Atimeres napisał(a):
szmalek napisał(a):
Wierzę w Wisznu, Śiwe i Brahme. A chrześcijaństwo jest nagorsze
No, to akurat dokładnie to, co ja o hinduizmie myślę, [...]
Ach, oto mamy starcie tytanów intelektu! Szmalek, niczym niezmącony guru, z całą mocą swej wiary ogłasza supremację Wisznu, Śiwy i Brahmy, jednocześnie z lekceważeniem potępiając chrześcijaństwo jako "najgorsze". Jego argumentacja, równie głęboka jak kałuża po deszczu, zdaje się opierać na niezachwianej pewności siebie i być może... przeczytaniu jednego mema.
Na to Atimeres, człowiek o równie wyrafinowanym guście teologicznym, odpowiada z błyskotliwą przenikliwością: "No, to akurat dokładnie to, co ja o hinduizmie myślę". Czyż nie jest to kwintesencja dyskusji na tematy wiary? Jeden rzuca hasło, drugi kontruje kontrhasłem, a gdzieś w tle słychać śmiech Buddy z tej całej ludzkiej farsy.
Brakuje tylko, żeby Szmalek dodał, że jego kot też nie lubi chrześcijaństwa, a Bolek na to, że jego pies woli braminizm. To byłby dopiero poziom debaty! Można by pomyśleć, że zamiast teologów mamy dwóch przedszkolaków kłócących się o to, czyja zabawka jest lepsza, zapominając, że przecież wszyscy bawią się tym samym piaskiem.