe dane zebrane podczas życia budują np. zaufanie. Podobnie jest z wiarą, miłością i nienawiścią. Żadne z tych postaw nie są efektem woli czy postanowienia. Są wypadkową od nas niezależną. Wynikają ze zdarzeń i odkryć, które następują przypadkowo. Więc głupio kogoś oceniać za los, jaki mu pisany.

Pn lis 25, 2024 9:02

Witold33 napisał(a):
No i bingo. Sam właśnie udowadniasz, że często przypadkowe doświadczenia, przypadki, jakieś dodatkowe dane zebrane podczas życia budują np. zaufanie. Podobnie jest z wiarą, miłością i nienawiścią. Żadne z tych postaw nie są efektem woli czy postanowienia. Są wypadkową od nas niezależną. Wynikają ze zdarzeń i odkryć, które następują przypadkowo. Więc głupio kogoś oceniać za los, jaki mu pisany.

Tak, zebrane doświadczenie są jak cegły zakupione na budowę. A wiara jest zaprawą. Natomiast świadomy wybór trwania w danej wierze jest projektem. Z tej kupy, wydawałoby się przypadkowych cegieł można zbudować kościół, mieszkanie, więzienie czy miejsce straceń. Od zaprawy zależy trwałość i możliwości konstrukcyjne. Ale od woli projektanta zależy rezultat. Świadomy wybór wiary, to konkretnym projekt na życie. Odrzucenie wiary, jest odrzuceniem projektu i decyzja o samodzielnym budowaniu czegoś, co z tego wyjdzie. Albo trwały gmach, albo piękna budowla, która się rozsypie z powodu braku obliczeń wytrzymałościowych. Ale przez jakiś czas może wzbudzać zachwyt i podziw swoją elewacją. Śliczną elewacją bez trwałej konstrukcji.

Pn lis 25, 2024 9:30

Coś w tej przypadkowości jest. Gdyby nie Jezus nie byłoby Idącego, ale również, gdyby nie Stalin, Idącego by nie było. Idący przesiał poprzez sito, które otrzymał od rodziców, otoczenia, te dwie postacie nierozerwalnie związane z sobą jaki i z Idącym i dokonał oceny. Jedna dobra druga zła. Jezusowi Idący dziękuje, Stalina na pohybel kieruje.
Gdyby Idący był świadom, wiedziałby, że swój byt zawdzięcza wszystkim i wszystkiemu. Nie wybierałby sobie cegiełek i nie lepił z nich pomników swoim widzimisię, nierozerwalnie związanym z tym co widziało się kilku, no może kilkunasty pokoleniom jego przodków. Gdyby był…

Pn lis 25, 2024 16:52

Czy ktokolwiek, poza Chuckiem Norrisem jest w stanie postanowić sobie np. "jestem szczęśliwy" ?
Przecież nie. Bo gdyby tak, cała literatura i poezja do kosza.
Podobnie z wiarą/niewiarą. Można chcieć uwierzyć, postępować, jakby się wierzyło. ale nic poza tym.
Jeden mając kamień i zaprawę, zbuduje katedrę. Albo choć kapliczkę. Drugi, choć będzie bardzo chciał, nie zbuduje nawet szopy na narzędzia.

Wt lis 26, 2024 10:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona