Autor |
Wiadomość |
ixi
|
 Pytanie....
Proszę o odpowiedź...
JEZELI BÓG PRAGNIE ZLIKWIDOWAĆ ZŁO, ALE NIE POTRAFI, ALBO POTRAFI, ALE NIE CHCE, ALBO ANI NIE POTRAFI, ANI NIE CHCE, ALBO WRESZCIE POTRAFI I CHCE... JEŻELI PRAGNIE, ALE NIE POTRAFI TO NIE JEST WSZECHMOCNY. JEŻELI POTRAFI , ALE NIE CHCE, TO NIE JEST DOBRY, JEZELI ANI NIE POTRAFI, ANI NIE CHCE TO NIE JEST ANI WSZECHMOCNY, ANI DOBRY, JEŻELI JEDNAK POTRAFI ZLIKWIDOWAĆ ZŁO I CHCE, TO DLACZEGO... ZŁO ISTNIEJE..?
...
|
Cz sie 31, 2006 11:16 |
|
|
|
 |
No
|
Podejrzewam, że chodzi o "wolną wole" Bóg niechce nam niczego narzucać bla... bla... bla...
Lepiej zapytać dlaczego ludzie chcą a czasem nawet muszą czynić zło a odpowiedź będzie trudniejsza...
|
Cz sie 31, 2006 11:22 |
|
 |
Gimlas
|
Najczesciej zło tkwi w człowieku, to on jest sprawcą wszelkiego zła. Jesli chcesz mowic o usunieciu zla to nalezaloby usunac (czyt. zabic) ciebie albo mnie. Bo nikt nie jest bez grzechu. A przeciez Bog nie zabije człowieka bo go stworzyl i go miłuje.
|
Cz sie 31, 2006 11:33 |
|
|
|
 |
M't
|
Bóg patrzy z góry jak człowiek zabija człowieka...więc nie musi nas niszczyć, sami to zrobimy.
|
Cz sie 31, 2006 12:22 |
|
 |
Kropka
|
Patrzy i cierpi, bo człowiek marnuje dare miłości, który od niego dostał...
|
Cz sie 31, 2006 12:29 |
|
|
|
 |
Tiger
|
Dlaczego zło istnieje??
A dlaczego ludzie ciągle odrzucają Boga, spychaja go na dalszy plan, albo całkowicie wypraszaja go ze swojego życia?? Dlaczego ciągle zamykają przed Nim drzwi swoich domów i serc?? Dlaczego opuszczają niedzielną Mszę Św. z błahych powodów albo po prostu z lenistwa, chociaż kościół maja kilka kroków od domu?? Dlaczego przyzwalają na rzeczy, które są niezgodne z Bożym prawem (aborcja, małżeństwa homoseksualne etc.), dlaczego zabraniają nosić symboli religijnych (Francja) etc. etc. etc.
Bóg kocha ludzi i dał im wolną wolę. Ale właśnie dlatego, że nas kocha, jest też o nas w pewnym sensie zazdrosny (stwierdzenie ze Starego Testamentu). A co to znaczy?? To że zrobi wszystko, abyśmy do Niego wrócili. A niektórym ludziom potrzeba jakiegoś szoku żeby sobie przypomnieli o Bogu... Wiem że to trudne do zrozumienia, ja sam czasem mam wątpliwości właśnie w tej kwestii ale cóż... trzeba ufać Panu Bogu jak dziecko 
|
Cz sie 31, 2006 12:32 |
|
 |
M't
|
Co dostał? Miłość? A jak to się obiawia? Gdzie można to zobaczyć, poczuć?
Patrzy ale oczywiscie nic nie zrobi..
|
Cz sie 31, 2006 12:32 |
|
 |
Tiger
|
M't napisał(a): Co dostał? Miłość? A jak to się obiawia? Gdzie można to zobaczyć, poczuć?
Bóg to nie kwiat żeby Go poczuć. W Boga trzeba najpierw uwierzyć, a potem się zaczyna dostrzegać Jego działanie i dary miłości, którymi nas obdarzył...
|
Cz sie 31, 2006 12:35 |
|
 |
M't
|
Byłem wierzący dobre kilkanaście lat. W tym czasie dowiedziałem się iz każde powodzenie, sukces można przypisać ręce boga. Tylko czy to nie jest obłudna wizja pana?
|
Cz sie 31, 2006 12:38 |
|
 |
Kropka
|
Masz w koło siebie ludzi, świat, poza tym medialnym złem, dzieje się na świecie dużo dobra, które jednak jest niezauważalne.
A najlepszym dowodem na miłość Boga jest to, że świat jeszcze istnieje, mimo iż ludzie juz tyle zła wyrządzili dążąc ku samozagładzie.
Lubię Cię człowieku  , lubię Cię , bo dostałam dar od Boga, którym mogę się dzielić. 
|
Cz sie 31, 2006 12:39 |
|
 |
No
|
Jak w coś mocno wierzysz to zaczynasz to odczuwać (nawet fizycznie) szczególnie na taką sugestie podatne są właśnie dzieci...
Cytuj: A dlaczego ludzie ciągle odrzucają Boga, spychaja go na dalszy plan, albo całkowicie wypraszaja go ze swojego życia?? Dlaczego ciągle zamykają przed Nim drzwi swoich domów i serc?? Dlaczego opuszczają niedzielną Mszę Św. z błahych powodów albo po prostu z lenistwa, chociaż kościół maja kilka kroków od domu?? Dlaczego przyzwalają na rzeczy, które są niezgodne z Bożym prawem (aborcja, małżeństwa homoseksualne etc.), dlaczego zabraniają nosić symboli religijnych (Francja) etc. etc. etc.
Zło istnieje niezależnie od tego czy ludzie wierzą w Boga czy nie...
Ktoś kto odrzuca Boga nie musi być złym człowiekiem tak samo jak głęboko wierzący nie musi być koniecznie dobry.
|
Cz sie 31, 2006 12:42 |
|
 |
Kropka
|
No top chyba lepiej w to wierzyć i odczuwać, nie?
Pewnie, że nie wierzący, nie znaczy od razu zły, ale człowiek wierzący, zwłaszcza głęboko, dąży do dobra, albo z jego wiarą jest coś nie tak.
|
Cz sie 31, 2006 12:51 |
|
 |
M't
|
Kropko, wiec lubisz mnie bo bóg ci tak przykazał.
Dobro jest na poziomie optimum - jest niezauważalne, jeśli jest to w niewielkim stopniu. Każde, nawet drobne odchylenie od normy jest odbierane jako bodziec. Silny bodziec w dzisiejszych czasach jest odbierany jako upragniona interwencja boga w nasze życie, jesli bóg nas ukarze już nie jest taki kochany.
Świat istnieje bo bóg nas kocha - gdyby nas nie kochał świat rówież by istniał.
|
Cz sie 31, 2006 12:55 |
|
 |
Kropka
|
Nie dlatego, że mi kazał, tylko dlatego, że dał mi miłość, którą mogę się dzielić.
Pewnie, że można traktować dobro, jako opium a zło jako siłę, która... która co właściwie??
|
Cz sie 31, 2006 12:59 |
|
 |
No
|
Cytuj: Pewnie, że nie wierzący, nie znaczy od razu zły, ale człowiek wierzący, zwłaszcza głęboko, dąży do dobra, albo z jego wiarą jest coś nie tak.
Dodajmy więc, że do dobra dąży wierzący nie tylko głęboko, ale i "prawidłowo"
Sporo jest takich "głęboko wierzących" w celach śmierci...
|
Cz sie 31, 2006 13:05 |
|
|
|