Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 20:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Mity greckie - pytanie do wierzących. 
Autor Wiadomość
Post Mity greckie - pytanie do wierzących.
Mam pytanie do wierzących w boga osób.
Dlaczego nie wierzą w mity greckie i greckich bogów i boginie. ?

Przecież mitologia grecka wyraźnie mówi jak powstał świat i dokładnie wyjaśnia nam jak naordził się każdy z Bogów.
Mało tego, wydarzenia te faktycznie musiały być prawdziwe, gdyż nazwy geograficzne jak Olimp, Ateny i inne, są faktycznie.

Mało tego, nawet Homer doskonale pamiętał tych bogów, przecież pomagali oni ludziom w czasie bitwy pod Troją, brali czynny udział.
Przecież fakty historyczne potwierdzają istnienie Troi i wielu innych miast greckich, gdzie owi bogowie brali czynny udział.
W związku z tym mitologia nie może być fikcją.
Dlaczego odrzucacie bogów greckich, skoro wyraźnie jest mowa w jakich miastach przebywali, co robili. Wszystko opisane jest z pełną szczegółowością, a i owe miejsca istnieją, nie są zmyślone.
Co skłania was do odrzucenia wiary w tych bogów ?

Cz lis 02, 2006 11:41
Mam pytanie do wierzących w boga osób.
Dlaczego nie wierzą w mity greckie i greckich bogów i boginie. ?

Bo są oni mało boscy. Zeus gwałcący kobiety, Apollo obdzierający ze skóry swojego konkurenta, Afrodyta zdradzająca Hefajstosa z Aresem, Hades porywający Korę, to wykrzywione i przerysowane personifikacje wad ludzkich, a nie bogowie

Nie wierzą w nich już nawet sami Grecy, to chyba o czymś świadczy prawda?

Co do Troi, to nie ma pewności, czy odkryte przez Schliemanna miasto to rzeczywiście Troja, archeolodzy spierają się na ten temat...

Jest coś takiego jak licentia poetica...W utworach literackich możemy posługiwac się fantazją, czy właśnie postaciami z legend i mitów...
To nie znaczy wcale , ze są one realne...

Cz lis 02, 2006 12:21

Co do Troi, to nie ma pewności, czy odkryte przez Schliemanna miasto to rzeczywiście Troja, archeolodzy spierają się na ten temat...

Jest coś takiego jak licentia poetica...W utworach literackich możemy posługiwac się fantazją, czy właśnie postaciami z legend i mitów...
To nie znaczy wcale , ze są one realne...

Ostrzem obusicznym się posługujesz, Teresse ;)

gg 3287237

Cz lis 02, 2006 12:27
Jednak zauważ, że nasz Bóg przecież zrobił to samo, tylko pod postacią ducha św.
Nie wiadomo wprawdzie czy Maryja się opierała.
Nie bardzo mogła, jak to był duch, to pewno nie wiedziała.
Było to zapłodnienie bez jej wiedzy zapewne, więc był to gwałt.

No ale to, że coś brzydkiego w mitologii napisano nie oznacza że to nieprawda.

Nie ma żadnych przesłanek ku temu aby w te mity nie wierzyć.
I jest masa ksiąg na ten temat.
O ile Schileman nie odkrył Troi (w co wątpię), to Ateny i Olimp i inne greckie miasta nie są fikcją.

Cz lis 02, 2006 13:05
Teresse istnieje w Grecji całkiem prężny kult Bóstw starożytnej Grecj. Przykro mi ale pomyliłaś się.

Cz lis 02, 2006 13:15
Cytuj:
Jednak zauważ, że nasz Bóg przecież zrobił to samo, tylko pod postacią ducha św.
aleś się okpił teraz człowieku! przecież w Piśmie św. wyraźnie pisze, że Maryja była pytana i że wyraziła zgodę, i nie mów teraz, że nie wierzysz w Pismo św. ponieważ nigdzie indziej nie pisze, że żyła faktycznie jakaś tam Maria w Nazarecie.

Cytuj:
to Ateny i Olimp i inne greckie miasta nie są fikcją.
taa, a wiesz czemu sie nazywają tak? bo sobie wzięto nazwę od głównego boga jakiego tam wyznawano i tak jest w przypadku Aten, ale jeśli chodzi o Olimp to on raczej gdzieś w chmurach był a nie na ziemi, z tego co pamiętam.

Cz lis 02, 2006 13:24

Powiadasz że Zeus gwałcił kobiety.

Wyczytałeś to w mitilogii greckiej? Bo według Biblii Maryja odpowiedziała: "Oto ja służebnica Pańska niech mi się stanie według Słowa Twego".

abs napisał(a):
No ale to, że coś brzydkiego w mitologii napisano nie oznacza że to nieprawda.

Nie ma żadnych przesłanek ku temu aby w te mity nie wierzyć.
I jest masa ksiąg na ten temat.

Skoro tak uważasz, to wierz w Zeusa i głoś Mitilogię.

Cz lis 02, 2006 13:30
Teresse istnieje w Grecji całkiem prężny kult Bóstw starożytnej Grecji. Przykro mi ale pomyliłaś się.

Masz jakieś konkretniejsze informacje na ten temat? Chętnie się dokształcę...

Cytuj:
Mało tego, nawet Homer doskonale pamiętał tych bogów, przecież pomagali oni ludziom w czasie bitwy pod Troją, brali czynny udział.

Nawet nie wiemy czy to Homer napisał Iliadę i Odyseję, a już wiemy, że pamiętał...

Cz lis 02, 2006 17:20

Czyżbyś była archeologiem? Bo ja akurat tak i pojęcie Troi funkcjonuje normalnie i bez zastrzeżeń.

A dlaczego nie wierzą ludzie w Zeusa? Bo wierzą w co innego. To tak jakby pytać starożytnego greka czemu nie wierzy w Jezusa? Bo to nie jego bóg, nie jego religia.
Ja już bardziej bym się pytał nie o grecką, a mezopotamsko/sumeryjską mitologię- jest dość sporo zbierzności z ST.

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Cz lis 02, 2006 17:54

Cytuj:
Bo są oni mało boscy. Zeus gwałcący kobiety, Apollo obdzierający ze skóry swojego konkurenta, Afrodyta zdradzająca Hefajstosa z Aresem, Hades porywający Korę, to wykrzywione i przerysowane personifikacje wad ludzkich, a nie bogowie

Co to znaczy "mało"boscy ?
Owszem może ich moc była ograniczona a oni sami niezbyt moralni ale kto powiedział, że Bóg musi być wszechmogący i dobry by być Bogiem...
Wikipedia napisała:
Cytuj:
Najbardziej powszechnie pod pojęciem bóg (bóstwo) rozumie się określenie istot będących przedmiotem kultu religijnego.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Bóg
Cechy można tej istocie przypisać dowolne a to, że wolelibyśmy żeby taka istota nas kochała niż się tylko nami bawiła to już tylko nasze chciejstwo...
A co do Bogów greckich dodajmy jeszcze, że choć byli bardziej ludzccy nie znaczy koniecznie, że mniej bosccy i nie tylko wady personifikowali...

Cz lis 02, 2006 19:06

Niezłe. Nie równa się to jednak bezeceństwom izraelskiego bóstwa jahwe w którego ty wierzyszy jako najwyższego boga. Przy nim jak przy barbarzyńcy bogowie greccy to wzór kultury i cywilizacji.

Faktycznie kult bogów olimpijskich jest w grecji legalny. Choć to oczywiście rekonstrukcjonizm.

Cz lis 02, 2006 23:07
Nie równa się to jednak bezeceństwom izraelskiego bóstwa jahwe w którego ty wierzyszy jako najwyższego boga.
phi, co to ma być? Teresse poparła swoje słowa przykładami a ty rzuciłeś sobie hasełko i uważasz, że masz racje :?

Cz lis 02, 2006 23:23

Cytuj:
Nie równa się to jednak bezeceństwom izraelskiego bóstwa jahwe w którego ty wierzyszy jako najwyższego boga.
phi, co to ma być? Teresse poparła swoje słowa przykładami a ty rzuciłeś sobie hasełko i uważasz, że masz racje :?

gdzieś w temacie obok jest odpowiedni link do cytatów z biblii. nie będę podawał, bo prawda w oczy kole, ale pewnie już widziałaś.

Cz lis 02, 2006 23:26
Cytuj:
gdzieś w temacie obok jest odpowiedni link do cytatów z biblii. nie będę podawał, bo prawda w oczy kole, ale pewnie już widziałaś.
nie pisałam o tym, zebyś podał mi linki tylko przykłady, a ty nawet ogólnie nie napisaleś więc jak sądze nie masz nic na poparcie swej hipotezy

Cz lis 02, 2006 23:30

Necromancer napisał:
Cytuj:
nie pisałam o tym, zebyś podał mi linki tylko przykłady, a ty nawet ogólnie nie napisaleś więc jak sądze nie masz nic na poparcie swej hipotezy

Jeśli nie wiesz o co mi chodzi, to mogę jak dziecku: jahwe wymordował wszystkie pierworodne dzieci (i nie tylko) w egipcie tylko dlatego, że faraon nie spełnił jego zachcianki. przykładów można by mnożyć i mnożyć od biblijnej hiroszimy i nagasaki czyli sodomy i gomory, po potop czyli praktycznie zagładę ludzkiego gatunku i prawie całego życia na ziemi itd. itd. itd.
(a miałem na myśli stronę evilbible)

Cz lis 02, 2006 23:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona