|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
Za co Mickiewicz trafił do Indeksu ?
Autor |
Wiadomość |
nieja
zbanowany na stałe
|
 Za co Mickiewicz trafił do Indeksu ?
Powszechnie wiadomo, że Mickiewicz trafił do Indeksu Ksiąg Zakazanych ?
Ale za co ? Za którąś konkretnie lekturę ? Czy za całokształt ?
Macie jakieś dokłądniejsze informacje ?
|
N lip 05, 2009 21:50 |
|
|
|
 |
Owieczka_in_black
|
a tam nie było coś z "Odą do młodości"?... 
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
N lip 05, 2009 23:05 |
|
 |
nieja
zbanowany na stałe
|
Za odę do młodości Kościół zakazał czytać jego dzieł ? - no co ty,
przecież tego w szkołach uczą ?
Wydaje mi się, że prędzej za "Dziady",
było to propagowanie tradycji, jeszcze żywej, którą Kościół mocno tępił, - ale nie wiem. Dlatego pytam.
|
Cz lip 09, 2009 22:46 |
|
|
|
 |
Owieczka_in_black
|
Nieja, własnie też nie jestem pewna. Tak coś mi się kojarzy. Dziady owszem były niepoprawne politycznie pod każdym względem.
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
Cz lip 09, 2009 23:13 |
|
 |
eu_geniusz
zbanowany na stałe
|
A może za hulaszczy tryb życia?
Nie od dziś wiadomo, że nasz wieszcz to był dziwkarz, pijak i hulaka.
Nie przepuszczał pannom i męzatkom 
|
Pt lip 10, 2009 7:37 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Całokształt, czyli względy polityczne.
Jego wykłady z czasów College de France były zdecydowanie antykatolickie i antywatykańskie, konszachty z masonerią, Filomaci, podziw dla Towiańskiego, nielubianego przez hierarchię...
Jego dzieła też nie propagowały miłości do nowych obrzedów. "Dziady" czy "Ballady i Romanse" z ich zauroczeniem prasłowiańską mistyka i rytuałami nie niwelowały w pełni choćby religijnego przesłania z "Pana Tadeusza".
Per saldo wyszło mu manko.
Słowackiemu zresztą też...
|
Pt lip 10, 2009 8:45 |
|
 |
Awa
|
astro gdzie to wygoglowales? 
|
Pt lip 10, 2009 16:43 |
|
 |
eu_geniusz
zbanowany na stałe
|
Ot co pisał Mickiewicz w "Wykładach Paryskich":
"Księża i prałaci, wy oczekujecie zbawienia tylko od złota, od kanonu i protokołów, a tych środków, których nieposiadacie, domagacie się od władzy ziemskiej; wy, którzyście powinni podźwignąć i zbawić ziemię, domagacie się odziemi, żeby ona was podźwignęła i zbawiła. Nie mówcie, że ludy was opuszczają; to wy je opuściliście; one was szukająna posterunku waszym i tam was nie znajdują; one chcą się podźwignąć, a wy je w dół spychacie."
„Lud, który walczy o swoją niepodległość albo o rozszerzenie swoich swobód... powinien nie ufać wysokim dostojnikomKościoła, którzy wszyscy jednakowo są przywiązani do kultu absolutyzmu bez względu na to, czy ten absolutyzm jestmahometańskim, czy heretycki, czy nawet ateistyczny.”
Nie dziwota, że umieszczono go na indeksie, skoro Watykan w tamtym okresie nie popierał wolnościowych dążeń Polski. Wolał czerpać korzyści z dobrego współżycia z zaborcami, a tu jakis "Polaczek" podskakuje i nawołuje do walki, która mogłaby mogłaby miec niekorzystny wpływ ekonomiczny na skarbiec Watykanu
Nie kto inny bowiem, ale papiez Grzegorz XVI w encyklice "Cum primum" potepił powstanie listopadowe i nakazał Polakom posłuszeństwo wobec zaborców. Dlatego też nawet Słowacki napisał znamienne słowa "Krzyż twym papieżem jest — twa zguba w Rzymie!" (Beniowski).
Z tego co sie wywiedziałem to "Oda do młodości" Znalazła sie na Indeksie. Wystarczy ja przeczytac by zauważyć, ze jest przeciwna politycznym tezom głoszonym przez koscielna hierarchie tamtych czasów. Nawołuje do zmiany starego gnuśnego świata. A Watykan kochał ten swiat, było mu w nim bogato i wygodnie
Trzeba jednak przyznac, ze wielu prostych księzy popierało wolnośc, ale to byli zwykli księża, a nie purpuraci ociekający złotem, całkowicie oderwani od rzeczywistości i żyjacy w swiecie ułudy.
|
So lip 11, 2009 6:35 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
|