Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lut 08, 2025 14:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Dlaczego zmartwychwstanie nadaje sens naszej wierze? 
Autor Wiadomość

Post Dlaczego zmartwychwstanie nadaje sens naszej wierze?
Zmartwychwstanie naszego Pana stanowi absolutnie wyjątkowe wydarzenie w historii świata.
Zastanówmy się dlaczego, zgodnie z tym co napisał apostoł Paweł w 1 Kor.15, wiara nasza byłaby daremna w przypadku braku zmartwychwstania.

N lis 03, 2024 17:05

Post Re: Dlaczego zmartwychwstanie nadaje sens naszej wierze?
Św. Paweł wyjaśnia: jeśli Jezus nie zmartwychwstał, to i my nie zmartwychwstaniemy. Zmartwychwstanie to zwycięstwo nad śmiercią.

N lis 03, 2024 17:30

Czyli gdyby Chrystus nie zmartwychwstał, to pomarlibyśmy na wieki?
Czy Jezus byłby Mesjaszem, gdyby nie zmartwychwstał?

N lis 03, 2024 20:11

Wybawiony napisał(a):
Tak, bez Chrystusa zmartwychwstania nie mielibyśmy widoków na coś więcej poza grobową deską...
Na drugie pytanie, to tak odpowiem, że nawet, gdyby był Mesjaszem bez zmartwychwstania, to byłby Mesjaszem martwym - nieprzydatnym dla ludzi (co najwyżej do wspominania, ale nic więcej).
1Kor 15 rozdział jest bardzo ważny, bo pokazuje sedno chrześcijaństwa osadzonego na pustym grobie Jezusa! Bez tego pustego grobu wszystko byłoby stracone!

"Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).

Pn lis 04, 2024 9:12

Zbigniew3991 napisał(a):
Św. Paweł wyjaśnia: jeśli Jezus nie zmartwychwstał, to i my nie zmartwychwstaniemy. Zmartwychwstanie to zwycięstwo nad śmiercią.
Jerzy_67 napisał(a):
Tak, bez Chrystusa zmartwychwstania nie mielibyśmy widoków na coś więcej poza grobową deską..

Podobnie, uważali, wyjaśniali, wyznawcy innych Bogów, gdyby nie …, jeśli nie zabalsamujemy, jeśli nie uśmiercimy z panem jego sług, jeśli nie włożymy do grobu naczyń, jeśli nie złożymy ofiary…. Współcześni uważają, że oni nie zmartwychwstaną i nie mają żadnych widoków poza wiekiem sarkofagu lub twarzy osób odwiedzających muzeum. Bogowie, w których wierzyli to bujda stworzona przez kapłanów i polityków tamtych czasów. Ich świątynie stały się w najlepszym wypadku skansenami, muzeami, a rytuały, modlitwy, ofiary, świadectwem prymitywizmu.
Czas nie stoi w miejscu. Życie nie jest rzeczownikiem, lecz czasownikiem, ono się dzieje. Co prawda politycy i kapłani pozostają, lecz zakładają coraz to inne partie, dzięki którym, jeśli wyznawcy i członkowie uwierzą, to zwyciężą, nie zaznają…, ani ich rodziny, potomstwo i współwyznawcy. A stare świątynie ..., no w tych kościołach ludzie już się nie modlą. Zrobiono z nich fantastyczne hotele

Pn lis 04, 2024 10:41

Jerzy_67 napisał(a):
Wybawiony napisał(a):
Tak, bez Chrystusa zmartwychwstania nie mielibyśmy widoków na coś więcej poza grobową deską...
Na drugie pytanie, to tak odpowiem, że nawet, gdyby był Mesjaszem bez zmartwychwstania, to byłby Mesjaszem martwym - nieprzydatnym dla ludzi (co najwyżej do wspominania, ale nic więcej).
1Kor 15 rozdział jest bardzo ważny, bo pokazuje sedno chrześcijaństwa osadzonego na pustym grobie Jezusa! Bez tego pustego grobu wszystko byłoby stracone!

Wydaje mi się, że przyjmujecie obaj, że zaistnienie planu zbawienia wymagało Ofiary Chrystusa. Mi się wydaje, że od samego początku, zanim jeszcze został stworzony człowiek, Stwórca już miał plan zbawienia. Że stworzył człowieka po to, aby dać mu zbawienie. Bo każdy człowiek jest powołany do świętości. Ale wielu sprzeciwia się temu powołaniu.
Bóg stworzył człowieka na swój obraz i podobieństwo. A tkwi to w nieśmiertelnej duszy. Jednak do odkrycia tej prawdy, do zrozumienia Dekalogu potrzebny by Jezus Chrystus. Aby przełamać granice rzeczywistości w naszych umysłach.
Oczywiście, że Jezus to Mesjasz=Chrystus niezależnie od zmartwychwstania. Bo jest naszym królem. Bo jest naszym zbawicielem. Natomiast to, czy sprawił to swoimi naukami i przykładem, czy Męką i Zmartwychwstaniem nie ma znaczenia dla tego faktu. Jednak Bóg uznał, że jest to właściwa droga i taki finał dokonał przełomu w ludziach, którzy Mu uwierzyli.
Gdyby plan Stworzyciela był inny, to wszystko byłoby inne. Ale skoro powołał nas do świętości, to pokazał nam drogę, którą uznał za właściwą.
Nie wszystkie perłopławy tworzą perły. Nie wszystkie perły jednakie.
A propos tego, co ludzi przekonało do wiary. Któryś ze znanych ateistów przyjął Chrystusa na skutek reakcji uczniów na Zesłanie Ducha świętego. Z powodu ich przemiany z panikujących tchórzy w odważnych głosicieli. Był też taki, który musiał dotknąć.
Nie ma sensu zastanawiać się, co by było gdyby. Ale wielki sens ma postępowanie zgodne z Nauką Chrystusa. I naśladowanie Go.

Pn lis 04, 2024 11:16

Idący napisał(a):
Mi się wydaje, że od samego początku, zanim jeszcze został stworzony człowiek, Stwórca już miał plan zbawienia.
Tak wierzę.

"Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).

Pn lis 04, 2024 15:48

@Idący
@Jerzy_67
Zgadzam się z Wami:
(18) Wiecie bowiem, że z waszego, odziedziczonego po przodkach, złego postępowania zostaliście wykupieni nie czymś przemijającym, srebrem lub złotem, (19) ale drogocenną krwią Chrystusa, jako baranka niepokalanego i bez zmazy. (20) On był wprawdzie przewidziany przed stworzeniem świata, dopiero jednak w ostatnich czasach się objawił ze względu na was. (1 P. 1,18-20)

Pn lis 04, 2024 17:40

george45 napisał(a):
Podobnie, uważali, wyjaśniali, wyznawcy innych Bogów, gdyby nie …, jeśli nie zabalsamujemy, jeśli nie uśmiercimy z panem jego sług, jeśli nie włożymy do grobu naczyń, jeśli nie złożymy ofiary…. Współcześni uważają, że oni nie zmartwychwstaną i nie mają żadnych widoków poza wiekiem sarkofagu lub twarzy osób odwiedzających muzeum. Bogowie, w których wierzyli to bujda stworzona przez kapłanów i polityków tamtych czasów. Ich świątynie stały się w najlepszym wypadku skansenami, muzeami, a rytuały, modlitwy, ofiary, świadectwem prymitywizmu.
Czas nie stoi w miejscu. Życie nie jest rzeczownikiem, lecz czasownikiem, ono się dzieje. Co prawda politycy i kapłani pozostają, lecz zakładają coraz to inne partie, dzięki którym, jeśli wyznawcy i członkowie uwierzą, to zwyciężą, nie zaznają…, ani ich rodziny, potomstwo i współwyznawcy. A stare świątynie ..., no w tych kościołach ludzie już się nie modlą. Zrobiono z nich fantastyczne hotele

Co ma balsamowanie zwłok i wkładanie do grobu naczyń z Jezusem Chrystusem?

Idący napisał(a):
Wydaje mi się, że przyjmujecie obaj, że zaistnienie planu zbawienia wymagało Ofiary Chrystusa. Mi się wydaje, że od samego początku, zanim jeszcze został stworzony człowiek, Stwórca już miał plan zbawienia. Że stworzył człowieka po to, aby dać mu zbawienie. Bo każdy człowiek jest powołany do świętości. Ale wielu sprzeciwia się temu powołaniu.
Bóg stworzył człowieka na swój obraz i podobieństwo. A tkwi to w nieśmiertelnej duszy. Jednak do odkrycia tej prawdy, do zrozumienia Dekalogu potrzebny by Jezus Chrystus. Aby przełamać granice rzeczywistości w naszych umysłach.

Zbawienie to wyciągnięcie kogoś z bardzo niekorzystnego stanu lub niekorzystnych okoliczności. Ludzie nie potrzebowali zbawienia przed popełnieniem grzechu pierworodnego, bo przebywali w Edenie. Znajdowali się oni w stanie bardzo korzystnym, w takim stanie świętości, który nie wymaga zbawienia.

Pn lis 04, 2024 19:19

Zastanawia mnie rola Judasza Iskarioty. Tak powszechnie znienawidzony, w Polsce "bij Judasza, to tradycja nasza", palenie, topienie rytualne - a tymczasem bez niego nie byłoby Zbawienia.
Bo nie byłoby Golgoty.
A gdyby gawiedź nie Barabasza, a Jezusa wybrała do uwolnienia? Piłat rąk nie umył?
Historia potoczyłaby się inaczej. I co wtedy z nami?

Wt lis 05, 2024 6:48

Istotne dla nas jest to, że Jezus wypełnił misję z jaką posłał go Ojciec, wykorzystując w tym celu również ludzką ułomność.
Zmartwychwstanie Jezusa stanowi potwierdzenie tego, że Bóg przyjął jego ofiarę przebłagalną za nasze grzechy. Gdyby Jezus nie był bezgrzesznym człowiekiem, jego ofiara nie zostałaby przyjęta, gdyż nie było nikogo bezgrzesznego poza Nim samym, na kogo ofiara ta mogłaby wskazywać. Dlatego też Bóg przyjął wcześniej ofiarę Abla, natomiast wzgardził ofiarą Kaina.

Wt lis 05, 2024 8:41

Zbigniew3991 napisał(a):
george45 napisał(a):

Co ma balsamowanie zwłok i wkładanie do grobu naczyń z Jezusem Chrystusem?

Zbigniew3991, wiara. Zarówno ci, co balsamowali, wkładali naczynia, umieszczali w piramidach, jak i ci którzy chowają w poświęconej ziemi, z medalikiem, krzyżykiem, książeczką, wierzą w przyobiecane zmartwychwstanie. Jedni i drudzy odprawiali i odprawiają modły nad zmarłymi w świątyniach prosząc swoich Bogów, by przywrócili zmarłych do życia.
Z czasem, zmieniają się Bogowie, świątynie im poświęcone stają się skansenami, muzeami, są burzone by zrobić miejsce nowym. Jak wspomniałem, życie to nie zbiornik ze stojącą wodą, to rzeka, ono płynie, z chwili na chwile się zmienia.
Myślę, że odpowiedź na twe pytanie jest wyczerpująca i zrozumiała. Gdybyś jednak miał jakieś niejasności, pisz.

Wt lis 05, 2024 9:00

george45 napisał(a):
Zarówno ci, co balsamowali, wkładali naczynia, umieszczali w piramidach, jak i ci którzy chowają w poświęconej ziemi, z medalikiem, krzyżykiem, książeczką, wierzą w przyobiecane zmartwychwstanie.
Tak. Ale te przedmioty chowane ze zmarłym, balsamowanie, piramidy, grobowce nie mają nic wspólnego z wiarą w zmartwychwstanie.

george45 napisał(a):
Jedni i drudzy odprawiali i odprawiają modły nad zmarłymi w świątyniach prosząc swoich Bogów, by przywrócili zmarłych do życia.
Niezupełnie. Nie o przywrócenie, życia modlą się chrześcijanie ale o zbawienie.

george45 napisał(a):
Z czasem, zmieniają się Bogowie, świątynie im poświęcone stają się skansenami, muzeami, są burzone by zrobić miejsce nowym.
Tak, wszystko to, co materialne jest, ma swój koniec.

george45 napisał(a):
Jak wspomniałem, życie to nie zbiornik ze stojącą wodą, to rzeka, ono płynie, z chwili na chwile się zmienia.
Tak, w przeciwnym razie nie miałoby sensu. Wiara też nie miałaby sensu.

george45 napisał(a):
Myślę, że odpowiedź na twe pytanie jest wyczerpująca i zrozumiała.

Wprawdzie nie jest wyczerpująca, ale za to zamiast zrozumiała jest zarozumiała.

Podoba mi się, jak ktoś nie wiedzący czym jest wiara, stara się komuś wytłumaczyć, czym ona jest.
Może za którymś razem się uda. W końcu jeśli coś się nie udało 100 razy, to nie znaczy, że kiedyś nie pojawi się inny efekt. Czy te dywagacje utwierdzają w dotychczasowym przekonaniu? Czy zaczynasz widzieć ich bezsens?

Wt lis 05, 2024 17:47

No tak, Egipcjanie te przedmioty chowali w raz ze zmarłymi, by nie zginęły oraz zapobiegawczo, by zapewnić archeologom pracę. Może wiesz po co obecni to robią, mam na myśli te medaliki, krzyżyki, święte obrazki itp.

Mówisz, że Chrześcijaninie nie modlą się o przywrócenie życia? Może jakiś odłam tak robi, ale katolicy wierzą w przywrócenie życia umarłym i zmartwychwstanie ciała.

Przywiązanie do rzeczy materialnych, wyznawcy starożytnych religii jak i obecnych niczym się nie różnią, oprócz stylu i materiałów z jakich stawiają pomniki, świątynie. Ci starożytni, może niemieli świadomości, ale obecni wyznawcy widzą co stało się ze świątyniami i pomnikami ich poprzedników. Widzą co się dzieje ze świątyniami i pomnikami postawionymi przez ich współwyznawców w nieodległej przeszłości (zamieniane na sklepy hotele, budynki mieszkalne,…), łożą na nową świątynie, składają dary (podobnie jak starożytni) z nadzieją, że za te sumki i dary wykupią sobie zbawianie. Tak nawiasem mówiąc, to niezły interesik takim kosztem zapewnić sobie życie wieczne. Tym bardziej, że darczyńcy w większości już pochylają się nad grobem i mają świadomość (myślę, że większość) tego, że te złotóweczki, nawet gdyby potencjalni spadkobiercy włożyli im do trumienki, nie tyle zostały by zjedzone przez robaczki, ile zżarła by je inflacja, w okresie oczekiwania na ciała zmartwychwstanie. ;)
Jeśli się z czymś nie zgadzasz lub miałbyś jakieś pytania, pisz śmiało.

Wt lis 05, 2024 20:27

george45 napisał(a):
Mówisz, że Chrześcijaninie nie modlą się o przywrócenie życia? Może jakiś odłam tak robi, ale katolicy wierzą w przywrócenie życia umarłym i zmartwychwstanie ciała.
Posumoowując dyskusję stwierdzam, że wymyśiwłeś sobie jakiegoś chochoła, ktrego nazywasz chrześcijaństwem.
Nie masz pojęcia o wierze chrześcijańskiej.
Wymyśliłeś sobie sam swoja wiarę-niewiarę i nie potrafisz zrobić kroku do przodu. Kręcisz się jak pączek w przeręblu.

Wyjaśniłem to w poprzednim poście. Skoro nie zrozumiałeś, to znaczy, że nie ma sensu tłumaczyć.

george45 napisał(a):
Jeśli się z czymś nie zgadzasz lub miałbyś jakieś pytania, pisz śmiało.

Genialne. Besserwisser wie wszystko. Omnibus. Dlatego nie pyta, tylko zawsze autorytatywnie twierdzi. Może kreujesz się na boga, guru?

Śr lis 06, 2024 9:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona